Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Open source allt viktigare för Microsoft

Maktkampen mellan Red Hat och Microsoft är över. Den globala överenskommelsen från i somras har nu för första gången resulterat i ett svenskt samarbetsavtal. I praktiken öppnar det för fler rena open source-lösningar, som till exempel Optolexias screeningmetod för att tidigt upptäcka barn med dyslexi.

Text Karin Arnell Foto Red Hat 27 oktober 2016 digit

optolexiajpg.jpg

— Det är som att gå på en konferens och träffa nya människor som man har en massa saker gemensamt med utan att man hade en aning, säger Anders Wendt, affärsområdeschef för moln & företag på Microsoft.

Samarbetet mellan de båda företagen är en överraskning för många, inte minst med tanke på hur de traditionellt har positionerat sig – som företrädare för open source respektive kommersiell programvara.

DSC_2066.jpg (1)

Anders Wendt, affärsområdeschef för moln & företag på Microsoft.

Men liksom de andra stora teknikjättarna använder och bidrar också Microsoft till open soure sedan flera år. En tredjedel av företagets molnleverans består nu av open source och när det gäller nya installationer är det ungefär hälften.

— Vi har jobbat i det tysta. I dag investerar och bygger vi väldigt mycket i open source i vår molnplattform. Men de första åren var det ingen som riktigt trodde att vi menade allvar.

Han konstaterar att allt fler tröttnade på den tidigare polariseringen och maktkampen där ingen vann. I stället spred sig en mer pragmatisk syn som bottnade i att man ville lösa problem och faktiskt hade saker att lära av varandra – vissa problem är bättre att lösa i open source, andra i kommersiell programvara.

Många såg oss som en besserwisser

— Det som låg Microsoft i fatet var att vi av många i open source-communityn uppfattades som en besserwisser. Genom att erkänna att de också gjorde bra saker kunde vi starta en dialog.

Det nya samarbetet handlar om marknadsfrågor och gemensam bearbetning av kunder för att kunna jobba med dem tillsammans.

Läs mer om open source

Artikeln om det nya svenska samarbetet mellan Microsoft och Red Hat är den fjärde och sista delen i vår serie om open source. Vi har tidigare berättat om bland annat SKL:s syn på fenomenet, som de flesta anser just nu driver innovationen. Du har också kunnat läsa om Försäkringskassans arbete med öppen källkod och ta del av hur Ted Schönbeck, Red Hats teknikchef i Norden, resonerar.

— Red Hats produkter är supporterade i vårt moln, Azure, och de har godkänt oss som molnleverantör av Red Hat. När it mer blir en verksamhetsfråga ställs krav på allt från flexibilitet och snabbhet till att få ut applikationer, snabba upp processer och betjäna kunder bättre. Det är det som vi kan göra genom att köra Red Hats lösningar i våra moln.

Som exempel på vad som finns i Azure nämner han ett för tillfället hett område – maskininlärning, där datorer lär sig människors beteendemönster för att kunna förutspå framtida beteenden.

— Microsoft har gjort en ren open source-implementation, som bland annat används av forskare på Karolinska som jobbar med dyslexi. Genom att studera små barns ögonrörelser kan man avgöra sannolikheten för dyslexi många år före skolan.

Microsoft Redhat Partnerskap

  • Microsoft blir del av Red Hat Certified Cloud and Service Provider program  och därmed blir Microsoft Azure  molnplattform för Red Hat’s produkter.
  • Red Hat kunder kan flytta sina existerande abonnemang till Microsoft Azure med Red Hat Cloud Access.
  • Företagen har överrenskommit att arbeta fram stöd för .NET i Red Hats’ produkter samt stöd för att hantera virtuella maskiner i Microsoft Azure med Red Hat CloudForms.
  • Företagen sätter upp en gemensam support funktion för att bäst stödja kunder om väljer att använda Red Hats produkter på Microsoft Azure.
  • Microsoft och Red Hat har lokalt för första gången avtalat om att starta gemensam marknadsföring genom Microsoft’s deltagande på  Red Hat Forum i Sverige och de Nordiska länderna.

Rekommenderad läsning

Nyfolkjpg.jpg

Red Hat: open source från nörd till industri

18 okt 2016 digit

 

Allt fler företag använder sig av open source för att sänka sina kostnader och få fram innovativa it-lösningar.

Nästan alla teknologier som driver utvecklingen har sitt ursprung i open source, säger Ted Schönbeck, nordisk teknikchef på Red Hat.

crowd-people-open-source.jpg
video

Öppet moln för alla

18 jan 2018 digit

Öppna hybridmoln är en förutsättning för att kunna ta vara på alla applikationer och verktyg. Red Hats plattform Openshift erbjuder full frihet oavsett arkitektur eller typ av moln.

kokta kräftor.jpg

AI minskar kulturkrockar

16 apr 2018 digit

Wanda EasySpeak är en AI-baserad digital assistent som hjälper multinationella arbetsgrupper samarbeta utan kulturkrockar och missförstånd.

en herde är ute med sina får i ett stort landskap.jpg

Azure är lika med ansvar

21 maj 2018 digit

Microsofts molntjänst växer med nya funktioner och användningsområden. När stora moln breder ut sig krävs också en ansvarsfull hantering av molnets innehåll, enligt Nicole Herskowitz, general manager för Microsoft Azure.

mountain-native-app-960640.jpg
video
Ett samarbete mellan NetApp och Voister

Så gör du en säker molnflytt

30 maj 2018 digit

Många vill ut i molnet men är rädda för att tappa kontrollen över sin data på vägen. NetApp hjälper dig med att säkra och anpassa övergången, oavsett om du väljer Azure, AWS eller Googles moln.

foto-microsoft-satya-nadell-960640.jpg

Framtiden är Tech intensity

25 sep 2018 digit

När Satya Nadella inleder Microsoft Ignite så ligger fokus på den nya strategin Tech intensity, där han lyfter H&M som ett lyckat exempel. Enligt Satya är säkerhet, förtroende och samarbete framtiden, något som han också visade genom att tillsammans med Adobe och SAP lansera Open Data Initiative. 

stack-med-stenar-960640.jpg

Flexiblare Azure Stack

27 sep 2018 digit

Azure Stack är inte längre statiskt. Snart kan man investera smått för att sedan öka i kapaciteten, om ett sådant behov skulle dyka upp. Samtidigt ökar Microsoft antalet servrar till maximalt 16 stycken.

tjurfaktare-i-madrid.jpg
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Årets molnhändelse i Madrid

2 okt 2018 digit

När världens ledande tekniker, forskare och leverantörer möts på HPE Discover i Madrid den 27-29 november blir dagarna packade med allt från det senaste inom hybridmolnlösningar till hur dataanalys kan förändra livet för alzheimerpatienter. Här möts konkret affärsnytta med framtidsvisioner för svenska företag och organisationer.

P1010059_960x640.jpg

Molnet i fokus på Ignite

26 sep 2016 digit

Molnet, säkerhet och kollaborativa hjälpmedel – det var fokus när Microsoft sparkade igång Ignite 2016 i Atlanta.