Han tänjer gränsen för den mänskliga förmågan

Neiljjpg.jpg

Som världens första officiellt erkända cyborg – med både biologiska och syntetiska kroppsorgan -arbetar Neil Harbisson med att utveckla nya sinnen för människor. Trots att han är helt färgblind sedan födseln kan han via en antenn på huvudet höra färger.

Han väckte onekligen uppmärksamhet på IBM Business Connect tidigare i veckan med en antenn som sticker upp ur den välkammade frisyren.

– I början var det kaos att höra färger överallt. Men i dag har jag blivit ett med den nya tekniken. Jag ser mig inte längre som användare av teknik utan jag är teknik, säger den brittisk-katalanske 34-åringen.

Som liten försökte han förgäves att ignorera alla färger.

– De fanns överallt. Det var allt från Röda korset till ”Yellow submarine”, artisten James Brown och Grönland. Jag ville ha känslan av färg.

Efter att ha skapat en skala som översatte färger till toner fick han för drygt tio år sedan hjälp att utveckla sin första antenn. Den kopplades ihop med en fem kilo tung dator som han bar på ryggen.

harbissonjpg.jpg

I dag har han i stället ett chip, en antenn och en internetuppkoppling inopererade i skallbenet.

– Jag tror att vi inom de närmaste åren kommer att använda internet mer för att utöka våra sinnen bortom kroppen. Jag ville inte ha ett nytt öga utan ett artificiellt sinne där det är hjärnan som skapar intelligensen och inte maskinen. Det blir en mer unik upplevelse.

Tar emot färger från hela världen

Uppkopplingen ger honom bland annat möjlighet att ta emot färger i form av ljud eller vibrationer från vänner i hela världen.

– Just nu har jag fem människor runt om i världen som kan skicka mig färger över internet. Om någon skickar en färg när jag sover upplever jag att det påverkar mina drömmar. Får jag blått drömmer jag om hav eller himmel.

Han har också lärt sig att urskilja UV-ljus och infrarött ljus.

– På så sätt vet jag till exempel om det är en bra eller dålig dag att sola och hur mycket solkräm jag ska ha.

Som pianist brukar han ge konserter som bygger på publikens färger. Han kopplar sin antenn till högtalare och plockar upp färger på människorna i lokalen som han gör musik av.

– Allt och alla har sitt eget ljud.

Matbutikens färger låter som en nattklubb

Neil Harbisson

Att gå i en matbutik jämför han med att vara på en nattklubb – särskilt hyllorna för städprodukter.

– Det är väldigt mycket ljud när man hör alla färger där.

Detsamma gäller när han äter, inte minst om det är en färgglad sallad.

– Tänk om barn som inte gillar sallad skulle få en sallad som låter som Justin Bieber.

Artificiell intelligens på frammarsch

2010 grundade han Cyborg Foundation som är en transhumanistisk stiftelse för att hjälpa människor att bli cyborger.

Hans partner Mona Ribas påstås exempelvis via vibrationer i armen känna seismografisk aktivitet både på jorden och på månen.

Ett annat chip kan hjälpa kroppen att orientera sig och ”känna norr”.

Ett av hans senaste projekt är att utveckla en teknik som ska hjälpa hans hjärna att känna hur mycket klockan är. Därefter vill han ta reda på om det går att utforska tidsresor bakåt i tiden med hjälp av minnet – eller skynda på tiden så att det känns som att den går lite fortare om man skulle vara uttråkad.

– En del menar att vi blir som robotar. De ser artificiell intelligens som ett hot mot mänskligheten. Jag tycker tvärtom att man kommer närmare djur och natur genom att kunna uppleva exempelvis ultraviolett ljus och seismografisk aktivitet.

Bortsett från olika typer av implantat är det faktiskt många som redan är cyborger utan att tänka på det, menar han.

– Säger du att ditt batteri är slut fast du egentligen menar mobilens batteri? Ja, där ser du, säger han med glimten i ögat.

6 oktober 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Karin ArnelldigitFoto IBM

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng