Dataläraren: Med rätt att inspirera

_MG_8395.jpg

Teknikläraren Fredrik Johansson är en av de senast utnämnda Microsoft Innovative Educator Experts (MIEE) – och ingår nu i ett globalt nätverk som ska inspirera kollegor världen över att använda digitala verktyg.

MIEE

MIEE är ett program som skapades 2002 för att uppmärksamma utbildningsvisionärer som använder teknik för förbättrad inlärning och elevresultat. Nyligen fick 15 svenska lärare titeln och ingår nu i nätverket med totalt 4 800 ”lärospridare”.

– Många lärare vill kanske ha koll på verktyg och processer innan de släpper in eleverna. Jag gör tvärtom och utforskar projekten tillsammans med eleverna, säger Fredrik Johansson, som är förstelärare i datavetenskap och teknik på gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby.

Som exempel nämner han när några elever skulle använda Minecraft för att programmera.

– Eleverna hade förslag på hur vi skulle kunna jobba bättre samtidigt som det var viktigt att nå kursmålet, vilket ledde till en bra brainstorming. Skulle jag ha lärt mig själv först och sedan byggt uppgiften hade det tagit längre tid och de skulle inte ha varit lika intresserade.

Nätverk ger nya intryck

Fredrik Johansson tycker att det i grund och botten handlar om att umgås och nätverka med inspirerande personer.

– Ju fler du kan få intryck ifrån andra, desto fler vägar hittar du.

Ett startskott var när skolans teknikprogram började med Coderdojo för ett par år sedan, det vill säga skapade en slags träningsplats för att lära yngre barn att programmera.

– När vi såg att vi kunde lära åttaåringar att göra hemsidor förstod vi att det inte är några problem att lära ungdomar på gymnasiet. Det har bidragit till ett annat tankesätt där vi tror mer på eleverna och tar tillvara på deras kunskaper.

Förutom som ”kodevangelist” beskriver han sig också som ”plattformsagnostiker”.

– Många elever gillar exempelvis bara Microsofts operativsystem eller Linux. Det tror jag att man behöver jobba mer med, annars låser de sig lätt vid ett verktyg och kan få problem när de så småningom ska jobba med en annan plattform.

Stöd för innovativa lärare

Joke Palmkvist, ansvarig för skola och högre utbildning på Microsoft, betonar vikten av att inspirera och stötta innovativa lärare.

– Skolsverige behöver fler lärare som vågar pröva – och alla vi som på något sätt jobbar med skolans digitalisering måste därför våga vårda de som går före, säger hon.

Och Fredrik Johansson ser nyttan av sin utnämning.

– Jag använder redan det utökade kollegiet i sociala medier. Det globala nätverk som jag får tillgång till är ytterligare en plattform att nå ut och ställa frågor.

8 september 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Karin Arnellit i skolanFoto Miguel Guerrero

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng