3D-printade trähus ger hållbart byggande

AdobeStock 960640 skog.jpg

På Sliperiet vid Umeå universitet pågår många forsknings- och innovationsprojekt inom olika områden. Ett projekt är +Project där de bland annat arbetar med att ta fram de bästa cellulosabaserade materialen för 3D-print.

 Vi experimenterar nu på ett hållbart sätt med att använda restströmmar från skogen, till exempel grot (grenar och trädtoppar) till den additiva tillverkningen inom byggindustrin, säger Marlene Johansson, föreståndare på Sliperiet. 

I +Project samarbetar Sliperiet med forskare vid Umeå universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, skogsbolag, trä- och byggföretag, forskningsinstituten Interactive Institute och SP Processum. Arbetet kretsar kring att kunna ta fram nya byggkomponenter samt på sikt 3D-printa hus i trämaterial.

 Det handlar om att digitalisera en starkt traditionell bransch. Idag printar man stora strukturer i betong - inte alls i träbaserade material. Förhoppningen är att det ska ändras. 

majo0006.jpg

Marlene Johansson, föreståndare på Sliperiet.

Projektet är på tre år och har nu hållit på i nio månader. Som grund för initiativet låg den nationella forsknings- och innovationsagendan som togs fram med ledning av Umeå Universitet, flertalet lärosäten, forskningsinstitut och företag. Det sattes igång för att Sverige riskerade att halka efter inom 3D-printing.

I trakterna kring Umeå finns det gott om restprodukter från skogsindustrin. Marlene Johansson och de andra har nyligen börjat testa om det går att använda dessa material av spill i tillverkningen av hus. 

 Hållbarhetsaspekten är den viktigaste, att kunna återvinna mer resurser. Kan vi 3D-printa ut hus av spill på 48 timmar, som sker i betong i vissa länder, så har vi kommit väldigt långt i ett återvinningstänk. Ett antal materialtester har gjorts som ska redovisas under hösten och då får vi se om materialet har tillräcklig hållfasthet och värmelagring.

 

16 augusti 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfsson ledarskap

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng