Älmhult satsar på nytt intranät och fritt wi-fi

Älmhults kommun har den tredje högsta procentuella befolkningsökningen i Sverige. För att hålla det intakt försöker Robert Palmqvist, it-chef på kommunen, att ligga långt fram digitalt genom att bland annat erbjuda fritt wi-fi och e-tjänster. 

– Vi har byggt ut fritt, trådlöst nät i Älmhults tätort och på alla kommunala boenden och skolor. Det används redan idag av över 1000 personer om dagen därav bland annat skolelever och turister. I och med ombyggnationen av centrum så kommer ännu fler kunna ta del av det framöver.

Robert Palmqvist och hans kollegor jobbar även en del med automatisering, bland annat inom socialförvaltningen där brukarna kan få nattkameror hemma hos sig.

– På så sätt ska de kunna stanna hemma och bo hemma längre. Det kostar väldigt mycket pengar att plocka in dem till våra särskilda boenden, och istället för att någon ska åka flera mil för att titta till en brukare på natten så tittar man till att de mår bra via nattkamera.

 Det sparar resurser och det blir en lugnare tillvaro för de som bor där då de slipper bli väckta mitt i natten.

Älmhults kommun satsar också på ökad effektivitet på andra håll, nämligen genom att bygga ett nytt intranät ovanpå deras Office365-lösning.

– Vi ville använda det till mer än bara Onedrive och Sharepoint så vi ska bygga vårt intranät där så alla kan samarbeta på ett enklare sätt mellan förvaltningar, med externa projektgrupper och så vidare. På så sätt blir vi mer effektiva och kan erbjuda de tjänster som våra medborgare behöver.

27 september 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonledarskapFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng