Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Dataläraren: Med rätt att inspirera

Teknikläraren Fredrik Johansson är en av de senast utnämnda Microsoft Innovative Educator Experts (MIEE) – och ingår nu i ett globalt nätverk som ska inspirera kollegor världen över att använda digitala verktyg.

Text Karin Arnell Foto Miguel Guerrero 8 september 2016 it i skolan

_MG_8395.jpg

MIEE

MIEE är ett program som skapades 2002 för att uppmärksamma utbildningsvisionärer som använder teknik för förbättrad inlärning och elevresultat. Nyligen fick 15 svenska lärare titeln och ingår nu i nätverket med totalt 4 800 ”lärospridare”.

– Många lärare vill kanske ha koll på verktyg och processer innan de släpper in eleverna. Jag gör tvärtom och utforskar projekten tillsammans med eleverna, säger Fredrik Johansson, som är förstelärare i datavetenskap och teknik på gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby.

Som exempel nämner han när några elever skulle använda Minecraft för att programmera.

– Eleverna hade förslag på hur vi skulle kunna jobba bättre samtidigt som det var viktigt att nå kursmålet, vilket ledde till en bra brainstorming. Skulle jag ha lärt mig själv först och sedan byggt uppgiften hade det tagit längre tid och de skulle inte ha varit lika intresserade.

Nätverk ger nya intryck

Fredrik Johansson tycker att det i grund och botten handlar om att umgås och nätverka med inspirerande personer.

– Ju fler du kan få intryck ifrån andra, desto fler vägar hittar du.

Ett startskott var när skolans teknikprogram började med Coderdojo för ett par år sedan, det vill säga skapade en slags träningsplats för att lära yngre barn att programmera.

– När vi såg att vi kunde lära åttaåringar att göra hemsidor förstod vi att det inte är några problem att lära ungdomar på gymnasiet. Det har bidragit till ett annat tankesätt där vi tror mer på eleverna och tar tillvara på deras kunskaper.

Förutom som ”kodevangelist” beskriver han sig också som ”plattformsagnostiker”.

– Många elever gillar exempelvis bara Microsofts operativsystem eller Linux. Det tror jag att man behöver jobba mer med, annars låser de sig lätt vid ett verktyg och kan få problem när de så småningom ska jobba med en annan plattform.

Stöd för innovativa lärare

Joke Palmkvist, ansvarig för skola och högre utbildning på Microsoft, betonar vikten av att inspirera och stötta innovativa lärare.

– Skolsverige behöver fler lärare som vågar pröva – och alla vi som på något sätt jobbar med skolans digitalisering måste därför våga vårda de som går före, säger hon.

Och Fredrik Johansson ser nyttan av sin utnämning.

– Jag använder redan det utökade kollegiet i sociala medier. Det globala nätverk som jag får tillgång till är ytterligare en plattform att nå ut och ställa frågor.

Rekommenderad läsning

snip oscar frisendahl.JPG
video

"Med Surface Hub skulle man kunna följa lektionerna hemifrån"

23 sep 2016 it i skolan

Göranssonska skolan i Sandviken blev en gång i tiden prisat som årets teknikskola, men nu har andra skolor kommit ikapp och gått förbi digitalt. Det vill läraren Oscar Frisendahl ändra på, och som en del i spanar han bland annat in Surface Hub.

17399372-gnosjo-station_960x640.jpg

Digitaliserad Gnosjöanda

1 nov 2016 it i vården

Allt fler kommuner satsar på Office 365 och Gnosjö är inget undantag. Nu har man rullat ut det i skolan och fler kommunala delar står på tur.

OurPeople_AZ_Andreas_Holmgren-025_v2_960x640.jpg

AstraZeneca satsar på en enhet

7 nov 2016 digit

De senaste året har AstraZeneca jobbat med implementeringen av en "one device"-strategi. Nu står man redo att rulla ut den senaste iterationen i början av nästa år, och då är det Windows 10 som tar över efter iOS och W7.

nya arbetslivet.jpg
video

Daniel Siberg: Så ökar du din produktivitet

20 jun 2017 ledarskap

Trots mobila arbetssätt och aktivitetsbaserade kontor så jobbar de flesta på precis samma sätt som tidigare. Daniel Siberg på Microsoft ger tips hur både produktiviteten och engagemanget kan öka.

Pojke_med_platta.jpg

Skolåret 2017

4 jan 2018 it i skolan

Efterlängtad är bara förnamnet men så kom den till sist, digitaliseringsstrategin för skolan. Om den motsvarar alla höga förväntningar kan bara framtiden utvisa. Idag är sanningen den att många kommuner förlorat värdefull tid i väntan på viktiga svar.

direktörsvillan i brunnsparken i ronneby.jpg
video
Ett samarbete mellan Targus och Voister

Ronneby chansar inte med skydden

10 apr 2018 it i skolan

I Ronneby fyller man i höst på antalet datorer och plattor till kommunens elever, från 1 500 till drygt 4 500. Därmed ökar också behovet att skydda utrustningen.  

skola-pennor-apple.jpg

Rise driver skolans IoT

16 maj 2019 it i skolan

IoT hubb skola är ett samarbete mellan Rise, nio skolhuvudmän, två teknikpartners och Stockholms universitet. Projektet ska öka förståelsen för hur IoT kan användas för att samla data som på olika sätt utvecklar skolan som en god lärmiljö.

annika agelii genlott.jpg
video

Förändring som väcker rädsla

26 jan 2018 it i skolan

Starka känslor och upprop på Facebook var vardag för Annika Agélii Genlott när hon startade arbetet med att förändra skolan i Sollentuna. Lyssna, ge tid men alla måste med är några av hennes råd.

sju kids står och tittar i en dator och ler.jpg (1)
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Koda lätt i Windows

12 jun 2018 it i skolan

Med HP:s nya dator Stream får du en elevdator fullt utrustad med Windows 10 Pro i S-mode och en bra grund inför höstens programmering i skolorna. Det menar Fredrik Johansson, gymnasielärare i Ronneby.