Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Nytt tänk hos Microsoft

Microsofts årliga partnerevent Worldwide Partner Conference (WPC) hölls i veckan och Ateas Anders Grönlund var en av tusentals partners på plats.
– Tjänstefieringen, virtual reality-genombrottet och samhällsengagemanget är tre av sakerna jag tar med mig hem, säger han.

Text Fredrik Adolfsson 15 juli 2016 ledarskap

wpc2.jpg

På den stora scenen hölls ett antal keynotes, främst från Microsofts interna led.

WPC gick i år av stapeln 10-14 juli i Toronto, Kanada. Där var 220 svenskar varav cirka 50 Microsoft-anställda och 170 partners, en av dem på plats i huvudstaden var Anders Grönlund, partneransvarig för Microsoft på Atea. 

 Jag har varit här elva gånger och det här är ett av de bättre åren. Bland annat har nätverkandet hållit väldigt hög klass.

Vad är det mer som varit så bra?

andersgronlund pixlr.jpg

Anders Grönlund tycker att Microsofts samhällsengagemang imponerar.

 Det är ett intressant år eftersom Microsofts transformation till molnet förändrar företaget i grunden. Det är kul att få vara med och delta eftersom de är en spelare som kommer spela roll i ett samhällsperspektiv.

 Ett av många exempel de visade upp på en keynote handlade om en skola i Tacoma där 55 procent förut gick ut med ofullständiga betyg. Via Microsofts molntjänster kunde lärarna nu agera mycket snabbare gentemot eleverna med problem och nu gick 88 procent ut med bra betyg. Microsoft handlar inte bara om teknik utan de visar även upp ett samhällsengagemang, där tror jag att deras vd Satya Nadella varit viktig. De vill visa att man kan påverka samhället men samtidigt göra en bra affär.

Produktmässigt har det inte varit så mycket nyheter. Snarare är det så att redan utvecklade produkter byggts på med nya funktioner, såsom att Office 365 har slängt in designguide i Powerpoint. Det är också så att de redan etablerade produkterna nu verkar ha etablerat sig lite mer, menar Anders Grönlund.

 De visade exempel på hur man kan göra utbildningar på Boeings flygplansmotorer med hjälp av Hololens vr-glasögon. Det är så dyrt med riktiga motorer men med glasögonen kan man förstå hur alla delar i motorn fungerar och lära sig laga den. Man börjar se de verkliga tillämpningarna av virtual reality nu, genombrottet är här på riktigt.

En trend som Anders Grönlund kunnat se under veckan i Kanada som inte är jätteny - men mer tydlig än någonsin - är tjänstefieringen.

 Till exempel blir Windows 10 mer en tjänst än något annat. Det ska gå att köpa som en tjänst av återförsäljare som får leverera det med mervärde inklusive övervakning, tips och så vidare. En annan given trend är självklart förflyttningen av hela företaget till molnet.

Rekommenderad läsning

surface hub snip.JPG
video

En yta för samverkan

7 jun 2016 ledarskap

En whiteboard för den digitala eran. Så kan man beskriva Microsoft Surface Hub, men den nya mötesplattformen är mer än så.
– Det är ett hjälpmedel för gruppen att göra mer, säger Sebastian Gode, produktmarknadschef på Microsoft.

BarnochIT_960x640.jpg

Så hjälper barnen oss att bli mer digitala

12 jun 2016 ledarskap

Den yngre generationen ser det digitala som ett normaltillstånd. Så hur ska man hantera dem och deras förväntningar på it-miljön? Entreprenören Micke Gunnarsson pratar om vikten av respekt för deras syn.

women it .jpg

Allt fler kvinnor söker sig till it-branschen

8 sep 2016 ledarskap

Andelen antagna kvinnor på it- och datautbildningarna på KTH i Stockholm ökar. Anledningen tros vara riktade satsningar.
– Vi ser en positiv utveckling på skolan med fler och fler tjejer men det går fortfarande för sakta, säger rektor Peter Gudmundsson.

snip oscar frisendahl.JPG
video

"Med Surface Hub skulle man kunna följa lektionerna hemifrån"

23 sep 2016 it i skolan

Göranssonska skolan i Sandviken blev en gång i tiden prisat som årets teknikskola, men nu har andra skolor kommit ikapp och gått förbi digitalt. Det vill läraren Oscar Frisendahl ändra på, och som en del i spanar han bland annat in Surface Hub.

Snip nordmaling.JPG
video

"2009 låg vi i botten - sedan digitaliserade vi"

5 okt 2016 ledarskap

2009 placerade sig Nordmalings kommun bland de lägre i Sverige när det kom till måluppfyllelse och de började då använda digitala verktyg för att nå bättre resultat - 2016 blev de som en av tio kommuner utvalda till projektet LEDA för smartare välfärd. Och resan har bara börjat, nu börjar en mer intensiv omvärldsorientering.

snip bertman.JPG
video

Avmystifiera it och prata så alla förstår

7 nov 2016 ledarskap

Erik Bertman, vice vd på Microsoft Sverige, om några av passen under Gartner Symposium i Barcelona. Digitalisering kräver nya affärsmodeller och ett nytt ledarskap och låt aldrig CIO vara liktydigt med Chief Irrelevance Officer.

robot .jpg

"Vi behöver hitta andra värden än jobb i våra liv"

21 nov 2016 ledarskap

På Microsoft Techdays pratade leverantörsjättens teknikchef Daniel Akenine om arbetets roll på livet i framtiden, automatiserade krig och andra kommande samhällsförändringar.
– I och med att det i framtiden kanske inte är soldater som krigar utan maskiner kan också barriärerna för när länder är redo att kriga bli lägre, säger han.

programmering barn .jpg

Skolans reaktion på regeringsbeslut

14 mar 2017 it i skolan

– Lite fegt men ett steg i rätt riktning, säger Mikael Odin, rektor på grundskolan Nya Elementar, om regeringens nya satsning på it och programmering i grund- och gymnasieskolan. 

Jenny och Claes 960640.jpg
video

"Godkänt är att tro för lågt"

7 feb 2017 bett

Malmörektorerna Jenny Nyberg och Claes Jeppsson pratar om hur de vågar gå utanför de traditionella ramarna för att skapa exceptionella resultat.