Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

Uträknad i dimman

Samtidigt som cloud computing växer i betydelse och omfattning sker det motsatta: fog computing, beräkningar i molnets utkant, blir också allt viktigare.

Text Miguel Guerrero 26 augusti 2016 digit

AdobeStock_98581063_960x640.jpg

- Enkelt sett kan man säga att fog computing innebär att man använder den inbyggda data- och beräkningskapaciteten hos anslutna enheter för att lösa olika typer av beräkningar. I en IoT-lösning kan man använda överskottet av processorkraft hos smarta sensorer för att avlasta de centrala tjänsterna, säger Ulf Wingstedt, systemarkitekt hos CNet.

Lämpat för enkel analys

Den snabba tekniska utvecklingen har gjort att kostnaden för att addera extra processkraft inte blir särskilt mycket högre. Resultatet är att en rätt balanserad och genomförd lösning alltså kan addera kapacitet till ett system ju fler enheter man ansluter.

- Det finns naturligtvis för- och nackdelar med fog computing. Man måste balansera vad man gör var i nätverket, och det är där begrepp som edge analytics kommer in. Det är framför allt enkla, snabba funktioner som lämpar sig att ha i utkanten av nätverket. Om vi tar en lösning för smarta hem så kan det vara att man har en fallsensor som tänder en lampa om till exempel en sjuk person ramlar. Då är det inte effektivt att lägga den funktionen i molnet där det skulle ta onödigt lång tid när lokal programvara kan lösa uppgiften, säger Ulf Wingstedt.

Man ska inte lägga för avancerade uppgifter på enheterna ute i buskarna.

Ulf Wingstedt , it-arkitekt, CNet

En typisk analysuppgift som kan läggas på noder långt ut i nätverket är att förbereda statistiska aggregeringar genom att använda processorkraft för att sammanställa medelvärden att rapportera in med jämna mellanrum istället för att låta sensorer belasta nätverket med konstant trafik. Det är enkla, men effektiva exempel på edge analytics.

Vissa typer av aggregerande uppgifter, som till exempel att producera sammanställningar och fatta beslut på indata från många olika enheter, är mindre lämpade för fog computing. Där är vanliga molnberäkningar betydligt mer lämpade.

- Man ska inte ha för mycket avancerade funktioner i noderna i utkanten för då kan man få ett underhållsproblem på de enheter som finns i buskarna. Det är ju enklare och snabbare att uppdatera och underhålla mjukvarulösningar i molnet än att försöka skicka ut uppdateringar och underhålla till exempel sensorer som kan vara svåra att komma åt, säger Ulf Wingstedt.

Fog ger säkrare lösningar

Därför måste man vara beredd att acceptera en långsammare, mer rigid releaseprocess för noderna i utkanten än till exempel molnlösningar, där man snabbare kan göra affärsutveckling. Samtidigt gör den ökade processorkraften hos enheter och sensorer att man kan implementera nya, resurskrävande säkerhetslösningar som kryptering på ett effektivare sätt.

- De stora fallgroparna är att man får ett system som inte skalar, att man får en underhållsproblematik om man har för mycket avancerade funktioner längst ut och att man låser in sina lösningar proprietärt. Gör man det rätt får man däremot ett skalbart system där man snabbt kan tillföra många nya enheter och samtidigt slipper skala sin centrala molnlösning, säger Ulf Wingstedt.

Rekommenderad läsning

Handbollsfestival satsar på eventnät

29 jun 2016 digit

Ahus_beach_150718_191006_6688_960x640.jpg Ahus_beach_150718_191006_6688_960x640.jpg Ahus_beach_150718_191006_6688_960x640.jpg

Från en liten handbollsturnering med 75 lag för snart tjugo år sedan till ett jätteevent med 60 000 deltagare och besökare ­– Åhus beachhandbollsfestival har vuxit så det knakar och blivit allt mer digitaliserad.

Människan - smartare än tekniken

27 jul 2016 digit

AdobeStock_93393870-Anders_960x640.jpg AdobeStock_93393870-Anders_960x640.jpg AdobeStock_93393870-Anders_960x640.jpg

Att dra med fingret över skärmen är en självklar handling för vilket barn som helst idag, men många företag släpper avancerad teknik utan att tänka på den som ska hantera den: människan.

Automatisering lyfter Umeå universitet

6 maj 2016 digit

umea_universitet.jpg umea_universitet.jpg umea_universitet.jpg

ITS vid Umeå universitet har tillsammans med Atea skapat nya flöden för självbetjäning och automatisering med hjälp av virtuella servrar.

Ny vårdapp gör hemtjänsten säkrare

12 maj 2016 digit

vadstena.jpg vadstena.jpg vadstena.jpg

I appen Viva omsorg finns all information hon behöver om de vårdtagare hon ska besöka. Sedan i höstas är vårdappen navet i Vadstena kommuns omsorgsverksamhet.

Vägvalet

17 maj 2016 digit

smedjebacken.jpg smedjebacken.jpg smedjebacken.jpg

Smedjebackens kommun stod vid ett vägskäl. Att förnya och bygga ut sitt datacenter på egen hand var en möjlighet, om än kostsam. Valet blev att outsourca. Här är deras erfarenheter.

Så löste Flash flaskhalsen för Bilia

13 maj 2016 digit

Bilia04.jpg Bilia04.jpg Bilia04.jpg

Sensommaren 2015 blev Bilias it-system segt som sirap. Det kunde ta 30 minuter att logga in och frustrationen bland de 3 000 medarbetarna växte.

Bilias it-avdelning säljer tjänster

13 maj 2016 digit

Bilia11.jpg Bilia11.jpg Bilia11.jpg

Bilias it-verksamhet är så kompetent att den knoppats av i ett dotterbolag som ska sälja tjänster till andra bilåterförsäljare. Även om it-avdelningen utvecklar egna service- och bokningssystem, så är driftmiljön för medarbetarna viktigast.

Digital omsorg ger mer tid åt dem som behöver det

16 maj 2016 digit

vadstena_1.jpg vadstena_1.jpg vadstena_1.jpg

Vadstena kommun har genom ett nytt digitalt verktyg lyckats kapa bort fyrtio minuters administration från personalen inom hemtjänsten varje dag. Det får både personalen och brukarna att må bättre när det finns mer tid att till exempel ta en kaffe.

Därför valde riksförbundet trådlöst

24 maj 2016 digit

Riksidrottsförbundet.jpg Riksidrottsförbundet.jpg Riksidrottsförbundet.jpg

Bättre täckning, en ökad rörlighet samt att it-avdelningen slipper tänka på drift och support. Det är de främsta skälen till att Riksidrottsförbundet valde en trådlös och molnbaserad it-tjänst, säger Fredrik Larsson, it-chef på Riksidrottsförbundet.