Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

”Vi har skapat världens första AI-superdator”

Neurala nätverk och kognitiva tjänster ihop med flexibiliteten i molnet skapar helt nya möjligheter för artificiell intelligens. Nu vill Microsoft göra det möjligt för alla att dra nytta av Cortanas bakomliggande struktur.

Text Miguel Guerrero Foto Microsoft 27 september 2016 digit

nadella-sanders_web_960x640.jpg

Satya Nadella och före detta proffset i amerikansk fotboll, numera analytikern, Deion Sanders använder en virtuell assistent för att spela Fantasy football.

– Vi strävar inte efter att artificiell intelligens ska slå människan utan att alla människor, organisationer och företag ska kunna få verktygen att använda den för att lösa problem. Vi behöver något som hjälper oss att resonera i den stora mängden data som omgärdar oss, säger Satya Nadella.

Om tryckpressen var den första vågen av teknologiska hjälpmedel för demokratisering, internet den andra så är accessen till artificiell intelligens den tredje menar han.

– Enligt IDC genererade vi 10 zettabytes av data 2015. Tio år senare är prognosen 180 zettabyte. Vi vet inte ens vad vi ska kalla enheterna snart. Därför är det viktigt att vi riktar uppmärksamheten mot den mänskliga kapaciteten och dess gränser. Vi har fyra grundstenar: agenterna, applikationerna, tjänsterna och infrastrukturen, säger Satya Nadella.

Kontextuell förståelse på djupet

Agenterna, såsom Cortana, beskriver han som gränssnittet mellan människa och maskin. Där kommer artificiell intelligens att skapa en helt ny kontextuellt medveten, plattformsoberoende virtuell assistent. En av de kommande funktionerna för Cortana är till exempel förmågan att tolka mejl och proaktivt påminna om olika åtaganden som gjorts i mejlen. Cortana kommer även att lära sig ditt sömnmönster och träningsrutiner för att på så vis kunna koordinera din vardag och föreslå allt från träningstider till insikter i hur du äter när du reser.

– Vi vill kunna ge flytta samma AI som i Cortana till alla appar. Förra veckan gjorde vi ett enormt genombrott när vi bytte hårdvaran till neurala nätverk vilket gör att vi i textigenkänningssammanhang gått från att tolka tre, fyra ord till att förstå hela den semantiska betydelsen. Tangentbordet är inte längre kopplat till en app utan till dig som person och hur du uttrycker dig, säger Satya Nadella.

Skype Translate översätter språk i realtid och än så länge är det åtta språk som stöds men fler planeras, också med samma lingvistiska förståelse som Cortana kan erbjuda.

Allt från maskininlärning till språkigenkänning finns nu på kran.

Satya Nadella , CEO, Microsoft

Ett av målen med den nya applicerade artificiella intelligensen är att ge CRM-systemen helt nya möjligheter att svara på vad som händer utanför systemen. Tanken är att händelser som registreras av virtuella assistenter på exempelvis Linkedin för att automatiskt skicka in uppdateringar. Avancerade botar ska också kunna stötta exempelvis kundtjänster genom att ta fram relevant information och lära sig med tiden att bli effektivare.

– Med vårt bot framework kan vi ge alla utvecklare byggstenarna att konstruera egna smarta appar som inte är begränsade till någon canvas. Allt från maskininlärning till hur man hanterar mänskligt språk finns nu på kran, säger Satya Nadella.

Som exempel på hur kognitiva tjänster kan användas till exempel med mixed reality demonstrerades hur ett inköp av ett nytt kök kunde gå till under Microsoft Ignite. Via inspirationsbilder på Pinterest hämtades snarliggande förslag med en matchningsuppskattning ur en produktkatalog som sedan projicerades i VR-glasögon. Datan från den virtuella upplevelsen analyseradessedan i form av värmekartor för att bedöma från vad som intresserat kunderna, data som sedan kunde föras in i affärsdatasystemet.

Turboladdade nätverk med FGPA

En av de största nyheterna gömde sig dock under den tämligen anonyma akronymen FPGA, och var inte mjukvarubaserad. FPGA är ett nytt programmerbart chip som sedan en kort tag tillbaka turboladdar Azure med ny beräkningskraft.

– Den här tekniken kan distribuera och skala neurala nätverk där man behöver det. Det är den typen av infrastruktur som behöver för att skapa artificiell intelligens, säger Satya Nadella.

I en demonstration visades hur man med tidigare versioner av Azure behövde 20 sekunder för att översätta Brott och straff, medan den FPGA-drivna versionen klarade av det på 2,5 sekunder. I ett teoretiskt exempel där all beräkningskraft i Azure användes för att översätta alla engelska artiklar på Wikipedia, ett exempel med över fem miljarder ord. Tidigare hade det tagit flera timmar men med FPGA-drivet moln skulle det landa in på 0,02 sekunder.

– Man kan säga att det nu är världens första AI-superdator, säger Satya Nadella.

 

Rekommenderad läsning

P1010059_960x640.jpg

Molnet i fokus på Ignite

26 sep 2016 digit

Molnet, säkerhet och kollaborativa hjälpmedel – det var fokus när Microsoft sparkade igång Ignite 2016 i Atlanta.

Green Bottles_960x640.jpg

Så migrerade Carlsberg till O365

7 okt 2016 digit

17 olika interna organisationer med 17 olika it-avdelningar. Carlsberg hade en svår utmaning i att skapa en gemensam plattform för alla i företaget. Lösningen blev en tyst utrullning av Office 365.

ai-for-humanitarian-action960640.jpg

AI för en bättre värld

26 sep 2018 digit

Genom det nya initativet AI for Humanitarian Action så ska Microsoft stötta utsatta barn, förhindra plöstlig spädbarnsdöd och snabbare undsätta människor som drabbas av naturkatastrofer. AI for Humanitarian Action lanserades av Satya Nadella under Ignite i Orlando.

 

lantmateriet-mixedrealirt-960640.jpg

MR och containrar för Lantmäteriet

15 okt 2018 digit

När Lantmäteriet omvärldsbevakar så är det bland annat Windows Server 2019, mixed reality, containrar och automatisering som är i fokus. Gemensamt för lösningarna är att de ska kunna leda till en ökad effektivisering inom flera olika områden. 

 

lego.jpg

"Är som Lego för vuxna"

26 maj 2016 digit

Appar är ett utmärkt sätt att driva innovation och vice versa. Det är dessutom ett signum för molnmogna företag. Det menar Anders Wendt, affärsområdesrepresentant på Microsoft.

scania bootcamp

Office 365 får Scanias hjul att rulla

26 maj 2016 digit

De kommande åren väntar en stor utrullning av Office 365 för Scania. Inom ett par år ska alla användare ha gått från konton on-premises till molnet. Det är en stor utmaning för ett företag med över tusen service- och försäljningsställen bara i Europa.

Vägen-till-molnet-sex-steg.jpg

Vägen till molnet i sex enkla steg

23 maj 2016 digit

När leverantörerna väljer att driva utvecklingen mot molnet måste företagen hänga på. För att lyckas med införandet av en molnbaserad lösning finns det mått och steg att vidta. Det menar lösningsarkitekten Pontus Abrahamsson som dagligen hjälper företag att ta sin verksamhet till molnet.

TheMachineNode_960x640.jpg

Framtidsteknik från HPE

9 jun 2016 digit

En ny version av OneView, många nya plugins och hårdvara som hämtad från framtiden. Det var några av nyheterna som lockade över tiotusen personer till HPE Discover i Las Vegas.

smedjebacken.jpg

Vägvalet

17 maj 2016 digit

Smedjebackens kommun stod vid ett vägskäl. Att förnya och bygga ut sitt datacenter på egen hand var en möjlighet, om än kostsam. Valet blev att outsourca. Här är deras erfarenheter.