Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Visibilitet i nätverket nyckelfaktor för säkerhet

Alltför många företag missar att övervaka sin trafik vilket gör att de ofta inte ens vet om att de blivit hackade. Första steget för att motverka intrång är en bra riskanalys.

Text Miguel Guerrero 29 september 2016 säkerhet

hacker.jpg

Som en av världens största leverantörer av nätverksutrustning har Cisco en stor måltavla målad på ryggen. Paul King, ansvarig för Ciscos cyberintelligence och Martin Lee, teknisk forskningschef på Talos, menar att allt skydd utgår från säkerhetsanalysen.

– Alla företag har något att skydda. Det kan vara varumärket, aktievärdet, kunddatabasen, förtroende… Man måste fråga sig om man är nöjd med sitt skydd utifrån det, säger Paul King.

KingAndLee_960x640.jpg

Paul King, Cisco, och Martin Lee, Talos, anser att alla företag måste göra en riktig riskanalys eftersom alla företag befinner sig i riskzonen.

Varje bransch i varje land har ett företag som attackeras mer än de andra. Därför är det viktigt att veta vilken nivå av exponering man har och vad man har att förlora.

– Små företag tenderar att förbise att även om de i sig kanske inte är målet kan de ha kunder som är intressanta för hackare. Därför måste man vara medveten om riskerna och hur man skyddar sig, säger Martin Lee.

Där kommer riskanalysen in i bilden. Genom att ha förståelse för den egna positionen i förhållande till omvärlden blir det lättare att analysera och förstå både vilken typ av attacker som är mest troliga och vad som är viktigast att försvara. Till exempel är ransomware vanligare som verktyg hos kriminella ligor än hos hacktivister som oftare drivs av andra faktorer än pengar.

Synlighet i nätverket

En av nyckelfaktorerna för att förstå vad som sker och, minst lika viktigt, att något sker är synlighet i nätverket menar King och Lee. Utan en förståelse för hur trafiken brukar se ut är det omöjligt att veta om något har hänt eller inte.

– Har du inte synlighet i ditt nätverk är det lätt att dra slutsatsen att du inte blir attackerad. Istället för att spegla verkligheten handlar din komfortnivå om hur mycket du letar. På Cisco har vi en extremt god synlighet och loggar hundra procent av all trafik genom vår Netflow-teknik som är inbyggd i alla routrar. Varje dag spelar vi in över 18 miljarder flöden och det gör att vi kan använda nätverket som en sensor för vad som händer, säger Paul King.

För att skydda sig mot hacktivister, cyberkriminella och andra handlar det om att värdera informationen och sedan bygga skydd på lager på lager.

– Du kan inte förlita dig på att ha ett enda skalskydd som ska hålla alla borta utan istället gäller det att identifiera och kategorisera din information. Den som du bedömer är känsligare lägger du någonstans där du kan addera extra lager av skydd. Och så handlar det om att vara medveten om vad som händer i ditt nätverk, säger Martin Lee.

Rekommenderad läsning

MG_Rex_160322_5688.jpg

Service utan avbrott

23 maj 2016 digit

I Rådhuset, mitt i Umeå, sjuder det av aktivitet i konferensrum, restauranger och festsalar. Krögarparet Mia och Anders Karlsson lägger sin energi på gästerna, maten och servicen. De behövde en it-lösning som fungerar utan deras inblandning.

318115-helsingborg.jpg

Ciscos nät lyfter kommuner

25 maj 2016 digit

Att införa trådlösa nätverk i kommunerna innebär inte bara stora utmaningar för it-avdelningarna utan även stora möjligheter för alla delar av de kommunala verksamheterna. Det menar Peter Jerhamre, systemingenjör på Cisco och expert på nätverk.

Cisco Per Samuelsson .jpg video

Cisco: Så skyddar du dig mot hot

7 jun 2017 säkerhet

Bygg in säkerheten i nätverket, minska mänskliga misstag genom automation och tänk innovativt. Det är några av Per Samuelssons råd för att möta ransomware och andra attacker. 

perWEBB.jpg

”Vi har löst det olösliga”

6 sep 2017 Säkerhet

Metoder för att läsa krypterad data och smarta nät är några av Ciscos lösningar för att stoppa attacker och hot mot säkerheten.

people-in-city.jpg

Cisco: Mjukvaran hotar säkerheten

13 dec 2017 säkerhet

2017 har varit ett helt banbrytande år när det gäller cyberattacker, där Petya och WannaCry är några av de kändaste. Utvecklingen beror bland annat på att hårdvaran fortsätter utvecklas enligt Moores lag, men mjukvaran har hamnat efter.

smart-stad-960640.jpg video

Framtidens intuitiva nät

8 feb 2018 digit

Ciscos intuitiva nätverk skyddar för hot som malware och har en inbyggd machine learning. Under Cisco Live lanserades Cisco DNA Center Assurance. 

cool-lejonhane-med-koll.jpg video

Anfall är bästa cyberförsvar

1 okt 2018 säkerhet

Det är inte självklart att världens cyberbrottslingar har ett övertag i sina onda avsikter. I själva verket är angriparen ofta den svaga länken i attackkedjan. Just därför kan miljarder cyberattacker stoppas varje dag. Det berättar Martin Lee på cybersäkerhetsföretaget Cisco Talos Intelligence Group.

sddefault (1).jpg video

Devnet som utvecklare

6 feb 2018 digit

Behovet av att snabbt utveckla och testa nya lösningar är stort. För några år sedan lanserade Cisco Devnet som har blivit en allt mer betydande verksamhet för bolaget. Under Cisco Live kunde besökare koda chatbottar och krossa brandväggar.

fyra läkare i en operationssal står lutade ner och tittar in i kameran.jpg video

Så säkras VGR

6 feb 2019 säkerhet

Säkerhet är så mycket mer än brandväggar och antivirus. Idag är fokus på kryptokapning, segmentering och hur datacentrets virtuella maskiner kan säkras. Richard Sjöstrand, it-arkitekt Västra Götalandsregionen, lyfter det mest aktuella från Cisco Live och passar på att ge Anders Ygeman och Mikael Damberg konkreta tips vad de bör fokusera på.