Försäkringskassan sänkte it-kostnaderna med 29 miljoner

fkfasad1.jpg (1)

Försäkringskassan hade 29 miljoner skäl att byta från ett licensbaserat operativsystem till open source. Så många kronor sparar myndigheten årligen på att använda sig av Linux.

Vi ville gärna ha open source av kostnadsskäl och valde Linux som primärt serveroperativsystem. Vårt tidigare kostade 30 miljoner kronor om året och nu betalar vi bara en miljon, säger Stefan Olowsson, it-direktör vid Försäkringskassan.

stefanolowsson1jpg.jpg

Stefan Olowsson, it-direktör vid Försäkringskassan.

Myndighetens it-modernisering de senaste åren har gjort att den i dag är ett föredöme inom offentlig sektor när det gäller tekniken. En av de största förändringarna är att AIX-plattformen har slängts ut. I stället har det ombyggda datacentret i Sundsvall nu satsat på en plattform som består av IBM-servrar, de flesta med operativsystemet Red Hat Enterprise Linux.

Det är en skalbar plattform som är lätt att rulla ut. Förutom att den är kostnadseffektiv och flexibel har den också hög tillgänglighet och prestanda. Det är också skönt att slippa diskutera licenshantering med stora leverantörer.

Som andra alternativ, för kontorsstödjande system, har it-avdelningen satsat på Microsoft Windows Server. Förklaringen är att verksamheten har många Microsoftbaserade lösningar, exempelvis webbkonferens via Skype och dokumenthantering via Sharepoint.

Läs mer om open source

Artikeln om SKL:s arbete ingår i vår serie om open source utifrån olika perspektiv. Förespråkarna som finns i alla läger av it-branschen konstaterar att det är open source som just nu driver innovationen. I de tidigare artiklarna har vi mött  Ted Schönbeck, Red Hats teknikchef i Norden,samt pratat med Sveriges kommuner och landsting, SKL, om hur open source kan lyfta kommunerna.

Stefan Olowsson konstaterar att en av de stora utmaningarna med att gå in i open source är behovet av kompetens.

Det går inte bara att ringa till någon och fråga varför saker inte fungerar eller vilka konsekvenser de olika licensmodellerna som exempelvis GNU, BSD och Apache har. Men genom Red Hat, som är en av de större supporterorganisationerna har vi någon att prata med.

Ser ni några risker?

Det finns absolut ett riskmoment. Kommer man till exempel in på mindre produkter där man inte ser någon riktig supportorganisation, eller till och med kan diskutera om det är open source som innehåller saker den inte får innehålla. Då är det ett risktagande.

Intresset för open source är stort så förutom att nyanställa har myndigheten även satsat på att utbilda personalen.

Man kan tycka att det är dyrt med kurser, som dessutom inte alltid är i Sverige. Trots att det är priset man får betala så är det ändå en väldigt bra ekonomisk kalkyl.

24 oktober 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Karin Arnelldigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng