Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Skrivaren - ett hot mot säkerheten

printskerhet.jpg

Fokuserar företag och organisationer för lite på printsäkerhet? Det anser Lars Esping, Category Manager, HP.
 Skrivarna är en bortglömd del när man pratar om säkerhet. Många sätter inte ens dit ett lösenord, säger han.

Säkerhet sätts högre och högre på it-chefers prioriteringslistor för varje år som går. Förutom när det gäller skrivare, där diskuteras säkerhetsaspekten inte alls ofta. Det menar i alla fall Lars Esping, som tycker att det måste till en skillnad i inställning.

 Många ser det bara som en skrivare, men i själva verket är den väldigt lik en PC. Den har en inbyggd webbserver, den kan skicka mail och är en nätverksenhet som allt annat.

Problematiken kring slapp printsäkerhet rör inte bara privata företag utan även i högsta grad offentliga verksamheter. I vissa fall kan det till och med vara värre där, exempelvis hos sjukvårdsinstanser, menar Esping.

– Där hanteras väldigt konfidentiella uppgifter och det är inte så många som vill att sin medicinska historik ska komma ut publikt. På så sätt blir skadan där mycket större - men kanske svårare att mäta i siffror och pengar. Ett företag kanske tappar sitt försprång i några år men det går över.

Lars Esping.jpg

Lars Esping vill öka fokuset på säkerheten kring skrivare - både bland offentliga verksamheter och företag.

Märks det någon bättring?

– Vi ser en långsam förbättring men det borde vara större fokus allmänt eftersom säkerhet är ett så pass prioriterat område. Folk har börjat uppmärksamma det lite för att man pratar om det. Men det är långt ifrån lyssna till aktion, det är jag övertygad om.

 Till exempel hade jag en föreläsning om printsäkerhet häromveckan. Det var åtta personer på plats varav sju från offentlig verksamhet. Samtliga angav att de hade en säkerhetspolicy men ingen hade applicerat den på sin printflotta.

Hur vanligt är det med försök till attacker mot skrivare?

 Det är svårt att få reda på eftersom företag och organisationer inte vill berätta det. De exempel som finns är från USA där de haft skyldighet att rapportera, vilket även myndigheter har i Sverige sedan april. Men det finns iallafall statistik på att 60 procent inte bryr sig överhuvudtaget om attacker mot skrivare.

Tre tips från Lars Esping.

1. Använd din it-säkerhetspolicy till skrivaren också. Se hur din printflotta mappar mot policyn, förmodligen kommer den avslöja brister och vissa saker kan du åtgärda.

2. Säkra rätt hårdvara som går ihop med din säkerhetspolicy. Kanske måste du göra avsteg från policyn för att få in rätt hårdvara?

3. Skaffa verktyg som automatiserar jobbet och som automatiskt kan ställa tillbaka allt vid ett uppstått fel. Annars måste du ställa in inställningarna maskin till maskin vilket kan vara väldigt tidskrävande. Ta hjälp av konsulter inom området. 

7 juli 2016 Uppdaterad 14 november 2017 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet

Läs mer om ämnet:

Rekommenderad läsning

skrivarebild.png
video
Artikeln är ett samarbete mellan HP och Voister

Så säkrar du din skrivare

11 dec 2017 säkerhet

Alla pratar om säkerhet men många lämnar fortfarande en stor lucka öppen av ren okunnighet: skrivarna. HP har utvecklat tre samverkande system som tillsammans täpper till säkerhetshålet.

Sallbring.jpg

Recap av årets svenska it-toppmöte

30 maj 2016 ledarskap

Missade du Atea Bootcamp i år? Oroa dig inte. Här kommer en summering innehållandes lite av det bästa från årets fullsatta event på Hotel Tylösand.

Ett Öga Med Ljusblå Färg Som Strålas Utifrån Det På Sidorna
ett samarbete med cisco

Säkra nyheter från Cisco Live

31 mar 2021 säkerhet

Lösenordsfria inlogg, supersnabb datahantering och bättre och säkrare koll på trafiken. Cisco presenterar en mängd nyheter under Cisco Live 2021.

Dator På Skrivbord Med Massa Postitlappar

Ny look i Outlook

4 mar 2021 digit

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Gult Trafikljus Mot Blå Himmel

Digitala nationella prov försenas

2 mar 2021 säkerhet

Plattformen som de digitala nationella proven ska ligga på uppfyller inte de juridiska kraven för skydd av personuppgifter. Nu skjuts därför både proven och testverksamheten upp.

Eu Ladyjustice Schrems
Voister förklarar

Schrems II-domen

22 feb 2021 säkerhet

Schrems II-domen från juli 2020 innebär att det är betydligt svårare att använda amerikanska molntjänster. Men vad betyder domen för dig, hur kom den till och varför heter den Schrems II? Voister förklarar det du behöver veta.

Cyberbrott Folkpåstan 960640

Oklart om cyberbrott

17 feb 2021 säkerhet

Majoriteten av alla européer vet inte hur de ska rapportera ett cyberbrott. I Sverige är omedvetenheten ännu högre än genomsnittet, och hela 81 procent känner inte till hur de ska agera när de ser olagligheter på nätet. 

Clearview Ai

Miljonbot för Clearview

12 feb 2021 säkerhet

Polisen får betala böter på 2,5 miljoner kronor för att man har använt Clearview AI för ansiktsigenkänning. Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, slår fast att Polismyndigheten har hanterat personuppgifter i strid med brottsdatalagen. 

Sverige Covid

MSB:s uppmaning

2 feb 2021 säkerhet

Förra året tog MSB emot 286 rapporter om allvarliga it-incidenter på statliga myndigheter. Det är en minskning jämfört med tidigare år. Nu uppmanar MSB att myndigheter ser över incidenthanteringen och rapporteringen, samt att analysera beroendet till externa leverantörer.