Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Skrivaren - ett hot mot säkerheten

Fokuserar företag och organisationer för lite på printsäkerhet? Det anser Lars Esping, Category Manager, HP.
 Skrivarna är en bortglömd del när man pratar om säkerhet. Många sätter inte ens dit ett lösenord, säger han.

Text Fredrik Adolfsson 7 juli 2016 säkerhet

printskerhet.jpg

Säkerhet sätts högre och högre på it-chefers prioriteringslistor för varje år som går. Förutom när det gäller skrivare, där diskuteras säkerhetsaspekten inte alls ofta. Det menar i alla fall Lars Esping, som tycker att det måste till en skillnad i inställning.

 Många ser det bara som en skrivare, men i själva verket är den väldigt lik en PC. Den har en inbyggd webbserver, den kan skicka mail och är en nätverksenhet som allt annat.

Problematiken kring slapp printsäkerhet rör inte bara privata företag utan även i högsta grad offentliga verksamheter. I vissa fall kan det till och med vara värre där, exempelvis hos sjukvårdsinstanser, menar Esping.

– Där hanteras väldigt konfidentiella uppgifter och det är inte så många som vill att sin medicinska historik ska komma ut publikt. På så sätt blir skadan där mycket större - men kanske svårare att mäta i siffror och pengar. Ett företag kanske tappar sitt försprång i några år men det går över.

Lars Esping.jpg

Lars Esping vill öka fokuset på säkerheten kring skrivare - både bland offentliga verksamheter och företag.

Märks det någon bättring?

– Vi ser en långsam förbättring men det borde vara större fokus allmänt eftersom säkerhet är ett så pass prioriterat område. Folk har börjat uppmärksamma det lite för att man pratar om det. Men det är långt ifrån lyssna till aktion, det är jag övertygad om.

 Till exempel hade jag en föreläsning om printsäkerhet häromveckan. Det var åtta personer på plats varav sju från offentlig verksamhet. Samtliga angav att de hade en säkerhetspolicy men ingen hade applicerat den på sin printflotta.

Hur vanligt är det med försök till attacker mot skrivare?

 Det är svårt att få reda på eftersom företag och organisationer inte vill berätta det. De exempel som finns är från USA där de haft skyldighet att rapportera, vilket även myndigheter har i Sverige sedan april. Men det finns iallafall statistik på att 60 procent inte bryr sig överhuvudtaget om attacker mot skrivare.

Tre tips från Lars Esping.

1. Använd din it-säkerhetspolicy till skrivaren också. Se hur din printflotta mappar mot policyn, förmodligen kommer den avslöja brister och vissa saker kan du åtgärda.

2. Säkra rätt hårdvara som går ihop med din säkerhetspolicy. Kanske måste du göra avsteg från policyn för att få in rätt hårdvara?

3. Skaffa verktyg som automatiserar jobbet och som automatiskt kan ställa tillbaka allt vid ett uppstått fel. Annars måste du ställa in inställningarna maskin till maskin vilket kan vara väldigt tidskrävande. Ta hjälp av konsulter inom området. 

Läs mer om ämnet:

Rekommenderad läsning

skrivarebild.png
video
Artikeln är ett samarbete mellan HP och Voister

Så säkrar du din skrivare

11 dec 2017 säkerhet

Alla pratar om säkerhet men många lämnar fortfarande en stor lucka öppen av ren okunnighet: skrivarna. HP har utvecklat tre samverkande system som tillsammans täpper till säkerhetshålet.

Sallbring.jpg

Recap av årets svenska it-toppmöte

30 maj 2016 ledarskap

Missade du Atea Bootcamp i år? Oroa dig inte. Här kommer en summering innehållandes lite av det bästa från årets fullsatta event på Hotel Tylösand.

3 Väskor I Färg
video
ett samarbete med Netapp

Netapps tre löften

18 dec 2020 digit

Hög säkerhet, enkel hantering av data i molnet och kostnadseffektiva AI-projekt. Det är Netapps tre löften till it-branschen 2021.

Industrirobot Trendmicro
video
ett samarbete med trend micro

Så säkras OT

11 dec 2020 säkerhet

Industrins produktion blir allt smartare med OT-enheter, som till exempel fabriksrobotar, som kopplas ihop med traditionell it-infrastruktur. Det skapar nya attackmöjligheter för cyberkriminella, men Trend Micros lösning TxOne säkrar den uppkopplade industrin.

Emoji 960640

Youtube-AI hittar hat

10 dec 2020 säkerhet

Youtube kommer framöver att be dig överväga dina kommentarer om de anses olämpliga, redan innan de blivit publicerade. Identifieringen av kommentarerna hanteras av bolagets AI. 

Phishing Teams (1)

Nätfiske med Teams

28 okt 2020 säkerhet

Upp till 50 000 Office 365-användare har blivit måltavla för en utbredd nätfiskeattack. Via mejl säger hackarna att du har missat en chatt i Microsoft Teams, men istället tar de dina inloggningsuppgifter. 

Flod Vid Vindeln

Förbud utmanar Vakin

20 okt 2020 säkerhet

Det norrländska vatten- och avfallsverksamhetsbolaget Vakin kan inte använda molnet fullt ut, vilket bidrar till utmaningar. Genom ett samarbete med bland annat Umeå energi kan verksamheten lösa nuvarande säkerhetsbehov, men framöver hoppas it-chef Mats Wilhelmsson på svenska molntjänster.

Folk Pa Stan 960640

Stort gdpr-missnöje

20 okt 2020 säkerhet

Datainspektionen tar årligen emot 3 000 klagomål om hantering av personuppgifter, vilket är en kraftig ökning. Av klagomålen avser 25 procent brister i medborgarnas rättigheter, till exempel att få registerutdrag och att personuppgifter raderas.

Tjej Håller Ett Like Hjärta I Papp Ovanför Huvudet Som Hon Tittar På Och Ler Brett

Irland granskar Insta

19 okt 2020 säkerhet

Instagram granskas av den irländska motsvarigheten till Datainspektionen. Bakgrunden är att plattformen kan ha misslyckats med att skydda data som rör personer under 18 år.