Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Systemintegratörer får nyckelroll i molnet

AdobeStock_64180529_Node960_640.jpg

Hybrida, publika och privata moln blandas med gamla system och i virrvarret kan det vara svårt att navigera rätt. Där får systemintegratörerna en allt viktigare roll.

– Det räcker inte med att erbjuda den bästa lösningen, du måste även ha en god kundrelation och kunna få ut budskapen hos kunden. Annars kommer man alltid att brottas med ”shadow it” som är enklare att beställa. Där har systemintegratörerna en allt större roll att spela.

AnneGraf_960x640.jpg

Anne Graf, CCO, The Node Pole

Anne Graf är CCO på The Node Pole, ett regionalt bolag ägt av bland andra kommunerna Luleå, Piteå, Boden och Älvsbyn, och vars verksamhet är att marknadsföra regionen som ett av de ledande alternativen för att investera i datacenter. Det är i den nya och allt mer molnbaserade verkligheten systemintegratörerna får en större betydelse.

– Trenden är att företagen kommer att ha många olika lösningar för olika delar av verksamheten. Det blir en blandning av privata, hybrida och publika moln och inköpta tjänster. Många förstår inte heller att molnet är något högst fysiskt och med så många leverantörer kan det vara svårt att veta vem man ska vända sig till. Så länge det är lättare för de anställda att ta fram kreditkort och köpa en tjänst än att beställa den internt av sin egen it-leverantör kommer de att göra det. Det ger systemintegratörerna en stor möjlighet att hjälpa företagets anställda att enkelt kunna beställa rätt it-tjänster för sina affärsbehov.

Kommunikation viktig förmåga

Anne Graf menar att systemintegratörerna därför måste kunna prata med alla delar av verksamheten, inte bara med specialister.

– Det är inte längre en fråga om att it-människor pratar med andra it-människor. Du måste kunna förklara lösningar inte utefter en teknisk spec utan vilka problem de löser och vad som är bra med dem. Man behöver kunna erbjuda tillräcklig kritisk massa för att få en helhetsbild samtidigt som den personliga relationen är viktig för att kunderna ska känna förtroende.

Sveriges affärscase är att vi förädlar energi till data.

Anne Graf , CCO, The Node Pole

Norra Sverige har, sedan Facebook valde platsen för sitt första datacenter utanför USA, etablerat sig som ett bra ställe att placera sina datacenter, något Anne Graf förklarar med en god tillgång på billig grön el, stabilitet politiskt, geologiskt och ekonomiskt och ett bra affärsklimat. Dessutom bidrar kontakten med den akademiska världen och dess forsknings- och utvecklingsavdelningar till en god kompetensförsörjning.

– Det är effektivare att flytta data än el, och det är det Sverige borde fokusera på. Här håller en ny typ av industri på att växa fram. Istället för att exportera energi förädlar vi den till data, det är vårt affärsargument. I Sverige är vi bra på hela kedjan från startups och unicorns som Spotify till att bygga infrastruktur och skapa förutsättningar för stora och små företag.

 

 

2 augusti 2016 Uppdaterad 13 oktober 2016 Reporter Miguel Guerrero digit

Rekommenderad läsning

Dator På Skrivbord Med Massa Postitlappar

Ny look i Outlook

4 mar 2021 digit

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Cevt Redigerad
video
Ett samarbete med Nutanix

Hypereffektiva Cevt

22 jan 2021 digit

För att kunna arbeta med VDI:er med höga grafikkrav har Cevt investerat i ett hyperkonvergerat datacenter från Nutanix. Flexibiliteten och snabbheten uppskattas, vilket även lett till att det tidigare ljumma intresset för VDI:er har ökat.

Paraplyer Hylte
video
ett samarbete med hpe

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet. 

Amazon Facebook Google Loggor

Jobblöfte får kritik

17 aug 2020 digit

När de stora it-bolagen bygger serverhallar lockar de ofta med att många nya arbetstillfällen ska skapas. Men flera experter menar att det finna anledning att vara kritisk.

Barnekow Some
podcast

Så skapar MS förtroende

5 jun 2020 digit

Digitalisering är en lagsport som kräver samarbete och mindre konsensus. Det menar Hélène Barnekow Sverigechef Microsoft, som beskriver sig som en envis framtidsoptimist i Voisterpodden tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Lisa Nore, Voister. 

Chili Vit Bakgrund
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Stark som en ZBook

29 maj 2020 digit

Kreatörer och utvecklare behöver inte längre välja mellan storlek, mobilitet och prestanda. HP:s två nya workstations väger under två kilo och har maximal kraft.

Mobile Devices 960640

Myten om klimatet

19 maj 2020 digit

Idag står världens datacenter för 1 procent av elförbrukningen och flygets klimatavtryck är tre gånger större än it-sektorns. Trots det lever flera seglivade myter om it:s klimatavtryck vidare, byggda på tio år gamla siffror. Det menar klimatexperten Jens Malmodin på Ericsson.

atg-hastsport-960640.jpg

ATG banar för hållbarhet

14 apr 2020 digit

Ett hållbart datacenter, ett player tracking-system som monitorerar spelbeteenden och en förflyttning till att hellre hyra än köpa it-utrustning är några av ATG:s delar för att öka hållbarheten och bidra till FN:s globala utvecklingsmål.

coronavirus1.jpg

AI mot corona

10 feb 2020 digit

Aktörer i både USA och Kina använder sig av AI och maskininlärning för att stoppa spridningen av coronaviruset. Samtidigt utnyttjar hackare allmänhetens ökande oro genom phishing-mejl med farliga länkar.