Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

5G krav för framtidens IoT-lösningar

5G-nätets inträde kommer att utveckla framtidens teknik, ha stor påverkan på digitaliseringen av samhället och även vara en grundsten för framtidens Internet of Things-lösningar, menar Andreas Dahlqvist, projektledare 5G och IoT på Telia.

Text Fredrik Adolfsson 4 augusti 2016 digit

AdobeStock_96052516_960x640.jpg

5G, nästa generations mobilnät och en evolution av 2G, 3G och 4G. Hur kommer det att utveckla Internet of Things? Jo, framförallt genom att många enheter kan vara uppkopplade samtidigt, säger Andreas Dahlqvist, Telia.

 Tätheten för uppkopplade enheter kommer att växa och då behövs högre kapacitet i de mobila näten. Dock så är 5G för IoT-uppkoppling inget kritiskt i dagsläget utan kan bli användbart i framtiden där extremt många enheter är uppkopplade.

Kring Internet of Things, var kommer 5G:s inträde ha störst påverkan?

 5G kommer att ge lägre svarstider än dagens nät, ner till en nivå där kommunikation i princip ska ske i realtid. Detta kommer ha stor påverkan på mer kritiska IoT-lösningar i samhälle och industri. I det sistnämnda kan man effektivisera många processer genom snabbare kommunikation, vilket även gäller för samhälle. Ett exempel är där att ha kontroll av föremål på distans. Möjliga scenarion är självkörande fordon, distansstyrda transporter och robotar som kommer kräva kommunikation i realtid.

andreas .JPG

Andreas Dahlqvist, Telia.

Andreas Dahlqvist tror även att 5G kommer att ta en viktig roll i det alltmer digitala samhället, och vara ytterligare ett steg i den digitalisering som idag genomförs med bland annat utbyggnad av mobil uppkoppling med 4G.

 Tre förslag på uppdelning där 5G kan hjälpa kunden i digitaliseringen är enhanced mobile broadband, massive machine type communication och ultra-reliable and low latency communication - där de två sistnämnda framförallt berör IoT.

 Högre mobilhastigheter kommer också leda till att människor och företag kan använda internet och digitala tjänster på ett nytt sätt. Exempelvis talas det om virtual reality och augmented reality som möjliga digitala tjänster för att ge människor nya upplevelser och hjälp i vardagen. Detta kommer kräva höga datahastigheter och ge helt nytt värde för användaren.

Rekommenderad läsning

IoT är lösningen för trångbodda

2 jun 2016 digit

bergdahl bolwell.JPG bergdahl bolwell.JPG bergdahl bolwell.JPG

I nästa våg av Internet of things kommer vardagen för många av oss att underlättas. Andrew Bolwell från HP Labs och Stefan Bergdahl från HP Sverige ger konkreta exempel.

"Snart hyr man ut kontor à la Uber"

3 jun 2016 digit

AdobeStock_91512184.jpeg AdobeStock_91512184.jpeg AdobeStock_91512184.jpeg

Johan Falk är ansvarig för Intels IoT Ignition Lab i Sverige. Han ser sakernas internet som en självklar del i alla framtidens branscher. Där finns möjligheter att kombinera affärsnytta, hållbarhetsnytta och sänkta kostnader, och gör det även möjligt att driva transformationen mot fossilfritt, menar han.  

IoT styr utvecklingen av framtidens kontor

15 aug 2016 digit

AMF-fastigheter-Kontor_960x640.jpg AMF-fastigheter-Kontor_960x640.jpg AMF-fastigheter-Kontor_960x640.jpg

Inopererade chip som ger dig tillgång till kontoret, sensorer som reglerar syrehalten i konferensrummen och dataanalys – digitaliseringen ger fastighetsbranschen nya möjligheter och utmaningar.

Uppkopplade sopbilar avslöjar vattenläckor

16 aug 2016 digit

sopbil_960x640.jpg sopbil_960x640.jpg sopbil_960x640.jpg

Dyr fast infrastruktur för att läsa av vattenmätarna? Nej, tyckte Eskilstuna och Strängnäs kommuner och utrustade istället sopbilarna med särskild avläsningsutrustning. Resultatet: En mycket bättre lägesbild till en låg kostnad.

Tekniken som förändrar världsekonomin

7 mar 2017 digit

robot .jpg robot .jpg robot .jpg

Världen blir allt mer robotiserad, digitaliserad och uppkopplad och 2020 spås det finnas hela 20,4 miljarder uppkopplade enheter runtom i världen. Alla frid och fröjd med det? Nej, inte enligt Jan Nolin, professor i biblioteks- och informationsvetenskap.

Telenor skapar smarta städer

11 jul 2017 digit

TelenorConexion_960x640.jpg TelenorConexion_960x640.jpg TelenorConexion_960x640.jpg video

Uppkopplade glasbehållare och parkeringsplatser är bara några av fördelarna i de nya smarta städerna. För att nå fram krävs dock standardisering och öppenhet i plattformarna menar Martin Whitlock, CTO för Telenors IoT-bolag Conexion. 

Familjen först för Dafgårds

9 okt 2017 digit

dafgards 960640.jpg dafgards 960640.jpg dafgards 960640.jpg

Familjeföretaget Dafgårds är ett av Sveriges största livsmedelsföretag med Gorbys piroger som en av storsäljarna. Också när det gäller företagets digitalisering är receptet att hålla det i familjen och ta vara på medarbetarnas kompetens och engagemang.

Allt börjar i ledningsgruppen

24 nov 2017 ledarskap

barne3WEBB.png barne3WEBB.png barne3WEBB.png video

Synlighet och tillgänglighet är viktiga ledaregenskaper i en snabbrörlig och digitaliserad värld. Det menar Hélène Barnekow som driver Telia mot en innovativ struktrur.

Rikstäckande IoT-nät

28 maj 2018 digit

svenska-fjall-och-back.jpg svenska-fjall-och-back.jpg svenska-fjall-och-back.jpg

Nu öppnar Telias första och rikstäckande Narrowband Internet of Things, NB-IoT. Enligt Internet of Things forecas 2018 kommer det att finnas runt 30 miljarder uppkopplade saker i världen år 2022 och den globala IoT-marknaden omsätta nästan 500 miljarder dollar år 2020. Det nya NB-IoT-nätet skapar möjligheter för den uppkopplade framtiden.