Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Appar ger åkeriet järnkoll

En ny applösning sparar kostnader och ger bättre överblick över verksamheten för åkeriet Bröderna Pudas specialtransporter.

Text Miguel Guerrero Foto Bröderna Pudas specialtransporter 9 september 2016 digit

463A1142_960x640.jpg

– Vi hade processer som var nästintill antika och involverade både papper och telefon, så 2014 började vi utvecklingsarbetet av en app som skulle förädla vår verksamhet. Det blev tre moduler; en för tidrapportering, en för uppdragshantering och en som handlar om verkstad och logistik, säger Tommy Pudas, styrelseordförande för Bröderna Pudas specialtransporter och den som drivit utvecklingsarbetet från företagets sida.

Med appen kan vi mäta effektiviteten för varje fordon.

Tommy Pudas , styrelseordförande, Bröderna Pudas specialtransporter

Den första modulen, tidrapportering, har varit i drift sedan september förra året och ger redan en besparing för Speclog med sina knappa 40 anställda.

– Förut skulle all tidrapportering skrivas manuellt av chaufförerna på stora block och föras över till våra datasystem men nu har vi rationaliserat bort den invecklade processen. I vår bransch är det mycket övertid och obekväm arbetstid men den kan nu hanteras per automatik vilket vi sparar in två dagar på i ren administration samtidigt som registrering blir säkrare då detta sker dagligen och vi får bättre uppföljning och kontroll. I början fanns det väl ett initialt motstånd eftersom många av chaufförerna inte har någon datorvana då de flesta är 50-60 år gamla men nu är i princip alla positiva och tycker att det är mycket enklare, säger Tommy Pudas.

Den andra modulen, uppdragshanteringen, är ännu i sin linda men kommer på sikt att ge stora besparingar, i storleksordningen några procentenheter av faktureringsbeloppen vilket i en pressad bransch med små marginaler innebär mycket pengar.

– Tanken är att vi kopplar en iPad till varje fordon där transportledaren kan fördela jobben på morgonen. Via GPS kan vi hålla koll på fordonets hastighet, rutt och lastnings- och lossningsställen inkl. volymer och tider. Det här kan sedan jämföras med tidrapporterna och skapa rapporter så vi kan mäta effektiviteten. I förlängningen kommer vi att kunna leverera rapporter även till våra kunder som till exempel LKAB dit vi levererar stora mängder bulkmaterial, såsom kalk, bentonit, cement och kemikalier.

Digitalisering ger vinster

Just nu är det fyra chaufförer som testar systemet, men tanken är att alla chaufförer ska utrustas med en platta med modulen på andra sidan årsskiftet. I framtiden ser Tommy Pudas även att bilarna ska kopplas upp för att variabler som bensinförbrukning med mera ska kunna mätas och analyseras, samt en koppling till affärssystemet för att få en smidigare och snabbare faktureringsprocess och uppföljning av lönsamhet.

Den tredje modulen handlar om verkstadsbehovet och övervakar serviceintervallerna på fordonen, verkstadsåtgärder för att rätt prioriteringar ska kunna göras i verkstaden. Där är tanken att förarna också ska kunna rapportera fel på bilarna för att fordonsflottan ska hållas i bästa skick. I dagsläget visar dashboarden vilken service som ska göras och när bilarna ska in till bilprovningen, ett system som fungerar utmärkt menar Tommy Pudas.

– Förebyggande underhåll sparar mycket pengar och vi tappar ingen onödig produktionstid genom att köra oförberedda bilar till bilprovningen.

Redan nu har Speclog dragit nytta av digitaliseringens fördelar även på andra sätt.

– Idag har vi redan digitaliserat verksamheten och kan på en dashboard se i realtid hur mycket som finns i varje silo. Tidigare var transportledaren tvungen att ringa till upp till drygt femton olika driftansvariga på LKAB och kontrollera mängden varje morgon för att kunna planera körningarna. Nu sparar vi säkert en halvtimme varje dag bara på att ha informationen tillgänglig och därmed få ut chaufförerna i arbete snabbare, säger Tommy Pudas.

Rekommenderad läsning

digital signage sofia bjureblad

Hur skapar man nytta av Digital Signage?

25 maj 2016 digit

Sofia Larsson och Magnus Bjureblad från Atea föreläste på Atea Bootcamp om fördelarna med digital skyltning. 
– Digital Signage är världens bästa kommunikationsverktyg, säger Sofia Larsson. 

AdobeStock_53015351_960x640.jpg

Träffa din läkare från solstolen

1 jun 2016 digit

Träffar du din läkare ofta? Då finns mycket tid att spara. På Karolinska universitetssjukhuset har man infört en videolösning för besök i öppenvården, något som sparar tid för både patienter och vårdpersonal.

Ahus_beach_150718_191006_6688_960x640.jpg

Handbollsfestival satsar på eventnät

29 jun 2016 digit

Från en liten handbollsturnering med 75 lag för snart tjugo år sedan till ett jätteevent med 60 000 deltagare och besökare ­– Åhus beachhandbollsfestival har vuxit så det knakar och blivit allt mer digitaliserad.

RedHatSummit2_960x640.jpg

"Bygg datacenter med öppen källkod"

30 jun 2016 digit

Det mjukvarudefinierade samhället är den fjärde industriella revolutionen. Det var budskapet från Jim Whitehurst, CEO på Red Hat, som inledde årets Summit. 

anna johansson pixlr.jpg

"Digitaliseringen innebär smidigare resor för alla"

15 jul 2016 digit

Infrastrukturminister Anna Johansson, (S), drömmer om ett Kollektivtrafiksverige med mer öppna data och där man kanske bara behöver ett enda kort till sina resor inom landet.
 Där skulle man kunna ha biljetter från flera olika system och kunna kombinera dem i en och samma lösning. Man skulle även kunna beställa andra färdmedel, som till exempel hyrcykel eller gå med i en bilpool.

AdobeStock_93393870-Anders_960x640.jpg

Människan - smartare än tekniken

27 jul 2016 digit

Att dra med fingret över skärmen är en självklar handling för vilket barn som helst idag, men många företag släpper avancerad teknik utan att tänka på den som ska hantera den: människan.

AMF-fastigheter-Kontor_960x640.jpg

IoT styr utvecklingen av framtidens kontor

15 aug 2016 digit

Inopererade chip som ger dig tillgång till kontoret, sensorer som reglerar syrehalten i konferensrummen och dataanalys – digitaliseringen ger fastighetsbranschen nya möjligheter och utmaningar.

sopbil_960x640.jpg

Uppkopplade sopbilar avslöjar vattenläckor

16 aug 2016 digit

Dyr fast infrastruktur för att läsa av vattenmätarna? Nej, tyckte Eskilstuna och Strängnäs kommuner och utrustade istället sopbilarna med särskild avläsningsutrustning. Resultatet: En mycket bättre lägesbild till en låg kostnad.

AdobeStock_98581063_960x640.jpg

Uträknad i dimman

26 aug 2016 digit

Samtidigt som cloud computing växer i betydelse och omfattning sker det motsatta: fog computing, beräkningar i molnets utkant, blir också allt viktigare.