Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Digital nattillsyn i fler kommuner

godnatt.jpg

Kamera i hemmet i stället för hembesök om natten? Järfälla är en av allt fler kommuner som erbjuder digital nattillsyn i ordinärt boende.

– Genom att arbeta framåt i välfärdsteknik utvecklar vi också verksamheten, säger Elisabeth Helgöstam, e-hälsosamordnare i Järfälla kommun.

Digital nattillsyn i ordinärt boende samt surfplattor på äldreboende och dagverksamheter är exempel på tekniska lösningar som har införts i Järfälla de senaste åren.

– Surfplattor är ett arbetsredskap och ett hjälpmedel för personalen i det dagliga arbetet. Det övergripande målet är att utveckla arbetsinnehållet genom att använda sig av ny teknik och IT, säger hon.

– Surfplatta kan underlätta att ge personcentrerad omsorg och att arbeta med minnen för att underlätta social samvaro. Vi har till exempel använt dem för att skypa och ha frågesporter.

Nu är fokus på att ta fram en strategisk plan för det fortsatta arbetet med väldfärdsteknik. Personal från verksamheter inom funktionsnedsättning  och äldreomsorg  kommer att bjudas in till ett antal work shops där målet är att inspirera och ge möjlighet att påverka utvecklingen av vård och omsorg i Järfälla.

jarfalla96x640jpg.jpg (1)

E-hälsosamordnare Elisabeth Helgöstam och enhetschef Annika Trumstedt, Järfälla kommun.

– Vi är övertygade att det finns personal i de olika verksamheterna som har erfarenhet av välfärdsteknologi som testats i andra delar av landet. Kan vi ta del av deras erfarenhet kanske det kan vara något för oss att införa.

Många tar för givet att personalen är tekniskt kunnig.

Elisabeth Helgöstam

För att det ska fungera konstaterar Elisabeth Helgöstam att det krävs ett tillåtande klimat med öppna möten om etik och teknik.

– När vi införde digital nattillsyn fanns det en oro bland personalen att förlora jobbet. Ett år senare, när vi hade testat, kom de som varit oroliga tillbaka och sade att det är det bästa som vi har.

En annan erfarenhet är att saker inte alltid är som man kanske tror.

– Många tar för givet att personalen är tekniskt kunnig medan äldre kanske tycker att det är svårt. Det behöver inte vara så.

Pamela Olave är it-samordnare i Botkyrka kommun där hon tycker att det finns en stor vilja att använda digitalisering för att förbättra vardagen för brukarna, och underlätta när det gäller dokumentation.

– Vi använder mobiltelefon i hemtjänsten sedan ett par år och har kommit en bit på väg tycker jag. Samtidigt är det en utmaning för kommunen. Budgeten hänger inte riktigt med och det är en stor process att förändra arbetssättet i organisationen och verkligen förstå behovet, säger hon.

Liksom en del andra kommuner sneglar Pamela Olave på Västerås.

– Det är spännande med deras öppna boenden, men jag vet inte om det är den vägen vi ska gå. Många har gjort mycket och det handlar om att plocka det bästa från olika håll.

 

26 september 2016 Uppdaterad 23 september 2019 Reporter Karin Arnell digit

Rekommenderad läsning

Två Gula Stövlar I Vatten

AI hittar läckor

9 sep 2020 digit

Stockholm anlitar en AI för att hålla koll på stadens vattenledningar. Med hjälp av AI-nätverket kan minst 70 procent av läckorna upptäckas i förväg. 

man balanserar på övergiven bro ute i naturen.jpg

Mot en säkrare kommun

11 sep 2019 säkerhet

För att uppnå en stabil it-säkerhet måste leverantörer bli bättre på att samarbeta. Det menar it-säkerhetsansvarig Hans Petersson i Järfälla kommun.

old-woman.jpg

Hinder för välfärdsteknik

30 apr 2019 it i vården

Det finns fortfarande många hinder att införa välfärdsteknologi i svenska kommuner. Nu deltar Högskolan i Väst i ett forskningsprojekt i Sverige och Norge, som på sikt ska ge konkreta förslag på förändringar.

en gammal fin gumma vid ett bord tittar ironiskt åt sidan i en orange skjorta.jpg

Så blir Attendo ledande

20 feb 2019 it i vården

Omsorgs- och vårdföretaget Attendo vill ta den europeiska, digitala ledartröjan inom omsorgsbranschen. Som ett led i det arbetet arbetar bolaget genomgripande med att sätta en gemensam it-arkitektur för samtliga verksamheter.

glad-pensionär-960640.jpg

Regeringen utreder välfärdsteknik

22 aug 2018 it i vården

Regeringen har tillsatt en utredning för att undersöka hur välfärdsteknik bättre kan nyttjas inom äldreomsorgen. Förhoppningen är att tekniken ska kunna bidra till att lösa bristen på personal och de växande sjukskrivningstalen inom äldreomsorgen.

aldre-man-lar-barnbarnet-cykla.jpg

350 miljoner till kommunerna

2 jul 2018 it i vården

Regeringen har avsatt 350 miljoner kronor i stöd för välfärdsteknik till den kommunala äldre- och funktionshinderomsorgen. Nu har regeringen tagit beslut om hur mycket pengar kommunerna i Sverige ska få.

rise-3d-print-i-japan.jpg

RISE serverar 3D

29 jun 2018 it i vården

Ett problem kopplat till hög ålder är dysfagi, alltså svårigheter att tugga och svälja själv, med näringsbrist som följd. RISE arbetar med att skapa attraktiv och personligt anpassad mat för äldre med hjälp av 3D-skrivare. Nu har tekniken fått stor uppmärksamhet i Tokyo.

AdobeStock_29488551_2.jpg

I Botkyrka ligger skolan mitt i världen

18 maj 2017 it i skolan

Utbildningsförvaltningen i Botkyrka kommun har ett visionärt förhållningssätt till digitalisering. Inte i bemärkelsen flum, utan i bemärkelsen framtid. LEDA bidrar med svar om hur skolan möter dagens höga förändringstempo.

AdobeStock_54048895_Landsting_960x640.jpg

Nu kliver landstingen in i framtiden

1 aug 2016 it i vården

De tre stora landstingsregionerna har under lång tid förberett sig för den stora digitala transformationen och nu står man äntligen i startgroparna. I höst påbörjas en stor upphandling som ska ta tillvara på de nya möjligheterna.