Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Försäkringskassan sänkte it-kostnaderna med 29 miljoner

Försäkringskassan hade 29 miljoner skäl att byta från ett licensbaserat operativsystem till open source. Så många kronor sparar myndigheten årligen på att använda sig av Linux.

Text Karin Arnell 24 oktober 2016 digit

fkfasad1.jpg (1)

Vi ville gärna ha open source av kostnadsskäl och valde Linux som primärt serveroperativsystem. Vårt tidigare kostade 30 miljoner kronor om året och nu betalar vi bara en miljon, säger Stefan Olowsson, it-direktör vid Försäkringskassan.

stefanolowsson1jpg.jpg

Stefan Olowsson, it-direktör vid Försäkringskassan.

Myndighetens it-modernisering de senaste åren har gjort att den i dag är ett föredöme inom offentlig sektor när det gäller tekniken. En av de största förändringarna är att AIX-plattformen har slängts ut. I stället har det ombyggda datacentret i Sundsvall nu satsat på en plattform som består av IBM-servrar, de flesta med operativsystemet Red Hat Enterprise Linux.

Det är en skalbar plattform som är lätt att rulla ut. Förutom att den är kostnadseffektiv och flexibel har den också hög tillgänglighet och prestanda. Det är också skönt att slippa diskutera licenshantering med stora leverantörer.

Som andra alternativ, för kontorsstödjande system, har it-avdelningen satsat på Microsoft Windows Server. Förklaringen är att verksamheten har många Microsoftbaserade lösningar, exempelvis webbkonferens via Skype och dokumenthantering via Sharepoint.

Läs mer om open source

Artikeln om SKL:s arbete ingår i vår serie om open source utifrån olika perspektiv. Förespråkarna som finns i alla läger av it-branschen konstaterar att det är open source som just nu driver innovationen. I de tidigare artiklarna har vi mött  Ted Schönbeck, Red Hats teknikchef i Norden,samt pratat med Sveriges kommuner och landsting, SKL, om hur open source kan lyfta kommunerna.

Stefan Olowsson konstaterar att en av de stora utmaningarna med att gå in i open source är behovet av kompetens.

Det går inte bara att ringa till någon och fråga varför saker inte fungerar eller vilka konsekvenser de olika licensmodellerna som exempelvis GNU, BSD och Apache har. Men genom Red Hat, som är en av de större supporterorganisationerna har vi någon att prata med.

Ser ni några risker?

Det finns absolut ett riskmoment. Kommer man till exempel in på mindre produkter där man inte ser någon riktig supportorganisation, eller till och med kan diskutera om det är open source som innehåller saker den inte får innehålla. Då är det ett risktagande.

Intresset för open source är stort så förutom att nyanställa har myndigheten även satsat på att utbilda personalen.

Man kan tycka att det är dyrt med kurser, som dessutom inte alltid är i Sverige. Trots att det är priset man får betala så är det ändå en väldigt bra ekonomisk kalkyl.

Rekommenderad läsning

forsakringskassan.jpg

Så blev Försäkringskassan tjänstefierat

25 maj 2016 digit

Med en omsättning som är en fjärdedel av BNP är Försäkringskassan en av Sveriges giganter. Att lägga om kursen för it-strukturen var därför en tuff utmaning för Peter Axelborn, produktchef it på Försäkringskassan. Idag är den gamla produktstrukturen borta och tjänstefieringen en god bit på vägen.

hus-sverige-hack-for-sweden.jpg

Hack for Sweden

5 mar 2018 digit

Hack for Sweden är hackatonet där de tävlande får 48 timmar på sig att med myndigheters öppna data lösa samhällsutmaningar. 13-15 april är det dags igen.

kock-dekorerar-sin-ratt.jpg

App hjälper fler hitta jobb

14 feb 2018 digit

En app som underlättar för arbetssökande att hitta rätt yrke har vunnit Post- och telestyrelsens innovationstävling ”En arbetsmarknad för alla" som arrangerats i samarbete med Arbetsförmedlingen. 

massor-av-skog-fran-ett-flygplan-en-solig-dag.jpg

Nu laserscannas all skog

20 mar 2018 digit

Under det största kartläggningsprojektet av sitt slag i Europa ska 75 procent av Sveriges yta laserscannas från luften. Projektet är ett resultat av skogsnäringens behov av laserdata.

sundsvallWEBB.jpg
video

Sundsvall driver öppen källkod

24 nov 2017 digit

Sundsvall kallas ibland för Norrlands Silicon Valley. Kommunen jobbar gärna med öppen källkod och nu pressar de sina leverantörer att göra samma sak.

open-source-dell-emc-stad-960640.jpg

Öppna nätverk för Dell EMC

16 feb 2018 digit

Nätverk har än så länge varit en relativt stängd marknad. Det ska Dell EMC nu ändra på genom en stor open networking-satsning.

försäkringskassan-960640.jpg

Försäkringskassan satsar på AI

27 apr 2018 digit

Det är fortfarande ett oklart rättsläge huruvida Försäkringskassan ska ta över andra myndigheters it-drift. Men oavsett fortsätter Försäkringskassan sitt digitaliseringsarbete som nu även innefattar AI - för att demokratisera myndighetens handläggningar.

barbart-i-full-frihet.jpg
video

Skatteverkets nya värld

30 maj 2018 digit

Det är en utmaning att gå från stationärt till bärbart. Skatteverket jobbar för att erbjuda sina medarbetare flexibilitet med hybridmaskiner och säkerhet med mjuka certifikat istället för tidskrävande terminalkort, berättar Robert Lindberg, uppdragsledare PC Hårdvara Print på Skatteverket.

BILD F-kassa.PNG
video

Försäkringskassans it-lösning för nyanlända

21 sep 2016 digit

För nyanlända innebär första månaderna i Sverige många kontakter med flera olika myndigheter. Genom ett tätt samarbete mellan it och verksamheten har Försäkringskassan nu utvecklat en it-lösning som underlättar för alla.