Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

Kampen om västkustens it-proffs

I ena ringhörnan: en liten kuststad. I andra hörnan: Sveriges näst största stad. Hur lockar lillebror Varberg it-talangerna ifrån storebror Göteborg?
 Kontorstid är inte viktigt, vi går efter devisen frihet under ansvar, säger Anders Boustedt, CIO, Varbergs kommun.

Text Fredrik Adolfsson 1 september 2016 ledarskap

11699422-fontan-poseidon-i-goteborg-2.jpg

Varbergs kommun ligger cirka sju mil söder om Göteborg. Avståndet, eller snarare bristen på det, har genom åren skapat vissa geografiska dilemman för kommunen.

 Det har varit svårt att konkurrera med Göteborgs stad och it-företagen där, och därför har vi försökt locka med något unikt här. Vi försöker att alltid ligga långt fram när det gäller tekniska lösningar och teknik såsom Skype för företag, Office 365 och Azure. Vi har också lockat med havet, vågsurfandet och den mysiga staden.

– Annonserar efter anställda gör vi via Linkedin eftersom vi eftersöker kvalitet, inte kvantitet. När jag började här sköt vi brett via lokala tidningar och Arbetsförmedlingen men då blir 75-80 procent av de sökande helt irrelevanta, så det gör vi aldrig om, säger Anders Boustedt.  

För Göteborgs stad är tankegångarna annorlunda. Där är viktiga grundprinciper som de vill visa utåt i ett rekryteringsperspektiv exempelvis balansen i livet, möjligheten till föräldraledighet, VAB och flextid. Saker som rör människan utanför jobbet lyfts fram, men också organisationens storlek.

– Med 50 000 anställda och 100 000 elever i Göteborgs stad så blir det ofta stora, komplexa it-miljöer och avancerade uppgifter. Här får man vara med från början till slut i uppdrag av väldigt stora volymer, säger Charlotta Öh Brorsson, personalstrateg, Göteborgs stad.

Digitalisering är ett annat viktigt område för Göteborg och det pågår flera initiativ som ska möjliggöra ett mer mobilt arbetssätt. Det ska ge medarbetarna större flexibilitet och möjlighet att utföra sina arbetsuppgifter oberoende av tid och plats och denna utvecklingen innebär att både ny teknik och nya arbetssätt måste införas.

charlotta.jpg

Charlotta Öh Brorsson, personalstrateg på Göteborgs stad.

Göteborgs stad satsar också mycket på ett bra ledarskap och en genomtänkt kompetensutveckling. Det sker frekventa utvecklingssamtal som de alltid vill få en effekt utav och där de ser de anställda som individer, allt för att få talangerna att stanna. Just nu är it-verksamheten även inne i en förändring där uppdraget ska gå från it-förvaltning mer mot serviceförvaltning.

 Nu är det inte bara den tekniska kompetensen som blir viktig utan färdigheter och personliga egenskaper kommer att väga än tyngre framöver. Det blir allt viktigare med kompetenser som kan förstå verksamhetens utmaningar i en digitaliserad värld och fungera som bryggan mellan verksamheten och it-leveransen. Kanske är det en verklighet som fler it-avdelningar får vänja sig vid, säger Charlotta Öh Brorsson.

Varbergs kommun har å sin sida som vision att vara västkustens kreativa mittpunkt 2025. Det innebär att det finns ett nytänkande i hela organisationen, menar Anders Boustedt. Tänket gynnar också it-avdelningen då alla vill vara med och bidra och attraktionsvärdet av att komma och arbeta på kommunen ökar.  De som söker anställning måste därför vara nyfikna på folk, teknik och hur de kan få verksamheten att växa. När man väl blivit anställd så är frihet under ansvar en nyckelterm.

 När vi väl fått in talanger så försöker vi ge dem en så bra arbetsmiljö som möjligt, samt att de känner en delaktighet och ett ansvar på riktigt. Vi tror inte att titlar spelar så stor roll för dem utan de bryr sig mer om återkoppling och uppskattning.

