Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Uträknad i dimman

Samtidigt som cloud computing växer i betydelse och omfattning sker det motsatta: fog computing, beräkningar i molnets utkant, blir också allt viktigare.

Text Miguel Guerrero 26 augusti 2016 digit

AdobeStock_98581063_960x640.jpg

- Enkelt sett kan man säga att fog computing innebär att man använder den inbyggda data- och beräkningskapaciteten hos anslutna enheter för att lösa olika typer av beräkningar. I en IoT-lösning kan man använda överskottet av processorkraft hos smarta sensorer för att avlasta de centrala tjänsterna, säger Ulf Wingstedt, systemarkitekt hos CNet.

Lämpat för enkel analys

Den snabba tekniska utvecklingen har gjort att kostnaden för att addera extra processkraft inte blir särskilt mycket högre. Resultatet är att en rätt balanserad och genomförd lösning alltså kan addera kapacitet till ett system ju fler enheter man ansluter.

- Det finns naturligtvis för- och nackdelar med fog computing. Man måste balansera vad man gör var i nätverket, och det är där begrepp som edge analytics kommer in. Det är framför allt enkla, snabba funktioner som lämpar sig att ha i utkanten av nätverket. Om vi tar en lösning för smarta hem så kan det vara att man har en fallsensor som tänder en lampa om till exempel en sjuk person ramlar. Då är det inte effektivt att lägga den funktionen i molnet där det skulle ta onödigt lång tid när lokal programvara kan lösa uppgiften, säger Ulf Wingstedt.

Man ska inte lägga för avancerade uppgifter på enheterna ute i buskarna.

Ulf Wingstedt , it-arkitekt, CNet

En typisk analysuppgift som kan läggas på noder långt ut i nätverket är att förbereda statistiska aggregeringar genom att använda processorkraft för att sammanställa medelvärden att rapportera in med jämna mellanrum istället för att låta sensorer belasta nätverket med konstant trafik. Det är enkla, men effektiva exempel på edge analytics.

Vissa typer av aggregerande uppgifter, som till exempel att producera sammanställningar och fatta beslut på indata från många olika enheter, är mindre lämpade för fog computing. Där är vanliga molnberäkningar betydligt mer lämpade.

- Man ska inte ha för mycket avancerade funktioner i noderna i utkanten för då kan man få ett underhållsproblem på de enheter som finns i buskarna. Det är ju enklare och snabbare att uppdatera och underhålla mjukvarulösningar i molnet än att försöka skicka ut uppdateringar och underhålla till exempel sensorer som kan vara svåra att komma åt, säger Ulf Wingstedt.

Fog ger säkrare lösningar

Därför måste man vara beredd att acceptera en långsammare, mer rigid releaseprocess för noderna i utkanten än till exempel molnlösningar, där man snabbare kan göra affärsutveckling. Samtidigt gör den ökade processorkraften hos enheter och sensorer att man kan implementera nya, resurskrävande säkerhetslösningar som kryptering på ett effektivare sätt.

- De stora fallgroparna är att man får ett system som inte skalar, att man får en underhållsproblematik om man har för mycket avancerade funktioner längst ut och att man låser in sina lösningar proprietärt. Gör man det rätt får man däremot ett skalbart system där man snabbt kan tillföra många nya enheter och samtidigt slipper skala sin centrala molnlösning, säger Ulf Wingstedt.

Rekommenderad läsning

Handbollsfestival satsar på eventnät

29 jun 2016 digit

Ahus_beach_150718_191006_6688_960x640.jpg Ahus_beach_150718_191006_6688_960x640.jpg Ahus_beach_150718_191006_6688_960x640.jpg

Från en liten handbollsturnering med 75 lag för snart tjugo år sedan till ett jätteevent med 60 000 deltagare och besökare ­– Åhus beachhandbollsfestival har vuxit så det knakar och blivit allt mer digitaliserad.

Människan - smartare än tekniken

27 jul 2016 digit

AdobeStock_93393870-Anders_960x640.jpg AdobeStock_93393870-Anders_960x640.jpg AdobeStock_93393870-Anders_960x640.jpg

Att dra med fingret över skärmen är en självklar handling för vilket barn som helst idag, men många företag släpper avancerad teknik utan att tänka på den som ska hantera den: människan.

"Digitaliseringen innebär smidigare resor för alla"

15 jul 2016 digit

anna johansson pixlr.jpg anna johansson pixlr.jpg anna johansson pixlr.jpg

Infrastrukturminister Anna Johansson, (S), drömmer om ett Kollektivtrafiksverige med mer öppna data och där man kanske bara behöver ett enda kort till sina resor inom landet.
 Där skulle man kunna ha biljetter från flera olika system och kunna kombinera dem i en och samma lösning. Man skulle även kunna beställa andra färdmedel, som till exempel hyrcykel eller gå med i en bilpool.

“Patienterna ska få ett friare liv”

25 jul 2016 digit

pixlr grandma.jpg pixlr grandma.jpg pixlr grandma.jpg

Den svenska IoT-experten Cnet har kommit fram med den tekniska lösningen Linkwatch Homecare som ska underlätta den digitala vården och låta patienter i större utsträckning få hjälp hemifrån. 

Systemintegratörer får nyckelroll i molnet

2 aug 2016 digit

AdobeStock_64180529_Node960_640.jpg AdobeStock_64180529_Node960_640.jpg AdobeStock_64180529_Node960_640.jpg

Hybrida, publika och privata moln blandas med gamla system och i virrvarret kan det vara svårt att navigera rätt. Där får systemintegratörerna en allt viktigare roll.

Familjeläkarna digitaliserar vården

8 jul 2016 digit

familjeläkarna snip.JPG familjeläkarna snip.JPG familjeläkarna snip.JPG video

Digitalisering hjälper vården att klara välfärden. Vårdföretaget Familjeläkarna är en föregångare inom videovård, digitala journalsystem och snart även digitalt stöd för långtidssjuka i hemmet.

Västtrafik går i bräschen digitalt

11 jul 2016 digit

Ungdomar mobil pixlr.jpg Ungdomar mobil pixlr.jpg Ungdomar mobil pixlr.jpg

Västtrafik ser digitaliseringen av kollektivtrafiken som en stor möjlighet - via den ska de nå målet att fördubbla resandet till 2025.
– Vi har som första kollektivtrafikföretag i landet skapat en app där man köpa månadskort och enkelresor med digital biljett via mobilen, säger Kristian Lans, presschef.

Stockholmståg förenklar pendlarlivet

13 jul 2016 digit

stockholmståg pixlr.jpg stockholmståg pixlr.jpg stockholmståg pixlr.jpg

Stockholmståg har under det senaste dryga halvåret kommit ut med tre digitala nyheter. Först ut var Minpendel.se, tvåa var appen Pendelprognos - en uppdatering av Pendelkollen - och nu har driftledningssystemet Komplett lanserats. 

Nu kliver landstingen in i framtiden

1 aug 2016 it i vården

AdobeStock_54048895_Landsting_960x640.jpg AdobeStock_54048895_Landsting_960x640.jpg AdobeStock_54048895_Landsting_960x640.jpg

De tre stora landstingsregionerna har under lång tid förberett sig för den stora digitala transformationen och nu står man äntligen i startgroparna. I höst påbörjas en stor upphandling som ska ta tillvara på de nya möjligheterna.