Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

”Vi har skapat världens första AI-superdator”

nadella-sanders_web_960x640.jpg

Satya Nadella och före detta proffset i amerikansk fotboll, numera analytikern, Deion Sanders använder en virtuell assistent för att spela Fantasy football.

Neurala nätverk och kognitiva tjänster ihop med flexibiliteten i molnet skapar helt nya möjligheter för artificiell intelligens. Nu vill Microsoft göra det möjligt för alla att dra nytta av Cortanas bakomliggande struktur.

– Vi strävar inte efter att artificiell intelligens ska slå människan utan att alla människor, organisationer och företag ska kunna få verktygen att använda den för att lösa problem. Vi behöver något som hjälper oss att resonera i den stora mängden data som omgärdar oss, säger Satya Nadella.

Om tryckpressen var den första vågen av teknologiska hjälpmedel för demokratisering, internet den andra så är accessen till artificiell intelligens den tredje menar han.

– Enligt IDC genererade vi 10 zettabytes av data 2015. Tio år senare är prognosen 180 zettabyte. Vi vet inte ens vad vi ska kalla enheterna snart. Därför är det viktigt att vi riktar uppmärksamheten mot den mänskliga kapaciteten och dess gränser. Vi har fyra grundstenar: agenterna, applikationerna, tjänsterna och infrastrukturen, säger Satya Nadella.

Kontextuell förståelse på djupet

Agenterna, såsom Cortana, beskriver han som gränssnittet mellan människa och maskin. Där kommer artificiell intelligens att skapa en helt ny kontextuellt medveten, plattformsoberoende virtuell assistent. En av de kommande funktionerna för Cortana är till exempel förmågan att tolka mejl och proaktivt påminna om olika åtaganden som gjorts i mejlen. Cortana kommer även att lära sig ditt sömnmönster och träningsrutiner för att på så vis kunna koordinera din vardag och föreslå allt från träningstider till insikter i hur du äter när du reser.

– Vi vill kunna ge flytta samma AI som i Cortana till alla appar. Förra veckan gjorde vi ett enormt genombrott när vi bytte hårdvaran till neurala nätverk vilket gör att vi i textigenkänningssammanhang gått från att tolka tre, fyra ord till att förstå hela den semantiska betydelsen. Tangentbordet är inte längre kopplat till en app utan till dig som person och hur du uttrycker dig, säger Satya Nadella.

Skype Translate översätter språk i realtid och än så länge är det åtta språk som stöds men fler planeras, också med samma lingvistiska förståelse som Cortana kan erbjuda.

Allt från maskininlärning till språkigenkänning finns nu på kran.

Satya Nadella , CEO, Microsoft

Ett av målen med den nya applicerade artificiella intelligensen är att ge CRM-systemen helt nya möjligheter att svara på vad som händer utanför systemen. Tanken är att händelser som registreras av virtuella assistenter på exempelvis Linkedin för att automatiskt skicka in uppdateringar. Avancerade botar ska också kunna stötta exempelvis kundtjänster genom att ta fram relevant information och lära sig med tiden att bli effektivare.

– Med vårt bot framework kan vi ge alla utvecklare byggstenarna att konstruera egna smarta appar som inte är begränsade till någon canvas. Allt från maskininlärning till hur man hanterar mänskligt språk finns nu på kran, säger Satya Nadella.

Som exempel på hur kognitiva tjänster kan användas till exempel med mixed reality demonstrerades hur ett inköp av ett nytt kök kunde gå till under Microsoft Ignite. Via inspirationsbilder på Pinterest hämtades snarliggande förslag med en matchningsuppskattning ur en produktkatalog som sedan projicerades i VR-glasögon. Datan från den virtuella upplevelsen analyseradessedan i form av värmekartor för att bedöma från vad som intresserat kunderna, data som sedan kunde föras in i affärsdatasystemet.

Turboladdade nätverk med FGPA

En av de största nyheterna gömde sig dock under den tämligen anonyma akronymen FPGA, och var inte mjukvarubaserad. FPGA är ett nytt programmerbart chip som sedan en kort tag tillbaka turboladdar Azure med ny beräkningskraft.

– Den här tekniken kan distribuera och skala neurala nätverk där man behöver det. Det är den typen av infrastruktur som behöver för att skapa artificiell intelligens, säger Satya Nadella.

I en demonstration visades hur man med tidigare versioner av Azure behövde 20 sekunder för att översätta Brott och straff, medan den FPGA-drivna versionen klarade av det på 2,5 sekunder. I ett teoretiskt exempel där all beräkningskraft i Azure användes för att översätta alla engelska artiklar på Wikipedia, ett exempel med över fem miljarder ord. Tidigare hade det tagit flera timmar men med FPGA-drivet moln skulle det landa in på 0,02 sekunder.

– Man kan säga att det nu är världens första AI-superdator, säger Satya Nadella.

 

27 september 2016 Uppdaterad 27 september 2018 Reporter Miguel Guerrero digit Foto Microsoft

Rekommenderad läsning

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Skatteverket

Skatteverkets molnstrategi

11 feb 2021 digit

Myndigheters närvaro i molnet är ett hett diskussionsämne, speciellt efter Schrems II-domen i somras. Men för Skatteverket är molnet en självklarhet, inte minst när det kommer till de europeiska cloudtjänsterna. Dessutom har myndigheten en molngrupp som löpande granskar vilka molntjänster som kan användas.

Hjärtan Molnet

Rekord för molnet

8 feb 2021 digit

Globala investeringar i molninfrastruktur växte med 32 procent under det fjärde kvartalet 2020. Marknaden omsatte 39,9 miljarder dollar under perioden, vilket är 10 miljarder mer än samma period 2019 och därmed den största ökningen någonsin. 

Hp Reverb G2 På Tjej 3
video
Ett samarbete med HP

Maxa VR med HP

29 jan 2021 digit

Utbildning och samarbete i VR minskar utbildningskostnader, sparar tid och är bättre för miljön. Utöver bättre spelupplevelse, vill HP med sin nya generation VR-headset göra tekniken mer tillgänglig för fler verksamheter och användningsområden.  

Magnus Wink Slöjd2

Digital slöjd

28 jan 2021 digit

Magnus Wink utbildar lärare i bland annat slöjd och sedan pandemin har han gjort det digitalt och helt på distans. Några av utmaningarna har handlat om att hålla nere maskinljudet och att faktiskt spara snarare än att förlora tid.

Cevt Redigerad
video
Ett samarbete med Nutanix

Hypereffektiva Cevt

22 jan 2021 digit

För att kunna arbeta med VDI:er med höga grafikkrav har Cevt investerat i ett hyperkonvergerat datacenter från Nutanix. Flexibiliteten och snabbheten uppskattas, vilket även lett till att det tidigare ljumma intresset för VDI:er har ökat.

Man I Orange Bygguniform Står På Solcell Och Fixar

Störst på förnybart

14 dec 2020 digit

Amazon är världens största köpare av förnybar energi. Det kommuniceras efter att bolaget investerar i ytterligare 26 vind- och solenergiprojekt, vilket totalt motsvarar 6,5 gigawatts.

Paraplyer Hylte
video
ett samarbete med hpe

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet. 

En Meditationshand

Jobba smart i Teams

29 sep 2020 digit

Under pandemin har Microsoft Teams varit en bidragande orsak till att många har kunnat arbeta och ha möten hemma. Nu presenterar Microsoft nya integrationer i Teams, både för smartare möten och för att försöka ge medarbetaren bättre förutsättningar att hantera sin vardag i det nya arbetslivet.