Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Digital nattillsyn i fler kommuner

Kamera i hemmet i stället för hembesök om natten? Järfälla är en av allt fler kommuner som erbjuder digital nattillsyn i ordinärt boende.

– Genom att arbeta framåt i välfärdsteknik utvecklar vi också verksamheten, säger Elisabeth Helgöstam, e-hälsosamordnare i Järfälla kommun.

Text Karin Arnell 26 september 2016 digit

godnatt.jpg

Digital nattillsyn i ordinärt boende samt surfplattor på äldreboende och dagverksamheter är exempel på tekniska lösningar som har införts i Järfälla de senaste åren.

– Surfplattor är ett arbetsredskap och ett hjälpmedel för personalen i det dagliga arbetet. Det övergripande målet är att utveckla arbetsinnehållet genom att använda sig av ny teknik och IT, säger hon.

– Surfplatta kan underlätta att ge personcentrerad omsorg och att arbeta med minnen för att underlätta social samvaro. Vi har till exempel använt dem för att skypa och ha frågesporter.

Nu är fokus på att ta fram en strategisk plan för det fortsatta arbetet med väldfärdsteknik. Personal från verksamheter inom funktionsnedsättning  och äldreomsorg  kommer att bjudas in till ett antal work shops där målet är att inspirera och ge möjlighet att påverka utvecklingen av vård och omsorg i Järfälla.

jarfalla96x640jpg.jpg (1)

E-hälsosamordnare Elisabeth Helgöstam och enhetschef Annika Trumstedt, Järfälla kommun.

– Vi är övertygade att det finns personal i de olika verksamheterna som har erfarenhet av välfärdsteknologi som testats i andra delar av landet. Kan vi ta del av deras erfarenhet kanske det kan vara något för oss att införa.

Många tar för givet att personalen är tekniskt kunnig.

Elisabeth Helgöstam

För att det ska fungera konstaterar Elisabeth Helgöstam att det krävs ett tillåtande klimat med öppna möten om etik och teknik.

– När vi införde digital nattillsyn fanns det en oro bland personalen att förlora jobbet. Ett år senare, när vi hade testat, kom de som varit oroliga tillbaka och sade att det är det bästa som vi har.

En annan erfarenhet är att saker inte alltid är som man kanske tror.

– Många tar för givet att personalen är tekniskt kunnig medan äldre kanske tycker att det är svårt. Det behöver inte vara så.

Pamela Olave är it-samordnare i Botkyrka kommun där hon tycker att det finns en stor vilja att använda digitalisering för att förbättra vardagen för brukarna, och underlätta när det gäller dokumentation.

– Vi använder mobiltelefon i hemtjänsten sedan ett par år och har kommit en bit på väg tycker jag. Samtidigt är det en utmaning för kommunen. Budgeten hänger inte riktigt med och det är en stor process att förändra arbetssättet i organisationen och verkligen förstå behovet, säger hon.

Liksom en del andra kommuner sneglar Pamela Olave på Västerås.

– Det är spännande med deras öppna boenden, men jag vet inte om det är den vägen vi ska gå. Många har gjort mycket och det handlar om att plocka det bästa från olika håll.

 

Rekommenderad läsning

Träffa din läkare från solstolen

1 jun 2016 digit

AdobeStock_53015351_960x640.jpg AdobeStock_53015351_960x640.jpg AdobeStock_53015351_960x640.jpg

Träffar du din läkare ofta? Då finns mycket tid att spara. På Karolinska universitetssjukhuset har man infört en videolösning för besök i öppenvården, något som sparar tid för både patienter och vårdpersonal.

Familjeläkarna digitaliserar vården

8 jul 2016 digit

familjeläkarna snip.JPG familjeläkarna snip.JPG familjeläkarna snip.JPG video

Digitalisering hjälper vården att klara välfärden. Vårdföretaget Familjeläkarna är en föregångare inom videovård, digitala journalsystem och snart även digitalt stöd för långtidssjuka i hemmet.

Ny vårdapp gör hemtjänsten säkrare

12 maj 2016 digit

vadstena.jpg vadstena.jpg vadstena.jpg

I appen Viva omsorg finns all information hon behöver om de vårdtagare hon ska besöka. Sedan i höstas är vårdappen navet i Vadstena kommuns omsorgsverksamhet.

Digital omsorg ger mer tid åt dem som behöver det

16 maj 2016 digit

vadstena_1.jpg vadstena_1.jpg vadstena_1.jpg

Vadstena kommun har genom ett nytt digitalt verktyg lyckats kapa bort fyrtio minuters administration från personalen inom hemtjänsten varje dag. Det får både personalen och brukarna att må bättre när det finns mer tid att till exempel ta en kaffe.

Hur skapar man nytta av Digital Signage?

25 maj 2016 digit

digital signage sofia bjureblad digital signage sofia bjureblad digital signage sofia bjureblad

Sofia Larsson och Magnus Bjureblad från Atea föreläste på Atea Bootcamp om fördelarna med digital skyltning. 
– Digital Signage är världens bästa kommunikationsverktyg, säger Sofia Larsson. 

Inomhuspositionering säkrar vården

13 jun 2016 digit

Inomhuspositioneringinomvården_960x640.jpg Inomhuspositioneringinomvården_960x640.jpg Inomhuspositioneringinomvården_960x640.jpg

Koll på utrustningen och ett säkrare liv för dementa patienter. Inomhuspositionering ger många fördelar till vården. Per Holm, produktspecialist på Cisco och Lars Cederholm, affärsutvecklare kommunikation på Atea, berättar om möjligheterna.

Handbollsfestival satsar på eventnät

29 jun 2016 digit

Ahus_beach_150718_191006_6688_960x640.jpg Ahus_beach_150718_191006_6688_960x640.jpg Ahus_beach_150718_191006_6688_960x640.jpg

Från en liten handbollsturnering med 75 lag för snart tjugo år sedan till ett jätteevent med 60 000 deltagare och besökare ­– Åhus beachhandbollsfestival har vuxit så det knakar och blivit allt mer digitaliserad.

"Bygg datacenter med öppen källkod"

30 jun 2016 digit

RedHatSummit2_960x640.jpg RedHatSummit2_960x640.jpg RedHatSummit2_960x640.jpg

Det mjukvarudefinierade samhället är den fjärde industriella revolutionen. Det var budskapet från Jim Whitehurst, CEO på Red Hat, som inledde årets Summit. 

Västtrafik går i bräschen digitalt

11 jul 2016 digit

Ungdomar mobil pixlr.jpg Ungdomar mobil pixlr.jpg Ungdomar mobil pixlr.jpg

Västtrafik ser digitaliseringen av kollektivtrafiken som en stor möjlighet - via den ska de nå målet att fördubbla resandet till 2025.
– Vi har som första kollektivtrafikföretag i landet skapat en app där man köpa månadskort och enkelresor med digital biljett via mobilen, säger Kristian Lans, presschef.