Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Älmhult satsar på nytt intranät och fritt wi-fi

Älmhults kommun har den tredje högsta procentuella befolkningsökningen i Sverige. För att hålla det intakt försöker Robert Palmqvist, it-chef på kommunen, att ligga långt fram digitalt genom att bland annat erbjuda fritt wi-fi och e-tjänster. 

– Vi har byggt ut fritt, trådlöst nät i Älmhults tätort och på alla kommunala boenden och skolor. Det används redan idag av över 1000 personer om dagen därav bland annat skolelever och turister. I och med ombyggnationen av centrum så kommer ännu fler kunna ta del av det framöver.

Robert Palmqvist och hans kollegor jobbar även en del med automatisering, bland annat inom socialförvaltningen där brukarna kan få nattkameror hemma hos sig.

– På så sätt ska de kunna stanna hemma och bo hemma längre. Det kostar väldigt mycket pengar att plocka in dem till våra särskilda boenden, och istället för att någon ska åka flera mil för att titta till en brukare på natten så tittar man till att de mår bra via nattkamera.

 Det sparar resurser och det blir en lugnare tillvaro för de som bor där då de slipper bli väckta mitt i natten.

Älmhults kommun satsar också på ökad effektivitet på andra håll, nämligen genom att bygga ett nytt intranät ovanpå deras Office365-lösning.

– Vi ville använda det till mer än bara Onedrive och Sharepoint så vi ska bygga vårt intranät där så alla kan samarbeta på ett enklare sätt mellan förvaltningar, med externa projektgrupper och så vidare. På så sätt blir vi mer effektiva och kan erbjuda de tjänster som våra medborgare behöver.

27 september 2016 Uppdaterad 29 september 2017 Reporter Fredrik Adolfsson ledarskap Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

Lastbil Kör Fort På Motorväg2

Af:s snabba datorbyte

6 okt 2020 digit

Med 11 500 medarbetare krävs en effektiv process för byte av datorer. Arbetsförmedlingen har valt en swap-tjänst som innebär att en trasig pc ersätts på 16 timmar. Den nya datorn har tvåfaktorautentisering och är dedicerad till medarbetaren.

hand håller i papperflygplan.jpg

Inga fler kvitton

6 feb 2020 digit

Enklare hantering av kvitton blev resultatet när Ekonomibyrån valde ett digitalt redovisningsverktyg. Dessutom får kunderna bättre koll på sina kostnader och under 2019 korades Ekonomibyrån till bästa redovisningsbyrå.

många får tittar mot kameran på grönt grä.jpg

Ett molnbaserat lantbruk

28 okt 2019 it i skolan

Molnbaserat lärande och Chromebooks är vardag för eleverna på Hushållningssällskapets naturbruksgymnasier i Kalmar och Kronoberg. Nästa steg är att stödja landets övriga sällskap inom digitalisering.

balkong-960640.jpg

Automation för Balco

27 dec 2018 digit

Det småländska bolaget Balco är störst i Europa på inglasade balkonger. För att fortsätta utvecklas och vara mobila satsar de på videomöten, automation och ett hyperkonvergerat datacenter. 

kvinna öppnar kyl i mörkt kök och har en förvånad min.jpg
video

På e-handelns läppar

19 nov 2018 digit

Idag räcker det inte med ett snyggt gränssnitt på sajten. Inom kort är klockan, bilen och kylen enheter där alltmer handel kommer att äga rum. Därför måste vi vänja oss vid att erbjuda unified commerce.

postnord-stralfors-960640.jpg

Strålfors automatiserar rubbet

22 okt 2018 digit

På Postnord Strålfors blir allt fler kunder digitala, och därmed går företaget all-in på datainsamling och automation. Nyligen har de automatiserat deras datacenter och i nästa fas ska nätverken gå samma väg till mötes. 

flicka stoltserar med en robot.jpg
video

Den nya it-avdelningen

24 sep 2018 ledarskap

I Skellefteå kommun är it-avdelningen en partner till kommunens verksamheter. En av nycklarna till att det fungerar är kommunen har anställt en kvalitetsutvecklare som kan samla in nya idéer från verksamheterna.

lantmäteriet-boverket-960640.jpg

Regeringens nya uppdrag

19 jul 2018 ledarskap

Regeringen har gett Boverket och Lantmäteriet i uppdrag att effektivisera samhällsbyggnadsprocessen genom digitalisering. 

lofven-morgan-johansson-960640.jpg

Juridiken måste stödja digitaliseringen

24 maj 2018 ledarskap

I Digitaliseringsrättsutredningen finns förslag om tystnadsplikt och digitala myndighetshandlingar. Nu är det upp till regeringen att börja leverera, menar utredningsledaren och professorn Cecilia Magnusson Sjöberg.