Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

IoT styr utvecklingen av framtidens kontor

AMF-fastigheter-Kontor_960x640.jpg

Inopererade chip som ger dig tillgång till kontoret och gymmet, sensorer som reglerar syrehalten i konferensrummen och dataanalys – digitaliseringen ger fastighetsbranschen nya möjligheter och utmaningar.

Digitaliseringens tidvattenvåg sveper in över alla branscher och förändrar dem i grunden, inklusive traditionella sådana som till exempel fastighetsbranschen. AMF Fastigheter jobbar mycket med att få in nya lösningar i sina fastigheter. De ligger bland annat bakom innovationshuset Epicenter i centrala Stockholm som bland annat fått mycket uppmärksamhet för chippen som många medarbetare låtit operera in. Chippet ger bland annat access till byggnaden och tjänster som kopieringsmaskiner, men det stannar inte där utan möjligheterna är oändliga.

Annelie Gullström_960x640.jpg

Annelie Gullström, affärsutvecklingschef, AMF Fastigheter.

– Eftersom chippet är öppet och information kan läggas in via en smartphone och en app skulle man även kunna lägga in sitt gymmedlemskap, boardingkort, använda det som betallösning eller som jag, ha sitt visitkort där. Sedan är det inte alla som vill få ett chip i kroppen och då finns det andra typer av biometri, fingeravtryck, ögon- och röstigenkänning till exempel, kopplat till lås kommer allt starkare och jag tror att nycklar snart inte kommer att finnas, säger Annelie Gullström, affärsutvecklingschef på AMF Fastigheter.

En annan innovativ lösning AMF Fastigheter använder sig av är ett beacon-baserat system som gör det möjligt att via en app se var på kontoret olika personer befinner sig. Eftersom aktivitetsbaserade kontor där ingen har fasta platser blir allt vanligare är beacons ett sätt att underlätta för medarbetarna att hitta varandra.

– Framtidens kontor kommer att handla mycket mer om sensorer och smarta ytor. Vi kommer att få information på skärmar, väggar och digitala tavlor. IoT-lösningarna kommer också att effektivisera ytorna. Givet urbaniseringen är marken en begränsad resurs och vi måste bli mer effektiva och hållbara. Genom att använda sensorer i konferensrum kan man dimensionera dem bättre, men man kan också anpassa miljön på ett bättre sätt till exempel genom att reglera ventilationen utefter om det är tre eller tio personer i rummet. Jag tror också att tekniken kommer att underlätta mer flexibla lösningar där man lånar konferensrum av varandra vilket bygger på information om användningen. Nya trender som ”hoffice” och ”coffice” kommer också att utvecklas och få ännu större fotfäste, säger Annelie Gullström.

Information är det nya läget

Både inom nybyggnation och drift och underhåll kommer tekniska framsteg som IoT, Big Data och artificiell intelligens att skapa nya möjligheter för fastighetsbolagen, men även för små disruptiva företag som specialiserar sig på att analysera och använda datan för att skapa nya tjänster.

– Förut har fastighetsbranschen handlat om läge, läge, läge. I framtiden tror jag att det kommer att handla om information, information, information. Hur kan vi ge bäst service till våra kunder? Hur kan vi spara pengar åt dem genom att använda IoT-lösningar för att analysera data? Vi kommer att behöva bli mer av ett tjänsteföretag än att bara sälja yta, säger Annelie Gullström.

Än så länge är kunderna inte riktigt medvetna om de tekniska möjligheterna utan bryr sig mer om klassiska värden som att det är helt, rent och att det fundamentala så som ventilationen, hissen med mera fungerar.

–De flesta har inte särskilt stor koll på tekniken och vilka affärsmässiga fördelar man kan dra av den, men när vi visar vad som går att göra är det många som blir intresserade. Jag tror att så fort någon tar steget kommer utvecklingen att gå snabbt. Där ligger vår stora utmaning, att vi som fastighetsägare måste hänga med och förstå kundernas affärer men också hur vi människor tenderar att förändra våra beteenden i takt med att vi tar till oss ny teknik. Allt för att kunna erbjuda rätt tjänster och vara relevant, säger Annelie Gullström.

Hoffice och coffice

Hoffice är en sammanslagning av ”home” och ”office” och är helt enkelt privatpersoner som erbjuder kontorsplatser i sitt hem.

Coffice blir allt vanligare när kaféer erbjuder gratis wifi och sittplatser för att man ska kunna arbeta där. Vissa ställen erbjuder inte bara fika utan även bokningsbara mötesrum.

15 augusti 2016 Uppdaterad 14 mars 2017 Reporter Miguel Guerrero digit Foto AMF Fastigheter

Rekommenderad läsning

Ett Modernt Vardagsrum

Ny teknik hos Bostaden

23 nov 2020 digit

Först i Sverige med indraget internet till sina bostäder. Bostadsföretaget Bostaden i Umeå fortsätter sin resa att nyttja teknik som skapar nytta för boende och medarbetare. Nästa steg är bland annat en RPA-lösning, som ska ger mer tid till kvartersvärdar och till personalen som hanterar lägenhetshyror.

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

Smarta Klockor

Rekord för wearables

29 sep 2020 digit

Globala marknaden för wearables kommer växa med 14 procent i år, en stigande utveckling som väntas fortsätta de kommande åren. Mest populära är hearables. Det menar analysföretaget IDC.

Två Barn Sitter På En Gräsmatta Rygg Mot Rygg Och Tittar I Var Sin Padda
video
ett samarbete med cisco

Halmstad säkrar med wifi 6

15 maj 2020 digit

När kärnverksamheter som vård och skola inte har den wifi-prestanda de behöver krävs nya lösningar. Med relativt små förändringar av teknik och planering är Halmstads kommun redo för wifi 6.

grönt landskap syns inifrån en bil genom bilrutan.jpg
video
ett samarbete mellan hpe och voister

Zenuitys självkörande framtid

27 mar 2020 digit

Zenuity väljer HPE Greenlake och plattformen high performance computing för att hantera all data kopplat till utvecklingen av självkörande bilar. Ett liknande behov finns i många andra branscher, som vård och finans.

klimat-demonstration-skylt.jpg

AI för klimatet

24 mar 2020 digit

Kan artificiell intelligens minska utsläppen av växthusgaser och hjälpa till med att anpassa samhället till kommande klimatförändringar? Det menar Vinnova och Formas, som i en ny satsning ska driva på AI-användningen för att möta världens klimatutmaningar.

kreditkort-på-rad-2.jpg

Betala med handen

24 jan 2020 digit

Amazon har planer på att låta kunder betala sina inköp genom att scanna handflatorna. Betalningssättet kan komma att användas både i deras egna butiker och på andra ställen.

vindkraft-960640.jpg

Spåra el per timme

20 jan 2020 digit

Nu kan elanvändare få en ökad transparens av sin energianvändning. Microsofts och Vattenfalls lösning spårar förnybar el timme för timme, istället för på årsbaserad data.

toalettstol.jpg

Smart toalett

10 jan 2020 digit

En robot som kommer med toapapper och en sensor som känner av lukten på toaletten och eventuellt avråder dig från att gå in. Det är två av nyheterna från teknikmässan CES, som många har längtat efter.