Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Systemintegratörer får nyckelroll i molnet

Hybrida, publika och privata moln blandas med gamla system och i virrvarret kan det vara svårt att navigera rätt. Där får systemintegratörerna en allt viktigare roll.

Text Miguel Guerrero 2 augusti 2016 digit

AdobeStock_64180529_Node960_640.jpg

– Det räcker inte med att erbjuda den bästa lösningen, du måste även ha en god kundrelation och kunna få ut budskapen hos kunden. Annars kommer man alltid att brottas med ”shadow it” som är enklare att beställa. Där har systemintegratörerna en allt större roll att spela.

AnneGraf_960x640.jpg

Anne Graf, CCO, The Node Pole

Anne Graf är CCO på The Node Pole, ett regionalt bolag ägt av bland andra kommunerna Luleå, Piteå, Boden och Älvsbyn, och vars verksamhet är att marknadsföra regionen som ett av de ledande alternativen för att investera i datacenter. Det är i den nya och allt mer molnbaserade verkligheten systemintegratörerna får en större betydelse.

– Trenden är att företagen kommer att ha många olika lösningar för olika delar av verksamheten. Det blir en blandning av privata, hybrida och publika moln och inköpta tjänster. Många förstår inte heller att molnet är något högst fysiskt och med så många leverantörer kan det vara svårt att veta vem man ska vända sig till. Så länge det är lättare för de anställda att ta fram kreditkort och köpa en tjänst än att beställa den internt av sin egen it-leverantör kommer de att göra det. Det ger systemintegratörerna en stor möjlighet att hjälpa företagets anställda att enkelt kunna beställa rätt it-tjänster för sina affärsbehov.

Kommunikation viktig förmåga

Anne Graf menar att systemintegratörerna därför måste kunna prata med alla delar av verksamheten, inte bara med specialister.

– Det är inte längre en fråga om att it-människor pratar med andra it-människor. Du måste kunna förklara lösningar inte utefter en teknisk spec utan vilka problem de löser och vad som är bra med dem. Man behöver kunna erbjuda tillräcklig kritisk massa för att få en helhetsbild samtidigt som den personliga relationen är viktig för att kunderna ska känna förtroende.

Sveriges affärscase är att vi förädlar energi till data.

Anne Graf , CCO, The Node Pole

Norra Sverige har, sedan Facebook valde platsen för sitt första datacenter utanför USA, etablerat sig som ett bra ställe att placera sina datacenter, något Anne Graf förklarar med en god tillgång på billig grön el, stabilitet politiskt, geologiskt och ekonomiskt och ett bra affärsklimat. Dessutom bidrar kontakten med den akademiska världen och dess forsknings- och utvecklingsavdelningar till en god kompetensförsörjning.

– Det är effektivare att flytta data än el, och det är det Sverige borde fokusera på. Här håller en ny typ av industri på att växa fram. Istället för att exportera energi förädlar vi den till data, det är vårt affärsargument. I Sverige är vi bra på hela kedjan från startups och unicorns som Spotify till att bygga infrastruktur och skapa förutsättningar för stora och små företag.

 

 

Rekommenderad läsning

smedjebacken.jpg

Vägvalet

17 maj 2016 digit

Smedjebackens kommun stod vid ett vägskäl. Att förnya och bygga ut sitt datacenter på egen hand var en möjlighet, om än kostsam. Valet blev att outsourca. Här är deras erfarenheter.

Bilia04.jpg

Så löste Flash flaskhalsen för Bilia

13 maj 2016 digit

Sensommaren 2015 blev Bilias it-system segt som sirap. Det kunde ta 30 minuter att logga in och frustrationen bland de 3 000 medarbetarna växte.

Bilia11.jpg

Bilias it-avdelning säljer tjänster

13 maj 2016 digit

Bilias it-verksamhet är så kompetent att den knoppats av i ett dotterbolag som ska sälja tjänster till andra bilåterförsäljare. Även om it-avdelningen utvecklar egna service- och bokningssystem, så är driftmiljön för medarbetarna viktigast.

umea_universitet.jpg

Automatisering lyfter Umeå universitet

6 maj 2016 digit

ITS vid Umeå universitet har tillsammans med Atea skapat nya flöden för självbetjäning och automatisering med hjälp av virtuella servrar.

Vägen-till-molnet-sex-steg.jpg

Vägen till molnet i sex enkla steg

23 maj 2016 digit

När leverantörerna väljer att driva utvecklingen mot molnet måste företagen hänga på. För att lyckas med införandet av en molnbaserad lösning finns det mått och steg att vidta. Det menar lösningsarkitekten Pontus Abrahamsson som dagligen hjälper företag att ta sin verksamhet till molnet.

TheMachineNode_960x640.jpg

Framtidsteknik från HPE

9 jun 2016 digit

En ny version av OneView, många nya plugins och hårdvara som hämtad från framtiden. Det var några av nyheterna som lockade över tiotusen personer till HPE Discover i Las Vegas.

Helsingborg_960x640.jpg

Helsingborgs stadsnät: Vad hände sedan?

22 jun 2016 digit

Ett par år har gått sedan Helsingborg lanserade sitt öppna trådlösa stadsnät för allmänheten och staden har fått mycket uppmärksamhet, även internationellt, för sin modell. På it-avdelningen är man nöjd med starten.

akademiska hus 960640.jpg
video

Säkerhet och virtualisering hos Akademiska hus

13 sep 2017 digit

För Per Brantsing Karlsson, it-chef på Akademiska hus, handlar utmaningarna framöver om att modernisera, bli mer molnbaserade samt ännu mer säkerhetsfokuserade. 

Ahus_beach_150718_191006_6688_960x640.jpg

Handbollsfestival satsar på eventnät

29 jun 2016 digit

Från en liten handbollsturnering med 75 lag för snart tjugo år sedan till ett jätteevent med 60 000 deltagare och besökare ­– Åhus beachhandbollsfestival har vuxit så det knakar och blivit allt mer digitaliserad.