Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

"Hållbarhet en av de viktigaste politiska frågorna"

Annachiara Torciano, hållbarhetschef Samsung Norden, pratar om hur deras mobiltelefoner kan bidra till en cirkulär ekonomi.

Hållbarhet har fått ett ökat intresse under årets Almedalen-vecka, vilket gläder Samsungs hållbarhetschef i Norden, Annachiara Torciano, och Chiara Selvetti, hållbarhetsanvarig över Ateas leverantörskedjor.
– Intresset är jättestort i år, säger Annachiara Torciano.

Annachiara Torciano är på plats under Almedalsveckan för att delta i och leda ett antal seminarium inom sitt expertisområde - hållbarhet. 

 Det är extra kul i år eftersom hållbarhet och digitalisering nu är några av de viktigaste frågorna på den politiska agendan.

Det måste till en ökad transparens från leverantörer.

Chiara Selvetti , Atea

Inom hållbarhetsområdet representeras Atea av kvalitet- och miljöchef Mattias Hedberg, kvalitet- och miljökoordinator Maria Lilja, Louise Åhlman, ansvarig ledningssystem, och Chiara Selvetti. Tillsammans har de genomfört tre pass med fokus på hållbarhet. Att det finns ett extra drag kring den frågan i år är något som Chiara Selvetti håller med om. 

 Det har varit en väldigt engagerad publik under våra hållbarhetspass, främst på seminariet kring konfliktmineraler. Vi sitter väldigt nära våra kunder så vi måste hjälpa dem att välja rätt leverantör - vill de ha hållbar it måste de kunna få det.

 Det måste till en ökad transparens från leverantörer. Man måste få veta hur de arbetar, hur de minskar risker, vilka processer de har på plats och vilka resultat de når. Annars är det nästan omöjligt för kunder att välja rätt, säger hon.

Vilka är de hetaste aspekterna inom hållbarhet som diskuteras i år, Chiara Selvetti?

– En aspekt som diskuteras är hur hållbarhet kommer in i upphandlingar framöver. I januari 2017 kommer den nya lagen om offentlig upphandling, då skapas bra möjligheter för kunder från offentliga sektorn att ställa hållbarhetskrav på alla leverantörer. Vi ser den som positiv och diskuterar mycket med kunder kring hur man utvärderar och följer upp krav.

 En annan aspekt är miljö och cirkulär ekonomi. Vi hade ett pass där vi plockade isär en telefon och visade upp vart allt material och alla komponenter tar vägen. Det är en viktig fråga, inte bara inom it, utan i alla industrier. 
Vi uppmanar kunder att använda våra återanvändning- och återvinningstjänster, goitloop, där det finns många vinster att göra.

CmgTlAaWcAAP9RD.jpg

Annachiara Torciano från Samsung diskuterar med folk på plats i Almedalen.

Trots den hårda konkurrensen av seminarier och mingel under den fullsmockade veckan så har även Samsungs evenemang lyckats locka en hel del åhörare hittills - ofta personer som också visat uppskattning till seminarierna efteråt, menar Annachiara Torciano.

 Speciellt när vi haft någon form av aktivitet under tiden har det varit positivt. Som när gästerna fick demontera produkter eller när vi visade virtual realitys möjligheter för byggbranschen.


 Jag är också glad att vi på Samsung är med i debatten kring de lite svårare ämnena, som exempelvis cirkulär ekonomi och avfallshantering. Vi deltar alltid och bjuder in till dialog.


Varför är det viktigt som it-företag att vara på plats i Almedalen, Annachiara Torciano?

 För att det är en viktig vecka i samhällsdebatten i Sverige, både för politiker och civilsamhället. Det är världen som träffas här. I år är det extra rimligt och helt naturligt att vi är här, eftersom vi jobbar med det som är på toppen av agendan, säger hon, medan Chiara Selvetti fyller i:

 Vi är också jättenöjda, Almedalen är en fantastisk plattform för att ha dialog med olika intressenter.


Läs och se mer från Voisters bevakning i Almedalen här. 

6 juli 2016 Uppdaterad 26 september 2019 Reporter Fredrik Adolfsson ledarskap

Rekommenderad läsning

Granö Puff Vanlig
podcast

Teknik, hållbarhet och HPE

16 jun 2020 ledarskap

För att driva ett teknikbolag krävs en djup teknikkunskap och en god portion nyfikenhet. Det menar Anna Granö, Sverigechef HPE, som egentligen drömde om att bli barnläkare, men är idag glad över att det blev industriell ekonomi. Lyssna på Voisterpodden, tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Voisters Lisa Nore.

kalle, lisa och stefan.jpg
podcast

HP gör 20 procent nytt

8 apr 2020 digit

När Stefan Bergdahl, Sverigechef HP, började på bolaget för 30 år sedan var det närheten från busshållplatsen som avgjorde valet. Ett bra val i många avseenden med tanke på det Stefan har åstadkommit. Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Elisabeth Nore på Voister, pratar ledarskap, hållbarhet och jämställdhet med Stefan Bergdahl i Voisterpodden.

renar i snö.jpg
video

Svensk CO2-fri gruva

27 nov 2019 digit

I ett unikt projekt samarbetar Combitech med flera andra aktörer för att göra LKAB:s gruvbrytning helt koldioxidfri. Utmaningarna är gigantiska och 2024 ska lösningen vara på plats.   

kobolt-960640.jpg

Volvo Cars spårar kobolt

13 nov 2019 digit

Volvo Cars ska med blockkedjeteknik spåra mineralen kobolt, som bland annat används i batterier. Med hjälp av tekniken hoppas bolaget kunna sluta använda kobolt från konfliktområden och där det förekommer barnarbete. 

massor av skruvar och muttrar.jpg
video

ABB förlänger livet

24 okt 2019 digit

ABB vill ta rollen som föregångare inom produktion och design i den cirkulära ekonomin. I en klimatsmart industri krävs ett strakt samarbete mellan bolag och organisationer, för att de olika produkterna ska bli lättare att återvinna.

soptippshög med blå himmel och moln i bakgrunden.jpg
video

AI för ökad återvinning

26 sep 2019 digit

AI och smart design är nyckeln till en allt mer effektiv återanvändning av allt från motorer till farligt avfall. Stena Metall jobbar för att varje loop i den cirkulära ekonomin ska bidra till ökad hållbarhet.

lite å rinner ut i havet med gräsmattor på varje sida.jpg
video

Vattenfall satsar på AI

2 jul 2019 digit

Statliga Vattenfall tar hjälp av AI för att hantera bolagets tradingverksamhet. Med hjälp av algoritmisk trading kommer stora mängder data att kunna analyseras och bli underlag för beslut, en verksamhet som idag sköts av traders. Det säger Magnus Hall, vd på Vattenfall. 

deedster-app-miljö-960640.jpg

Svensk app räddar klimatet

28 aug 2018 digit

Om alla länder levde som vi i Sverige skulle det behövas fyra jordklot. Deedster är appen som ska få Sverige, och framöver världen, att agera mer hållbart.

sverige-ai-almedalen-960640.jpg

Så växer Sverige med AI

19 jul 2018 ledarskap

Med en lagstiftning som ligger 10-15 år efter sin tid och en offentlig sektor som noga vaktar sina data återstår en hel del utmaningar för att AI ska bli en tillväxtmotor för Sverige. Nu behöver politiker och beslutsfattare inspireras av länder som Estland och bana vägen för en industri där råvaran är data och framtiden är full av möjligheter.