 Kontorstid är inte speciellt viktigt från vår sida utan vi ger förtroende åt de anställda att lösa uppgiften och de får göra det där det passar dem bäst. Med tekniken vi har spelar det ingen roll var man befinner sig.

Det allra viktigaste när man arbetar på Varbergs kommun är dock, förutom personligheten, flexibiliteten.

 Det händer nya grejer här hela tiden. Är man ensidig, gillar att pilla på sin sak ett bra tag och älta den så är Varbergs kommun fel ställe. Här måste man älska förändring - vilket också talangerna brukar göra, säger Anders Boustedt.

Rekommenderad läsning

När målet är 2025

10 jun 2016 ledarskap

VarbergsCIO.JPG VarbergsCIO.JPG VarbergsCIO.JPG

Hur arbetar man med det operativa när målen är fastställda till 2025? Varberg kommuns CIO Anders Boustedt delar med sig och ger råd.

Jakten på it-talangerna

19 aug 2016 ledarskap

Rekryteringsbild.jpg Rekryteringsbild.jpg Rekryteringsbild.jpg

Oavsett område är branschen överens: Det är stenhård konkurrens om talangerna. Så här gör företagen för att bli mer attraktiva arbetsgivare.

"Vi försöker göra oss hörda och attraktiva"

25 aug 2016 ledarskap

Catrin D_Catrin Diatz_Uppsala_Atea__DSC8542_Kristofer Samuelsson PhotographyKristofer Samuelsson Photography.jpg Catrin D_Catrin Diatz_Uppsala_Atea__DSC8542_Kristofer Samuelsson PhotographyKristofer Samuelsson Photography.jpg Catrin D_Catrin Diatz_Uppsala_Atea__DSC8542_Kristofer Samuelsson PhotographyKristofer Samuelsson Photography.jpg

Uppsala är en av landets mest drivande kommuner inom digitaliseringen just nu. Hur tänker de kring rekryteringen av it-talanger?
– Vi ger utrymme åt dem att använda sitt fulla kunnande och inte hamna på några "bredviduppgifter", säger Catrin Ditz, CIO, Uppsala kommun.

"Svårt att hitta seniora talanger"

29 aug 2016 ledarskap

AdobeStock_76801219_rekrytering_960x640.jpg AdobeStock_76801219_rekrytering_960x640.jpg AdobeStock_76801219_rekrytering_960x640.jpg

Vad gör man när pensionslösningar och förmånspaket inte räcker som incitament? Det är en del av rekryteringsproblematiken IBM med nordiska rekryteringschefen Eva Wikmark Walin i spetsen försöker lösa.

Visionen visar Varberg vägen

4 okt 2016 ledarskap

20160615_Atea-28.jpg 20160615_Atea-28.jpg 20160615_Atea-28.jpg

Virtuella brandmän, robotar inom omsorgen och skolor utan klassrum. Målet för Varbergs kommun är att automatisera det administrativa arbetet till förmån för mänskliga möten. 

Bäst i väst för Varberg

18 okt 2017 ledarskap

varbergWEBB.jpg varbergWEBB.jpg varbergWEBB.jpg video

För både politiker och tjänstemän är valet självklart. Varberg ska vara västkustens kreativa mittpunkt år 2025. Ett steg på vägen är självbetjäningstjänster och smarta digitala assistenter. 

Maria Strømme om nanoteknik

2 maj 2016 ledarskap

strömme.JPG strömme.JPG strömme.JPG

Professor i nanoteknologi, Maria Strømme, pratar om hur nanotekniken kommer att påverka framtidens samhälle.

Komplex omvärld kräver nya ledare

19 maj 2016 ledarskap

gartner.jpg gartner.jpg gartner.jpg

Digitaliseringen skapar en komplex värld som kräver ett nytt förhållningssätt till ledarskap och affärsutveckling. För att navigera i den nya världen har Gartner sammanställt fem paradoxer som hjälper oss att förstå vilka utmaningar som väntar.