Red Hat och Microsoft i nytt samarbete

27351251684_9a6e73ab48_k_960x640.jpg

Open source-fantasterna på Red Hat hade både affärsmässiga och mjukvarumässiga nyheter att bjuda på när deras årliga Summit gick av stapeln i San Francisco i slutet av juni.

Samarbetet mellan Microsoft och Red Hat var förmodligen en av mässans mer överraskande nyheter, inte minst med tanke på hur de båda företagen positionerat sig. Red Hat företräder open source-communityn medan Microsoft traditionellt inte jobbat med Linux-lösningar.

– De ska ingå ett partnerskap om bland annat SQL för att kunna skala upp det till större miljöer, troligtvis för att bredda marknaden. Den situationen är unik. Red Hat har kommit långt; från att ha varit ett nischat bolag kan man idag mäta sig i många discipliner som datacenterhantering och virtualisering, säger Jonas Emilsson på Atea som var på plats under Red Hat Summit.

Bland de andra nyheterna var bland annat en ny version av utvecklarverktyget Openshift som används för att utveckla och skala applikationer för molnet.

–Det mjukvarudefinierade molnet är en nyckelfaktor de kommande åren och där finns många intressanta lösningar från Red Hat. Ceph och Gluster är två tekniker som gör det möjligt att leverera lagring på kran så att säga. Från apputvecklingshåll verkade det finnas ett enormt intresse för den nya versionen av Openshift.  

Cloud Forms, ett system för molnautomation, fick även det en rejäl översyn lagom till Summit. Utöver de tekniska nyheterna bjöd Summit även på föreläsningar från bland annat Intel och NASA.

– CFO:n på Nasa berättade om hur man använder open source-lösningar för att forska i rymden och Intel pratade om hur man ser på framtiden ur bland annat ett IoT-perspektiv, säger Jonas Emilsson.

Alla stora aktörer var på plats, däribland Cisco vars CTO engineering Dave Ward talade om hur man valt att satsa på open source för många av sina produkter.

– Överlag var det hög klass på eventet. Många av kundcasen var relevanta, som till exempel den tekniske chefen för retailkedjan The Target som gått från ett monolitiskt datacenter och traditionellt arbetssätt till att arbeta agilt och nyttja modern molnteknologi för att kunna vara mer flexibla och följa företagets behov av it-stöd, säger Jonas Emilsson.

4 juli 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Miguel GuerrerodigitFoto Red Hat

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng