Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Försäkringskassan sänkte it-kostnaderna med 29 miljoner

Försäkringskassan hade 29 miljoner skäl att byta från ett licensbaserat operativsystem till open source. Så många kronor sparar myndigheten årligen på att använda sig av Linux.

Text Karin Arnell 24 oktober 2016 digit

fkfasad1.jpg (1)

Vi ville gärna ha open source av kostnadsskäl och valde Linux som primärt serveroperativsystem. Vårt tidigare kostade 30 miljoner kronor om året och nu betalar vi bara en miljon, säger Stefan Olowsson, it-direktör vid Försäkringskassan.

stefanolowsson1jpg.jpg

Stefan Olowsson, it-direktör vid Försäkringskassan.

Myndighetens it-modernisering de senaste åren har gjort att den i dag är ett föredöme inom offentlig sektor när det gäller tekniken. En av de största förändringarna är att AIX-plattformen har slängts ut. I stället har det ombyggda datacentret i Sundsvall nu satsat på en plattform som består av IBM-servrar, de flesta med operativsystemet Red Hat Enterprise Linux.

Det är en skalbar plattform som är lätt att rulla ut. Förutom att den är kostnadseffektiv och flexibel har den också hög tillgänglighet och prestanda. Det är också skönt att slippa diskutera licenshantering med stora leverantörer.

Som andra alternativ, för kontorsstödjande system, har it-avdelningen satsat på Microsoft Windows Server. Förklaringen är att verksamheten har många Microsoftbaserade lösningar, exempelvis webbkonferens via Skype och dokumenthantering via Sharepoint.

Läs mer om open source

Artikeln om SKL:s arbete ingår i vår serie om open source utifrån olika perspektiv. Förespråkarna som finns i alla läger av it-branschen konstaterar att det är open source som just nu driver innovationen. I de tidigare artiklarna har vi mött  Ted Schönbeck, Red Hats teknikchef i Norden,samt pratat med Sveriges kommuner och landsting, SKL, om hur open source kan lyfta kommunerna.

Stefan Olowsson konstaterar att en av de stora utmaningarna med att gå in i open source är behovet av kompetens.

Det går inte bara att ringa till någon och fråga varför saker inte fungerar eller vilka konsekvenser de olika licensmodellerna som exempelvis GNU, BSD och Apache har. Men genom Red Hat, som är en av de större supporterorganisationerna har vi någon att prata med.

Ser ni några risker?

Det finns absolut ett riskmoment. Kommer man till exempel in på mindre produkter där man inte ser någon riktig supportorganisation, eller till och med kan diskutera om det är open source som innehåller saker den inte får innehålla. Då är det ett risktagande.

Intresset för open source är stort så förutom att nyanställa har myndigheten även satsat på att utbilda personalen.

Man kan tycka att det är dyrt med kurser, som dessutom inte alltid är i Sverige. Trots att det är priset man får betala så är det ändå en väldigt bra ekonomisk kalkyl.

Rekommenderad läsning

forsakringskassan.jpg

Så blev Försäkringskassan tjänstefierat

25 maj 2016 digit

Med en omsättning som är en fjärdedel av BNP är Försäkringskassan en av Sveriges giganter. Att lägga om kursen för it-strukturen var därför en tuff utmaning för Peter Axelborn, produktchef it på Försäkringskassan. Idag är den gamla produktstrukturen borta och tjänstefieringen en god bit på vägen.

hus-sverige-hack-for-sweden.jpg

Hack for Sweden

5 mar 2018 digit

Hack for Sweden är hackatonet där de tävlande får 48 timmar på sig att med myndigheters öppna data lösa samhällsutmaningar. 13-15 april är det dags igen.

anna_eriksson_2.jpg

DIGG klart för start

6 jul 2018 digit

Regeringen har utsett Anna Eriksson till generaldirektör för den nya Myndigheten för digital förvaltning, DIGG. Samtidigt fattades också beslut om bland annat myndighetens instruktion och regleringsbrev.

lantmäteriet-boverket-960640.jpg

Regeringens nya uppdrag

19 jul 2018 ledarskap

Regeringen har gett Boverket och Lantmäteriet i uppdrag att effektivisera samhällsbyggnadsprocessen genom digitalisering. 

kock-dekorerar-sin-ratt.jpg

App hjälper fler hitta jobb

14 feb 2018 digit

En app som underlättar för arbetssökande att hitta rätt yrke har vunnit Post- och telestyrelsens innovationstävling ”En arbetsmarknad för alla" som arrangerats i samarbete med Arbetsförmedlingen. 

man och pojke i skymningen på en äng tittar på en drönare.jpg

Luftens hjältar

3 jul 2018 digit

Transportstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att ta fram en lägesrapport kring drönare och drönartrafik i Sverige. Syftet är bland annat att identifiera möjliga framtida arbetsområden för drönare.

tre punkiga tuffa ungdomar på gatan tittar hemlighetsfullt mot kameran.jpg
video

Öppen källkod för jobbsökare

17 sep 2018 digit

Med open source-plattformen jobtechdev.se vill Arbetsförmedlingen hitta ett nytt sätt att samverka med marknaden. Utvecklare kan nu ta del av verktyg för att bygga tjänster för rekryterare och arbetssökande.

valpackad-flyttbil-i-gult.jpg

Sverige tappar i EU

20 dec 2018 digit

Det offentliga Sveriges utbud av digitala tjänster ligger relativt bra till jämfört med andra EU-länder. Men det finns också en hel del kvar att göra för en säkrad plats i ledningen. Till exempel tappar Sverige stort inom mobilitet genom att inte godkänna andra EU-länders e-legitimation.

fina-hus-i-gamla-stan.jpg

Underkända e-myndigheter

15 nov 2018 digit

Trafikverket och Arbetsförmedlingen är de myndigheter som har kommit längst när det gäller den digitala kontakten med medborgarna. Men överlag behöver svenska myndigheter och storstadskommuner göra en kraftansträngning för att öka den digitala mognaden.