Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Uträknad i dimman

AdobeStock_98581063_960x640.jpg

Samtidigt som cloud computing växer i betydelse och omfattning sker det motsatta: fog computing, beräkningar i molnets utkant, blir också allt viktigare.

- Enkelt sett kan man säga att fog computing innebär att man använder den inbyggda data- och beräkningskapaciteten hos anslutna enheter för att lösa olika typer av beräkningar. I en IoT-lösning kan man använda överskottet av processorkraft hos smarta sensorer för att avlasta de centrala tjänsterna, säger Ulf Wingstedt, systemarkitekt hos CNet.

Lämpat för enkel analys

Den snabba tekniska utvecklingen har gjort att kostnaden för att addera extra processkraft inte blir särskilt mycket högre. Resultatet är att en rätt balanserad och genomförd lösning alltså kan addera kapacitet till ett system ju fler enheter man ansluter.

- Det finns naturligtvis för- och nackdelar med fog computing. Man måste balansera vad man gör var i nätverket, och det är där begrepp som edge analytics kommer in. Det är framför allt enkla, snabba funktioner som lämpar sig att ha i utkanten av nätverket. Om vi tar en lösning för smarta hem så kan det vara att man har en fallsensor som tänder en lampa om till exempel en sjuk person ramlar. Då är det inte effektivt att lägga den funktionen i molnet där det skulle ta onödigt lång tid när lokal programvara kan lösa uppgiften, säger Ulf Wingstedt.

Man ska inte lägga för avancerade uppgifter på enheterna ute i buskarna.

Ulf Wingstedt , it-arkitekt, CNet

En typisk analysuppgift som kan läggas på noder långt ut i nätverket är att förbereda statistiska aggregeringar genom att använda processorkraft för att sammanställa medelvärden att rapportera in med jämna mellanrum istället för att låta sensorer belasta nätverket med konstant trafik. Det är enkla, men effektiva exempel på edge analytics.

Vissa typer av aggregerande uppgifter, som till exempel att producera sammanställningar och fatta beslut på indata från många olika enheter, är mindre lämpade för fog computing. Där är vanliga molnberäkningar betydligt mer lämpade.

- Man ska inte ha för mycket avancerade funktioner i noderna i utkanten för då kan man få ett underhållsproblem på de enheter som finns i buskarna. Det är ju enklare och snabbare att uppdatera och underhålla mjukvarulösningar i molnet än att försöka skicka ut uppdateringar och underhålla till exempel sensorer som kan vara svåra att komma åt, säger Ulf Wingstedt.

Fog ger säkrare lösningar

Därför måste man vara beredd att acceptera en långsammare, mer rigid releaseprocess för noderna i utkanten än till exempel molnlösningar, där man snabbare kan göra affärsutveckling. Samtidigt gör den ökade processorkraften hos enheter och sensorer att man kan implementera nya, resurskrävande säkerhetslösningar som kryptering på ett effektivare sätt.

- De stora fallgroparna är att man får ett system som inte skalar, att man får en underhållsproblematik om man har för mycket avancerade funktioner längst ut och att man låser in sina lösningar proprietärt. Gör man det rätt får man däremot ett skalbart system där man snabbt kan tillföra många nya enheter och samtidigt slipper skala sin centrala molnlösning, säger Ulf Wingstedt.

26 augusti 2016 Uppdaterad 13 oktober 2016 Reporter Miguel Guerrero digit

Rekommenderad läsning

Dator På Skrivbord Med Massa Postitlappar

Ny look i Outlook

4 mar 2021 digit

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Barnekow Some
podcast

Så skapar MS förtroende

5 jun 2020 digit

Digitalisering är en lagsport som kräver samarbete och mindre konsensus. Det menar Hélène Barnekow Sverigechef Microsoft, som beskriver sig som en envis framtidsoptimist i Voisterpodden tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Lisa Nore, Voister. 

Chili Vit Bakgrund
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Stark som en ZBook

29 maj 2020 digit

Kreatörer och utvecklare behöver inte längre välja mellan storlek, mobilitet och prestanda. HP:s två nya workstations väger under två kilo och har maximal kraft.

coronavirus1.jpg

AI mot corona

10 feb 2020 digit

Aktörer i både USA och Kina använder sig av AI och maskininlärning för att stoppa spridningen av coronaviruset. Samtidigt utnyttjar hackare allmänhetens ökande oro genom phishing-mejl med farliga länkar. 

ansikten-personer-960640.jpg

Nya direktiv om igenkänning

3 feb 2020 digit

Europeiska dataskyddsstyrelsen, EDPB, har nu tagit fram nya direktiv som ska tydliggöra och vägleda användningen av kamerabevakning och ansiktsigenkänning. 

många får tittar mot kameran på grönt grä.jpg

Ett molnbaserat lantbruk

28 okt 2019 it i skolan

Molnbaserat lärande och Chromebooks är vardag för eleverna på Hushållningssällskapets naturbruksgymnasier i Kalmar och Kronoberg. Nästa steg är att stödja landets övriga sällskap inom digitalisering.

netapp-AI960640.jpg
video
Ett samarbete mellan NetApp och Voister

Snabb AI-träning med NetApp

17 dec 2018 digit

NetApp och Nvidia skapar tillsammans ONTAP AI, en plattform som möjliggör snabbare träning av AI-modeller. Plattformen väntas få stor nytta för alla AI-intresserade aktörer, bland annat inom hälso- och sjukvård och i finansbranschen. 

kvinna öppnar kyl i mörkt kök och har en förvånad min.jpg
video

På e-handelns läppar

19 nov 2018 digit

Idag räcker det inte med ett snyggt gränssnitt på sajten. Inom kort är klockan, bilen och kylen enheter där alltmer handel kommer att äga rum. Därför måste vi vänja oss vid att erbjuda unified commerce.

ikea-960640.jpg

Så lyckas Ikea digitalt

5 okt 2018 digit

När Ikea ville bli snabbare på att anamma ny teknik så började bolaget arbeta efter Design Thinking och Lean Startup. De två arbetssättet plus ett ständigt mobilförst-tänk har varit lyckosamma drag för möbeljätten.