Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Uppkopplade djur möjliggör forskning på distans

Sveriges Lantbruksuniversitet använder digitaliseringen som hjälpmedel för att observera djurs beteenden samt underlätta forskares arbete.
 Vi försöker att effektivisera samhället och forskningen, säger Cecilia Wolkert, biträdande it-chef på SLU.  

Text Fredrik Adolfsson 22 augusti 2016 digit

SLU .jpg

Kor i mjölkningskarusellen vid SLU i Lövsta. Foto: Jenny Svennås-Gillner, SLU.

På Sveriges lantbruksuniversitets forksningsanläggning i Lövsta i Uppsala, SLU, gör digitaliseringen så att korna kan gå fritt som de vill, äta när de vill och bli mjölkade eller borstade när de vill. Automatiseringssystemen känner igen vilken ko det är, och på så sätt även vilken sorts foder den ska ha. Huvudsyftet med anläggningen är att bedriva forskning och undervisning och därför samlar universitetet observationer och data om djuren för att möjliggöra för forskarna att bedriva sitt arbete.

 Vi försöker att effektivisera samhället och forskningen. Det handlar inte alltid om statistik som en bonde behöver ta in, men som forskarna kan behöva för att forska om djurhållning.

Cecilia Wolkert.jpg

Cecilia Wolkert, biträdande it-chef på Sveriges lantbruksuniversitet. Foto: Jenny Svennås-Gillner, SLU.

Automatiseringsarbetet rör även andra gårdsdjur såsom grisar och höns. För grisarna handlar det mycket om automatiska fodersystem inte riktade till individer men till kollektiven, där finns ingen id-taggning. För hönsen registreras olika observationer i en handdator, exempelvis hur många ägg som värpts.

 Ett annat syfte med att ha en forskningsanläggning är att kunna visa den för utomstående av olika skäl inte får gå in till djuren. Då har vi istället kopplat övervakningskamerorna i stallen till vårt videokonferenssystem så att vi kan djuren har det utan att behöva gå in till dem.

När det gäller vilda djur så drivs observationsarbete också där. Kring älgar så tittar man mycket på hur de rör sig och vilken position de har, exempelvis för att kunna följa hur betesskador på skog uppstår. Man observerar dess vanor. På björnar undersöker man hur de interagerar med varandra och andra arter, exempelvis hur de letar efter byte - det sätts även dit sensorer på laxar för att bland annat kunna följa dem från havet till lekområden.

 Det vi kan se är att sensorer kommer att bli vanligare och vanligare, och det kommer samlas mer och mer data. Allt mer kommer att bearbetas och lagras här, precis som i resten av samhället.

 Forskarna är kreativa och nyfikna - finns det teknologi som gör att de kan komma åt mer information så tar de det.  

Rekommenderad läsning

Västtrafik går i bräschen digitalt

11 jul 2016 digit

Ungdomar mobil pixlr.jpg Ungdomar mobil pixlr.jpg Ungdomar mobil pixlr.jpg

Västtrafik ser digitaliseringen av kollektivtrafiken som en stor möjlighet - via den ska de nå målet att fördubbla resandet till 2025.
– Vi har som första kollektivtrafikföretag i landet skapat en app där man köpa månadskort och enkelresor med digital biljett via mobilen, säger Kristian Lans, presschef.

Stockholmståg förenklar pendlarlivet

13 jul 2016 digit

stockholmståg pixlr.jpg stockholmståg pixlr.jpg stockholmståg pixlr.jpg

Stockholmståg har under det senaste dryga halvåret kommit ut med tre digitala nyheter. Först ut var Minpendel.se, tvåa var appen Pendelprognos - en uppdatering av Pendelkollen - och nu har driftledningssystemet Komplett lanserats. 

Familjeläkarna digitaliserar vården

8 jul 2016 digit

familjeläkarna snip.JPG familjeläkarna snip.JPG familjeläkarna snip.JPG video

Digitalisering hjälper vården att klara välfärden. Vårdföretaget Familjeläkarna är en föregångare inom videovård, digitala journalsystem och snart även digitalt stöd för långtidssjuka i hemmet.

"Vi försöker göra oss hörda och attraktiva"

25 aug 2016 ledarskap

Catrin D_Catrin Diatz_Uppsala_Atea__DSC8542_Kristofer Samuelsson PhotographyKristofer Samuelsson Photography.jpg Catrin D_Catrin Diatz_Uppsala_Atea__DSC8542_Kristofer Samuelsson PhotographyKristofer Samuelsson Photography.jpg Catrin D_Catrin Diatz_Uppsala_Atea__DSC8542_Kristofer Samuelsson PhotographyKristofer Samuelsson Photography.jpg

Uppsala är en av landets mest drivande kommuner inom digitaliseringen just nu. Hur tänker de kring rekryteringen av it-talanger?
– Vi ger utrymme åt dem att använda sitt fulla kunnande och inte hamna på några "bredviduppgifter", säger Catrin Ditz, CIO, Uppsala kommun.

Electrum skapar innovation på atomnivå

13 sep 2016 digit

Electrum.jpg Electrum.jpg Electrum.jpg

Sedan 1987 har Electrum i Kista hjälpt svenska företag att utveckla teknik. Då var det transistorer och lasrar på agendan, idag är tekniken betydligt mindre och mer innovativ…

Nyhetstätt på IBM Edge

28 sep 2016 digit

MGM_Grand_Hotel pixlr.jpg MGM_Grand_Hotel pixlr.jpg MGM_Grand_Hotel pixlr.jpg

IBM höll förra veckan sin teknikkonferens Edge på MGM Grand i Las Vegas. På agendan var bland annat blockchain, SDS, business-computing och, kanske inte alldeles oväntat, molnet. 

Anna Granö om HPE:s nya strategi

11 okt 2016 ledarskap

Anna Granö.PNG Anna Granö.PNG Anna Granö.PNG video

Anna Granö, som har lång erfarenhet från it-branschen, tillträdde i juni som vd för Hewlett Packard Enterprise Sverige. HPE blir nu ett fokuserat bolag som tar hand om både it-arvet och framtiden.

Pokemon Go-lik app ger ett nytt språk

14 nov 2016 digit

snip botond.JPG snip botond.JPG snip botond.JPG video

AlphaCE är ett företag som jobbar med få ut människor i arbete, speciellt de allra längst bort från arbetsmarknaden. Just nu forskas det kring en Pokemon Go-liknande app som ska hjälpa nyanlända att snabbare lära sig svenska.