Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Uppkopplade djur möjliggör forskning på distans

SLU .jpg

Kor i mjölkningskarusellen vid SLU i Lövsta. Foto: Jenny Svennås-Gillner, SLU.

Sveriges Lantbruksuniversitet använder digitaliseringen som hjälpmedel för att observera djurs beteenden samt underlätta forskares arbete.
 Vi försöker att effektivisera samhället och forskningen, säger Cecilia Wolkert, biträdande it-chef på SLU.  

På Sveriges lantbruksuniversitets forksningsanläggning i Lövsta i Uppsala, SLU, gör digitaliseringen så att korna kan gå fritt som de vill, äta när de vill och bli mjölkade eller borstade när de vill. Automatiseringssystemen känner igen vilken ko det är, och på så sätt även vilken sorts foder den ska ha. Huvudsyftet med anläggningen är att bedriva forskning och undervisning och därför samlar universitetet observationer och data om djuren för att möjliggöra för forskarna att bedriva sitt arbete.

 Vi försöker att effektivisera samhället och forskningen. Det handlar inte alltid om statistik som en bonde behöver ta in, men som forskarna kan behöva för att forska om djurhållning.

Cecilia Wolkert.jpg

Cecilia Wolkert, biträdande it-chef på Sveriges lantbruksuniversitet. Foto: Jenny Svennås-Gillner, SLU.

Automatiseringsarbetet rör även andra gårdsdjur såsom grisar och höns. För grisarna handlar det mycket om automatiska fodersystem inte riktade till individer men till kollektiven, där finns ingen id-taggning. För hönsen registreras olika observationer i en handdator, exempelvis hur många ägg som värpts.

 Ett annat syfte med att ha en forskningsanläggning är att kunna visa den för utomstående av olika skäl inte får gå in till djuren. Då har vi istället kopplat övervakningskamerorna i stallen till vårt videokonferenssystem så att vi kan djuren har det utan att behöva gå in till dem.

När det gäller vilda djur så drivs observationsarbete också där. Kring älgar så tittar man mycket på hur de rör sig och vilken position de har, exempelvis för att kunna följa hur betesskador på skog uppstår. Man observerar dess vanor. På björnar undersöker man hur de interagerar med varandra och andra arter, exempelvis hur de letar efter byte - det sätts även dit sensorer på laxar för att bland annat kunna följa dem från havet till lekområden.

 Det vi kan se är att sensorer kommer att bli vanligare och vanligare, och det kommer samlas mer och mer data. Allt mer kommer att bearbetas och lagras här, precis som i resten av samhället.

 Forskarna är kreativa och nyfikna - finns det teknologi som gör att de kan komma åt mer information så tar de det.  

22 augusti 2016 Uppdaterad 13 oktober 2016 Reporter Fredrik Adolfsson digit

Rekommenderad läsning

Humla Ai 960640

AI kollar pollen

18 mar 2021 digit

AI gör det lättare att analysera pollen, vilket öppnar upp för nya forskningsmöjligheter. På Lunds universitet använder man pollenanalys för att lära sig mer om matvanorna hos humlor.

It Kille 960640

För gammal för tech

17 mar 2021 digit

Åldersdiskriminering är vanligt inom it och tech. Äldre medarbetare antas vara mindre uppdaterade om ny teknik och ha svårare för att bearbeta och lära sig nya saker. Det visar en ny studie. 

Träd 960640

AI gör Sverige klimatsmart

24 feb 2021 digit

AI kan hjälpa oss att möta klimatutmaningarna och genom forskning, en gemensam databank och övergripande samarbeten kan Sverige bli bäst på området. Det visar en ny rapport från bland annat AI Sweden och Rise. 

Flicka Sitter Framför Dator Hemma Och Gör Skoluppgift

Brister i undervisningen

17 feb 2021 digit

Utmaningen med distansundervisning under pandemin har varit att ha en bra och spontan kommunikation mellan lärare och elev. Samtidigt är förhoppningen att undervisning på distans ska bereda vägen för ett bättre regelverk för fjärrundervisning. Det menar forskaren Anna Åkerfeldt.

Vr Kille

Ny VR-era

18 nov 2020 digit

De globala investeringarna i VR och AR kommer att accelerera efter pandemin och växa från strax över 12 miljarder dollar i år till 72 miljarder dollar 2024. Det menar analysfirman IDC.

Kläder Höst AI 960640

AI för mode

27 okt 2020 digit

AI och big data kan innebära en klädindustri med mer kundanpassade produkter och en hållbarare produktion och konsumtion. Det slås fast i en avhandling från Högskolan i Borås.

5G Telefon Analys

Nu exploderar 5G

12 okt 2020 digit

I år kommer det att säljas 250 miljoner 5G-telefoner, en ökning med 1 300 procent gentemot 2019. Apple, Huawei och Samsung står för två tredjedelar av försäljningen.

Smarta Klockor

Rekord för wearables

29 sep 2020 digit

Globala marknaden för wearables kommer växa med 14 procent i år, en stigande utveckling som väntas fortsätta de kommande åren. Mest populära är hearables. Det menar analysföretaget IDC.

Skor På Orange Bakgrund

Ökat tryck på AI

1 sep 2020 digit

Globala investeringar i AI kommer att fördubblas de fyra kommande åren, från 50 miljarder dollar 2020 till 110 miljarder dollar 2024. Det menar analysföretaget IDC.