Allt fler kvinnor söker sig till it-branschen

gudmundson 960x640.jpg

Peter Gudmundsson, rektor på KTH, hoppas att det framöver ska vara lika många kvinnor som män på skolan.

Andelen antagna kvinnor på it- och datautbildningarna på KTH i Stockholm ökar. Anledningen tros vara riktade satsningar.
 Vi ser en positiv utveckling på skolan med fler och fler kvinnor men det går fortfarande för sakta, säger rektor Peter Gudmundsson.  

Voister har tidigare skrivit om bland annat IBM:s problem med att få in kvinnor på vissa platser i företaget. Och det är ett faktum att it- och datautbildningarna runtom i landet länge haft problem med att locka in just kvinnor. Nu verkar dock en tillstymmelse till förändring vara inom sikte, och kanske lite ljus i mörkret för företagen och högskolorna. På KTH var 20 procent av de antagna på datautbildningarna i år kvinnor - förra året var siffran 15 procent. På it-utbildningarna var 27 procent av dem som kom in kvinnor, jämfört med 2015 då siffran var 21 procent. 

 Visst, det är kul att det går uppåt men det går alldeles för sakta. 21 procent är ju fortfarande på tok för lite, säger Peter Gudmundsson, rektor på KTH.

En anledning att siffrorna ändå har stigit tros vara de speciella, riktade insatserna som KTH har gjort. Bland annat har de tillsammans med artisten Robyn två år i rad anordnat en teknikfestival för tjejer mellan 11-18 år, och de har även organiserat kampanjen Giants som vänder sig till gymnasietjejer för att inspirera dem att söka till KTH:s data-, it-, och elektroteknik-utbildningar.  

 Jag tycker att det varit en lyckad satsning men man vill ju alltid mer, it- och datautbildningarna har alltid varit de inriktningar där vi haft lägst andel kvinnliga sökande.

 På civilingenjörsutbildningen var 35 procent kvinnor av de antagna i år, för tio år sen var det 24 procent. Vi ser en positiv utveckling på skolan med fler och fler tjejer inom alla inriktningar men stora förändringar sker ju inte över en dag.

Tror du att det någon gång kommer vara 50/50 kvinnor och män bland de antagna till it- och datautbildningarna på KTH?

 Ja, det tror jag. Men det är en lång väg dit och kommer absolut att ta ett antal år.

8 september 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfsson ledarskap

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng