Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Uppkopplade sopbilar avslöjar vattenläckor

Dyr fast infrastruktur för att läsa av vattenmätarna? Nej, tyckte Eskilstuna och Strängnäs kommuner och utrustade istället sopbilarna med särskild avläsningsutrustning. Resultatet: En mycket bättre lägesbild till en låg kostnad.

Text Miguel Guerrero Foto ESEM 16 augusti 2016 digit

sopbil_960x640.jpg

Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö har länge brottats med svårigheten att samla in mätdata om den kommunala vattenförbrukningen. El och värme är inga problem men på vattenfronten har det handlat om att försöka göra den stipulerade årliga mätningen. I centrala delarna av kommunerna finns redan fast infrastruktur för mätningar, men den har inte kunnat nå ut till hushållen längst ut i kommunerna. Lösningen blev en ny mobil infrastruktur där sopbilorna står i centrum.

– Vi installerade en ny och modern batteridriven vattenmätare hos hushållen som sänder data trådlöst via M-Bus och den signalen kan vi fånga upp. Problemet var att det skulle kräva en stor utbyggnad av den fasta infrastrukturen så jag fick idén att sätta sensorerna på våra sopbilar. Jag hade hört talas om olika drive-by-lösningar där man aktivt åker ut och samlar in data, så vi vidareutvecklade idén till att innefatta sopbilar som ändå rör sig i området, säger Mats Björkdahl, utvecklingsingenjör på ESEM.

Mobiliteten ersättning för fasta strukturer

Mottagarna är gjorda för fast montage på hög höjd och kan då nå räckvidder på två, tre kilometer, men även ett par meter upp på sopbilarna får man en räckvidd på några hundra meter, vilket räcker för att få in data från mätarna. Att sopbilarna står still vid tömningarna underlättar också eftersom det ger mera avläsningstid.

Den mobila inhämtningen läser bara av den senaste datan, men mätarna sparar dygnsvärden i 450 dygn för parametrarna aktuell volym, volym vid senaste månadsskifte, högsta dygnsflöde, lägsta dygnsflöde, drifttid för batteriet, medelvattentemp och medeltemp på miljön runt mätaren. För att få ut historisk data krävs dock en avläsning på plats.

– Den stora utmaningen var att inte förändra arbetsmiljön för chaufförerna. I början testade vi nätaggregat som väsnades en del, men nu har vi tyst utrustning och sedan februari har vi fått det att fungera mycket bra. Enda området där vår nya metodik fungerar mindre bra är sommarstugorna men där är det inte tekniken som ställer till det utan det beror på att vi inte har någon soptömning där under vinter, säger Mats Björkdahl.

Dataanalys ger nya möjligheter

ESEM har ett krav på sig att samla in data om vattenförbrukning en gång om året men den nya lösningen gör att man kan läsa av mätarna två gånger i månaden. Kunderna kan därmed få en mycket bättre bild över sin förbrukning men framför allt gör det att ESEM lättare kan upptäcka läckor.

– Med de nya sensorerna kan vi till exempel mäta inflödet på en eller två inmatningspunkter för ett område och jämföra med den uppmätta förbrukningen för hela beståndet för att på så vis upptäcka läckor. Det har fått oss att senarelägga investeringar eftersom vi upptäckt att systemet är i bättre skick än vad vi trodde. Den typen av analys skulle vi aldrig kunnat göra med en mätning per år, säger Mats Björkdahl.

Även i små områden som förses av små vattenverk är den ökade informationsmängden ett verktyg för att upptäcka problem.

– Genom att gå in och läsa av punkthistorik för drifttiden för pumparna kan vi upptäcka en läcka på morgonen och ha ringat in vilket hus läckan finns. Tidigare skickade vi ut en tekniker som skulle lyssna på varje ventil.

Vattenförbrukning kan avslöja om någon är hemma eller inte eftersom alla går på toaletten...

Mats Björkdahl , utvecklingsingenjör, ESEM

Säkerheten har varit en viktig faktor vid införandet av den mobila lösningen. Alla mätare har en unik krypteringsnyckel enligt AES128-standard för att inte kunna avläsas.

– It-säkerheten måste vara mycket hög. Vattenförbrukning är till exempel en tydlig indikator på om någon är hemma eller inte för alla går på toaletten. Vi skickar all mätdata krypterad.

För kunderna har det förutom krav på att installera de nya mätarna korrekt inte inneburit någon annan skillnad än att de inte längre får de gamla rapporteringskorten utskickade.

– Förutom att systemet är mycket billigare än att bygga ut det fasta nätet sparar vi till och med pengar på portot, skrattar Mats Björkdahl.

Rekommenderad läsning

AMF-fastigheter-Kontor_960x640.jpg

IoT styr utvecklingen av framtidens kontor

15 aug 2016 digit

Inopererade chip som ger dig tillgång till kontoret, sensorer som reglerar syrehalten i konferensrummen och dataanalys – digitaliseringen ger fastighetsbranschen nya möjligheter och utmaningar.

bevattningjpg.jpg (1)

Så tog Husqvarna fram sin IoT-strategi

29 sep 2016 digit

Husqvarnas Connectivity Hub blev avstampet för utvecklingsfrågor relaterade till IoT. I dag är strategin klar.

 Just nu är framgångsfaktorn att vi har begränsat oss kraftigt och valt vilka vägar vi ska följa, säger Petra Sundström som är chef för hubben.

AdobeStock_4552339_Lars_IoT_krönika_960x640.jpg

IoT lägger grunden för lönsamma beslut

17 okt 2016 digit

Att koppla samman IoT och business intelligence är en trend som ger samhällets aktörer underlag för lönsamma beslut. Lars Cederholm, affärsutvecklare på Atea, berättar varför man ska satsa på Internet of Things. 

bergdahl bolwell.JPG

IoT är lösningen för trångbodda

2 jun 2016 digit

I nästa våg av Internet of things kommer vardagen för många av oss att underlättas. Andrew Bolwell från HP Labs och Stefan Bergdahl från HP Sverige ger konkreta exempel.

AdobeStock_91512184.jpeg

"Snart hyr man ut kontor à la Uber"

3 jun 2016 digit

Johan Falk är ansvarig för Intels IoT Ignition Lab i Sverige. Han ser sakernas internet som en självklar del i alla framtidens branscher. Där finns möjligheter att kombinera affärsnytta, hållbarhetsnytta och sänkta kostnader, och gör det även möjligt att driva transformationen mot fossilfritt, menar han.  

pixlr grandma.jpg

“Patienterna ska få ett friare liv”

25 jul 2016 digit

Den svenska IoT-experten Cnet har kommit fram med den tekniska lösningen Linkwatch Homecare som ska underlätta den digitala vården och låta patienter i större utsträckning få hjälp hemifrån. 

SvantesonNiclas_960x640.JPG
video

Delad data påskyndar digitalisering

9 dec 2016 it i vården

Behoven av digitalisering inom vård och omsorg är oändliga. Samtidigt går utvecklingen långsamt. Sofia Svanteson, strateg Ocean Observations, och Niklas Pettersson, ansvarig IoT Atea, vill se testbäddar av delad data.

robot .jpg

Tekniken som förändrar världsekonomin

7 mar 2017 digit

Världen blir allt mer robotiserad, digitaliserad och uppkopplad och 2020 spås det finnas hela 20,4 miljarder uppkopplade enheter runtom i världen. Alla frid och fröjd med det? Nej, inte enligt Jan Nolin, professor i biblioteks- och informationsvetenskap.