”Mobiltelefonen är en protes för livet”

P1000928.JPG

Veritas CEO William Coleman har varit i it-branschen längre än de flesta, och kan konstatera att dagens teknik skapar möjligheter till ett mer jämställt samhälle.

Med över tre decennier i it-branschen är Veritas CEO William ”Bill” Coleman en rutinerad räv som sett den ena innovationen efter den andra.

– Jag skulle vilja säga att vi hittills har sett två stora förändringar i it-branschen. Den första var utvecklingen av standalone-datacentret som gjorde det möjligt att ta fram stora applikationer och automatisera backoffice-funktionerna. De var inte integrerade och krävde stora personalstyrkor, men i slutet av 1980- och -90-talet började de kopplas upp i nätverk för leveranskedjor, CRM med mera. Då hamnade användarna i fokus.

Den andra stora förändringen var självklart internet. Med det kom möjligheten att koppla upp och koppla ihop människor på ett helt nytt sätt, menar Bill Coleman.

– Internet har tre huvudsakliga värden: Det första är den fria räckvidden som skapat nya sociala nätverk. Det andra är genomflödet där man kan se hur interaktionerna skapat nya affärsmodeller. Det tredje är transparensen, att det blir svårare att gömma sig på flera sätt. Nu ska vi hitta sätt att förvandla data till kontextuell information som är relevant för dig.

Det i sin tur kommer att förändra ekonomin på både bredd och djup.

– Digitaliseringen gör att vi går från en massproducerad push-ekonomi till en pull-ekonomi där kunden står i centrum. Vinnaren blir den som bäst kan anpassa erbjudandet efter kundens önskemål. Där ser vi till exempel tjänster som Uber och Airbnb som transformerar branschen.

Han förutspår en gränslös handel där alla kan delta oavsett bakgrund där kostnaden för att göra affärer virtuellt blir låg och oberoende av tid och rum.

– Du kanske gör affärer med andra resenärer på en lokal marknad. Så enkelt kommer det att vara.

Gratis utbildning digitalt

En annan stor förändring är att utbildning nu finns att tillgå i princip kostnadsfritt på många olika språk över internet. Det kommer att driva en växande ekonomi, inte minst i utvecklingsländer tror Bill Coleman.

– De stora tekniska framstegen för mänskligheten har alltid drivits av produktivitet och nu går det allt snabbare. Om vi har tiodubblat produktionen sedan 1990 kommer vi att öka produktionen hundra gånger redan under det här seklet. Det kommer att tvinga oss att omdefiniera vad jobb egentligen är.

It-branschen rör på sig allt snabbare och nu kan vi förändra världen på riktigt.

Bill Coleman, CEO, Veritas

Han hamnade själv i it-branschen efter att ha tagit en dubbelexamen i fysik och matematik. Av en slump upptäckte han att det var roligare att hantera datorer än själva matematiken.

– It-branschen rörde sig så fort och de senaste tio åren har allting eskalerat vilket gör framtiden ännu mer spännande. Nu kan vi förändra världen på riktigt. Det är därför jag misslyckats med att pensionera mig tre gånger, det är helt enkelt för spännande.

Med sin gedigna erfarenhet tycker han att många företag, även de stora, gör fel i sitt strategiska arbete.

– De missar att ta fram en vision och en strategi som stärker dem vilket gör att de inte kan växa organiskt. Istället måste de bygga genom uppköp. Vad de behöver göra är att höja blicken och titta tio år framåt. Vilka disruptiva tekniker kommer? Vilka förändringar sker hos kunderna? Hur ser konkurrensen ut? Därefter utvecklar man en strategi som tillåter en att kapitalisera på det. Idag lider många av budgetens tyranni. Man måste våga investera i innovation under ett par år utan att räkna med att få någon avkastning. Missar du en disruption kan det vara slut, säger Bill Coleman.

Uppdraget som vd för Veritas är en chans att ta informationshanteringen till nästa nivå där begrepp som prediktiv analys kommer att förändra affärsmodellerna för många företag och organisationer, säger Bill Coleman.

– Veritas är starkare än vad jag trodde. Vi är en i en sweet spot med ett massivt kassaflöde men som många andra företag står vi inför genomförandeutmaningar vilket gör att det är spännande att vakna och gå till jobbet varje morgon.

Innovation som förändrar synen på människan

De kommande åren ser han inga dramatiska förändringar utan mest av allt kommer innovationen att handla om att integrera tjänster och virtuella personliga assistenter, men över tiden kommer digitaliseringen ha en djupare betydelse än så, tror Coleman.

– På tjugofem års sikt tror jag att vi är neuralt uppkopplade och det tvingar oss att revidera vår syn på vad en utbildning är och vilka vi är som människor.

Precis som Bill Gates och Mark Zuckerberg är Bill Coleman också engagerad i välgörenhet. Han och hans fru sponsrar sedan 2001 ett center för forskning på kognitiva funktionsstörningar, Coleman institute for cognitive disabilities. Där har digitaliseringen en stor inverkan på livskvaliteten.

– Internet of things gör det möjligt för personer med de här funktionshindren att leva ett mer självständigt liv. Du kan till exempel skapa system för att tända och släcka lampor, visa vilka kläder som ska bäras och koordinera medicinintag. Mitt syskonbarn Suzanne har en kognitiv funktionsstörning och kan till exempel inte resa själv men med mobilen finns all information där. Vi brukar säga att mobiltelefonen är en protes för livet.

3 oktober 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Miguel Guerreroledarskap

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng