Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

IoT styr utvecklingen av framtidens kontor

Inopererade chip som ger dig tillgång till kontoret och gymmet, sensorer som reglerar syrehalten i konferensrummen och dataanalys – digitaliseringen ger fastighetsbranschen nya möjligheter och utmaningar.

Text Miguel Guerrero Foto AMF Fastigheter 15 augusti 2016 digit

AMF-fastigheter-Kontor_960x640.jpg

Digitaliseringens tidvattenvåg sveper in över alla branscher och förändrar dem i grunden, inklusive traditionella sådana som till exempel fastighetsbranschen. AMF Fastigheter jobbar mycket med att få in nya lösningar i sina fastigheter. De ligger bland annat bakom innovationshuset Epicenter i centrala Stockholm som bland annat fått mycket uppmärksamhet för chippen som många medarbetare låtit operera in. Chippet ger bland annat access till byggnaden och tjänster som kopieringsmaskiner, men det stannar inte där utan möjligheterna är oändliga.

Annelie Gullström_960x640.jpg

Annelie Gullström, affärsutvecklingschef, AMF Fastigheter.

– Eftersom chippet är öppet och information kan läggas in via en smartphone och en app skulle man även kunna lägga in sitt gymmedlemskap, boardingkort, använda det som betallösning eller som jag, ha sitt visitkort där. Sedan är det inte alla som vill få ett chip i kroppen och då finns det andra typer av biometri, fingeravtryck, ögon- och röstigenkänning till exempel, kopplat till lås kommer allt starkare och jag tror att nycklar snart inte kommer att finnas, säger Annelie Gullström, affärsutvecklingschef på AMF Fastigheter.

En annan innovativ lösning AMF Fastigheter använder sig av är ett beacon-baserat system som gör det möjligt att via en app se var på kontoret olika personer befinner sig. Eftersom aktivitetsbaserade kontor där ingen har fasta platser blir allt vanligare är beacons ett sätt att underlätta för medarbetarna att hitta varandra.

– Framtidens kontor kommer att handla mycket mer om sensorer och smarta ytor. Vi kommer att få information på skärmar, väggar och digitala tavlor. IoT-lösningarna kommer också att effektivisera ytorna. Givet urbaniseringen är marken en begränsad resurs och vi måste bli mer effektiva och hållbara. Genom att använda sensorer i konferensrum kan man dimensionera dem bättre, men man kan också anpassa miljön på ett bättre sätt till exempel genom att reglera ventilationen utefter om det är tre eller tio personer i rummet. Jag tror också att tekniken kommer att underlätta mer flexibla lösningar där man lånar konferensrum av varandra vilket bygger på information om användningen. Nya trender som ”hoffice” och ”coffice” kommer också att utvecklas och få ännu större fotfäste, säger Annelie Gullström.

Information är det nya läget

Både inom nybyggnation och drift och underhåll kommer tekniska framsteg som IoT, Big Data och artificiell intelligens att skapa nya möjligheter för fastighetsbolagen, men även för små disruptiva företag som specialiserar sig på att analysera och använda datan för att skapa nya tjänster.

– Förut har fastighetsbranschen handlat om läge, läge, läge. I framtiden tror jag att det kommer att handla om information, information, information. Hur kan vi ge bäst service till våra kunder? Hur kan vi spara pengar åt dem genom att använda IoT-lösningar för att analysera data? Vi kommer att behöva bli mer av ett tjänsteföretag än att bara sälja yta, säger Annelie Gullström.

Än så länge är kunderna inte riktigt medvetna om de tekniska möjligheterna utan bryr sig mer om klassiska värden som att det är helt, rent och att det fundamentala så som ventilationen, hissen med mera fungerar.

–De flesta har inte särskilt stor koll på tekniken och vilka affärsmässiga fördelar man kan dra av den, men när vi visar vad som går att göra är det många som blir intresserade. Jag tror att så fort någon tar steget kommer utvecklingen att gå snabbt. Där ligger vår stora utmaning, att vi som fastighetsägare måste hänga med och förstå kundernas affärer men också hur vi människor tenderar att förändra våra beteenden i takt med att vi tar till oss ny teknik. Allt för att kunna erbjuda rätt tjänster och vara relevant, säger Annelie Gullström.

Hoffice och coffice

Hoffice är en sammanslagning av ”home” och ”office” och är helt enkelt privatpersoner som erbjuder kontorsplatser i sitt hem.

Coffice blir allt vanligare när kaféer erbjuder gratis wifi och sittplatser för att man ska kunna arbeta där. Vissa ställen erbjuder inte bara fika utan även bokningsbara mötesrum.

Rekommenderad läsning

sopbil_960x640.jpg

Uppkopplade sopbilar avslöjar vattenläckor

16 aug 2016 digit

Dyr fast infrastruktur för att läsa av vattenmätarna? Nej, tyckte Eskilstuna och Strängnäs kommuner och utrustade istället sopbilarna med särskild avläsningsutrustning. Resultatet: En mycket bättre lägesbild till en låg kostnad.

bevattningjpg.jpg (1)

Så tog Husqvarna fram sin IoT-strategi

29 sep 2016 digit

Husqvarnas Connectivity Hub blev avstampet för utvecklingsfrågor relaterade till IoT. I dag är strategin klar.

 Just nu är framgångsfaktorn att vi har begränsat oss kraftigt och valt vilka vägar vi ska följa, säger Petra Sundström som är chef för hubben.

AdobeStock_4552339_Lars_IoT_krönika_960x640.jpg

IoT lägger grunden för lönsamma beslut

17 okt 2016 digit

Att koppla samman IoT och business intelligence är en trend som ger samhällets aktörer underlag för lönsamma beslut. Lars Cederholm, affärsutvecklare på Atea, berättar varför man ska satsa på Internet of Things. 

bergdahl bolwell.JPG

IoT är lösningen för trångbodda

2 jun 2016 digit

I nästa våg av Internet of things kommer vardagen för många av oss att underlättas. Andrew Bolwell från HP Labs och Stefan Bergdahl från HP Sverige ger konkreta exempel.

AdobeStock_91512184.jpeg

"Snart hyr man ut kontor à la Uber"

3 jun 2016 digit

Johan Falk är ansvarig för Intels IoT Ignition Lab i Sverige. Han ser sakernas internet som en självklar del i alla framtidens branscher. Där finns möjligheter att kombinera affärsnytta, hållbarhetsnytta och sänkta kostnader, och gör det även möjligt att driva transformationen mot fossilfritt, menar han.  

pixlr grandma.jpg

“Patienterna ska få ett friare liv”

25 jul 2016 digit

Den svenska IoT-experten Cnet har kommit fram med den tekniska lösningen Linkwatch Homecare som ska underlätta den digitala vården och låta patienter i större utsträckning få hjälp hemifrån. 

SvantesonNiclas_960x640.JPG
video

Delad data påskyndar digitalisering

9 dec 2016 it i vården

Behoven av digitalisering inom vård och omsorg är oändliga. Samtidigt går utvecklingen långsamt. Sofia Svanteson, strateg Ocean Observations, och Niklas Pettersson, ansvarig IoT Atea, vill se testbäddar av delad data.

robot .jpg

Tekniken som förändrar världsekonomin

7 mar 2017 digit

Världen blir allt mer robotiserad, digitaliserad och uppkopplad och 2020 spås det finnas hela 20,4 miljarder uppkopplade enheter runtom i världen. Alla frid och fröjd med det? Nej, inte enligt Jan Nolin, professor i biblioteks- och informationsvetenskap.