Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Startskottet har gått för Dell EMC

Världens största it-affär, Michael Dells uppköp av EMC, har precis blivit klar och nu väntar en transformering när de båda bolagen ska börja en gemensam resa framåt.

Text Miguel Guerrero 15 september 2016 ledarskap

AlarikssonOretorp.jpg

Stefan Alariksson, Dell, och Mats Oretorp, EMC, bygger nu tillsammans Dell EMC.

I skrivande stund har de båda bolagen haft fem arbetsdagar på sig att vänja sig vid tanken på att numera vara en del av världens största privatägda it-företag, men arbetet har pågått i kulisserna en längre tid.

– Redan första dagen kunde vi trycka på knappen och synka mejlkonton, CRM-system och så vidare, men nu ska vi ta god tid på oss för att bygga upp strukturen. Vi vill inte skapa någon turbulens på marknaden utan den första februari ska den nya organisationen vara operativ och till dess kommer respektive strukturer att finnas kvar medan vi tittar på hur vi säkerställer att vi får den bästa organisationen för svenska förhållanden, säger Stefan Alariksson, landschef för Dell.

För EMC:s svenska chef Mats Oretorp är Dell EMC både en nystart och ett kärt återseende. Han har tidigare varit chef på Dell i Sverige och Finland och känner de båda kulturerna.

– Mycket har ju hänt under de tre åren sedan jag lämnade Dell, men samtidigt finns det många likheter. Det är två väldigt kundnära företag där det finns slutkundsbearbetning även om försäljningen till största delen går via partner. Båda företagen är amerikanska och drivs på liknande sätt vad gäller styrning, men sedan finns det självklart olikheter. Dell har med sin breda produktportfölj varit mycket transaktionsintensiv medan man på EMC har haft stora leveransprojekt med peakar så vi har haft olika cykler, säger Mats Oretorp.

Det finns redan en stor personkännedom hos de båda bolagen.

Stefan Alariksson , Sverigechef, Dell

De senaste dagarna har man hållit informationsmöten för personalen för att svara på framför allt praktiska frågor.

– En stor fördel är att Dell och EMC tidigare samarbetat vilket gör att det redan finns en stor personkännedom hos personalen. När vi hade en global lanseringsfest häromdagen samlades vi på Dells kontor och det blev många återseenden, säger Stefan Alariksson. 

Hur rollerna kommer att fördela sig mellan Mats Oretorp och Stefan Alariksson ska nu redas ut, men båda försäkrar att ingenting kommer att förändras för kunderna.

– Kunderna och partner är de stora vinnarna. Vi kommer att bygga en kundorganisation som kan ansvara för hela kedjan, men det kommer fortfarande vara så att man har en kontakt som har helhetssynen och förståelsen för kundens behov, säger Stefan Alariksson.

Vill fokusera på forskning

Ett av skälen som betonas för Michael Dells uppköp av EMC men även flera andra företag som Pivotal, RSA, SecureWorks och VMware är att man vill fokusera på långsiktig forskning och utveckling, något som är svårt i ett börsnoterat företag.

– Vi ska investera mer än 4,5 miljarder dollar i forskning och utveckling varje år, och det hade knappast skett i ett börsnoterat företag där det är kvartalsrapporterna som styr. En annan fördel för de anställda är att vi nu kan erbjuda fler karriärvägar för de anställda. På ett nischat bolag som EMC har vi haft en mer senior profil för att kunna jobba med till exempel äldre system, men tillsammans med alla bolag som nu ingår i den nya företagsfamiljen finns helt andra karriärvägar. Jag vill också säga att vi inte kommer att göra oss av med personal utan att vi kommer att expandera nu, säger Mats Oretorp.

Även om den nya organisationen inte är klar menar Oretorp att man kommer att behålla klientdelen från Dell intakt medan Dells infrastrukturdel smälter samman med EMC. VMware kommer däremot att leva kvar som ett självständigt varumärke.

– Utmaningen nu blir att få ut potentialen på marknaden så snabbt som möjligt, säger Mats Oretorp.

Att konsolideringen skulle kunna uppröra marknaden tror varken Stefan Alariksson eller Mats Oretorp.

– Vi är visserligen ett powerhouse of tech men vi har ju jobbat med olika delar av it även om de överlappat ibland. Vi lever också i en värld där många spännande startups kommer och håller oss på tårna, säger Mats Oretorp.

