Systemintegratörer får nyckelroll i molnet

AdobeStock_64180529_Node960_640.jpg

Hybrida, publika och privata moln blandas med gamla system och i virrvarret kan det vara svårt att navigera rätt. Där får systemintegratörerna en allt viktigare roll.

– Det räcker inte med att erbjuda den bästa lösningen, du måste även ha en god kundrelation och kunna få ut budskapen hos kunden. Annars kommer man alltid att brottas med ”shadow it” som är enklare att beställa. Där har systemintegratörerna en allt större roll att spela.

AnneGraf_960x640.jpg

Anne Graf, CCO, The Node Pole

Anne Graf är CCO på The Node Pole, ett regionalt bolag ägt av bland andra kommunerna Luleå, Piteå, Boden och Älvsbyn, och vars verksamhet är att marknadsföra regionen som ett av de ledande alternativen för att investera i datacenter. Det är i den nya och allt mer molnbaserade verkligheten systemintegratörerna får en större betydelse.

– Trenden är att företagen kommer att ha många olika lösningar för olika delar av verksamheten. Det blir en blandning av privata, hybrida och publika moln och inköpta tjänster. Många förstår inte heller att molnet är något högst fysiskt och med så många leverantörer kan det vara svårt att veta vem man ska vända sig till. Så länge det är lättare för de anställda att ta fram kreditkort och köpa en tjänst än att beställa den internt av sin egen it-leverantör kommer de att göra det. Det ger systemintegratörerna en stor möjlighet att hjälpa företagets anställda att enkelt kunna beställa rätt it-tjänster för sina affärsbehov.

Kommunikation viktig förmåga

Anne Graf menar att systemintegratörerna därför måste kunna prata med alla delar av verksamheten, inte bara med specialister.

– Det är inte längre en fråga om att it-människor pratar med andra it-människor. Du måste kunna förklara lösningar inte utefter en teknisk spec utan vilka problem de löser och vad som är bra med dem. Man behöver kunna erbjuda tillräcklig kritisk massa för att få en helhetsbild samtidigt som den personliga relationen är viktig för att kunderna ska känna förtroende.

Sveriges affärscase är att vi förädlar energi till data.

Anne Graf, CCO, The Node Pole

Norra Sverige har, sedan Facebook valde platsen för sitt första datacenter utanför USA, etablerat sig som ett bra ställe att placera sina datacenter, något Anne Graf förklarar med en god tillgång på billig grön el, stabilitet politiskt, geologiskt och ekonomiskt och ett bra affärsklimat. Dessutom bidrar kontakten med den akademiska världen och dess forsknings- och utvecklingsavdelningar till en god kompetensförsörjning.

– Det är effektivare att flytta data än el, och det är det Sverige borde fokusera på. Här håller en ny typ av industri på att växa fram. Istället för att exportera energi förädlar vi den till data, det är vårt affärsargument. I Sverige är vi bra på hela kedjan från startups och unicorns som Spotify till att bygga infrastruktur och skapa förutsättningar för stora och små företag.

 

 

2 augusti 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Miguel Guerrerodigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng