Hololens stödjer verksamheten

Hololens Borlänge.png

En besökare på it-arenan i Borlänge testar Hololens.

Hololens förstärker verkligheten genom att användaren kan uppfatta virtuella föremål i 3D i den fysiska världen. Med gester och röstkommandon kan man till exempel flytta, förstora och förminska saker, skruva på dem och fästa dem på olika ytor.

Hologram har länge varit ett populärt begrepp inom science fiction. Nu har tekniken, som uppfanns av den brittiskungerske forskaren Dennis Gabor, banat väg för Microsofts Hololens. Det som sker när man tar på sig glasögonen kallar företaget för ”blandad verklighet” till skillnad från ”virtuell verklighet” där användaren inte längre ser verkligheten utanför.

Efter USA och Kanada har man också börjat sälja Hololens i Europa och produkten finns nu tillgänglig  i Tyskland, Storbritannien, Irland och Frankrike.

Den första upplagan - som till det yttre påminner om ett par nummer för stora skidglasögon - kan beställas för utveckling eller kommersiell användning och prislappen ligger runt 3 000 dollar.

Microsoft-HoloLens-RGB.png

Hololens - ett hjälpmedel för att förbättra beslutsprocesseer.

Även om det för närvarande är spel och underhållning i fokus ser företaget också en rad andra användningsområden.

Frågan är inte vad den kan användas till utan snarare vad den inte kan användas till. Den är ett hjälpmedel för att bland annat förbättra beslutsprocesser och fungerar såväl för utbildning och utveckling som inom tillverkningsindustrin, säger Marcus Westin, lösningsarkitekt på Atea.

Hololens innehåller en Windows 10-dator och, precis som Windows i övrigt, har den Windows Store för appar. Microsoft tillhandahåller även utvecklingsverktyg för att bygga egna applikationer genom Visual Studio. För att underlätta och snabba på takten släpper företaget även källkoden fri till flera av sina projekt.

Volvo använder Hololens

Med Hololens kan en användare på distans visa hur en annan person ska göra för att exempelvis laga något. I Sverige har bland annat Volvo börjat använda lösningen under både konstruktion och montering inom produktion. Med hjälp av Hololens kan personalen direkt testa om vissa delar passar, hur de ska monteras och även koppla hela konceptet med molntjänsten Autodesk, där de ritar prototyper som de sedan kan ta med sig till en bil och holografiskt prova dess funktion.

För privatpersoner är ett av de kanske mer spännande användningsområdena möjligheten att prova på att inreda eller bygga om genom att placera ut holografiska möbler eller andra föremål  innan man gör slag i saken och handlar.

Ett exempel är om du ska bygga om ditt kök. Då kan det vara svårt att föreställa sig hur det ska bli, men genom att ta på dig de här glasögonen kan du se köket så som du föreställer dig och prova exempelvis olika bänkskivor, säger Marcus Westin.

 

 

 

 

26 oktober 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Karin Arnelldigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng