Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Skrivaren - ett hot mot säkerheten

Fokuserar företag och organisationer för lite på printsäkerhet? Det anser Lars Esping, Category Manager, HP.
 Skrivarna är en bortglömd del när man pratar om säkerhet. Många sätter inte ens dit ett lösenord, säger han.

Text Fredrik Adolfsson 7 juli 2016 säkerhet

printskerhet.jpg

Säkerhet sätts högre och högre på it-chefers prioriteringslistor för varje år som går. Förutom när det gäller skrivare, där diskuteras säkerhetsaspekten inte alls ofta. Det menar i alla fall Lars Esping, som tycker att det måste till en skillnad i inställning.

 Många ser det bara som en skrivare, men i själva verket är den väldigt lik en PC. Den har en inbyggd webbserver, den kan skicka mail och är en nätverksenhet som allt annat.

Problematiken kring slapp printsäkerhet rör inte bara privata företag utan även i högsta grad offentliga verksamheter. I vissa fall kan det till och med vara värre där, exempelvis hos sjukvårdsinstanser, menar Esping.

– Där hanteras väldigt konfidentiella uppgifter och det är inte så många som vill att sin medicinska historik ska komma ut publikt. På så sätt blir skadan där mycket större - men kanske svårare att mäta i siffror och pengar. Ett företag kanske tappar sitt försprång i några år men det går över.

Lars Esping.jpg

Lars Esping vill öka fokuset på säkerheten kring skrivare - både bland offentliga verksamheter och företag.

Märks det någon bättring?

– Vi ser en långsam förbättring men det borde vara större fokus allmänt eftersom säkerhet är ett så pass prioriterat område. Folk har börjat uppmärksamma det lite för att man pratar om det. Men det är långt ifrån lyssna till aktion, det är jag övertygad om.

 Till exempel hade jag en föreläsning om printsäkerhet häromveckan. Det var åtta personer på plats varav sju från offentlig verksamhet. Samtliga angav att de hade en säkerhetspolicy men ingen hade applicerat den på sin printflotta.

Hur vanligt är det med försök till attacker mot skrivare?

 Det är svårt att få reda på eftersom företag och organisationer inte vill berätta det. De exempel som finns är från USA där de haft skyldighet att rapportera, vilket även myndigheter har i Sverige sedan april. Men det finns iallafall statistik på att 60 procent inte bryr sig överhuvudtaget om attacker mot skrivare.

Tre tips från Lars Esping.

1. Använd din it-säkerhetspolicy till skrivaren också. Se hur din printflotta mappar mot policyn, förmodligen kommer den avslöja brister och vissa saker kan du åtgärda.

2. Säkra rätt hårdvara som går ihop med din säkerhetspolicy. Kanske måste du göra avsteg från policyn för att få in rätt hårdvara?

3. Skaffa verktyg som automatiserar jobbet och som automatiskt kan ställa tillbaka allt vid ett uppstått fel. Annars måste du ställa in inställningarna maskin till maskin vilket kan vara väldigt tidskrävande. Ta hjälp av konsulter inom området. 

Rekommenderad läsning

Recap av årets svenska it-toppmöte

30 maj 2016 ledarskap

Sallbring.jpg Sallbring.jpg Sallbring.jpg

Missade du Atea Bootcamp i år? Oroa dig inte. Här kommer en summering innehållandes lite av det bästa från årets fullsatta event på Hotel Tylösand.

Artikeln är ett samarbete mellan HP och Voister

Så säkrar du din skrivare

11 dec 2017 säkerhet

skrivarebild.png skrivarebild.png skrivarebild.png video

Alla pratar om säkerhet men många lämnar fortfarande en stor lucka öppen av ren okunnighet: skrivarna. HP har utvecklat tre samverkande system som tillsammans täpper till säkerhetshålet.

Automatisering lyfter Umeå universitet

6 maj 2016 digit

umea_universitet.jpg umea_universitet.jpg umea_universitet.jpg

ITS vid Umeå universitet har tillsammans med Atea skapat nya flöden för självbetjäning och automatisering med hjälp av virtuella servrar.

Ny vårdapp gör hemtjänsten säkrare

12 maj 2016 digit

vadstena.jpg vadstena.jpg vadstena.jpg

I appen Viva omsorg finns all information hon behöver om de vårdtagare hon ska besöka. Sedan i höstas är vårdappen navet i Vadstena kommuns omsorgsverksamhet.

Vägvalet

17 maj 2016 digit

smedjebacken.jpg smedjebacken.jpg smedjebacken.jpg

Smedjebackens kommun stod vid ett vägskäl. Att förnya och bygga ut sitt datacenter på egen hand var en möjlighet, om än kostsam. Valet blev att outsourca. Här är deras erfarenheter.

Så löste Flash flaskhalsen för Bilia

13 maj 2016 digit

Bilia04.jpg Bilia04.jpg Bilia04.jpg

Sensommaren 2015 blev Bilias it-system segt som sirap. Det kunde ta 30 minuter att logga in och frustrationen bland de 3 000 medarbetarna växte.

Bilias it-avdelning säljer tjänster

13 maj 2016 digit

Bilia11.jpg Bilia11.jpg Bilia11.jpg

Bilias it-verksamhet är så kompetent att den knoppats av i ett dotterbolag som ska sälja tjänster till andra bilåterförsäljare. Även om it-avdelningen utvecklar egna service- och bokningssystem, så är driftmiljön för medarbetarna viktigast.

Säkerhetshoten ingen teknik kan stoppa!

16 maj 2016 säkerhet

Nohlberg.jpg Nohlberg.jpg Nohlberg.jpg

När säkerhetssystemen blir allt mer sofistikerade finns det en sårbarhet som förblir konstant: människan. Social engineering, på svenska social manipulation, är ett av de viktigaste verktygen för den som vill åt din företagsinformation.

Digital omsorg ger mer tid åt dem som behöver det

16 maj 2016 digit

vadstena_1.jpg vadstena_1.jpg vadstena_1.jpg

Vadstena kommun har genom ett nytt digitalt verktyg lyckats kapa bort fyrtio minuters administration från personalen inom hemtjänsten varje dag. Det får både personalen och brukarna att må bättre när det finns mer tid att till exempel ta en kaffe.