Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Umeå Energi skapar smarta hem

Umeå Energi kommer att fokusera på mobilitet samt kommunikation med smarta hem framöver.
– Vi spanar på lösningar där vi kan sätta upp sensorer hos våra kunder för att övervaka till exempel inomhustemperaturen, slår det larm kan vi agera, säger Dirk Mottmann på Umeå Energi, affärsområde energilösningar.

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 12 oktober 2016 digit

UmeaEnergi_960x640.jpg

Umeå Energi är ett energibolag som bland annat producerar fjärrvärme, fjärrkyla, el, erbjuder energitjänster och  servicetjänster samt solceller, el producerad av vindkraftverk och bredband. På affärsområde energilösningar är Dirk Mottmann ansvarig för process it och där har det hänt en hel del på sistone. De har arbetat med digitalisering i många år eftersom allt från början var analogt. I år har Umeå Energi kunnat implementera en ny lösning som tillåter att deras driftpersonal kan arbeta mer mobilt ute på fältet.

 Man kan ha operatörsplatsen och ingenjörsverktyget med sig för att sköta drift, underhåll och felsökning och minskar därmed kommunikationen med personalen i kontrollrummet. Man tar med sig sin mobila enhet ut och analyserar direkt på plats. Tidigare har det varit ett stort glapp där det kunde uppstå fel i kommunikationen. Det här har också minskat stressen för personalen i driftcentralen. 

Mobilitet på agendan

Framöver ser Dirk Mottmann fortsatt en ökad mobilitet på agendan – både inom företaget och ute hos kund. De olika affärsområdena såsom fjärrvärme, el och bredband kommer att vara mer integrerade med varandra, vilket också kommer hjälpa kunderna på ett bättre sätt då de ska kunna ta del av de olika tjänsterna i samma erbjudande.

 Smarta hem blir ju allt vanligare vilket vi kan ha ett intresse av. Vi kanske kan sätta igång tvättmaskinen åt kunden när elpriset är mer fördelaktigt och styra kundens användning av el.

dirk mottman 960 640.jpg

Dirk Mottmann, process it-ansvarig på Umeå Energi, affärsområde energilösningar

– Istället för att leverera fjärrvärme till en överlämningspunkt vid kundens värmeväxlare i källaren, kan vi framöver möjligtvis garantera kunden en inomhustemperatur på 21 grader genom att vara uppkopplad med kundens hus. Vi kan på så sätt övervaka att uppvärmningen fungerar även om kunden är på semester utomlands.

Även tilläggstjänster såsom övervakning av huset kring till exempel vattenläckage, ventilation och så vidare, skulle kunna bli verklighet, tror Dirk Mottmann.

 Vi kan sätta upp sensorer på utvalda ställen för att se om golvet är fuktigt på grund av exempelvis läckage, och slår det då larm kan vi agera. Här uppe i Umeå kan det bli väldigt kallt på vintern och om en familj är på semester då så behöver de inte vara oroliga för att vattenledningarna ska frysa. Blir det ett fel skulle vi kunna hjälpa till med att åtgärda det uppkomna felet. Vi är i dagsläget relativt nära att kunna erbjuda kunderna detta.

Rekommenderad läsning

bild jäMTKRAFT.PNG
video

Så digitaliserar ett energibolag

21 sep 2016 digit

Med vindkraftsparker, portföljförvaltning, elhandel och många kunder har Jämtkraft alla möjligheter att dra fördel av digitaliseringen. Joachim Spejare, it-chef på Jämtkraft berättar om arbetet.

kristianstad arena snip.JPG
video

Kristianstad Arena satsar på nytt nät

30 sep 2016 digit

Kristianstad Arena har börjat använda sig av ett nytt trådlöst nät med bredare kapacitet och där tillämpningarna ska öka betänkligt, men det finns fortfarande utmaningar kvar. 

bilkö sett från en bil.jpg

Umeå förbereder 5G

23 okt 2018 digit

Umeå planerar för att bli den första staden i Sverige med ett heltäckande 5G-nät. Tekniken är en förutsättning för framtidens smarta städer och framförallt smarta fordon.

Umeå-video-e-hälsa_960x640.jpg

E-hälsa i fokus i Västerbotten

4 okt 2016 digitalt ledarskap

Västerbottens läns landsting har ett tydligt mål med sin e-hälsa: att tillgängliggöra verktyg för vårdpersonal och invånarna. Christina Igasto, e-hälsochef, berättar om utmaningarna med att digitalisera verksamheten i en miljö som just nu präglas av gammal teknik.

snip cloetta.JPG
video

"Vänta inte med att investera i molnet"

30 sep 2016 digit

Cloetta har investerat i en ny molnlösning. Hur har det gått och vad ska andra företag tänka på när de investerar i diverse molntjänster?

BILD F-kassa.PNG
video

Försäkringskassans it-lösning för nyanlända

21 sep 2016 digit

För nyanlända innebär första månaderna i Sverige många kontakter med flera olika myndigheter. Genom ett tätt samarbete mellan it och verksamheten har Försäkringskassan nu utvecklat en it-lösning som underlättar för alla.

bamford 960x640.jpg

Anne Bamford: Höj lärarnas status

6 okt 2016 it i skolan

Professor Anne Bamford menar att Sverige har redskapen för att lyckas bättre i skolan, men att skon klämmer på vissa ställen.
 Lärarna känner sig inte tillräckligt värdefulla och de är alltför upptagna i det vardagliga skötandet av skolan och kan inte fokusera på att inspirera och lära ut.

en tall i förgrunden på den kullen där bilden är tagen med siljan i bakgrunden.jpg

Smartare el i Dalarna

8 mar 2018 digit

Dala Energi är en stor aktör i södra Dalarna inom fibernät, el, och värme. Nu är prio att förbättra kundupplevelsen och att introducera smarta elmätare.

Umia 960640.jpg

Umia väljer molnet

3 nov 2017 digit

Installationsföretaget Umia satsar på molnet och säljer ut all sin it-drift. Det ska spara pengar, få verksamheten mer flexibel och göra så att medarbetarna kan fokusera på annat.