Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

Nytt digitalt system ökar försäljningen

Pressbyrån och 7-Eleven har i sina butiker ett nytt Business Intelligence-system som analyserar siffror i realtid. Med snabb återkoppling ska försäljning och resultat kunna förbättras. 
 Butikerna kan via realtidsinfo direkt se hur de ligger till mot gentemot andra, vilket skapar inspiration och engagemang hos säljarna, säger Fiffi Hellstrand från Reitan Convenience Sverige. 

Text Fredrik Adolfsson 31 oktober 2016 digit

7-eleven 960x640.jpg

Reitan Convenience är ett dotterbolag till Reitangruppen - en stor familjeägd norsk koncern som agerar inom både handel, fastighet och finans. I Sverige äger Reitan Convenience både 7-Eleven och Pressbyrån, två marknadsledande butikskedjor som ser en ökad konkurrens från andra branscher. 

 Många vill in och nypa på servicehandeln och butiker som Stadium och ICA erbjuder också glass och dryck lättillgängligt. För att fortsätta vara ledande inom segmentet måste vi ständigt vara lyhörda för utvecklingen, säger Fiffi Hellstrand, it-koordinator och projektledare på Reitan Convenience Sverige.

 Inom marknaden som vi befinner oss på vet vi att hälften av kunderna inte bestämt sig för att gå in i butiken förrän fem minuter innan de är där. Erbjudandena måste vara tydliga, kunderna måste veta vad som kan förväntas finnas i butiken. För att göra besöket ännu mer värt driver vi olika kampanjer och är snabba på nyheter. Då gäller det att veta vilka saker som efterfrågas, och vilka kampanjer som går bra.

Fiffi Hellstrand_960x640.jpg

Fiffi Hellstrand, it-koordinator och projektledare på Reitan Convenience Sverige.

Fiffi Hellstrand sitter på Reitans servicekontor och det är de som levererar stöd och it åt franchise-butikerna. All it-utveckling sköts tillsammans med verksamheten, något som varit på tapeten på sistone.

– 
Vi driver vårt arbete med tesen att allt startar och slutar i butik. Kan vi inte se att utveckling gör nytta hela vägen ut så ska vi fundera på en annan lösning. Så att när vi bestämde oss för ett nytt Business Intelligence-system var det viktigt att det skulle möta behoven hos verksamheten och butikerna. Det ledde till höga krav på att det skulle vara flexibelt, klara av att hantera säljdata från minst 500 butiker under fem år och vara snabbt och enkelt att använda.

 Idag har vi ”Reitan Intelligence”, ett kraftfullt Business Intelligence-system som levererar rapporter och analyser till alla olika delar inom Reitan. Det viktigaste är att vi kopplat det till våra vanliga aktiviteter.

Det första många av köpmännen, som franchise-tagarna kallas, gör när de kommer till jobbet är att logga in på Reitan Intelligence, där ser de gårdagens försäljning, kan se över kundtillströmningen för dagen och jämföra det med samma dag föregående år bland annat. Förut fick de ut sin säljdata i excel och fick sitta och filtrera ut informationen. Det kunde ta ett par timmar men nu kommer det färdigt.

 En nyhet för i år är att butiker och anställda tävlar mot varandra och det skickas realtidsinfo från kassorna. Det går att se hur de ligger till i kampanjtävlingen och vem som är den bästa säljaren i den egna butiken. Detta skapar inspiration och engagemang. Alla tävlar om att vinna en ”Golden Ticket”, priset för en viss kampanj, vilket också är namnet vi använder för den här delen av systemet. 

De stora megatrenderna talar till servicehandelns fördel.

Fiffi Hellstrand , Reitan Convenience Sverige

Att Pressbyrån och 7-Eleven digitalt gör analyser av vad som säljs och utvecklar verksamheten efter det är bara i sin linda, tror Fiffi Hellstrand. Om man tittar på de stora megatrenderna urbanisering, förändrade matvanor och tid tror hon att dessa talar för servicehandelns fördel - men det gäller att hänga med.


 Våra matvanor förändras hela tiden, många äter inte frukost hemma längre och det är vanligt att man tar ett mellanmål innan träningen eller liknande. Folk äter mer i farten, fritid prioriteras högre. Där skapas ett affärsutrymme för oss så i vår bransch finns det ett enormt värde av att ha de här systemen, se vad som säljs och vilka konsumentvanor som blir vanligare - för att på så sätt kunna fortsätta utvecklas och sälja mer.

