Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Försäkringskassans it-lösning för nyanlända

För nyanlända innebär första månaderna i Sverige många kontakter med flera olika myndigheter. Genom ett tätt samarbete mellan it och verksamheten har Försäkringskassan nu utvecklat en it-lösning som underlättar för alla.

Text Elisabeth Nore Foto Fredrik Kron 21 september 2016 digit

Vad är det ni har gjort?

 Vi har byggt en ny plattform för it-utveckling och sedan gjort en första pilotutveckling med hjälp av verksamheten där de och it suttit tillsammans och experimenterat. Det har lett fram till ett it-stöd där handläggaren på alla myndigheter som är involverade i integrationen av en nyanländ person har ett it-stöd som de kan använda för att registrera dessa nyanlända på ett smidigare sätt än tidigare.

Försäkringskassan har också utvecklat en ny applikation för att förenkla för nyanlända.

 Det är en väldigt mödosam hantering idag där de behöver springa runt till olika myndigheter och göra olika ärenden. Det är en ledtid på ungefär fyra veckor för en nyanländ att komma in i det svenska systemet och det blir även en jobbig hantering för myndigheterna som är involverade. Nu ska myndigheterna kunna registrera nyanlända på ett mycket enklare och mer sammanhållet sätt. 

Har du något tips till andra it-anläggningar hur de ska kunna göra?

– Man måste våga bryta mönster, vi har mycket processer och en kultur från 70-talet med mycket ordning och reda - lägg allt det åt sidan. Börja om och fundera på hur vi vill göra för att det ska gå så snabbt och smidigt som möjligt. 

– Börja nygg något på sidan av det ni har idag, så gjorde vi. Vi satte igång ett litet kärnteam med personer från verksamheten, it-utveckling och produktionssidan som fick arbeta med det här tillsammans.

Rekommenderad läsning

SCA Snip.JPG video

SCA storsatsar och bygger nytt datacenter

22 sep 2016 digit

SCA bygger ut deras massafabrik i Timrå för en kostnad av åtta miljarder i den största industriinvesteringen någonsin i Norrland. Bygget inkluderar även en stor it-satsning i och med ett nytt datacenter, och på it-avdelningen är Magnus Sjödin infrastrukturansvarig.

SSAB_960x640.JPG video

Så förbättrade SSAB sin servicedesk

6 okt 2016 digit

En global servicedesk med lokal förankring gav bästa resultatet. Anders Svensson, globalt ansvarig för supporten på SSAB berättar om arbetet.

Ola Piteå.PNG video

Bygg digitaliseringen på dina styrkor

6 okt 2016 ledarskap

Undvik att vara en copycat när du skapar en plan för digitalisering och utgå istället från din unikitet. Piteå kommun är mitt uppe i arbetet med en handlingsplan och it-strateg Ola Lidström tipsar om riktningen.

snip inge hansson.JPG video

En digitalisering i förändring

12 okt 2016 digit

Digitalisering går mer och mer mot automatisering - vilket innebär att väldigt många branscher kommer behöva se om sina affärsmodeller framöver, tror Inge Hansson, konsult i förändringsledningen på Xmentor.

snip cloetta.JPG video

"Vänta inte med att investera i molnet"

30 sep 2016 digit

Cloetta har investerat i en ny molnlösning. Hur har det gått och vad ska andra företag tänka på när de investerar i diverse molntjänster?

VideoÖstersund1_960x640.jpg video

Service on-prem eller i molnet

20 sep 2016 digit

Loxysoft levererar lösningar inom kundservice och försäljning med kontor i Sverige, Norge och USA. Utmaningen är att leverera kundanpassade lösningar inte minst på den krävande USA-marknaden.

AtlasCopco2_960x640.jpg video

Utmaningarnas tid för Atlas Copco

25 okt 2016 digit

Atlas Copco är mitt inne i deras digitala resa, en resa med vissa prövningar. Sven Lindell, it-manager för Sverige och Danmark, ser gränsdragningarna mellan it- och verksamhetsleverans samt tidspressen för it-implementering som några av de främsta utmaningarna framöver.