Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Umeå Energi skapar smarta hem

Umeå Energi kommer att fokusera på mobilitet samt kommunikation med smarta hem framöver.
– Vi spanar på lösningar där vi kan sätta upp sensorer hos våra kunder för att övervaka till exempel inomhustemperaturen, slår det larm kan vi agera, säger Dirk Mottmann på Umeå Energi, affärsområde energilösningar.

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 12 oktober 2016 digit

UmeaEnergi_960x640.jpg

Umeå Energi är ett energibolag som bland annat producerar fjärrvärme, fjärrkyla, el, erbjuder energitjänster och  servicetjänster samt solceller, el producerad av vindkraftverk och bredband. På affärsområde energilösningar är Dirk Mottmann ansvarig för process it och där har det hänt en hel del på sistone. De har arbetat med digitalisering i många år eftersom allt från början var analogt. I år har Umeå Energi kunnat implementera en ny lösning som tillåter att deras driftpersonal kan arbeta mer mobilt ute på fältet.

 Man kan ha operatörsplatsen och ingenjörsverktyget med sig för att sköta drift, underhåll och felsökning och minskar därmed kommunikationen med personalen i kontrollrummet. Man tar med sig sin mobila enhet ut och analyserar direkt på plats. Tidigare har det varit ett stort glapp där det kunde uppstå fel i kommunikationen. Det här har också minskat stressen för personalen i driftcentralen. 

Mobilitet på agendan

Framöver ser Dirk Mottmann fortsatt en ökad mobilitet på agendan – både inom företaget och ute hos kund. De olika affärsområdena såsom fjärrvärme, el och bredband kommer att vara mer integrerade med varandra, vilket också kommer hjälpa kunderna på ett bättre sätt då de ska kunna ta del av de olika tjänsterna i samma erbjudande.

 Smarta hem blir ju allt vanligare vilket vi kan ha ett intresse av. Vi kanske kan sätta igång tvättmaskinen åt kunden när elpriset är mer fördelaktigt och styra kundens användning av el.

dirk mottman 960 640.jpg

Dirk Mottmann, process it-ansvarig på Umeå Energi, affärsområde energilösningar

– Istället för att leverera fjärrvärme till en överlämningspunkt vid kundens värmeväxlare i källaren, kan vi framöver möjligtvis garantera kunden en inomhustemperatur på 21 grader genom att vara uppkopplad med kundens hus. Vi kan på så sätt övervaka att uppvärmningen fungerar även om kunden är på semester utomlands.

Även tilläggstjänster såsom övervakning av huset kring till exempel vattenläckage, ventilation och så vidare, skulle kunna bli verklighet, tror Dirk Mottmann.

 Vi kan sätta upp sensorer på utvalda ställen för att se om golvet är fuktigt på grund av exempelvis läckage, och slår det då larm kan vi agera. Här uppe i Umeå kan det bli väldigt kallt på vintern och om en familj är på semester då så behöver de inte vara oroliga för att vattenledningarna ska frysa. Blir det ett fel skulle vi kunna hjälpa till med att åtgärda det uppkomna felet. Vi är i dagsläget relativt nära att kunna erbjuda kunderna detta.

Rekommenderad läsning

E-hälsa i fokus i Västerbotten

4 okt 2016 digitalt ledarskap

Umeå-video-e-hälsa_960x640.jpg Umeå-video-e-hälsa_960x640.jpg Umeå-video-e-hälsa_960x640.jpg

Västerbottens läns landsting har ett tydligt mål med sin e-hälsa: att tillgängliggöra verktyg för vårdpersonal och invånarna. Christina Igasto, e-hälsochef, berättar om utmaningarna med att digitalisera verksamheten i en miljö som just nu präglas av gammal teknik.

"2009 låg vi i botten - sedan digitaliserade vi"

5 okt 2016 ledarskap

Snip nordmaling.JPG Snip nordmaling.JPG Snip nordmaling.JPG video

2009 placerade sig Nordmalings kommun bland de lägre i Sverige när det kom till måluppfyllelse och de började då använda digitala verktyg för att nå bättre resultat - 2016 blev de som en av tio kommuner utvalda till projektet LEDA för smartare välfärd. Och resan har bara börjat, nu börjar en mer intensiv omvärldsorientering.

Ändrad demografi skapar digitaliseringsbehov

5 okt 2016 digitalt ledarskap

Tomas Forsberg.JPG Tomas Forsberg.JPG Tomas Forsberg.JPG video

Umeå kommuns demografi är i förändring med allt fler äldre personer och allt mindre pengar i skatteintäkter gör att digitaliseringen inte bara är ett intresse i kommunen - den är en ren nödvändighet, menar Tomas Forsberg, it-chef.

Bygg digitaliseringen på dina styrkor

6 okt 2016 ledarskap

Ola Piteå.PNG Ola Piteå.PNG Ola Piteå.PNG video

Undvik att vara en copycat när du skapar en plan för digitalisering och utgå istället från din unikitet. Piteå kommun är mitt uppe i arbetet med en handlingsplan och it-strateg Ola Lidström tipsar om riktningen.

Anne Bamford: Höj lärarnas status

6 okt 2016 it i skolan

bamford 960x640.jpg bamford 960x640.jpg bamford 960x640.jpg

Professor Anne Bamford menar att Sverige har redskapen för att lyckas bättre i skolan, men att skon klämmer på vissa ställen.
 Lärarna känner sig inte tillräckligt värdefulla och de är alltför upptagna i det vardagliga skötandet av skolan och kan inte fokusera på att inspirera och lära ut.

"Med Surface Hub skulle man kunna följa lektionerna hemifrån"

23 sep 2016 it i skolan

snip oscar frisendahl.JPG snip oscar frisendahl.JPG snip oscar frisendahl.JPG video

Göranssonska skolan i Sandviken blev en gång i tiden prisat som årets teknikskola, men nu har andra skolor kommit ikapp och gått förbi digitalt. Det vill läraren Oscar Frisendahl ändra på, och som en del i spanar han bland annat in Surface Hub.

Så digitaliserar ett energibolag

21 sep 2016 digit

bild jäMTKRAFT.PNG bild jäMTKRAFT.PNG bild jäMTKRAFT.PNG video

Med vindkraftsparker, portföljförvaltning, elhandel och många kunder har Jämtkraft alla möjligheter att dra fördel av digitaliseringen. Joachim Spejare, it-chef på Jämtkraft berättar om arbetet.