Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Nytt tänk hos Microsoft

Microsofts årliga partnerevent Worldwide Partner Conference (WPC) hölls i veckan och Ateas Anders Grönlund var en av tusentals partners på plats.
– Tjänstefieringen, virtual reality-genombrottet och samhällsengagemanget är tre av sakerna jag tar med mig hem, säger han.

Text Fredrik Adolfsson 15 juli 2016 ledarskap

wpc2.jpg

På den stora scenen hölls ett antal keynotes, främst från Microsofts interna led.

WPC gick i år av stapeln 10-14 juli i Toronto, Kanada. Där var 220 svenskar varav cirka 50 Microsoft-anställda och 170 partners, en av dem på plats i huvudstaden var Anders Grönlund, partneransvarig för Microsoft på Atea. 

 Jag har varit här elva gånger och det här är ett av de bättre åren. Bland annat har nätverkandet hållit väldigt hög klass.

Vad är det mer som varit så bra?

andersgronlund pixlr.jpg

Anders Grönlund tycker att Microsofts samhällsengagemang imponerar.

 Det är ett intressant år eftersom Microsofts transformation till molnet förändrar företaget i grunden. Det är kul att få vara med och delta eftersom de är en spelare som kommer spela roll i ett samhällsperspektiv.

 Ett av många exempel de visade upp på en keynote handlade om en skola i Tacoma där 55 procent förut gick ut med ofullständiga betyg. Via Microsofts molntjänster kunde lärarna nu agera mycket snabbare gentemot eleverna med problem och nu gick 88 procent ut med bra betyg. Microsoft handlar inte bara om teknik utan de visar även upp ett samhällsengagemang, där tror jag att deras vd Satya Nadella varit viktig. De vill visa att man kan påverka samhället men samtidigt göra en bra affär.

Produktmässigt har det inte varit så mycket nyheter. Snarare är det så att redan utvecklade produkter byggts på med nya funktioner, såsom att Office 365 har slängt in designguide i Powerpoint. Det är också så att de redan etablerade produkterna nu verkar ha etablerat sig lite mer, menar Anders Grönlund.

 De visade exempel på hur man kan göra utbildningar på Boeings flygplansmotorer med hjälp av Hololens vr-glasögon. Det är så dyrt med riktiga motorer men med glasögonen kan man förstå hur alla delar i motorn fungerar och lära sig laga den. Man börjar se de verkliga tillämpningarna av virtual reality nu, genombrottet är här på riktigt.

En trend som Anders Grönlund kunnat se under veckan i Kanada som inte är jätteny - men mer tydlig än någonsin - är tjänstefieringen.

 Till exempel blir Windows 10 mer en tjänst än något annat. Det ska gå att köpa som en tjänst av återförsäljare som får leverera det med mervärde inklusive övervakning, tips och så vidare. En annan given trend är självklart förflyttningen av hela företaget till molnet.

Rekommenderad läsning

blogg_Windows10_960x640.jpg

Grattis på ettårsdagen, Windows 10

21 jun 2016 digit

Nu är det ett år sedan Windows 10 släpptes och i juli släpper Microsoft nästa stora uppdatering: Windows 10 Anniversary Update. Här är några av nyheterna.

robot .jpg

"Vi behöver hitta andra värden än jobb i våra liv"

21 nov 2016 ledarskap

På Microsoft Techdays pratade leverantörsjättens teknikchef Daniel Akenine om arbetets roll på livet i framtiden, automatiserade krig och andra kommande samhällsförändringar.
– I och med att det i framtiden kanske inte är soldater som krigar utan maskiner kan också barriärerna för när länder är redo att kriga bli lägre, säger han.

bertman.JPG

Microsoft tar hjälp av användarna

2 jun 2016 digit

Erik Bertman, vice vd på Microsoft Sverige, pratar om företagets utveckling och framtid. Han ser den nuvarande förändringsfasen som en av de mest spännande någonsin i och med bland annat digitaliseringen och Windows 10.  

surface hub snip.JPG
video

En yta för samverkan

7 jun 2016 ledarskap

En whiteboard för den digitala eran. Så kan man beskriva Microsoft Surface Hub, men den nya mötesplattformen är mer än så.
– Det är ett hjälpmedel för gruppen att göra mer, säger Sebastian Gode, produktmarknadschef på Microsoft.

mathias ekman.jpg

Kvantfysikern som blev vårdens it-guru

30 maj 2017 ledarskap

Mathias Ekman är läraren och kvantfysikern som av en slump hamnade i it-branschen och på Microsoft. Voister träffade honom för ett samtal om demokratisering av AI, hans barn och hur den fjärde industrirevolutionen nu bestämmer hur världen kommer se ut framöver.

OurPeople_AZ_Andreas_Holmgren-025_v2_960x640.jpg

AstraZeneca satsar på en enhet

7 nov 2016 digit

De senaste året har AstraZeneca jobbat med implementeringen av en "one device"-strategi. Nu står man redo att rulla ut den senaste iterationen i början av nästa år, och då är det Windows 10 som tar över efter iOS och W7.

snip bertman.JPG
video

Avmystifiera it och prata så alla förstår

7 nov 2016 ledarskap

Erik Bertman, vice vd på Microsoft Sverige, om några av passen under Gartner Symposium i Barcelona. Digitalisering kräver nya affärsmodeller och ett nytt ledarskap och låt aldrig CIO vara liktydigt med Chief Irrelevance Officer.

Gävle_960x640.jpg

Gävle framtidssäkrar med Windows 10

8 jun 2017 digit

Säkrare och mer användarvänligt – det var två av ledorden som gjorde att Gävle valde att satsa på Windows 10 som plattform för sina närmare 19 000 enheter.