Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Älmhult satsar på nytt intranät och fritt wi-fi

Älmhults kommun har den tredje högsta procentuella befolkningsökningen i Sverige. För att hålla det intakt försöker Robert Palmqvist, it-chef på kommunen, att ligga långt fram digitalt genom att bland annat erbjuda fritt wi-fi och e-tjänster. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 27 september 2016 ledarskap

– Vi har byggt ut fritt, trådlöst nät i Älmhults tätort och på alla kommunala boenden och skolor. Det används redan idag av över 1000 personer om dagen därav bland annat skolelever och turister. I och med ombyggnationen av centrum så kommer ännu fler kunna ta del av det framöver.

Robert Palmqvist och hans kollegor jobbar även en del med automatisering, bland annat inom socialförvaltningen där brukarna kan få nattkameror hemma hos sig.

– På så sätt ska de kunna stanna hemma och bo hemma längre. Det kostar väldigt mycket pengar att plocka in dem till våra särskilda boenden, och istället för att någon ska åka flera mil för att titta till en brukare på natten så tittar man till att de mår bra via nattkamera.

 Det sparar resurser och det blir en lugnare tillvaro för de som bor där då de slipper bli väckta mitt i natten.

Älmhults kommun satsar också på ökad effektivitet på andra håll, nämligen genom att bygga ett nytt intranät ovanpå deras Office365-lösning.

– Vi ville använda det till mer än bara Onedrive och Sharepoint så vi ska bygga vårt intranät där så alla kan samarbeta på ett enklare sätt mellan förvaltningar, med externa projektgrupper och så vidare. På så sätt blir vi mer effektiva och kan erbjuda de tjänster som våra medborgare behöver.

Rekommenderad läsning

snip fortnox.JPG
video

Fortnox startar digitaliseringsprojekt

27 sep 2016 ledarskap

Leverantören Fortnox har startat ett projekt som heter Digitala Veckan. Via projektet vill de få mindre företag att förstå värdet av en digital transformering. 

snip bergehamn.JPG
video

"Välja rätt it-behov allt viktigare"

28 sep 2016 ledarskap

Växjö Kommun har rustat upp it-mässigt de senaste åren. Nu är det dags för verksamheterna i kommunen att till fullo kunna kartlägga it-behoven - bland annat behövs nya typer av kompetens, menar Peter Bergehamn, it-chef, Växjö Kommun.

Lars-åke Larsson snip.JPG
video

Ensam på it-avdelningen i ett expansivt bolag

21 sep 2016 ledarskap

Byggföretaget Fresks Group växer så det knakar. De har på ett år gått från 250 till 350 anställda och ökat omsättningen från 850 miljoner till 1,4 miljarder.

lotta-ungerth.jpg

Allt fler har en plan för sin digitalisering

20 maj 2016 ledarskap

Det är fantastiskt att fler än hälften, 54 procent, av de it-proffs som besökte Atea IT-arena i höstas, har en plan för hur de ska digitalisera sin verksamhet. Det anser Charlotta Ungerth, CIO på Atea, när hon kommenterar undersökningen där 2 700 deltagare svarade.

Snip nordmaling.JPG
video

"2009 låg vi i botten - sedan digitaliserade vi"

5 okt 2016 ledarskap

2009 placerade sig Nordmalings kommun bland de lägre i Sverige när det kom till måluppfyllelse och de började då använda digitala verktyg för att nå bättre resultat - 2016 blev de som en av tio kommuner utvalda till projektet LEDA för smartare välfärd. Och resan har bara börjat, nu börjar en mer intensiv omvärldsorientering.

Ola Piteå.PNG
video

Bygg digitaliseringen på dina styrkor

6 okt 2016 ledarskap

Undvik att vara en copycat när du skapar en plan för digitalisering och utgå istället från din unikitet. Piteå kommun är mitt uppe i arbetet med en handlingsplan och it-strateg Ola Lidström tipsar om riktningen.

Stellan sjögren snip.JPG
video

Kristinehamns kommun fortsätter resan

12 okt 2016 ledarskap

Kristinehamns kommun har de senaste tre åren byggt om sin it-infrastruktur. Nu börjar jobbet med att modernisera verksamhetssystemen, bland annat ska en ny hemsida, med bättre service, lanseras.

snip cecilia.JPG
video

Därför är en nationell e-hälsosatsning viktig

12 okt 2016 ledarskap

Inom hälsa- och sjukvården är digitaliseringen inte bara en möjliggörare, utan också en ren nödvändighet. Ifall den uteblir kommer skatten behöva höjas betänkligt och 225 000 personer behöva anställas, menar Cecilia Karlsson, e-hälsostrateg, Landstinget i Värmland.