Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Uppkopplade djur möjliggör forskning på distans

Sveriges Lantbruksuniversitet använder digitaliseringen som hjälpmedel för att observera djurs beteenden samt underlätta forskares arbete.
 Vi försöker att effektivisera samhället och forskningen, säger Cecilia Wolkert, biträdande it-chef på SLU.  

Text Fredrik Adolfsson 22 augusti 2016 digit

SLU .jpg

Kor i mjölkningskarusellen vid SLU i Lövsta. Foto: Jenny Svennås-Gillner, SLU.

På Sveriges lantbruksuniversitets forksningsanläggning i Lövsta i Uppsala, SLU, gör digitaliseringen så att korna kan gå fritt som de vill, äta när de vill och bli mjölkade eller borstade när de vill. Automatiseringssystemen känner igen vilken ko det är, och på så sätt även vilken sorts foder den ska ha. Huvudsyftet med anläggningen är att bedriva forskning och undervisning och därför samlar universitetet observationer och data om djuren för att möjliggöra för forskarna att bedriva sitt arbete.

 Vi försöker att effektivisera samhället och forskningen. Det handlar inte alltid om statistik som en bonde behöver ta in, men som forskarna kan behöva för att forska om djurhållning.

Cecilia Wolkert.jpg

Cecilia Wolkert, biträdande it-chef på Sveriges lantbruksuniversitet. Foto: Jenny Svennås-Gillner, SLU.

Automatiseringsarbetet rör även andra gårdsdjur såsom grisar och höns. För grisarna handlar det mycket om automatiska fodersystem inte riktade till individer men till kollektiven, där finns ingen id-taggning. För hönsen registreras olika observationer i en handdator, exempelvis hur många ägg som värpts.

 Ett annat syfte med att ha en forskningsanläggning är att kunna visa den för utomstående av olika skäl inte får gå in till djuren. Då har vi istället kopplat övervakningskamerorna i stallen till vårt videokonferenssystem så att vi kan djuren har det utan att behöva gå in till dem.

När det gäller vilda djur så drivs observationsarbete också där. Kring älgar så tittar man mycket på hur de rör sig och vilken position de har, exempelvis för att kunna följa hur betesskador på skog uppstår. Man observerar dess vanor. På björnar undersöker man hur de interagerar med varandra och andra arter, exempelvis hur de letar efter byte - det sätts även dit sensorer på laxar för att bland annat kunna följa dem från havet till lekområden.

 Det vi kan se är att sensorer kommer att bli vanligare och vanligare, och det kommer samlas mer och mer data. Allt mer kommer att bearbetas och lagras här, precis som i resten av samhället.

 Forskarna är kreativa och nyfikna - finns det teknologi som gör att de kan komma åt mer information så tar de det.  

Rekommenderad läsning

Catrin D_Catrin Diatz_Uppsala_Atea__DSC8542_Kristofer Samuelsson PhotographyKristofer Samuelsson Photography.jpg

"Vi försöker göra oss hörda och attraktiva"

25 aug 2016 ledarskap

Uppsala är en av landets mest drivande kommuner inom digitaliseringen just nu. Hur tänker de kring rekryteringen av it-talanger?
– Vi ger utrymme åt dem att använda sitt fulla kunnande och inte hamna på några "bredviduppgifter", säger Catrin Ditz, CIO, Uppsala kommun.

Electrum.jpg

Electrum skapar innovation på atomnivå

13 sep 2016 digit

Sedan 1987 har Electrum i Kista hjälpt svenska företag att utveckla teknik. Då var det transistorer och lasrar på agendan, idag är tekniken betydligt mindre och mer innovativ…

MGM_Grand_Hotel pixlr.jpg

Nyhetstätt på IBM Edge

28 sep 2016 digit

IBM höll förra veckan sin teknikkonferens Edge på MGM Grand i Las Vegas. På agendan var bland annat blockchain, SDS, business-computing och, kanske inte alldeles oväntat, molnet. 

Anna Granö.PNG
video

Anna Granö om HPE:s nya strategi

11 okt 2016 ledarskap

Anna Granö, som har lång erfarenhet från it-branschen, tillträdde i juni som vd för Hewlett Packard Enterprise Sverige. HPE blir nu ett fokuserat bolag som tar hand om både it-arvet och framtiden.

snip botond.JPG
video

Pokemon Go-lik app ger ett nytt språk

14 nov 2016 digit

AlphaCE är ett företag som jobbar med få ut människor i arbete, speciellt de allra längst bort från arbetsmarknaden. Just nu forskas det kring en Pokemon Go-liknande app som ska hjälpa nyanlända att snabbare lära sig svenska.  

Sofia_960x640.jpg

”Artificiell intelligens kommer att påverka oss mest”

27 nov 2016 digitala strategier

Glöm skräckscenarier där maskine,rna ägnar sin nyvunna intelligens åt att förgöra oss. Problemet är inte artificiell intelligens utan i så fall människorna som står bakom den, menar Sofia Svanteson grundare av Oceans observations, under Digitala strategier.

damberg snip.JPG
video

Damberg om digitalisering

25 nov 2016 digit

Ledande bolag inom digitalisering behöver ta ett större ansvar att ställa krav och dela med sig av kunskap och erfarenheter. Alltför många små och medelstora företag har kommit på efterkälken och behöver stöd för att hänga med på digitaliseringståget. Det säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

RikardKindlundVMWare_960x640.jpg
video

Workspace One oberoende av plattform

17 nov 2016 säkerhet

Särskilj företagets data från din egen och få en plattformsoberoende upplevelse oavsett enhet. Rikard Kindlund på VMware visar upp fördelarna med Workspace One.