Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Open source allt viktigare för Microsoft

optolexiajpg.jpg

Maktkampen mellan Red Hat och Microsoft är över. Den globala överenskommelsen från i somras har nu för första gången resulterat i ett svenskt samarbetsavtal. I praktiken öppnar det för fler rena open source-lösningar, som till exempel Optolexias screeningmetod för att tidigt upptäcka barn med dyslexi.

— Det är som att gå på en konferens och träffa nya människor som man har en massa saker gemensamt med utan att man hade en aning, säger Anders Wendt, affärsområdeschef för moln & företag på Microsoft.

Samarbetet mellan de båda företagen är en överraskning för många, inte minst med tanke på hur de traditionellt har positionerat sig – som företrädare för open source respektive kommersiell programvara.

DSC_2066.jpg (1)

Anders Wendt, affärsområdeschef för moln & företag på Microsoft.

Men liksom de andra stora teknikjättarna använder och bidrar också Microsoft till open soure sedan flera år. En tredjedel av företagets molnleverans består nu av open source och när det gäller nya installationer är det ungefär hälften.

— Vi har jobbat i det tysta. I dag investerar och bygger vi väldigt mycket i open source i vår molnplattform. Men de första åren var det ingen som riktigt trodde att vi menade allvar.

Han konstaterar att allt fler tröttnade på den tidigare polariseringen och maktkampen där ingen vann. I stället spred sig en mer pragmatisk syn som bottnade i att man ville lösa problem och faktiskt hade saker att lära av varandra – vissa problem är bättre att lösa i open source, andra i kommersiell programvara.

Många såg oss som en besserwisser

— Det som låg Microsoft i fatet var att vi av många i open source-communityn uppfattades som en besserwisser. Genom att erkänna att de också gjorde bra saker kunde vi starta en dialog.

Det nya samarbetet handlar om marknadsfrågor och gemensam bearbetning av kunder för att kunna jobba med dem tillsammans.

Läs mer om open source

Artikeln om det nya svenska samarbetet mellan Microsoft och Red Hat är den fjärde och sista delen i vår serie om open source. Vi har tidigare berättat om bland annat SKL:s syn på fenomenet, som de flesta anser just nu driver innovationen. Du har också kunnat läsa om Försäkringskassans arbete med öppen källkod och ta del av hur Ted Schönbeck, Red Hats teknikchef i Norden, resonerar.

— Red Hats produkter är supporterade i vårt moln, Azure, och de har godkänt oss som molnleverantör av Red Hat. När it mer blir en verksamhetsfråga ställs krav på allt från flexibilitet och snabbhet till att få ut applikationer, snabba upp processer och betjäna kunder bättre. Det är det som vi kan göra genom att köra Red Hats lösningar i våra moln.

Som exempel på vad som finns i Azure nämner han ett för tillfället hett område – maskininlärning, där datorer lär sig människors beteendemönster för att kunna förutspå framtida beteenden.

— Microsoft har gjort en ren open source-implementation, som bland annat används av forskare på Karolinska som jobbar med dyslexi. Genom att studera små barns ögonrörelser kan man avgöra sannolikheten för dyslexi många år före skolan.

Microsoft Redhat Partnerskap

  • Microsoft blir del av Red Hat Certified Cloud and Service Provider program  och därmed blir Microsoft Azure  molnplattform för Red Hat’s produkter.
  • Red Hat kunder kan flytta sina existerande abonnemang till Microsoft Azure med Red Hat Cloud Access.
  • Företagen har överrenskommit att arbeta fram stöd för .NET i Red Hats’ produkter samt stöd för att hantera virtuella maskiner i Microsoft Azure med Red Hat CloudForms.
  • Företagen sätter upp en gemensam support funktion för att bäst stödja kunder om väljer att använda Red Hats produkter på Microsoft Azure.
  • Microsoft och Red Hat har lokalt för första gången avtalat om att starta gemensam marknadsföring genom Microsoft’s deltagande på  Red Hat Forum i Sverige och de Nordiska länderna.

27 oktober 2016 Uppdaterad 28 oktober 2016 Reporter Karin Arnell digit Foto Red Hat

Rekommenderad läsning

Person På Ett Av Bolidens Smältverk

Lönsam data för Boliden

23 feb 2021 digit

För att öka lönsamheten har Boliden Smältverk utvecklat en algoritm som ska optimera inköpsprocessen. En AI tränas med en stor mängd data om alltifrån råvarukvalitet till valutakurser och nu handlar det om att hitta den mest relevanta datakombinationen.

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Skatteverket

Skatteverkets molnstrategi

11 feb 2021 digit

Myndigheters närvaro i molnet är ett hett diskussionsämne, speciellt efter Schrems II-domen i somras. Men för Skatteverket är molnet en självklarhet, inte minst när det kommer till de europeiska cloudtjänsterna. Dessutom har myndigheten en molngrupp som löpande granskar vilka molntjänster som kan användas.

Hjärtan Molnet

Rekord för molnet

8 feb 2021 digit

Globala investeringar i molninfrastruktur växte med 32 procent under det fjärde kvartalet 2020. Marknaden omsatte 39,9 miljarder dollar under perioden, vilket är 10 miljarder mer än samma period 2019 och därmed den största ökningen någonsin. 

Hp Reverb G2 På Tjej 3
video
Ett samarbete med HP

Maxa VR med HP

29 jan 2021 digit

Utbildning och samarbete i VR minskar utbildningskostnader, sparar tid och är bättre för miljön. Utöver bättre spelupplevelse, vill HP med sin nya generation VR-headset göra tekniken mer tillgänglig för fler verksamheter och användningsområden.  

Magnus Wink Slöjd2

Digital slöjd

28 jan 2021 digit

Magnus Wink utbildar lärare i bland annat slöjd och sedan pandemin har han gjort det digitalt och helt på distans. Några av utmaningarna har handlat om att hålla nere maskinljudet och att faktiskt spara snarare än att förlora tid.

Man I Orange Bygguniform Står På Solcell Och Fixar

Störst på förnybart

14 dec 2020 digit

Amazon är världens största köpare av förnybar energi. Det kommuniceras efter att bolaget investerar i ytterligare 26 vind- och solenergiprojekt, vilket totalt motsvarar 6,5 gigawatts.

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.

Riksdag Sverige

Sveriges AI-miss

29 jun 2020 digit

Sverige har missat möjligheten att AI-utbilda korttidspermitterade under coronapandemin. Nu behöver vi som land få till en demokratisering av tekniken, fokusera hårt på tillämpningar och politiker med mer positiv inställning. Det menar Daniel Akenine, Microsoft och Luka Crnkovic-Friis, Peltarion.