Nytt tänk hos Microsoft

wpc2.jpg

På den stora scenen hölls ett antal keynotes, främst från Microsofts interna led.

Microsofts årliga partnerevent Worldwide Partner Conference (WPC) hölls i veckan och Ateas Anders Grönlund var en av tusentals partners på plats.
– Tjänstefieringen, virtual reality-genombrottet och samhällsengagemanget är tre av sakerna jag tar med mig hem, säger han.

WPC gick i år av stapeln 10-14 juli i Toronto, Kanada. Där var 220 svenskar varav cirka 50 Microsoft-anställda och 170 partners, en av dem på plats i huvudstaden var Anders Grönlund, partneransvarig för Microsoft på Atea. 

 Jag har varit här elva gånger och det här är ett av de bättre åren. Bland annat har nätverkandet hållit väldigt hög klass.

Vad är det mer som varit så bra?

andersgronlund pixlr.jpg

Anders Grönlund tycker att Microsofts samhällsengagemang imponerar.

 Det är ett intressant år eftersom Microsofts transformation till molnet förändrar företaget i grunden. Det är kul att få vara med och delta eftersom de är en spelare som kommer spela roll i ett samhällsperspektiv.

 Ett av många exempel de visade upp på en keynote handlade om en skola i Tacoma där 55 procent förut gick ut med ofullständiga betyg. Via Microsofts molntjänster kunde lärarna nu agera mycket snabbare gentemot eleverna med problem och nu gick 88 procent ut med bra betyg. Microsoft handlar inte bara om teknik utan de visar även upp ett samhällsengagemang, där tror jag att deras vd Satya Nadella varit viktig. De vill visa att man kan påverka samhället men samtidigt göra en bra affär.

Produktmässigt har det inte varit så mycket nyheter. Snarare är det så att redan utvecklade produkter byggts på med nya funktioner, såsom att Office 365 har slängt in designguide i Powerpoint. Det är också så att de redan etablerade produkterna nu verkar ha etablerat sig lite mer, menar Anders Grönlund.

 De visade exempel på hur man kan göra utbildningar på Boeings flygplansmotorer med hjälp av Hololens vr-glasögon. Det är så dyrt med riktiga motorer men med glasögonen kan man förstå hur alla delar i motorn fungerar och lära sig laga den. Man börjar se de verkliga tillämpningarna av virtual reality nu, genombrottet är här på riktigt.

En trend som Anders Grönlund kunnat se under veckan i Kanada som inte är jätteny - men mer tydlig än någonsin - är tjänstefieringen.

 Till exempel blir Windows 10 mer en tjänst än något annat. Det ska gå att köpa som en tjänst av återförsäljare som får leverera det med mervärde inklusive övervakning, tips och så vidare. En annan given trend är självklart förflyttningen av hela företaget till molnet.

15 juli 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonledarskap

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng