Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

IoT lyfter Södertäljes hemtjänst

Genom att digitalisera och utnyttja IoT i verksamheten har Södertälje tagit ett rejält kliv framåt för att säkerställa att kommunens äldre får bra vård och omsorg framöver.

Text Karin Arnell 14 september 2016 it i vården

Södertälje960x640.jpg

– Just nu bygger vi trådlöst nät på alla äldreboenden för att möjliggöra ett mobilt arbetssätt och kunna använda olika IoT-prylar som larm och sensorer, säger Fredrik Wellner som är tjänsteansvarig infrastruktur på Södertälje kommuns it-enhet.

– Nästa år går vi vidare med personalens kontor för att göra det ännu enklare att arbeta mobilt. Därefter kommer vi att fortsätta hos de äldre som bor hemma.

FredrikWellner_960x640.jpg

Fredrik Wellner, tjänsteansvarig infrastruktur Södertälje

Målet är att digitalisera hemtjänsten och gå över till surfplattor i verksamheten.

– Har du en direktuppkoppling till systemet kommer du åt all information i realtid via plattan. Då slipper du att som nu åka till kontoret, skriva ut på papper vad du ska göra, kanske faxa och hämta ut nycklar.

Visionen är att Stockholmsregionen ska vara världsledande när det gäller utveckling och användning av nya digitala produkter och tjänster.

– Att Södertälje har kommit så pass långt tror jag beror på att vi har sökt mycket dialog med leverantörer för att se hur marknaden ser ut och vad man kan göra, säger han.

Västerås en förebild

En annan kommun som ofta lyfts fram när det gäller digitaliseringsarbetet är Västerås som har engagerat äldre i utvecklingen och infört e-hemtjänst och öppna dörrar på demensboende.

– Vi bygger trådlösa nätverk för att liksom de kunna använda oss av positionering, där man med hjälp av taggar kan se var brukarna är. Det är inget som vi har börjat med än men vi kommer att ha infrastrukturen för att göra det vid ett framtida behov.

Som en av de stora utmaningarna i förändringsarbetet nämner Fredrik Wellner leverantörernas så kallade stuprörstänk.

– Gissa vad de sade när vi hade byggt trådlöst nät över hela äldreboendet? Jo, de ville sätta in en sändare i varje lägenhet som ska koppla upp IoT-prylar, i stället för att använda den infrastruktur som nu finns. Sådana här inlåsningar i lösningar kanske passar leverantören men är inte storskaligt och funkar inte i ett ekosystem med olika leverantörer.

De pilotprojekt som hittills har genomförts har tagits emot väl av både personal och brukare.

– Problemet har ibland varit att få tekniken att lira, till exempel att det har varit svårt att logga in eller har saknats trådlös täckning.

 

 

Rekommenderad läsning

pixlr grandma.jpg

“Patienterna ska få ett friare liv”

25 jul 2016 digit

Den svenska IoT-experten Cnet har kommit fram med den tekniska lösningen Linkwatch Homecare som ska underlätta den digitala vården och låta patienter i större utsträckning få hjälp hemifrån. 

Ateas_Tomorrow_350mm_300dpi_7910.jpg

Hälsovinster med IoT för Permobils kunder

28 sep 2016 digit

Behovet av avancerade hjälpmedel för funktionsnedsatta ökar och i teknikutvecklingens framkant finns svenska Permobil. Med Internet of Things utvecklar företaget nya tjänster som ökar livskvalitén för användarna, menar Jonas Westerlund, global it- och driftchef på Permobil.

bevattningjpg.jpg (1)

Så tog Husqvarna fram sin IoT-strategi

29 sep 2016 digit

Husqvarnas Connectivity Hub blev avstampet för utvecklingsfrågor relaterade till IoT. I dag är strategin klar.

 Just nu är framgångsfaktorn att vi har begränsat oss kraftigt och valt vilka vägar vi ska följa, säger Petra Sundström som är chef för hubben.

AdobeStock_80355183_Aifloo_960x640.jpg

Smartness ger trygghet åt äldre

1 sep 2016 digit

Vad har en AI, wearables, ett positioneringssystem för butiker och ett alarmsystem gemensamt? De utgör grunden i svenska Aifloo Smartcare, ett smart övervakningssystem för att ge äldre och sjuka ett tryggt och fritt liv i hemmet.

AdobeStock_4552339_Lars_IoT_krönika_960x640.jpg

IoT lägger grunden för lönsamma beslut

17 okt 2016 digit

Att koppla samman IoT och business intelligence är en trend som ger samhällets aktörer underlag för lönsamma beslut. Lars Cederholm, affärsutvecklare på Atea, berättar varför man ska satsa på Internet of Things. 

AMF-fastigheter-Kontor_960x640.jpg

IoT styr utvecklingen av framtidens kontor

15 aug 2016 digit

Inopererade chip som ger dig tillgång till kontoret, sensorer som reglerar syrehalten i konferensrummen och dataanalys – digitaliseringen ger fastighetsbranschen nya möjligheter och utmaningar.

sopbil_960x640.jpg

Uppkopplade sopbilar avslöjar vattenläckor

16 aug 2016 digit

Dyr fast infrastruktur för att läsa av vattenmätarna? Nej, tyckte Eskilstuna och Strängnäs kommuner och utrustade istället sopbilarna med särskild avläsningsutrustning. Resultatet: En mycket bättre lägesbild till en låg kostnad.

vadstena.jpg

Ny vårdapp gör hemtjänsten säkrare

12 maj 2016 digit

I appen Viva omsorg finns all information hon behöver om de vårdtagare hon ska besöka. Sedan i höstas är vårdappen navet i Vadstena kommuns omsorgsverksamhet.