Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

”Blockchain kommer att revolutionera världen”

AdobeStock_57683096-blockchain_960x640.jpg

Små lokala marknader kan enklare kopplas ihop med den globala ekonomin tack vare blockchaintekniken.

Med kryptovalutan Bitcoin blev blockchain ett begrepp för världen, men tekniken kan användas mycket bredare än så. På IBM är man övertygad om dess fördelar.

– Innovation och teknologi har alltid drivit utvecklingen med målet att minska friktioner och även om till exempel internet bidragit till att minska en del av friktionerna finns många kvar och nya har uppstått. Det handlar framför allt om informationsfriktioner, interaktionsfriktioner och innovationsfriktioner. Blockchain har förmåga att reducera och i vissa fall eliminera dessa, säger Pål Krogdahl, CTO på IBM:s Nordeakonto och expert på blockchain.

Informationsfriktionerna handlar i mångt och mycket om att parterna i en transaktion inte alltid har tillgång till samma information och att denna ofta är svår att samla in och ta fram. Utöver det finns säkerhets- och integritetsaspekter att tänka på.

Blockchain gör att alla inblandade får en helhetsbild över en resurs och dess historia.

Pål Krogdahl , blockchainexpert, IBM

– Idag registreras transaktioner i flera olika huvudböcker där var och en i bästa fall fångar en ögonblicksbild ur sitt eget perspektiv. Blockchain gör att informationen delas bland alla deltagare i nästan realtid så att alla med rätt behörighet kan granska den. Istället för att få en momentan informationsbild får vi en helhetsbild över en tillgång och dess historia, säger Pål Krogdahl. 

Tekniken kan användas för vilken typ av information som helst, allt från att spåra en diamants historia via ett ingraverat serienummer till att hantera betalningar. Transparensen gör det också omöjligt att ändra på informationen i efterhand vilket minskar möjligheten till exempelvis korruption.

Värdet ligger i förändringen

I grund och botten handlar blockchain inte om tekniken i sig utan det är sättet det förändrar existerande affärsmodeller som är intressant, menar Pål Krogdahl.

– Idag finns en hög tröskel för många organisationer, företag och människor att inkluderas i den globala ekonomin, inte minst i tredje världen. De saknar access till en effektiv och pålitlig handelsplats. Vad blockchaintekniken gör är att den skapar ett helt nytt ekosystem som ger fler en chans att vara med. Värdet ligger inte i tekniken utan i det ökade förtroendet och de nya affärsmodellerna som kommer. Det handlar alltså om ett paradigmskifte i den underliggande infrastrukturen i världen precis som när internet kom. Skillnaden är att tidslinjen är betydligt kortare idag.

På IBM har man valt att fokusera på Hyperledger, en open source-lösning för blockchain, tillsammans med många av de ledande teknik- och finansföretagen. Man har bland annat infört en skuggkedja på IBM Global Finances där man lagt den som ett underliggande skikt på sina sedvanliga rutiner för att ge ytterligare en dimension av säkerhet.

– Vi har över 25 000 tvisteärenden varje år som binder upp kapital i onödan. Med blockchain har vi kunnat reducera det från över fyrtio ärenden per dag till under tio. Det låter kapitalet flyta bättre vilket är en stor vinst för vilket företag som helst, säger Pål Krogdahl.

PålKrogdahl-fixad-960x640.jpg

Pål Krogdahl, blockchainspecialist på IBM

Just nu handlar det om att hitta rätt användningsområde för tekniken och där är det framför allt finansbranschen, logistik och tillverkning som ligger långt framme.

– Vi har fortfarande massa utmaningar framför oss. Till exempel måste vi hitta olika nivåer av behörighet för olika typer av transaktioner eftersom det finns dataskyddslagar och vissa branscher, till exempel finansbranschen, har hårdare regler än andra, men det kommer att gå snabbt. Jag tror inte att vi pratar om år här. Det forskas mycket på det, och jag tror att Internet of things tillsammans med blockchain kommer att bli mycket intressant. Vi pratar om ”device democracy” och jag tror att vi kommer att få en ny global ekonomi vi aldrig tidigare sett.

10 oktober 2016 Uppdaterad 13 september 2019 Reporter Miguel Guerrero ledarskap

Rekommenderad läsning

Ölglas Blockkedja

Först med blockkedje-öl

21 apr 2021 digit

Snart lanseras Helt Spårat, som är Sveriges första blockkedje-öl. Syftet är att kunna dokumentera och följa ölets alla processer, från att maltkornet sås till att ölet tappas upp på flaska.

Konsert 960640

Covidpass med blockkedja

4 mar 2021 säkerhet

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

konfliktmineraler.jpg

Blockkedjor mot kobolt

22 jan 2019 digit

IBM, Ford och ett antal fler aktörer har skapat en pilot där man använder blockkedjor för att att få till ett ansvarsfullt handlande av kobolt.

designervasa-fran-LV.jpg

Fyra strategier för blockkedjor

27 sep 2018 ledarskap

Nu börjar näringslivet på allvar upptäcka fördelarna med blockkedjor, som snabbhet, transparens och spårbarhet. Ändå bromsas den globala utvecklingen av en utbredd osäkerhet kring regelverk och ekosystem. Det visar en rapport från PwC.

ashkan tedx 960640.jpg

Ashkan Fardost: Digitala stammarna driver utvecklingen

17 aug 2017 digit

Ashkan Fardost är forskare, debattör och en frekvent föreläsare om teknologi och digitalisering. Med digitalisering syftar Ashkan bland annat på hur internet förändrar folks beteenden, hur han som 18-åring kunde bli en världskänd musikproducent och varför bankvärlden just nu darrar.

Robot2_960x640.jpg

Hallå där, roboten Pepper

5 okt 2016 digit

Roboten Pepper var en av deltagarna på IBM Business Connect i Stockholm. Voister tog tillfället i akt att ställa några frågor.

AdobeStock_71964927_blockchain_960x640.jpg

”Blockchain kommer att revolutionera världen”

15 sep 2016 mobilitet

Med kryptovalutan Bitcoin blev blockchain ett begrepp för världen, men tekniken kan användas mycket bredare än så. Pål Krogdahl, blockchainexpert på IBM, menar att vi står på randen till en digital revolution.

Automatisering Ökar Jobboron

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021 digit

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

Kvinna Sitter Framåtlutad Och Tittar I Kameran

Pandemin utmanar chefer 

28 apr 2021 digit

För kvinnliga chefer har distansarbete ställt högre krav på beslutsfattande och sammanhållning i arbetsgruppen. Samtidigt har manliga chefer i allt högre grad börjat lita på sin magkänsla. Det visar en undersökning från LinkedIn om hur Sveriges chefer hanterat pandemin.