Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Startskottet har gått för Dell EMC

AlarikssonOretorp.jpg

Stefan Alariksson, Dell, och Mats Oretorp, EMC, bygger nu tillsammans Dell EMC.

Världens största it-affär, Michael Dells uppköp av EMC, har precis blivit klar och nu väntar en transformering när de båda bolagen ska börja en gemensam resa framåt.

I skrivande stund har de båda bolagen haft fem arbetsdagar på sig att vänja sig vid tanken på att numera vara en del av världens största privatägda it-företag, men arbetet har pågått i kulisserna en längre tid.

– Redan första dagen kunde vi trycka på knappen och synka mejlkonton, CRM-system och så vidare, men nu ska vi ta god tid på oss för att bygga upp strukturen. Vi vill inte skapa någon turbulens på marknaden utan den första februari ska den nya organisationen vara operativ och till dess kommer respektive strukturer att finnas kvar medan vi tittar på hur vi säkerställer att vi får den bästa organisationen för svenska förhållanden, säger Stefan Alariksson, landschef för Dell.

För EMC:s svenska chef Mats Oretorp är Dell EMC både en nystart och ett kärt återseende. Han har tidigare varit chef på Dell i Sverige och Finland och känner de båda kulturerna.

– Mycket har ju hänt under de tre åren sedan jag lämnade Dell, men samtidigt finns det många likheter. Det är två väldigt kundnära företag där det finns slutkundsbearbetning även om försäljningen till största delen går via partner. Båda företagen är amerikanska och drivs på liknande sätt vad gäller styrning, men sedan finns det självklart olikheter. Dell har med sin breda produktportfölj varit mycket transaktionsintensiv medan man på EMC har haft stora leveransprojekt med peakar så vi har haft olika cykler, säger Mats Oretorp.

Det finns redan en stor personkännedom hos de båda bolagen.

Stefan Alariksson , Sverigechef, Dell

De senaste dagarna har man hållit informationsmöten för personalen för att svara på framför allt praktiska frågor.

– En stor fördel är att Dell och EMC tidigare samarbetat vilket gör att det redan finns en stor personkännedom hos personalen. När vi hade en global lanseringsfest häromdagen samlades vi på Dells kontor och det blev många återseenden, säger Stefan Alariksson. 

Hur rollerna kommer att fördela sig mellan Mats Oretorp och Stefan Alariksson ska nu redas ut, men båda försäkrar att ingenting kommer att förändras för kunderna.

– Kunderna och partner är de stora vinnarna. Vi kommer att bygga en kundorganisation som kan ansvara för hela kedjan, men det kommer fortfarande vara så att man har en kontakt som har helhetssynen och förståelsen för kundens behov, säger Stefan Alariksson.

Vill fokusera på forskning

Ett av skälen som betonas för Michael Dells uppköp av EMC men även flera andra företag som Pivotal, RSA, SecureWorks och VMware är att man vill fokusera på långsiktig forskning och utveckling, något som är svårt i ett börsnoterat företag.

– Vi ska investera mer än 4,5 miljarder dollar i forskning och utveckling varje år, och det hade knappast skett i ett börsnoterat företag där det är kvartalsrapporterna som styr. En annan fördel för de anställda är att vi nu kan erbjuda fler karriärvägar för de anställda. På ett nischat bolag som EMC har vi haft en mer senior profil för att kunna jobba med till exempel äldre system, men tillsammans med alla bolag som nu ingår i den nya företagsfamiljen finns helt andra karriärvägar. Jag vill också säga att vi inte kommer att göra oss av med personal utan att vi kommer att expandera nu, säger Mats Oretorp.

Även om den nya organisationen inte är klar menar Oretorp att man kommer att behålla klientdelen från Dell intakt medan Dells infrastrukturdel smälter samman med EMC. VMware kommer däremot att leva kvar som ett självständigt varumärke.

