Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Försäkringskassans it-lösning för nyanlända

För nyanlända innebär första månaderna i Sverige många kontakter med flera olika myndigheter. Genom ett tätt samarbete mellan it och verksamheten har Försäkringskassan nu utvecklat en it-lösning som underlättar för alla.

Text Elisabeth Nore Foto Fredrik Kron 21 september 2016 digit

Vad är det ni har gjort?

 Vi har byggt en ny plattform för it-utveckling och sedan gjort en första pilotutveckling med hjälp av verksamheten där de och it suttit tillsammans och experimenterat. Det har lett fram till ett it-stöd där handläggaren på alla myndigheter som är involverade i integrationen av en nyanländ person har ett it-stöd som de kan använda för att registrera dessa nyanlända på ett smidigare sätt än tidigare.

Försäkringskassan har också utvecklat en ny applikation för att förenkla för nyanlända.

 Det är en väldigt mödosam hantering idag där de behöver springa runt till olika myndigheter och göra olika ärenden. Det är en ledtid på ungefär fyra veckor för en nyanländ att komma in i det svenska systemet och det blir även en jobbig hantering för myndigheterna som är involverade. Nu ska myndigheterna kunna registrera nyanlända på ett mycket enklare och mer sammanhållet sätt. 

Har du något tips till andra it-anläggningar hur de ska kunna göra?

– Man måste våga bryta mönster, vi har mycket processer och en kultur från 70-talet med mycket ordning och reda - lägg allt det åt sidan. Börja om och fundera på hur vi vill göra för att det ska gå så snabbt och smidigt som möjligt. 

– Börja nygg något på sidan av det ni har idag, så gjorde vi. Vi satte igång ett litet kärnteam med personer från verksamheten, it-utveckling och produktionssidan som fick arbeta med det här tillsammans.

Rekommenderad läsning

bild jäMTKRAFT.PNG
video

Så digitaliserar ett energibolag

21 sep 2016 digit

Med vindkraftsparker, portföljförvaltning, elhandel och många kunder har Jämtkraft alla möjligheter att dra fördel av digitaliseringen. Joachim Spejare, it-chef på Jämtkraft berättar om arbetet.

äldreWEBB.jpg
video

Försäkringskassans nya uppdrag

16 nov 2017 digit

I somras fick Försäkringskassan uppdraget att erbjuda även övriga myndigheter en säker it-drift. Just nu pågår arbetet med att se över hur automation kan underlätta i olika lösningar.

rentav städ ab.jpg
video

Inget gör så rent som VR

7 nov 2017 digit

Lokalvårdsföretaget Rentav Städ & Miljövård satsar på virtual reality i både utvecklings- och rekryteringssyfte. Innan man börjar städa får man dra på sig glasögonen och träna i VR.

spårvagnWEBB.jpg
video

AI gör Västtrafik personligt

20 okt 2017 digit

Mer riktad information som gäller just dig och en enkelhet för alla som inte är vana att resa kollektivt. Det är några av målen när Västtrafik digitaliserar. 

forsakringskassan.jpg

Så blev Försäkringskassan tjänstefierat

25 maj 2016 digit

Med en omsättning som är en fjärdedel av BNP är Försäkringskassan en av Sveriges giganter. Att lägga om kursen för it-strukturen var därför en tuff utmaning för Peter Axelborn, produktchef it på Försäkringskassan. Idag är den gamla produktstrukturen borta och tjänstefieringen en god bit på vägen.

snip cloetta.JPG
video

"Vänta inte med att investera i molnet"

30 sep 2016 digit

Cloetta har investerat i en ny molnlösning. Hur har det gått och vad ska andra företag tänka på när de investerar i diverse molntjänster?

kristianstad arena snip.JPG
video

Kristianstad Arena satsar på nytt nät

30 sep 2016 digit

Kristianstad Arena har börjat använda sig av ett nytt trådlöst nät med bredare kapacitet och där tillämpningarna ska öka betänkligt, men det finns fortfarande utmaningar kvar. 

UmeaEnergi_960x640.jpg

Umeå Energi skapar smarta hem

12 okt 2016 digit

Umeå Energi digitaliserar och kommer att fokusera på mobilitet samt kommunicera med smarta hem framöver.
- Vi spanar på lösningar där vi kan sätta upp sensorer hos våra kunder för att övervaka till exempel inomhustemperaturen, slår det larm kan vi agera, säger Dirk Mottmann på Umeå Energi.

skog 960640.jpg

Norrskogs app gör Sveriges skog digital

10 feb 2017 digit

Nu kan Sveriges skogsägare ta med sig surfplattan ut i skogen och via geopositionering registrera varenda fallet träd, svampställe, vindfälle eller vad man nu vill. Och allt sker via Norrskogs nya app.