Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

“Patienterna ska få ett friare liv”

pixlr grandma.jpg

Cnets nya lösning ska öka livskvaliteten för sjuka.

Den svenska IoT-experten Cnet har kommit fram med den tekniska lösningen Linkwatch Homecare som ska underlätta den digitala vården och låta patienter i större utsträckning få hjälp hemifrån. 

Linkwatch Homecare stödjer egenvård och låter sjuka patienter, lämpligt vid till exempel kroniska sjukdomar som diabetes och astma, sköta mer av vårdprocessen i hemmet. Cnet har på uppdrag av EU utvecklat tekniken bakom lösningen, en process som tog viss tid.

– Vi har lagt ner ungefär tio manår på projektet och testat lösningen på några engelska och danska sjukhus. Då handlade det om vård efter hjärtoperationer där patienterna under en viss period behövde ta ett antal prover minst en gång om dagen för att ställa in rätt medicineringsnivå, säger Ulf Wingstedt, konsultchef på Cnet.

Den nya tjänsten lanserades nu i sommar och ska öka livskvaliteten för sjuka men även vara ekonomiskt fördelaktig för de som levererar vården. I och med den nuvarande effektiviseringstrenden så är det viktigt att utforma vården så att inte nivån blir sämre för vårdtagaren.

 Homecare skapar också möjligheter för patienterna att lära sig om sin livsstil och hur man fungerar. Man får en kontinuerlig kontroll på sina värden. Hur tål jag till exempel belastning gentemot mot vad jag ätit? Jag hoppas att patienterna ska uppleva ett friare liv, säger Ulf Wingstedt.

Homecare är unikt i att det är integrerat i ehälsomyndighetens hälsokonto-app Hälsa för mig, vilket är en väldigt viktig faktor, menar Ulf Wingstedt. Han anser att det i övrigt ofta blir en pryl, kopplat till en app, kopplat till något annat och att det till slut blir väldigt mycket separata lösningar. Det skalar inte upp.

Lösningen är individuellt anpassad helt beroende på vilken sjukdom man har.

Ulf Wingstedt , konsultchef, Cnet

 Det här är en generell plattform så det krävs inte en ny kommunikationslösning om man ska plocka in en till mätapparat utan den tas med i flödet. Den är också individuellt anpassad efter vårdbehov och vad man behöver mäta - beroende på vilken sjukdom man har.

Går det att vidareutveckla produkten på något sätt?

 Absolut. Vi håller på med en pilot nu där vi använder samma tekniska lösning fast anpassad för äldre som behöver nattillsyn. Då ska man via enkla sensorer i bostaden kunna upptäcka avvikelser från personens typiska mönster, exempelvis om hen varit i badrummet längre än vanligt eller ligger i sängen längre tid än vad som är normalt för personen. På så sätt ska hemtjänstpersonal inte behöva åka runt på schema på natten utan istället åka på larm när det verkligen behövs.

 Det blir en kvalitetsfråga både för patienten som inte behöver bli väckt mitt i natten men det sparar också pengar åt kommunerna. Det viktiga där nu är att få det att fungera helt stabilt och att det ska vara enkelt att installera och supportera. I stort sett får det inte vara någon felprocent därför att hemtjänsten måste lita helt på lösningen, annars kan det mycket väl bli tvärtom - att det blir ytterligare ett stresspåslag för dem. Där ligger egentligen den största utmaningen nu, avslutar Ulf Wingstedt.

25 juli 2016 Uppdaterad 14 mars 2017 Reporter Fredrik Adolfsson digit

Rekommenderad läsning

Ett Modernt Vardagsrum

Ny teknik hos Bostaden

23 nov 2020 digit

Först i Sverige med indraget internet till sina bostäder. Bostadsföretaget Bostaden i Umeå fortsätter sin resa att nyttja teknik som skapar nytta för boende och medarbetare. Nästa steg är bland annat en RPA-lösning, som ska ger mer tid till kvartersvärdar och till personalen som hanterar lägenhetshyror.

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

Smarta Klockor

Rekord för wearables

29 sep 2020 digit

Globala marknaden för wearables kommer växa med 14 procent i år, en stigande utveckling som väntas fortsätta de kommande åren. Mest populära är hearables. Det menar analysföretaget IDC.

Två Barn Sitter På En Gräsmatta Rygg Mot Rygg Och Tittar I Var Sin Padda
video
ett samarbete med cisco

Halmstad säkrar med wifi 6

15 maj 2020 digit

När kärnverksamheter som vård och skola inte har den wifi-prestanda de behöver krävs nya lösningar. Med relativt små förändringar av teknik och planering är Halmstads kommun redo för wifi 6.

grönt landskap syns inifrån en bil genom bilrutan.jpg
video
ett samarbete mellan hpe och voister

Zenuitys självkörande framtid

27 mar 2020 digit

Zenuity väljer HPE Greenlake och plattformen high performance computing för att hantera all data kopplat till utvecklingen av självkörande bilar. Ett liknande behov finns i många andra branscher, som vård och finans.

klimat-demonstration-skylt.jpg

AI för klimatet

24 mar 2020 digit

Kan artificiell intelligens minska utsläppen av växthusgaser och hjälpa till med att anpassa samhället till kommande klimatförändringar? Det menar Vinnova och Formas, som i en ny satsning ska driva på AI-användningen för att möta världens klimatutmaningar.

kreditkort-på-rad-2.jpg

Betala med handen

24 jan 2020 digit

Amazon har planer på att låta kunder betala sina inköp genom att scanna handflatorna. Betalningssättet kan komma att användas både i deras egna butiker och på andra ställen.

vindkraft-960640.jpg

Spåra el per timme

20 jan 2020 digit

Nu kan elanvändare få en ökad transparens av sin energianvändning. Microsofts och Vattenfalls lösning spårar förnybar el timme för timme, istället för på årsbaserad data.

toalettstol.jpg

Smart toalett

10 jan 2020 digit

En robot som kommer med toapapper och en sensor som känner av lukten på toaletten och eventuellt avråder dig från att gå in. Det är två av nyheterna från teknikmässan CES, som många har längtat efter.