Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

IoT lyfter Södertäljes hemtjänst

Södertälje960x640.jpg

Genom att digitalisera och utnyttja IoT i verksamheten har Södertälje tagit ett rejält kliv framåt för att säkerställa att kommunens äldre får bra vård och omsorg framöver.

– Just nu bygger vi trådlöst nät på alla äldreboenden för att möjliggöra ett mobilt arbetssätt och kunna använda olika IoT-prylar som larm och sensorer, säger Fredrik Wellner som är tjänsteansvarig infrastruktur på Södertälje kommuns it-enhet.

– Nästa år går vi vidare med personalens kontor för att göra det ännu enklare att arbeta mobilt. Därefter kommer vi att fortsätta hos de äldre som bor hemma.

FredrikWellner_960x640.jpg

Fredrik Wellner, tjänsteansvarig infrastruktur Södertälje

Målet är att digitalisera hemtjänsten och gå över till surfplattor i verksamheten.

– Har du en direktuppkoppling till systemet kommer du åt all information i realtid via plattan. Då slipper du att som nu åka till kontoret, skriva ut på papper vad du ska göra, kanske faxa och hämta ut nycklar.

Visionen är att Stockholmsregionen ska vara världsledande när det gäller utveckling och användning av nya digitala produkter och tjänster.

– Att Södertälje har kommit så pass långt tror jag beror på att vi har sökt mycket dialog med leverantörer för att se hur marknaden ser ut och vad man kan göra, säger han.

Västerås en förebild

En annan kommun som ofta lyfts fram när det gäller digitaliseringsarbetet är Västerås som har engagerat äldre i utvecklingen och infört e-hemtjänst och öppna dörrar på demensboende.

– Vi bygger trådlösa nätverk för att liksom de kunna använda oss av positionering, där man med hjälp av taggar kan se var brukarna är. Det är inget som vi har börjat med än men vi kommer att ha infrastrukturen för att göra det vid ett framtida behov.

Som en av de stora utmaningarna i förändringsarbetet nämner Fredrik Wellner leverantörernas så kallade stuprörstänk.

– Gissa vad de sade när vi hade byggt trådlöst nät över hela äldreboendet? Jo, de ville sätta in en sändare i varje lägenhet som ska koppla upp IoT-prylar, i stället för att använda den infrastruktur som nu finns. Sådana här inlåsningar i lösningar kanske passar leverantören men är inte storskaligt och funkar inte i ett ekosystem med olika leverantörer.

De pilotprojekt som hittills har genomförts har tagits emot väl av både personal och brukare.

– Problemet har ibland varit att få tekniken att lira, till exempel att det har varit svårt att logga in eller har saknats trådlös täckning.

 

 

14 september 2016 Uppdaterad 13 oktober 2016 Reporter Karin Arnell it i vården

Rekommenderad läsning

Person Med Röd Jacka Susar Fram På Damcykel

Data driver Södertälje

1 mar 2021 digit

Södertälje satsar på datadrivna beslut med hjälp av AI, IoT och öppen data. Uppkopplade papperskorgar och parkeringsplatser samt sensorer som mäter snödjup och antalet cyklister ska förenkla tillvaron för både medborgare och anställda.

Ett Modernt Vardagsrum

Ny teknik hos Bostaden

23 nov 2020 digit

Först i Sverige med indraget internet till sina bostäder. Bostadsföretaget Bostaden i Umeå fortsätter sin resa att nyttja teknik som skapar nytta för boende och medarbetare. Nästa steg är bland annat en RPA-lösning, som ska ger mer tid till kvartersvärdar och till personalen som hanterar lägenhetshyror.

Minecraftfyrkanter Mot Vit Bakgrund

Västerås i Minecraft

11 nov 2020 digit

Under höstlovet jobbade närmare 200 ungdomar med att skapa ett nytt Västerås, men nu i Minecraft. Resultatet blev ett nytt utseende av staden och även nya bussturer som tar vägen förbi luckan på McDonalds. 

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

Smarta Klockor

Rekord för wearables

29 sep 2020 digit

Globala marknaden för wearables kommer växa med 14 procent i år, en stigande utveckling som väntas fortsätta de kommande åren. Mest populära är hearables. Det menar analysföretaget IDC.

Två Gula Stövlar I Vatten

AI hittar läckor

9 sep 2020 digit

Stockholm anlitar en AI för att hålla koll på stadens vattenledningar. Med hjälp av AI-nätverket kan minst 70 procent av läckorna upptäckas i förväg. 

Kranhissar Mot Blå Himmel

AI-lyft i Mälardalen

20 aug 2020 digit

Nu finns alla förutsättningar för en lyckad digital omställning för svensk industri, men bolag måste hitta rätt sätt att använda data och vara beredd på att utveckla kompetensen. Det menar Daniel Boqvist på Automation Region.

Två Barn Sitter På En Gräsmatta Rygg Mot Rygg Och Tittar I Var Sin Padda
video
ett samarbete med cisco

Halmstad säkrar med wifi 6

15 maj 2020 digit

När kärnverksamheter som vård och skola inte har den wifi-prestanda de behöver krävs nya lösningar. Med relativt små förändringar av teknik och planering är Halmstads kommun redo för wifi 6.

grönt landskap syns inifrån en bil genom bilrutan.jpg
video
ett samarbete mellan hpe och voister

Zenuitys självkörande framtid

27 mar 2020 digit

Zenuity väljer HPE Greenlake och plattformen high performance computing för att hantera all data kopplat till utvecklingen av självkörande bilar. Ett liknande behov finns i många andra branscher, som vård och finans.