– Utmaningen nu blir att få ut potentialen på marknaden så snabbt som möjligt, säger Mats Oretorp.

Att konsolideringen skulle kunna uppröra marknaden tror varken Stefan Alariksson eller Mats Oretorp.

– Vi är visserligen ett powerhouse of tech men vi har ju jobbat med olika delar av it även om de överlappat ibland. Vi lever också i en värld där många spännande startups kommer och håller oss på tårna, säger Mats Oretorp.

Bland frågorna som nu ska lösas är lokalerna, men det är inte särskilt akut, menar Stefan Alariksson.

– Just nu sitter vi bara fyrahundra meter ifrån varandra i Stockholm och i Göteborg har EMC lokaler vilket vi saknar, medan Dell till exempel har haft kontor i Köpenhamn med närhet till södra Sverige så vi är glada att ha varandra. Snart kommer våra passerkort att gälla hos varandra så då blir det ännu mer av en mötesplats där det inte spelar någon roll vilket av bolagen man tillhört, säger Stefan Alariksson.

15 september 2016 Uppdaterad 15 december 2016 Reporter Miguel Guerrero ledarskap

Rekommenderad läsning

lantmäteriet-boverket-960640.jpg

Regeringens nya uppdrag

19 jul 2018 ledarskap

Regeringen har gett Boverket och Lantmäteriet i uppdrag att effektivisera samhällsbyggnadsprocessen genom digitalisering. 

lofven-morgan-johansson-960640.jpg

Juridiken måste stödja digitaliseringen

24 maj 2018 ledarskap

I Digitaliseringsrättsutredningen finns förslag om tystnadsplikt och digitala myndighetshandlingar. Nu är det upp till regeringen att börja leverera, menar utredningsledaren och professorn Cecilia Magnusson Sjöberg. 

en midsommar stång och en flaggstång med en svensk flagga med bilden tagen från marken.jpg

Sverige i topp

22 maj 2018 digit

En ny rapport visar att Sverige tar fler poäng inom digitalisering och avancerar från tredje till andra plats när EU-kommissionen rankar de främsta länderna.

helsingborg-stad-960640.jpg

Så blir Helsingborg bäst på AI

27 mar 2018 ledarskap

Helsingborgs stad har som mål att bli bäst inom offentlig sektor på AI. De tror att det kan skapa ökad service för invånarna och en förbättrad arbetsmiljö för medarbetarna. Ett första steg i satsningen var att anordna en AI-dag. 

folk går på gatan.jpg

Branschens viktigaste frågor 2018

19 jan 2018 ledarskap

Under Atea Partnermöte på torsdagen samlades 250 av de viktigaste it-leverantörerna i Sverige för en gemensam dragning om de största frågorna 2018. Självklart är hållbarhet prio men det finns fler områden.

barne3WEBB.png
video

Allt börjar i ledningsgruppen

24 nov 2017 ledarskap

Synlighet och tillgänglighet är viktiga ledaregenskaper i en snabbrörlig och digitaliserad värld. Det menar Hélène Barnekow som driver Telia mot en innovativ struktrur.

AdobeStock_132595255_2.jpg

AI avgör företagets framtid

17 nov 2017 ledarskap

När AI blir tillgängligt för allt fler förändras affärsmodellen totalt. Plötsligt kan veckolånga processer effektiviseras med minst 40 000 procent.

alarikssonWEBB.jpg

”De snabba äter de långsamma”

20 okt 2017 ledarskap

Med kunden i fokus och ett hungrigt driv att erövra ännu mer av digitaliseringen öppnade Stefan Alariksson och John Clifford Dell EMC Forum i Stockholm.

AdobeStock_89871457_2.jpg

Virtuell konkurrens med Automation region

19 okt 2017 digit

Med partners som ABB, Bombardier och ICA och säte vid Mälardalens högskola vill Automation region driva digitalisering och automation med människan i centrum.