Säkerhetsexperter glödheta på marknaden

AdobeStock_87418405_960x640.jpg

En ny undersökning, Hacking the skills shortage, gjord av CSIS i samarbete med Intel visar att den som utbildar sig inom it-säkerhet inte behöver oroa sig för arbetsmarknaden.

Drygt 770 respondenter i åtta länder har svarat på frågorna och en majoritet, 82 procent, menar att  det finns en stor brist på kvalificerade it-säkerhetsexperter. Nästan lika många, över två tredjedelar, menar att de på grund av bristen blivit utsatta för cyberattacker som orsakat skada. Det är framför allt inom tekniskt avancerade områden som intrångsdetektion och attackbekämpning som bristen är störst.

 Det positiva för dem som studerar idag är förstås att IT-säkerhet är ett område som kommer att ha ett enormt behov av ny och rätt utbildad arbetskraft under de kommande åren. För oss i säkerhetsbranschen är förstås målsättningen att på bästa sätt arbeta tillsammans med skolor och verksamheter för att underlätta den utvecklingen, och få fler unga från olika bakgrunder att känna att det är en tänkbar karriärväg för dem, säger Christoffer Callender, säkerhetsexpert på Intel Security i ett pressmeddelande.

Brist på utbildningar

Till stor del ligger ansvaret för bristen på myndigheterna som inte gör tillräckligt menar tre av fyra respondenter i undersökningen. Bland annat behöver man satsa mer på undervisning på både lägre och högre nivå och stimulera intresset för området. Där kan gamification och hackathons vara bra vägar slår rapporten fast.

Varken den offentliga eller privata sektorn har tagit frågan på allvar.

Christoffer Callender, säkerhetsexpert, Intel Security

 Säkerhetsindustrin har talat länge om hur man ska bemöta anstormningen av hackningar och dataintrång, men varken den offentliga eller privata sektorn har tagit frågan om hur man löser bristen på utbildad säkerhetspersonal på allvar. Det är centralt att vi ser på icke-traditionella sätt att utbilda personal, att få en mer diversifierad säkerhetsindustri och säkerställa att utbildningarna är anpassade till dagens och morgondagens framväxande teknologier, säger Christoffer Callender.

Redan i år beräknas till exempel bristen på personal uppgå till 209 000 bara i USA. Svårast är det att rekrytera folk till den offentliga sektorn. Allt hopp är dock inte ute. Nio av tio i undersökningen tror att säkerhetsrelaterad teknik kan hjälpa till att kompensera för kunskapsbristen.

29 juli 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Miguel Guerrerosäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng