Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

"Hållbarhet en av de viktigaste politiska frågorna"

Hållbarhet har fått ett ökat intresse under årets Almedalen-vecka, vilket gläder Samsungs hållbarhetschef i Norden, Annachiara Torciano, och Chiara Selvetti, hållbarhetsanvarig över Ateas leverantörskedjor.
– Intresset är jättestort i år, säger Annachiara Torciano.

Text Fredrik Adolfsson 6 juli 2016 ledarskap

Annachiara Torciano, hållbarhetschef Samsung Norden, pratar om hur deras mobiltelefoner kan bidra till en cirkulär ekonomi.

Annachiara Torciano är på plats under Almedalsveckan för att delta i och leda ett antal seminarium inom sitt expertisområde - hållbarhet. 

 Det är extra kul i år eftersom hållbarhet och digitalisering nu är några av de viktigaste frågorna på den politiska agendan.

Det måste till en ökad transparens från leverantörer.

Chiara Selvetti , Atea

Inom hållbarhetsområdet representeras Atea av kvalitet- och miljöchef Mattias Hedberg, kvalitet- och miljökoordinator Maria Lilja, Louise Åhlman, ansvarig ledningssystem, och Chiara Selvetti. Tillsammans har de genomfört tre pass med fokus på hållbarhet. Att det finns ett extra drag kring den frågan i år är något som Chiara Selvetti håller med om. 

 Det har varit en väldigt engagerad publik under våra hållbarhetspass, främst på seminariet kring konfliktmineraler. Vi sitter väldigt nära våra kunder så vi måste hjälpa dem att välja rätt leverantör - vill de ha hållbar it måste de kunna få det.

 Det måste till en ökad transparens från leverantörer. Man måste få veta hur de arbetar, hur de minskar risker, vilka processer de har på plats och vilka resultat de når. Annars är det nästan omöjligt för kunder att välja rätt, säger hon.

Vilka är de hetaste aspekterna inom hållbarhet som diskuteras i år, Chiara Selvetti?

– En aspekt som diskuteras är hur hållbarhet kommer in i upphandlingar framöver. I januari 2017 kommer den nya lagen om offentlig upphandling, då skapas bra möjligheter för kunder från offentliga sektorn att ställa hållbarhetskrav på alla leverantörer. Vi ser den som positiv och diskuterar mycket med kunder kring hur man utvärderar och följer upp krav.

 En annan aspekt är miljö och cirkulär ekonomi. Vi hade ett pass där vi plockade isär en telefon och visade upp vart allt material och alla komponenter tar vägen. Det är en viktig fråga, inte bara inom it, utan i alla industrier. 
Vi uppmanar kunder att använda våra återanvändning- och återvinningstjänster, goitloop, där det finns många vinster att göra.

CmgTlAaWcAAP9RD.jpg

Annachiara Torciano från Samsung diskuterar med folk på plats i Almedalen.

Trots den hårda konkurrensen av seminarier och mingel under den fullsmockade veckan så har även Samsungs evenemang lyckats locka en hel del åhörare hittills - ofta personer som också visat uppskattning till seminarierna efteråt, menar Annachiara Torciano.

 Speciellt när vi haft någon form av aktivitet under tiden har det varit positivt. Som när gästerna fick demontera produkter eller när vi visade virtual realitys möjligheter för byggbranschen.


 Jag är också glad att vi på Samsung är med i debatten kring de lite svårare ämnena, som exempelvis cirkulär ekonomi och avfallshantering. Vi deltar alltid och bjuder in till dialog.


Varför är det viktigt som it-företag att vara på plats i Almedalen, Annachiara Torciano?

 För att det är en viktig vecka i samhällsdebatten i Sverige, både för politiker och civilsamhället. Det är världen som träffas här. I år är det extra rimligt och helt naturligt att vi är här, eftersom vi jobbar med det som är på toppen av agendan, säger hon, medan Chiara Selvetti fyller i:

 Vi är också jättenöjda, Almedalen är en fantastisk plattform för att ha dialog med olika intressenter.


Läs och se mer från Voisters bevakning i Almedalen här. 

Rekommenderad läsning

AnnaChiara-Kina_960x640.jpg
video

Samsung förbättrar för migrantarbetare

14 jul 2017 ledarskap

Förbättrade migrantarbetarvillkor och certifierade smältverk är några av de åtgärder som Samsung jobbat med den senaste tiden. Annachiara Torciano, hållbarhetschef på Samsung Nordic, använder transparensen som ett verktyg för att driva förbättringar.

jason timbuktu diakité i kongo.jpg

Hoppet för konfliktmineralernas offer

23 maj 2018 ledarskap

Denis Mukwege är läkaren som har hjälpt tiotusentals våldtäktsoffer i östra Kongo. Under Almedalsveckan berättar han om vardagen i det konflikthärjade området och hur vi alla kan bidra till en förbättrad situation. Artisten Jason Timbuktu Diakité har samarbetat med Denis Mukwege och ser fram emot Sverigebesöket.

Denis Mukwege  i kongo Foto Torleif Svensson (2).jpg
video

Med mobilen fylld av blod

9 jul 2018 ledarskap

Denis Mukwege har i snart 20 år lagat och botat trasiga kvinnor som utsattas för grovt sexuellt våld i Kongo. Enligt chefsläkaren på Panzisjukhuset kommer kvinnor och barn att fortsätta offras i kriget om värdefulla mineraler om inte konsumenter agerar och protesterar. Denis Mukwege inledde ASF under Almedalsveckan.

 

DeborahAlmedalen_960x640.jpg
video

Så driver upphandling hållbarhet

11 jul 2017 ledarskap

Sverige var en av pionjärerna när det gäller kontraktsbunden hållbarhet menar Deborah Albers, vp operations för hållbarhetsorganisationen EICC. Hon och Peter Nohrstedt, SKL Komentus, pratar om hållbarhet inom offentlig sektor och hur man ska få alla att hålla en högre standard.

Mobilmineraler_960x640.jpg
video

"It-branschens mineraler tar snart slut"

14 jul 2017 ledarskap

Tillgången på viktiga mineraler kommer att ta slut, och därför måste it-branschen bli bättre både på att återvinna och återanvända elektronik. Det menar Niklas Weibo,  SIMS recycling solutions, och Joachim Aronsson, affärsutveckling, Atea.

Kongo_PMU_960x640.jpg
video

Svagt EU-direktiv om konfliktmineraler

13 jul 2017 ledarskap

I våras kom ett nytt EU-direktiv om import av konfliktmineraler men Maria Bard, sakkunnig om Kongo, Pingstmissionens utvecklingssamarbete, tycker att det är för smalt och tandlöst.

Kongo_960x640.jpg
video

Transparens ett måste för hållbarhet

7 jul 2017 ledarskap

Hållbarhetsinitiativ som jobbar över branschgränser är nödvändiga för att få effekt, inte minst för att nå utanför Europas gränser. Sören Enholm, TCO development och Theo Jaekel, människorättsjurist, Vinge advokatbyrå kämpar för mänskliga rättigheter i hela leverantörskedjan.

Sallbring 960640.jpg

Nu ska branschen bli hållbar - på riktigt

6 jul 2017 ledarskap

Under årets politikervecka i Almedalen inleds Atea Sustainability Focus. Det nya initiativet går ut på att lyssna på inköpsorganisationer och öka hållbarheten inom alla led inom it-branschen. 
 De gäster vi samlar här under två dagar har mer beslutsmandat och kraft i hållbarhetsfrågor än vad regeringen kan utföra under ett år, säger Magnus Sallbring, kultur- och marknadsdirektör, Atea. 

PhilBloomer_960x640.jpg
video

"It-företag, granska leverantörerna hårdare"

6 jul 2017 ledarskap

Det räcker inte med att ansluta sig till en organisation utan företag måste gräva djupare sina leverantörskedjor för att upptäcka brott mot mänskliga rättigheter och andra missförhållanden. Det säger Phil Bloomer, chef, Business and human rights research centre.