Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Visibilitet i nätverket nyckelfaktor för säkerhet

hacker.jpg

Alltför många företag missar att övervaka sin trafik vilket gör att de ofta inte ens vet om att de blivit hackade. Första steget för att motverka intrång är en bra riskanalys.

Som en av världens största leverantörer av nätverksutrustning har Cisco en stor måltavla målad på ryggen. Paul King, ansvarig för Ciscos cyberintelligence och Martin Lee, teknisk forskningschef på Talos, menar att allt skydd utgår från säkerhetsanalysen.

– Alla företag har något att skydda. Det kan vara varumärket, aktievärdet, kunddatabasen, förtroende… Man måste fråga sig om man är nöjd med sitt skydd utifrån det, säger Paul King.

KingAndLee_960x640.jpg

Paul King, Cisco, och Martin Lee, Talos, anser att alla företag måste göra en riktig riskanalys eftersom alla företag befinner sig i riskzonen.

Varje bransch i varje land har ett företag som attackeras mer än de andra. Därför är det viktigt att veta vilken nivå av exponering man har och vad man har att förlora.

– Små företag tenderar att förbise att även om de i sig kanske inte är målet kan de ha kunder som är intressanta för hackare. Därför måste man vara medveten om riskerna och hur man skyddar sig, säger Martin Lee.

Där kommer riskanalysen in i bilden. Genom att ha förståelse för den egna positionen i förhållande till omvärlden blir det lättare att analysera och förstå både vilken typ av attacker som är mest troliga och vad som är viktigast att försvara. Till exempel är ransomware vanligare som verktyg hos kriminella ligor än hos hacktivister som oftare drivs av andra faktorer än pengar.

Synlighet i nätverket

En av nyckelfaktorerna för att förstå vad som sker och, minst lika viktigt, att något sker är synlighet i nätverket menar King och Lee. Utan en förståelse för hur trafiken brukar se ut är det omöjligt att veta om något har hänt eller inte.

– Har du inte synlighet i ditt nätverk är det lätt att dra slutsatsen att du inte blir attackerad. Istället för att spegla verkligheten handlar din komfortnivå om hur mycket du letar. På Cisco har vi en extremt god synlighet och loggar hundra procent av all trafik genom vår Netflow-teknik som är inbyggd i alla routrar. Varje dag spelar vi in över 18 miljarder flöden och det gör att vi kan använda nätverket som en sensor för vad som händer, säger Paul King.

För att skydda sig mot hacktivister, cyberkriminella och andra handlar det om att värdera informationen och sedan bygga skydd på lager på lager.

– Du kan inte förlita dig på att ha ett enda skalskydd som ska hålla alla borta utan istället gäller det att identifiera och kategorisera din information. Den som du bedömer är känsligare lägger du någonstans där du kan addera extra lager av skydd. Och så handlar det om att vara medveten om vad som händer i ditt nätverk, säger Martin Lee.

29 september 2016 Reporter Miguel Guerrero säkerhet

Rekommenderad läsning

En Knut På Ett Klätterställningsrep

Säkert nät med Cisco

7 okt 2020 säkerhet

Organisationer som inte har koll på sitt nätverk löper större risk att drabbas av cyberattacker. Nu presenterar Cisco flera lösningar som underlättar för att strukturerar och lagra information. 

sca-skogsindustri.jpg
video

SD-WAN för SCA

17 jun 2019 digit

Skogsindustribolaget SCA förnyar både datacenter och nätverk. Med Ciscos SD-WAN blir nätverket mjukvarudefinierat och snabbare och VMwares NSX ska göra datacentret driftsäkert och datasäkert, och enkelhet och flexibilitet är nyckelorden i sammanhanget. 

fyra läkare i en operationssal står lutade ner och tittar in i kameran.jpg
video

Så säkras VGR

6 feb 2019 säkerhet

Säkerhet är så mycket mer än brandväggar och antivirus. Idag är fokus på kryptokapning, segmentering och hur datacentrets virtuella maskiner kan säkras. Richard Sjöstrand, it-arkitekt Västra Götalandsregionen, lyfter det mest aktuella från Cisco Live och passar på att ge Anders Ygeman och Mikael Damberg konkreta tips vad de bör fokusera på. 

cool-lejonhane-med-koll.jpg
video

Anfall är bästa cyberförsvar

1 okt 2018 säkerhet

Det är inte självklart att världens cyberbrottslingar har ett övertag i sina onda avsikter. I själva verket är angriparen ofta den svaga länken i attackkedjan. Just därför kan miljarder cyberattacker stoppas varje dag. Det berättar Martin Lee på cybersäkerhetsföretaget Cisco Talos Intelligence Group.

Swedish_football_supporters_20120611.jpg

Media ökar säkerheten

20 jun 2018 säkerhet

Fotbolls-VM i Ryssland är igång och med det följer självklart även ett stort antal medieföretag. Enligt Sveriges Radio Ekot har vissa av dessa av säkerhetsskäl tagit med sig gamla datorer och mobiler dit, för att sedan kunna kassera dem efter mästerskapets slut.

robot-monterar-i-en-bilfabrik.jpg

Hoten från IoT

23 feb 2018 säkerhet

Drygt hälften, 53 procent, av alla företag som drabbats av dataintrång eller cyberattacker under 2017 rapporterar totalkostnader på 3,9 miljoner kronor eller mer. Samtidigt har antalet skadliga program i omlopp ökat elva gånger i volym sedan januari 2016 enligt Cisco.

smart-stad-960640.jpg
video

Framtidens intuitiva nät

8 feb 2018 digit

Ciscos intuitiva nätverk skyddar för hot som malware och har en inbyggd machine learning. Under Cisco Live lanserades Cisco DNA Center Assurance. 

sddefault (1).jpg
video

Devnet som utvecklare

6 feb 2018 digit

Behovet av att snabbt utveckla och testa nya lösningar är stort. För några år sedan lanserade Cisco Devnet som har blivit en allt mer betydande verksamhet för bolaget. Under Cisco Live kunde besökare koda chatbottar och krossa brandväggar.

nattbild över gröndal och södermalm i stockholm.jpg
video

Kriget mot hackarna

2 feb 2018 säkerhet

Hackarna blir allt mer sofistikerade och idag bör alla företag räkna med att utsättas för en cyberattack. Men James McNab, chef för cybersäkerhet på Cisco, menar att det trots många utmaningar går att ligga steg före de kriminella.