Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Startskottet har gått för Dell EMC

Världens största it-affär, Michael Dells uppköp av EMC, har precis blivit klar och nu väntar en transformering när de båda bolagen ska börja en gemensam resa framåt.

Text Miguel Guerrero 15 september 2016 ledarskap

AlarikssonOretorp.jpg

Stefan Alariksson, Dell, och Mats Oretorp, EMC, bygger nu tillsammans Dell EMC.

I skrivande stund har de båda bolagen haft fem arbetsdagar på sig att vänja sig vid tanken på att numera vara en del av världens största privatägda it-företag, men arbetet har pågått i kulisserna en längre tid.

– Redan första dagen kunde vi trycka på knappen och synka mejlkonton, CRM-system och så vidare, men nu ska vi ta god tid på oss för att bygga upp strukturen. Vi vill inte skapa någon turbulens på marknaden utan den första februari ska den nya organisationen vara operativ och till dess kommer respektive strukturer att finnas kvar medan vi tittar på hur vi säkerställer att vi får den bästa organisationen för svenska förhållanden, säger Stefan Alariksson, landschef för Dell.

För EMC:s svenska chef Mats Oretorp är Dell EMC både en nystart och ett kärt återseende. Han har tidigare varit chef på Dell i Sverige och Finland och känner de båda kulturerna.

– Mycket har ju hänt under de tre åren sedan jag lämnade Dell, men samtidigt finns det många likheter. Det är två väldigt kundnära företag där det finns slutkundsbearbetning även om försäljningen till största delen går via partner. Båda företagen är amerikanska och drivs på liknande sätt vad gäller styrning, men sedan finns det självklart olikheter. Dell har med sin breda produktportfölj varit mycket transaktionsintensiv medan man på EMC har haft stora leveransprojekt med peakar så vi har haft olika cykler, säger Mats Oretorp.

Det finns redan en stor personkännedom hos de båda bolagen.

Stefan Alariksson , Sverigechef, Dell

De senaste dagarna har man hållit informationsmöten för personalen för att svara på framför allt praktiska frågor.

– En stor fördel är att Dell och EMC tidigare samarbetat vilket gör att det redan finns en stor personkännedom hos personalen. När vi hade en global lanseringsfest häromdagen samlades vi på Dells kontor och det blev många återseenden, säger Stefan Alariksson. 

Hur rollerna kommer att fördela sig mellan Mats Oretorp och Stefan Alariksson ska nu redas ut, men båda försäkrar att ingenting kommer att förändras för kunderna.

– Kunderna och partner är de stora vinnarna. Vi kommer att bygga en kundorganisation som kan ansvara för hela kedjan, men det kommer fortfarande vara så att man har en kontakt som har helhetssynen och förståelsen för kundens behov, säger Stefan Alariksson.

Vill fokusera på forskning

Ett av skälen som betonas för Michael Dells uppköp av EMC men även flera andra företag som Pivotal, RSA, SecureWorks och VMware är att man vill fokusera på långsiktig forskning och utveckling, något som är svårt i ett börsnoterat företag.

– Vi ska investera mer än 4,5 miljarder dollar i forskning och utveckling varje år, och det hade knappast skett i ett börsnoterat företag där det är kvartalsrapporterna som styr. En annan fördel för de anställda är att vi nu kan erbjuda fler karriärvägar för de anställda. På ett nischat bolag som EMC har vi haft en mer senior profil för att kunna jobba med till exempel äldre system, men tillsammans med alla bolag som nu ingår i den nya företagsfamiljen finns helt andra karriärvägar. Jag vill också säga att vi inte kommer att göra oss av med personal utan att vi kommer att expandera nu, säger Mats Oretorp.

Även om den nya organisationen inte är klar menar Oretorp att man kommer att behålla klientdelen från Dell intakt medan Dells infrastrukturdel smälter samman med EMC. VMware kommer däremot att leva kvar som ett självständigt varumärke.

– Utmaningen nu blir att få ut potentialen på marknaden så snabbt som möjligt, säger Mats Oretorp.

