Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Visibilitet i nätverket nyckelfaktor för säkerhet

Alltför många företag missar att övervaka sin trafik vilket gör att de ofta inte ens vet om att de blivit hackade. Första steget för att motverka intrång är en bra riskanalys.

Text Miguel Guerrero 29 september 2016 säkerhet

hacker.jpg

Som en av världens största leverantörer av nätverksutrustning har Cisco en stor måltavla målad på ryggen. Paul King, ansvarig för Ciscos cyberintelligence och Martin Lee, teknisk forskningschef på Talos, menar att allt skydd utgår från säkerhetsanalysen.

– Alla företag har något att skydda. Det kan vara varumärket, aktievärdet, kunddatabasen, förtroende… Man måste fråga sig om man är nöjd med sitt skydd utifrån det, säger Paul King.

KingAndLee_960x640.jpg

Paul King, Cisco, och Martin Lee, Talos, anser att alla företag måste göra en riktig riskanalys eftersom alla företag befinner sig i riskzonen.

Varje bransch i varje land har ett företag som attackeras mer än de andra. Därför är det viktigt att veta vilken nivå av exponering man har och vad man har att förlora.

– Små företag tenderar att förbise att även om de i sig kanske inte är målet kan de ha kunder som är intressanta för hackare. Därför måste man vara medveten om riskerna och hur man skyddar sig, säger Martin Lee.

Där kommer riskanalysen in i bilden. Genom att ha förståelse för den egna positionen i förhållande till omvärlden blir det lättare att analysera och förstå både vilken typ av attacker som är mest troliga och vad som är viktigast att försvara. Till exempel är ransomware vanligare som verktyg hos kriminella ligor än hos hacktivister som oftare drivs av andra faktorer än pengar.

Synlighet i nätverket

En av nyckelfaktorerna för att förstå vad som sker och, minst lika viktigt, att något sker är synlighet i nätverket menar King och Lee. Utan en förståelse för hur trafiken brukar se ut är det omöjligt att veta om något har hänt eller inte.

– Har du inte synlighet i ditt nätverk är det lätt att dra slutsatsen att du inte blir attackerad. Istället för att spegla verkligheten handlar din komfortnivå om hur mycket du letar. På Cisco har vi en extremt god synlighet och loggar hundra procent av all trafik genom vår Netflow-teknik som är inbyggd i alla routrar. Varje dag spelar vi in över 18 miljarder flöden och det gör att vi kan använda nätverket som en sensor för vad som händer, säger Paul King.

För att skydda sig mot hacktivister, cyberkriminella och andra handlar det om att värdera informationen och sedan bygga skydd på lager på lager.

– Du kan inte förlita dig på att ha ett enda skalskydd som ska hålla alla borta utan istället gäller det att identifiera och kategorisera din information. Den som du bedömer är känsligare lägger du någonstans där du kan addera extra lager av skydd. Och så handlar det om att vara medveten om vad som händer i ditt nätverk, säger Martin Lee.

Rekommenderad läsning

318115-helsingborg.jpg

Ciscos nät lyfter kommuner

25 maj 2016 digit

Att införa trådlösa nätverk i kommunerna innebär inte bara stora utmaningar för it-avdelningarna utan även stora möjligheter för alla delar av de kommunala verksamheterna. Det menar Peter Jerhamre, systemingenjör på Cisco och expert på nätverk.

perWEBB.jpg

”Vi har löst det olösliga”

6 sep 2017 Säkerhet

Metoder för att läsa krypterad data och smarta nät är några av Ciscos lösningar för att stoppa attacker och hot mot säkerheten.

cool-lejonhane-med-koll.jpg
video

Anfall är bästa cyberförsvar

1 okt 2018 säkerhet

Det är inte självklart att världens cyberbrottslingar har ett övertag i sina onda avsikter. I själva verket är angriparen ofta den svaga länken i attackkedjan. Just därför kan miljarder cyberattacker stoppas varje dag. Det berättar Martin Lee på cybersäkerhetsföretaget Cisco Talos Intelligence Group.

sddefault (1).jpg
video

Devnet som utvecklare

6 feb 2018 digit

Behovet av att snabbt utveckla och testa nya lösningar är stort. För några år sedan lanserade Cisco Devnet som har blivit en allt mer betydande verksamhet för bolaget. Under Cisco Live kunde besökare koda chatbottar och krossa brandväggar.

smart-stad-960640.jpg
video

Framtidens intuitiva nät

8 feb 2018 digit

Ciscos intuitiva nätverk skyddar för hot som malware och har en inbyggd machine learning. Under Cisco Live lanserades Cisco DNA Center Assurance. 

En Knut På Ett Klätterställningsrep

Säkert nät med Cisco

7 okt 2020 säkerhet

Organisationer som inte har koll på sitt nätverk löper större risk att drabbas av cyberattacker. Nu presenterar Cisco flera lösningar som underlättar för att strukturerar och lagra information. 

RubaBorno_960x640.jpg

Automation ett krav för IoT-säkerhet

21 feb 2017 säkerhet

Den stora explosionen av uppkopplade enheter gör att automation är nödvändig för att övervaka alla attackytor. Det sade Ruba Borno, vp Growth innovation på Cisco, under Cisco Live i Berlin.

sjuksköterska tittar imponderat på en sjukhusapparat.jpg
video

VGR säkrar med Cisco

31 jan 2018 säkerhet

Säkerhet för vården är livsviktig. För att trygga både dagens och framtidens it-miljö har VGR tecknat ett säkerhetsavtal med Cisco.

fyra läkare i en operationssal står lutade ner och tittar in i kameran.jpg
video

Så säkras VGR

6 feb 2019 säkerhet

Säkerhet är så mycket mer än brandväggar och antivirus. Idag är fokus på kryptokapning, segmentering och hur datacentrets virtuella maskiner kan säkras. Richard Sjöstrand, it-arkitekt Västra Götalandsregionen, lyfter det mest aktuella från Cisco Live och passar på att ge Anders Ygeman och Mikael Damberg konkreta tips vad de bör fokusera på.