Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Nytt tänk hos Microsoft

wpc2.jpg

På den stora scenen hölls ett antal keynotes, främst från Microsofts interna led.

Microsofts årliga partnerevent Worldwide Partner Conference (WPC) hölls i veckan och Ateas Anders Grönlund var en av tusentals partners på plats.
– Tjänstefieringen, virtual reality-genombrottet och samhällsengagemanget är tre av sakerna jag tar med mig hem, säger han.

WPC gick i år av stapeln 10-14 juli i Toronto, Kanada. Där var 220 svenskar varav cirka 50 Microsoft-anställda och 170 partners, en av dem på plats i huvudstaden var Anders Grönlund, partneransvarig för Microsoft på Atea. 

 Jag har varit här elva gånger och det här är ett av de bättre åren. Bland annat har nätverkandet hållit väldigt hög klass.

Vad är det mer som varit så bra?

andersgronlund pixlr.jpg

Anders Grönlund tycker att Microsofts samhällsengagemang imponerar.

 Det är ett intressant år eftersom Microsofts transformation till molnet förändrar företaget i grunden. Det är kul att få vara med och delta eftersom de är en spelare som kommer spela roll i ett samhällsperspektiv.

 Ett av många exempel de visade upp på en keynote handlade om en skola i Tacoma där 55 procent förut gick ut med ofullständiga betyg. Via Microsofts molntjänster kunde lärarna nu agera mycket snabbare gentemot eleverna med problem och nu gick 88 procent ut med bra betyg. Microsoft handlar inte bara om teknik utan de visar även upp ett samhällsengagemang, där tror jag att deras vd Satya Nadella varit viktig. De vill visa att man kan påverka samhället men samtidigt göra en bra affär.

Produktmässigt har det inte varit så mycket nyheter. Snarare är det så att redan utvecklade produkter byggts på med nya funktioner, såsom att Office 365 har slängt in designguide i Powerpoint. Det är också så att de redan etablerade produkterna nu verkar ha etablerat sig lite mer, menar Anders Grönlund.

 De visade exempel på hur man kan göra utbildningar på Boeings flygplansmotorer med hjälp av Hololens vr-glasögon. Det är så dyrt med riktiga motorer men med glasögonen kan man förstå hur alla delar i motorn fungerar och lära sig laga den. Man börjar se de verkliga tillämpningarna av virtual reality nu, genombrottet är här på riktigt.

En trend som Anders Grönlund kunnat se under veckan i Kanada som inte är jätteny - men mer tydlig än någonsin - är tjänstefieringen.

 Till exempel blir Windows 10 mer en tjänst än något annat. Det ska gå att köpa som en tjänst av återförsäljare som får leverera det med mervärde inklusive övervakning, tips och så vidare. En annan given trend är självklart förflyttningen av hela företaget till molnet.

15 juli 2016 Uppdaterad 20 november 2019 Reporter Fredrik Adolfsson ledarskap

Rekommenderad läsning

skyddhjalmar-pa-rad.jpg

AFA Försäkring väljer O365

28 jan 2019 digit

Med införandet av Office 365 och Windows 10 vill AFA Försäkring erbjuda medarbetare, konsulter och gäster nya möjligheter. Samtidigt får it-avdelningen ett helt annat uppdrag.

designervasa-fran-LV.jpg

Fyra strategier för blockkedjor

27 sep 2018 ledarskap

Nu börjar näringslivet på allvar upptäcka fördelarna med blockkedjor, som snabbhet, transparens och spårbarhet. Ändå bromsas den globala utvecklingen av en utbredd osäkerhet kring regelverk och ekosystem. Det visar en rapport från PwC.

microsoft-teams-news-960640.jpg

Smartare Teams med AI

25 sep 2018 digit

Teams blir smartare med hjälp av AI, Linkedin integreras med Outlook och flera nya funktioner som höjer säkerheten. Det var några av nyheterna i Microsoft 365 som lanseras under Ignite i Orlando.

en våg håller på att slå över intill en solig strand.jpg
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Inget brus med HP

17 sep 2018 digit

Nu presenterar HP en viktig pusselbit för smarta, digitala möten. Konferenssystemet HP Elite Slice skalar bort onödigt brus, innebär hög säkerhet och är lätt att använda.

industrirobot-960640.jpg

Därför ska du uppdatera W10

2 jul 2018 digit

I Microsofts senaste uppdatering för Windows 10 ska användarna lättare kunna fokusera och komma tillbaka till gamla specifika tidpunkter. Men framförallt utökas skyddet mot ransomware och andra säkerhetshot.

tva-ingenjorer-i-tekniklabb.jpg

Förebilder avgör framtiden

15 jun 2018 ledarskap

Tjejers intresse för tekniska ämnen ökar tydligt när de har en kvinnlig förebild inom området, visar en ny studie. Men det ska mer till för att de ska välja att arbeta i it-branschen.

sju kids står och tittar i en dator och ler.jpg (1)
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Koda lätt i Windows

12 jun 2018 it i skolan

Med HP:s nya dator Stream får du en elevdator fullt utrustad med Windows 10 Pro i S-mode och en bra grund inför höstens programmering i skolorna. Det menar Fredrik Johansson, gymnasielärare i Ronneby.

scaniabil-pa-vag.jpg
video

Scania i ledning med O365

5 jun 2018 digit

Med koncernens största erfarenhet av O365 och Windows 10 är Scania en ledstjärna inom Volkswagen. Nu jobbar företaget för att med goda exempel förändra arbetssättet bland drygt 30 000 medarbetare.

folk går på gatan.jpg

Branschens viktigaste frågor 2018

19 jan 2018 ledarskap

Under Atea Partnermöte på torsdagen samlades 250 av de viktigaste it-leverantörerna i Sverige för en gemensam dragning om de största frågorna 2018. Självklart är hållbarhet prio men det finns fler områden.