Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Dataläraren: Med rätt att inspirera

_MG_8395.jpg

Teknikläraren Fredrik Johansson är en av de senast utnämnda Microsoft Innovative Educator Experts (MIEE) – och ingår nu i ett globalt nätverk som ska inspirera kollegor världen över att använda digitala verktyg.

MIEE

MIEE är ett program som skapades 2002 för att uppmärksamma utbildningsvisionärer som använder teknik för förbättrad inlärning och elevresultat. Nyligen fick 15 svenska lärare titeln och ingår nu i nätverket med totalt 4 800 ”lärospridare”.

– Många lärare vill kanske ha koll på verktyg och processer innan de släpper in eleverna. Jag gör tvärtom och utforskar projekten tillsammans med eleverna, säger Fredrik Johansson, som är förstelärare i datavetenskap och teknik på gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby.

Som exempel nämner han när några elever skulle använda Minecraft för att programmera.

– Eleverna hade förslag på hur vi skulle kunna jobba bättre samtidigt som det var viktigt att nå kursmålet, vilket ledde till en bra brainstorming. Skulle jag ha lärt mig själv först och sedan byggt uppgiften hade det tagit längre tid och de skulle inte ha varit lika intresserade.

Nätverk ger nya intryck

Fredrik Johansson tycker att det i grund och botten handlar om att umgås och nätverka med inspirerande personer.

– Ju fler du kan få intryck ifrån andra, desto fler vägar hittar du.

Ett startskott var när skolans teknikprogram började med Coderdojo för ett par år sedan, det vill säga skapade en slags träningsplats för att lära yngre barn att programmera.

– När vi såg att vi kunde lära åttaåringar att göra hemsidor förstod vi att det inte är några problem att lära ungdomar på gymnasiet. Det har bidragit till ett annat tankesätt där vi tror mer på eleverna och tar tillvara på deras kunskaper.

Förutom som ”kodevangelist” beskriver han sig också som ”plattformsagnostiker”.

– Många elever gillar exempelvis bara Microsofts operativsystem eller Linux. Det tror jag att man behöver jobba mer med, annars låser de sig lätt vid ett verktyg och kan få problem när de så småningom ska jobba med en annan plattform.

Stöd för innovativa lärare

Joke Palmkvist, ansvarig för skola och högre utbildning på Microsoft, betonar vikten av att inspirera och stötta innovativa lärare.

– Skolsverige behöver fler lärare som vågar pröva – och alla vi som på något sätt jobbar med skolans digitalisering måste därför våga vårda de som går före, säger hon.

Och Fredrik Johansson ser nyttan av sin utnämning.

– Jag använder redan det utökade kollegiet i sociala medier. Det globala nätverk som jag får tillgång till är ytterligare en plattform att nå ut och ställa frågor.

8 september 2016 Uppdaterad 7 januari 2021 Reporter Karin Arnell it i skolan Foto Miguel Guerrero

Rekommenderad läsning

Magnus Wink Slöjd2

Digital slöjd

28 jan 2021 digit

Magnus Wink utbildar lärare i bland annat slöjd och sedan pandemin har han gjort det digitalt och helt på distans. Några av utmaningarna har handlat om att hålla nere maskinljudet och att faktiskt spara snarare än att förlora tid.

tre unga munkpojkar i tibet går med varsitt paraply i tempel.jpg

Västerås visar vägen

30 jan 2020 digit

För att öka teknikintresset startade Västerås Expectrum där etablerade och nya bolag samarbetar med elever. Upplägget har väckt intresse, både från andra kommuner men hubben har även haft mer långväga besök. 

böcker på hög i vänsterkanten.jpg

Så undervisar Årets nytänkare

17 dec 2019 it i skolan

Med Youtube som undervisningsstöd och språkprogrammering på schemat, tog Fredrik Johansson emot priset som Årets nytänkare. Nu hoppas han på att skolan inser att det är skarpt läge för att få igång programmering i undervisningen. 

glasbruk.jpg
video

Nybros säkra satsningar

22 maj 2019 digit

Med O365 ser Nybro kommun stora möjligheter att skapa en säkrare arbetsplats för kommunens anställda. Säkerhet är dessutom en central del när man tillsammans med sju andra kommuner i Region Kalmar Län lägger grunden för framtidens e-tjänster.

skola-pennor-apple.jpg

Rise driver skolans IoT

16 maj 2019 it i skolan

IoT hubb skola är ett samarbete mellan Rise, nio skolhuvudmän, två teknikpartners och Stockholms universitet. Projektet ska öka förståelsen för hur IoT kan användas för att samla data som på olika sätt utvecklar skolan som en god lärmiljö.

unga elever tittar i sina mobiltelefoner.jpg

Ta makten över elevernas data

15 okt 2018 it i skolan

Mycket av all data som samlas in i skolor finns hos externa leverantörer. Det innebär att det kan vara tidsödande och krångligt för skolledning eller pedagoger att få tillgång till informationen men det finns verktyg som enkelt sammanställer datan.

indienbarnmicrosoft960640.jpg
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Microsoft gör Jonslunds skola global

18 jun 2018 it i skolan

För några år sedan kunde läraren Emma Nääs ingenting om teknik. Idag är hon anlitad som internationell föreläsare inom digitalisering och har fått ta emot flera priser. Som hjälp och redskap i sitt arbete har Emma Nääs bland annat Microsoft Educator Community och Minecraft. 

sju kids står och tittar i en dator och ler.jpg (1)
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Koda lätt i Windows

12 jun 2018 it i skolan

Med HP:s nya dator Stream får du en elevdator fullt utrustad med Windows 10 Pro i S-mode och en bra grund inför höstens programmering i skolorna. Det menar Fredrik Johansson, gymnasielärare i Ronneby.

liten pojke målar en dinousarie gjord i trä i grön färg.jpg

IoT utvecklar skolan

24 maj 2018 it i skolan

Det Vinnova-finansierade projektet IoT Hub Skola ska via sensorer och data samla in imformation och på sikt kunna förändra skolans miljö både för elever och lärare.