Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

5G krav för framtidens IoT-lösningar

AdobeStock_96052516_960x640.jpg

5G-nätets inträde kommer att utveckla framtidens teknik, ha stor påverkan på digitaliseringen av samhället och även vara en grundsten för framtidens Internet of Things-lösningar, menar Andreas Dahlqvist, projektledare 5G och IoT på Telia.

5G, nästa generations mobilnät och en evolution av 2G, 3G och 4G. Hur kommer det att utveckla Internet of Things? Jo, framförallt genom att många enheter kan vara uppkopplade samtidigt, säger Andreas Dahlqvist, Telia.

 Tätheten för uppkopplade enheter kommer att växa och då behövs högre kapacitet i de mobila näten. Dock så är 5G för IoT-uppkoppling inget kritiskt i dagsläget utan kan bli användbart i framtiden där extremt många enheter är uppkopplade.

Kring Internet of Things, var kommer 5G:s inträde ha störst påverkan?

 5G kommer att ge lägre svarstider än dagens nät, ner till en nivå där kommunikation i princip ska ske i realtid. Detta kommer ha stor påverkan på mer kritiska IoT-lösningar i samhälle och industri. I det sistnämnda kan man effektivisera många processer genom snabbare kommunikation, vilket även gäller för samhälle. Ett exempel är där att ha kontroll av föremål på distans. Möjliga scenarion är självkörande fordon, distansstyrda transporter och robotar som kommer kräva kommunikation i realtid.

andreas .JPG

Andreas Dahlqvist, Telia.

Andreas Dahlqvist tror även att 5G kommer att ta en viktig roll i det alltmer digitala samhället, och vara ytterligare ett steg i den digitalisering som idag genomförs med bland annat utbyggnad av mobil uppkoppling med 4G.

 Tre förslag på uppdelning där 5G kan hjälpa kunden i digitaliseringen är enhanced mobile broadband, massive machine type communication och ultra-reliable and low latency communication - där de två sistnämnda framförallt berör IoT.

 Högre mobilhastigheter kommer också leda till att människor och företag kan använda internet och digitala tjänster på ett nytt sätt. Exempelvis talas det om virtual reality och augmented reality som möjliga digitala tjänster för att ge människor nya upplevelser och hjälp i vardagen. Detta kommer kräva höga datahastigheter och ge helt nytt värde för användaren.

4 augusti 2016 Uppdaterad 13 oktober 2016 Reporter Fredrik Adolfsson digit

Rekommenderad läsning

Sverigekarta Färgad I Svenska Flaggan

Sveriges 5G-vinnare

20 jan 2021 digit

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Stockholm Sverige Omstartskommissionen

Så omstartar Sverige

18 aug 2020 digit

Ett nytt digitaliseringsmål, en nationell plattform för myndighetsdata och bibliotek som minskar det digitala utanförskapet. Det är några av Amy Loutfis förslag i Omstartskommissionens rapport för ett starkare digitalt Sverige.

Stockholm 5G

Sveriges första 5G

25 maj 2020 digit

Tele2 har aktiverat Sveriges första publika 5G-nät i Stockholm, näst på tur är Göteborg och Malmö. Även Telia och Tre arbetar med införandet av tekniken. 

dronare-i-varden.jpg

Vård med 5G

5 feb 2020 digit

Region Västerbotten testar hur 5G kan hjälpa vården där långa avstånd ibland kan skapa svårigheter. Akutinsatser med drönare ska kunna rädda liv och mobil mammografiutrustning ska minska behovet av längre resor.

trafiklyse.jpg

Klimat-IoT i Härnösand

8 jan 2020 digit

Bilresorna för medarbetarna i Härnösand kommun motsvarar flera varv runt jorden. Nu ska ett IoT-projekt minska antalet resor och därmed även kommunens klimatpåverkan.

lagspelare-med-prispokal.jpg

5G-premiär i Sverige

6 dec 2018 digit

Telia och Ericsson startar Sveriges första 5G-nät på KTH. Hittills har arbetet i Sverige gjorts på 5G-testteknik eftersom utrustning anpassad till den internationella standarden inte funnits tillgänglig förrän nu. Det är ett viktigt steg mot en kommersiell lansering av 5G i Sverige år 2020.

kvinna öppnar kyl i mörkt kök och har en förvånad min.jpg
video

På e-handelns läppar

19 nov 2018 digit

Idag räcker det inte med ett snyggt gränssnitt på sajten. Inom kort är klockan, bilen och kylen enheter där alltmer handel kommer att äga rum. Därför måste vi vänja oss vid att erbjuda unified commerce.

bilkö sett från en bil.jpg

Umeå förbereder 5G

23 okt 2018 digit

Umeå planerar för att bli den första staden i Sverige med ett heltäckande 5G-nät. Tekniken är en förutsättning för framtidens smarta städer och framförallt smarta fordon.

polis på motorcykel närmar sig övergångsställe.jpg
video

När mobilen räddar liv

8 okt 2018 digit

Nu finns det möjlighet att knyta en walkie talkie-funktion till smarta telefoner. Förhoppningen är att det ska bli nästa generations kommunikationsverktyg för räddningstjänsten, enligt Robert Nordström, teknisk affärsutvecklare på Telia.