Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

”Blockchain kommer att revolutionera världen”

Med kryptovalutan Bitcoin blev blockchain ett begrepp för världen, men tekniken kan användas mycket bredare än så. På IBM är man övertygad om dess fördelar.

Text Miguel Guerrero 10 oktober 2016 ledarskap

AdobeStock_57683096-blockchain_960x640.jpg

Små lokala marknader kan enklare kopplas ihop med den globala ekonomin tack vare blockchaintekniken.

– Innovation och teknologi har alltid drivit utvecklingen med målet att minska friktioner och även om till exempel internet bidragit till att minska en del av friktionerna finns många kvar och nya har uppstått. Det handlar framför allt om informationsfriktioner, interaktionsfriktioner och innovationsfriktioner. Blockchain har förmåga att reducera och i vissa fall eliminera dessa, säger Pål Krogdahl, CTO på IBM:s Nordeakonto och expert på blockchain.

Informationsfriktionerna handlar i mångt och mycket om att parterna i en transaktion inte alltid har tillgång till samma information och att denna ofta är svår att samla in och ta fram. Utöver det finns säkerhets- och integritetsaspekter att tänka på.

Blockchain gör att alla inblandade får en helhetsbild över en resurs och dess historia.

Pål Krogdahl , blockchainexpert, IBM

– Idag registreras transaktioner i flera olika huvudböcker där var och en i bästa fall fångar en ögonblicksbild ur sitt eget perspektiv. Blockchain gör att informationen delas bland alla deltagare i nästan realtid så att alla med rätt behörighet kan granska den. Istället för att få en momentan informationsbild får vi en helhetsbild över en tillgång och dess historia, säger Pål Krogdahl. 

Tekniken kan användas för vilken typ av information som helst, allt från att spåra en diamants historia via ett ingraverat serienummer till att hantera betalningar. Transparensen gör det också omöjligt att ändra på informationen i efterhand vilket minskar möjligheten till exempelvis korruption.

Värdet ligger i förändringen

I grund och botten handlar blockchain inte om tekniken i sig utan det är sättet det förändrar existerande affärsmodeller som är intressant, menar Pål Krogdahl.

– Idag finns en hög tröskel för många organisationer, företag och människor att inkluderas i den globala ekonomin, inte minst i tredje världen. De saknar access till en effektiv och pålitlig handelsplats. Vad blockchaintekniken gör är att den skapar ett helt nytt ekosystem som ger fler en chans att vara med. Värdet ligger inte i tekniken utan i det ökade förtroendet och de nya affärsmodellerna som kommer. Det handlar alltså om ett paradigmskifte i den underliggande infrastrukturen i världen precis som när internet kom. Skillnaden är att tidslinjen är betydligt kortare idag.

På IBM har man valt att fokusera på Hyperledger, en open source-lösning för blockchain, tillsammans med många av de ledande teknik- och finansföretagen. Man har bland annat infört en skuggkedja på IBM Global Finances där man lagt den som ett underliggande skikt på sina sedvanliga rutiner för att ge ytterligare en dimension av säkerhet.

– Vi har över 25 000 tvisteärenden varje år som binder upp kapital i onödan. Med blockchain har vi kunnat reducera det från över fyrtio ärenden per dag till under tio. Det låter kapitalet flyta bättre vilket är en stor vinst för vilket företag som helst, säger Pål Krogdahl.

PålKrogdahl-fixad-960x640.jpg

Pål Krogdahl, blockchainspecialist på IBM

Just nu handlar det om att hitta rätt användningsområde för tekniken och där är det framför allt finansbranschen, logistik och tillverkning som ligger långt framme.

– Vi har fortfarande massa utmaningar framför oss. Till exempel måste vi hitta olika nivåer av behörighet för olika typer av transaktioner eftersom det finns dataskyddslagar och vissa branscher, till exempel finansbranschen, har hårdare regler än andra, men det kommer att gå snabbt. Jag tror inte att vi pratar om år här. Det forskas mycket på det, och jag tror att Internet of things tillsammans med blockchain kommer att bli mycket intressant. Vi pratar om ”device democracy” och jag tror att vi kommer att få en ny global ekonomi vi aldrig tidigare sett.

Rekommenderad läsning

AdobeStock_71964927_blockchain_960x640.jpg

”Blockchain kommer att revolutionera världen”

15 sep 2016 mobilitet

Med kryptovalutan Bitcoin blev blockchain ett begrepp för världen, men tekniken kan användas mycket bredare än så. Pål Krogdahl, blockchainexpert på IBM, menar att vi står på randen till en digital revolution.

designervasa-fran-LV.jpg

Fyra strategier för blockkedjor

27 sep 2018 ledarskap

Nu börjar näringslivet på allvar upptäcka fördelarna med blockkedjor, som snabbhet, transparens och spårbarhet. Ändå bromsas den globala utvecklingen av en utbredd osäkerhet kring regelverk och ekosystem. Det visar en rapport från PwC.

konfliktmineraler.jpg

Blockkedjor mot kobolt

22 jan 2019 digit

IBM, Ford och ett antal fler aktörer har skapat en pilot där man använder blockkedjor för att att få till ett ansvarsfullt handlande av kobolt.

Robot2_960x640.jpg

Hallå där, roboten Pepper

5 okt 2016 digit

Roboten Pepper var en av deltagarna på IBM Business Connect i Stockholm. Voister tog tillfället i akt att ställa några frågor.

ashkan tedx 960640.jpg

Ashkan Fardost: Digitala stammarna driver utvecklingen

17 aug 2017 digit

Ashkan Fardost är forskare, debattör och en frekvent föreläsare om teknologi och digitalisering. Med digitalisering syftar Ashkan bland annat på hur internet förändrar folks beteenden, hur han som 18-åring kunde bli en världskänd musikproducent och varför bankvärlden just nu darrar.

IBM kvantdator.jpg

Kvantdatorn knäcker krypto

30 aug 2017 digit

Superkänsliga och extremt smarta. Kvantdatorer kan i realtid beräkna hur molekyler beter sig och kan därför bli allt viktigare för att ta fram nya patent inom biomedicin. Samtidigt finns hotet att det är just kvantdatorerna som kommer att knäcka alla våra lösenord.

Blockchain-960x640.jpg
video
Voister förklarar

Blockkedja

4 sep 2017 Voister förklarar

Många experter menar att de innebär en lika stor revolution för samhället som internet självt. Andra vill använda dem för att påskynda och säkerställa transaktioner. Blockkedjor är en av de hetaste trenderna just nu, och Voister förklarar varför.

ÅSA-Z-foto-skarpt.jpg

"Offentlig sektor har hamnat efter"

8 sep 2017 ledarskap

Regeringens Digitaliseringsråd och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) arbetar med att få till ett Sverige i digital framkant. Åsa Zetterberg är centralt involverad i båda sammanhangen och hon har tankar om vad som krävs för en lyckad digitalisering, både på nationell och kommunal nivå.  

akademiska hus 960640.jpg
video

Säkerhet och virtualisering hos Akademiska hus

13 sep 2017 digit

För Per Brantsing Karlsson, it-chef på Akademiska hus, handlar utmaningarna framöver om att modernisera, bli mer molnbaserade samt ännu mer säkerhetsfokuserade.