 Vi tittar även på att kunna anpassa våra digitala skyltar efter väder, ort och tidpunkt på dagen, men där är vi inte riktigt än. Det kommer, säger Fiffi Hellstrand.

Rekommenderad läsning

Cyborg Neil Harbisson utvecklar nya sinnen

6 okt 2016 digit

Neiljjpg.jpg Neiljjpg.jpg Neiljjpg.jpg

Som världens första officiellt erkända cyborg – med både biologiska och syntetiska kroppsorgan -arbetar Neil Harbisson med att utveckla nya sinnen för människor. Trots att han är helt färgblind sedan födseln kan han via en antenn på huvudet höra färger.

"Vad vi än gör i framtiden kan vi mötas av Watson"

3 nov 2016 digit

haglund ibm snip.JPG haglund ibm snip.JPG haglund ibm snip.JPG video

Mikael Haglund, CTO på IBM Sverige, pratar om det kognitiva systemet Watson. Det hjälper till inom behandlingen av cancersjuka, det gör filmtrailers och enormt mycket annat. Finns det något som Watson inte kan göra, vilka funktioner får det i framtiden, och finns det kanske något farligt med systemet? 

Allt fler har en plan för sin digitalisering

20 maj 2016 ledarskap

lotta-ungerth.jpg lotta-ungerth.jpg lotta-ungerth.jpg

Det är fantastiskt att fler än hälften, 54 procent, av de it-proffs som besökte Atea IT-arena i höstas, har en plan för hur de ska digitalisera sin verksamhet. Det anser Charlotta Ungerth, CIO på Atea, när hon kommenterar undersökningen där 2 700 deltagare svarade.

Hur skapar man nytta av Digital Signage?

25 maj 2016 digit

digital signage sofia bjureblad digital signage sofia bjureblad digital signage sofia bjureblad

Sofia Larsson och Magnus Bjureblad från Atea föreläste på Atea Bootcamp om fördelarna med digital skyltning. 
– Digital Signage är världens bästa kommunikationsverktyg, säger Sofia Larsson. 

HP Labs Bolwell talade inför storpublik

25 maj 2016 ledarskap

bollwell.jpg bollwell.jpg bollwell.jpg

Andrew Bolwell från HP Labs pratade inför fullt hus under onsdagseftermiddagens sommarvärme om hur ny teknik skapar nya förutsättningar för förändringar och framsteg.

”Alla måste på digitaliseringståget!”

25 maj 2016 Digitalt ledarskap

kalle_hultenheim.jpg kalle_hultenheim.jpg kalle_hultenheim.jpg

Digitaliseringståget går nu och det gäller att hoppa på. För vissa blir det i farten, för andra en avvägning av vilket tåg man ska gå på, men att stanna på perrongen är inte alternativ. Det var temat för Carl-Johan Hultenheims, vd för Atea, keynote som inledde årets bootcamp i Tylösand.

Paradigmskifte i brott

26 maj 2016 säkerhet

ola wittenby.JPG ola wittenby.JPG ola wittenby.JPG

Ola Wittenby, affärsenhetschef på IBM Security, föreläste på Atea Bootcamp om dagens och dåtidens säkerhetshot, om hur de kriminella nätverkens arbetssätt har förändrats nu mot då, och hur ditt företag kan göra sitt bästa för att försvara sig.

Träffa din läkare från solstolen

1 jun 2016 digit

AdobeStock_53015351_960x640.jpg AdobeStock_53015351_960x640.jpg AdobeStock_53015351_960x640.jpg

Träffar du din läkare ofta? Då finns mycket tid att spara. På Karolinska universitetssjukhuset har man infört en videolösning för besök i öppenvården, något som sparar tid för både patienter och vårdpersonal.

Så jobbar Hylte för skolans bästa

2 jun 2016 digit

Joke och hylte.PNG Joke och hylte.PNG Joke och hylte.PNG

Joke Palmqvist, ansvarig för skola på Microsoft, och Malin Thydén Kärrman, it-samordnare på Hylte kommun, diskuterar svårigheterna att få skolor och it-verksamheter att komma överens och få med alla på digitaliseringståget.