Bland frågorna som nu ska lösas är lokalerna, men det är inte särskilt akut, menar Stefan Alariksson.

– Just nu sitter vi bara fyrahundra meter ifrån varandra i Stockholm och i Göteborg har EMC lokaler vilket vi saknar, medan Dell till exempel har haft kontor i Köpenhamn med närhet till södra Sverige så vi är glada att ha varandra. Snart kommer våra passerkort att gälla hos varandra så då blir det ännu mer av en mötesplats där det inte spelar någon roll vilket av bolagen man tillhört, säger Stefan Alariksson.

Rekommenderad läsning

DellEMC-StefanA_960x640.jpg
video

Premiär för Dell EMC

6 feb 2017 ledarskap

Måndagen den 6 februari är första dagen för det gemensamma bolaget Dell EMC. I höstas stod det klart att Dell köpte upp EMC. Sedan dess har man jobbat på att smidigt fusionera de båda företagen organisatoriskt till ett enda bolag som nu sjösätts formellt.

 

robot .jpg

"Vi behöver hitta andra värden än jobb i våra liv"

21 nov 2016 ledarskap

På Microsoft Techdays pratade leverantörsjättens teknikchef Daniel Akenine om arbetets roll på livet i framtiden, automatiserade krig och andra kommande samhällsförändringar.
– I och med att det i framtiden kanske inte är soldater som krigar utan maskiner kan också barriärerna för när länder är redo att kriga bli lägre, säger han.

AdobeStock_78688824_960x640.jpg

Öppna data vinstaffär för samhället

24 aug 2016 ledarskap

Ökad demokratisering, effektivisering av verksamheten och möjligheten för innovativa entreprenörer att skapa affärer – öppna data är en framgångsfaktor för kommunerna.

Catrin D_Catrin Diatz_Uppsala_Atea__DSC8542_Kristofer Samuelsson PhotographyKristofer Samuelsson Photography.jpg

"Vi försöker göra oss hörda och attraktiva"

25 aug 2016 ledarskap

Uppsala är en av landets mest drivande kommuner inom digitaliseringen just nu. Hur tänker de kring rekryteringen av it-talanger?
– Vi ger utrymme åt dem att använda sitt fulla kunnande och inte hamna på några "bredviduppgifter", säger Catrin Ditz, CIO, Uppsala kommun.

Highres__DSC1026_Kristofer Samuelsson Photography_960x640.jpg

Kundnyttig it till Max

5 sep 2016 ledarskap

Det är drygt ett år sedan hamburgerkedjan Max lanserade sin mobilapp som gjorde det enklare för kunderna att beställa och betala för sin hamburgare, men för Johnny Bröms, CIO för Max, har digitaliseringsresan precis tagit fart.

Sara Mazur 960640.jpg

"Med 5G finns inget utrymme för felmarginal"

9 sep 2016 ledarskap

Sara Mazur är forskningschef på telekomjätten Ericsson där det viktigaste är att hela tiden kunna se in i framtiden. Just nu jobbar hon på att göra Ericsson till det bäst förberedda företaget inför det reella 5G-inträdet. 
– Man måste hela tiden växelverka med andra och försöka förstå omvärlden, säger hon.

Lars-åke Larsson snip.JPG
video

Ensam på it-avdelningen i ett expansivt bolag

21 sep 2016 ledarskap

Byggföretaget Fresks Group växer så det knakar. De har på ett år gått från 250 till 350 anställda och ökat omsättningen från 850 miljoner till 1,4 miljarder.

DSC_0934.jpg

Megatrender formar framtiden

19 sep 2016 ledarskap

Din armbandsklocka beställer medicin, dina kläder förändrar egenskaper efter vädret och du får gitarrlektioner av ett hologram som ser ut som din favoritartist. Genom att analysera de stora trenderna kan vi se framtiden, menar Andrew Bolwell, Chief Disruptor på HP.

Annn_960x640.jpg

Hon gör Stockholm till världens smartaste stad

22 sep 2016 ledarskap

För Ann Hellenius och hennes medarbetare är målet med Stockholms stads digitaliseringsprocess klart: högsta möjliga livskvalitet åt alla medborgare och bästa företagsklimat