Att konsolideringen skulle kunna uppröra marknaden tror varken Stefan Alariksson eller Mats Oretorp.

– Vi är visserligen ett powerhouse of tech men vi har ju jobbat med olika delar av it även om de överlappat ibland. Vi lever också i en värld där många spännande startups kommer och håller oss på tårna, säger Mats Oretorp.

Bland frågorna som nu ska lösas är lokalerna, men det är inte särskilt akut, menar Stefan Alariksson.

– Just nu sitter vi bara fyrahundra meter ifrån varandra i Stockholm och i Göteborg har EMC lokaler vilket vi saknar, medan Dell till exempel har haft kontor i Köpenhamn med närhet till södra Sverige så vi är glada att ha varandra. Snart kommer våra passerkort att gälla hos varandra så då blir det ännu mer av en mötesplats där det inte spelar någon roll vilket av bolagen man tillhört, säger Stefan Alariksson.

Rekommenderad läsning

DellEMC-StefanA_960x640.jpg
video

Premiär för Dell EMC

6 feb 2017 ledarskap

Måndagen den 6 februari är första dagen för det gemensamma bolaget Dell EMC. I höstas stod det klart att Dell köpte upp EMC. Sedan dess har man jobbat på att smidigt fusionera de båda företagen organisatoriskt till ett enda bolag som nu sjösätts formellt.

 

robot .jpg

"Vi behöver hitta andra värden än jobb i våra liv"

21 nov 2016 ledarskap

På Microsoft Techdays pratade leverantörsjättens teknikchef Daniel Akenine om arbetets roll på livet i framtiden, automatiserade krig och andra kommande samhällsförändringar.
– I och med att det i framtiden kanske inte är soldater som krigar utan maskiner kan också barriärerna för när länder är redo att kriga bli lägre, säger han.

Jensen_Video_960x640.jpg
video

MTG - från analog tonåring till digital mognad

23 nov 2016 digitala strategier

Sedan MTG startade med sina analoga sändningar 1987 har mycket förändrats. Trots att det linjära tv-tittandet minskar ökar man tack vare digitaliseringen ändå omsättningen. Vd:n för MTG Sverige, Anders Jensen, berättar om företagets digitaliseringsresa till modernt mediehus.

Sofia_960x640.jpg

”Artificiell intelligens kommer att påverka oss mest”

27 nov 2016 digitala strategier

Glöm skräckscenarier där maskine,rna ägnar sin nyvunna intelligens åt att förgöra oss. Problemet är inte artificiell intelligens utan i så fall människorna som står bakom den, menar Sofia Svanteson grundare av Oceans observations, under Digitala strategier.

bollwell.jpg

HP Labs Bolwell talade inför storpublik

25 maj 2016 ledarskap

Andrew Bolwell från HP Labs pratade inför fullt hus under onsdagseftermiddagens sommarvärme om hur ny teknik skapar nya förutsättningar för förändringar och framsteg.

lotta-ungerth.jpg

Allt fler har en plan för sin digitalisering

20 maj 2016 ledarskap

Det är fantastiskt att fler än hälften, 54 procent, av de it-proffs som besökte Atea IT-arena i höstas, har en plan för hur de ska digitalisera sin verksamhet. Det anser Charlotta Ungerth, CIO på Atea, när hon kommenterar undersökningen där 2 700 deltagare svarade.

CatrinDitz_960x640.jpg

Så blir it-avdelningen mer framgångsrik

13 jun 2016 ledarskap

Samla ihop it-organisationen och se till att driften outsourcas. Det var förutsättningarna när Catrin Ditz tillträdde som CIO för Uppsala kommun, men de skulle snart förändras. Så här tacklade hon den nya situationen och lyckades få it-avdelningen och verksamheten att dra åt samma håll. 

Frank2_960x640.jpg

Frank Anderssons nya affärsprojekt

17 jun 2016 ledarskap

Frank Andersson gillar att jobba under press och att skapa affärer. Under Atea Bootcamp talade Frank bland annat om sina nya, egenutvecklade casinospel.