Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Försäkringskassan sänkte it-kostnaderna med 29 miljoner

fkfasad1.jpg (1)

Försäkringskassan hade 29 miljoner skäl att byta från ett licensbaserat operativsystem till open source. Så många kronor sparar myndigheten årligen på att använda sig av Linux.

Vi ville gärna ha open source av kostnadsskäl och valde Linux som primärt serveroperativsystem. Vårt tidigare kostade 30 miljoner kronor om året och nu betalar vi bara en miljon, säger Stefan Olowsson, it-direktör vid Försäkringskassan.

stefanolowsson1jpg.jpg

Stefan Olowsson, it-direktör vid Försäkringskassan.

Myndighetens it-modernisering de senaste åren har gjort att den i dag är ett föredöme inom offentlig sektor när det gäller tekniken. En av de största förändringarna är att AIX-plattformen har slängts ut. I stället har det ombyggda datacentret i Sundsvall nu satsat på en plattform som består av IBM-servrar, de flesta med operativsystemet Red Hat Enterprise Linux.

Det är en skalbar plattform som är lätt att rulla ut. Förutom att den är kostnadseffektiv och flexibel har den också hög tillgänglighet och prestanda. Det är också skönt att slippa diskutera licenshantering med stora leverantörer.

Som andra alternativ, för kontorsstödjande system, har it-avdelningen satsat på Microsoft Windows Server. Förklaringen är att verksamheten har många Microsoftbaserade lösningar, exempelvis webbkonferens via Skype och dokumenthantering via Sharepoint.

Läs mer om open source

Artikeln om SKL:s arbete ingår i vår serie om open source utifrån olika perspektiv. Förespråkarna som finns i alla läger av it-branschen konstaterar att det är open source som just nu driver innovationen. I de tidigare artiklarna har vi mött  Ted Schönbeck, Red Hats teknikchef i Norden,samt pratat med Sveriges kommuner och landsting, SKL, om hur open source kan lyfta kommunerna.

Stefan Olowsson konstaterar att en av de stora utmaningarna med att gå in i open source är behovet av kompetens.

Det går inte bara att ringa till någon och fråga varför saker inte fungerar eller vilka konsekvenser de olika licensmodellerna som exempelvis GNU, BSD och Apache har. Men genom Red Hat, som är en av de större supporterorganisationerna har vi någon att prata med.

Ser ni några risker?

Det finns absolut ett riskmoment. Kommer man till exempel in på mindre produkter där man inte ser någon riktig supportorganisation, eller till och med kan diskutera om det är open source som innehåller saker den inte får innehålla. Då är det ett risktagande.

Intresset för open source är stort så förutom att nyanställa har myndigheten även satsat på att utbilda personalen.

Man kan tycka att det är dyrt med kurser, som dessutom inte alltid är i Sverige. Trots att det är priset man får betala så är det ändå en väldigt bra ekonomisk kalkyl.

24 oktober 2016 Uppdaterad 5 mars 2019 Reporter Karin Arnell digit

Rekommenderad läsning

Rött Skynke Som Öppnas Med Två Händer På Varje Sida

Framtidens skatt med öppna API:er

11 jan 2021 digit

Framöver kan företagens omfattande arbete med redovisning och deklaration vara ett minne blott. Nu arbetar Skatteverket, tillsammans med banker och utvecklare, för en automatiserad deklaration.

Blåbär I Händer

Miljarder till bredband

17 sep 2020 digit

Regeringen satsar ytterligare 2,2 miljarder på utbyggnaden av bredband. Satsningen görs för att stärka Sveriges digitalisering och kommer att fördelas under de kommande fem åren.

Nedbrunnen Bil

It mot kriminalitet

2 sep 2020 säkerhet

Regeringen inrättar ett råd för att digitalisera och därigenom utveckla rättsväsendet. Arbetet ska leda till effektivare ärendehantering och ökade analys- och uppföljningsmöjligheter. 

sveriges-riksdagshus.jpg

Öppen data för Sverige

16 apr 2020 digit

Inför öppenhet som standard, ta bort avgifterna för särskilt värdefulla datamängder och koordinera svensk datapolitik. Det är tre av punkterna som DIGG föreslår att regeringen ska ta ställning till. 

färgglada shoppingkassar.jpg

Mot hållbar e-handel

3 mar 2020 digit

E-handeln i Sverige har fyrdubblats på tio år. För att tackla de koldioxidutsläpp detta medför föreslår nu myndigheten Trafikanalys en rad åtgärder till regeringen.

sverige-flagga-data.jpg

Vinst med samlad data

13 dec 2019 digit

Regeringen hoppas att miljarder ska sparas genom en gemensam digital infrastruktur. Därför har man nu beslutat om en förvaltningsgemensam sådan för informationsutbyte och ett nationellt ramverk för grunddata inom den offentliga förvaltningen.

små trädgrenar från gran i närbild.jpg

Myndighetens moderna print

3 dec 2019 digit

För Skogsstyrelsen är print fortfarande en nödvändighet för att bland annat kunna skriva ut kartor att ta med i fält. För att göra hela processen av utskrifter så enkel som möjligt har myndigheten valt print som tjänst. 

AdobeStock_171767199.jpeg
video

Smarta möten på myndigheter

18 nov 2019 digit

Idag är mer än 60 myndigheter anslutna till den gemensamma satsningen Resfria möten. Nu vill en av initiativtagarna i Sverige införa liknande klimatsmarta möten inom EU.

polis-arm-960640.jpg

Resultat från granskning

8 nov 2019 digit

Kriminalvården, Skatteverket och Åklagarmyndigheten är några av de sju brottsbekämpande myndigheter som granskats av Datainspektionen. Målet är att säkra att alla följer reglerna i brottsdatalagen.