Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

IoT lyfter Södertäljes hemtjänst

Genom att digitalisera och utnyttja IoT i verksamheten har Södertälje tagit ett rejält kliv framåt för att säkerställa att kommunens äldre får bra vård och omsorg framöver.

Text Karin Arnell 14 september 2016 it i vården

Södertälje960x640.jpg

– Just nu bygger vi trådlöst nät på alla äldreboenden för att möjliggöra ett mobilt arbetssätt och kunna använda olika IoT-prylar som larm och sensorer, säger Fredrik Wellner som är tjänsteansvarig infrastruktur på Södertälje kommuns it-enhet.

– Nästa år går vi vidare med personalens kontor för att göra det ännu enklare att arbeta mobilt. Därefter kommer vi att fortsätta hos de äldre som bor hemma.

FredrikWellner_960x640.jpg

Fredrik Wellner, tjänsteansvarig infrastruktur Södertälje

Målet är att digitalisera hemtjänsten och gå över till surfplattor i verksamheten.

– Har du en direktuppkoppling till systemet kommer du åt all information i realtid via plattan. Då slipper du att som nu åka till kontoret, skriva ut på papper vad du ska göra, kanske faxa och hämta ut nycklar.

Visionen är att Stockholmsregionen ska vara världsledande när det gäller utveckling och användning av nya digitala produkter och tjänster.

– Att Södertälje har kommit så pass långt tror jag beror på att vi har sökt mycket dialog med leverantörer för att se hur marknaden ser ut och vad man kan göra, säger han.

Västerås en förebild

En annan kommun som ofta lyfts fram när det gäller digitaliseringsarbetet är Västerås som har engagerat äldre i utvecklingen och infört e-hemtjänst och öppna dörrar på demensboende.

– Vi bygger trådlösa nätverk för att liksom de kunna använda oss av positionering, där man med hjälp av taggar kan se var brukarna är. Det är inget som vi har börjat med än men vi kommer att ha infrastrukturen för att göra det vid ett framtida behov.

Som en av de stora utmaningarna i förändringsarbetet nämner Fredrik Wellner leverantörernas så kallade stuprörstänk.

– Gissa vad de sade när vi hade byggt trådlöst nät över hela äldreboendet? Jo, de ville sätta in en sändare i varje lägenhet som ska koppla upp IoT-prylar, i stället för att använda den infrastruktur som nu finns. Sådana här inlåsningar i lösningar kanske passar leverantören men är inte storskaligt och funkar inte i ett ekosystem med olika leverantörer.

De pilotprojekt som hittills har genomförts har tagits emot väl av både personal och brukare.

– Problemet har ibland varit att få tekniken att lira, till exempel att det har varit svårt att logga in eller har saknats trådlös täckning.

 

 

Rekommenderad läsning

“Patienterna ska få ett friare liv”

25 jul 2016 digit

pixlr grandma.jpg pixlr grandma.jpg pixlr grandma.jpg

Den svenska IoT-experten Cnet har kommit fram med den tekniska lösningen Linkwatch Homecare som ska underlätta den digitala vården och låta patienter i större utsträckning få hjälp hemifrån. 

Hälsovinster med IoT för Permobils kunder

28 sep 2016 digit

Ateas_Tomorrow_350mm_300dpi_7910.jpg Ateas_Tomorrow_350mm_300dpi_7910.jpg Ateas_Tomorrow_350mm_300dpi_7910.jpg

Behovet av avancerade hjälpmedel för funktionsnedsatta ökar och i teknikutvecklingens framkant finns svenska Permobil. Med Internet of Things utvecklar företaget nya tjänster som ökar livskvalitén för användarna, menar Jonas Westerlund, global it- och driftchef på Permobil.

Ny vårdapp gör hemtjänsten säkrare

12 maj 2016 digit

vadstena.jpg vadstena.jpg vadstena.jpg

I appen Viva omsorg finns all information hon behöver om de vårdtagare hon ska besöka. Sedan i höstas är vårdappen navet i Vadstena kommuns omsorgsverksamhet.

Digital omsorg ger mer tid åt dem som behöver det

16 maj 2016 digit

vadstena_1.jpg vadstena_1.jpg vadstena_1.jpg

Vadstena kommun har genom ett nytt digitalt verktyg lyckats kapa bort fyrtio minuters administration från personalen inom hemtjänsten varje dag. Det får både personalen och brukarna att må bättre när det finns mer tid att till exempel ta en kaffe.

Träffa din läkare från solstolen

1 jun 2016 digit

AdobeStock_53015351_960x640.jpg AdobeStock_53015351_960x640.jpg AdobeStock_53015351_960x640.jpg

Träffar du din läkare ofta? Då finns mycket tid att spara. På Karolinska universitetssjukhuset har man infört en videolösning för besök i öppenvården, något som sparar tid för både patienter och vårdpersonal.

Inomhuspositionering säkrar vården

13 jun 2016 digit

Inomhuspositioneringinomvården_960x640.jpg Inomhuspositioneringinomvården_960x640.jpg Inomhuspositioneringinomvården_960x640.jpg

Koll på utrustningen och ett säkrare liv för dementa patienter. Inomhuspositionering ger många fördelar till vården. Per Holm, produktspecialist på Cisco och Lars Cederholm, affärsutvecklare kommunikation på Atea, berättar om möjligheterna.

Familjeläkarna digitaliserar vården

8 jul 2016 digit

familjeläkarna snip.JPG familjeläkarna snip.JPG familjeläkarna snip.JPG video

Digitalisering hjälper vården att klara välfärden. Vårdföretaget Familjeläkarna är en föregångare inom videovård, digitala journalsystem och snart även digitalt stöd för långtidssjuka i hemmet.

IoT styr utvecklingen av framtidens kontor

15 aug 2016 digit

AMF-fastigheter-Kontor_960x640.jpg AMF-fastigheter-Kontor_960x640.jpg AMF-fastigheter-Kontor_960x640.jpg

Inopererade chip som ger dig tillgång till kontoret, sensorer som reglerar syrehalten i konferensrummen och dataanalys – digitaliseringen ger fastighetsbranschen nya möjligheter och utmaningar.