Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

KTH ska ta fram framtidens gränssnitt

För att göra datorn populär för allmänheten krävdes skrivbordsmetaforen och för den smarta mobilen behövdes touchgränssnittet. Vad blir katalysatorn för Internet of Things? Jo, den smarta, implicita interaktionen, menar Kristina Höök, professor i interaktionsdesign på KTH.

Text Fredrik Adolfsson 12 juli 2016 digit

AdobeStock_105140574.jpeg

Kungliga Tekniska Högskolan erhåller 33 miljoner kronor för att under fem års tid försöka komma fram med en bra interaktionsmodell.

Just nu jobbar Kristina Höök och ett antal andra på skolan med projektet “Smart Implicit Interaktion”. Anledningen är att sakernas internet ska hitta en fungerande och attraktiv interaktionsmodell för att slå igenom på konsumentmarknaden. För att komma fram till en lösning har de fått 33 miljoner kronor från Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF). Projektet startade 1 juli. 

 Vi ska komma på en ny gränssnittsparadigm. Den implicita interaktionen håller sig i bakgrunden och stör inte människan. Den anpassar sig till situationen baserat på dataanalys och våra rörelser. 

Forskar inte vi om det så kommer all information framöver att tas om hand av företag likt Google och Facebook.

Kristina Höök , professor i interaktionsdesign, KTH

Varför behövs den implicita interaktionen? 

 Alla funktioner vi använder nu är i stort sett dialogbaserade. Folk klagar redan nu på att det blir för mycket interaktion. I framtiden, när bilen, hemmet, staden, cykeln och så vidare är smarta och ska diskutera tillståndet med dig så kommer det att bli helt överväldigande.

 Vi har grubblat på det här och kommit fram till att IoT:s interaktion ska vara tyst, behaglig och smälta in med våra miljöer. Den ska använda sin intelligens till att skapa en interaktion som passar med vad man gör just då. Det är egentligen inte konstigare än att när man närmar sig en automatisk dörr så öppnas den. Saker ska hända när vi rör på oss - eller när vi vänder oss mot dem.

kristina höök.jpg

Om vi fortsätter endast med den dialogbaserade interaktionen så kommer det i framtiden att bli helt överväldigande, menar Kristina Höök.

Kristina Höök och hennes medforskare började inte från noll utan projektet bygger på forskning från det 10-åriga centret Mobile Life i Kista. Där har de arbetat med alla möjliga interaktioner, bland annat samarbetade de med Ikea kring en interaktiv matta och lampa. 

 Du ska lägga dig på mattan, ta på hörlurar och ovanför dig har du lampan. Den kommer dimra i samma tempo som du andas, och mattan kommer via trycksensorer att värma dig efter dina rörelser. Tillsammans byggs en harmonisk ljudbild upp som du förhoppningsvis ska njuta av, och inget i den interaktionen är en dialog utan du rör dig, andas och utifrån det skapas en interaktion. Den hittar mönster i din andning och dina rörelser och får dig att trivas. Den sortens interaktion kommer bli allt viktigare om vi inte ska gå under av all data och alla frågor.

Det stundande intåget av Internet of Things kommer även att göra den personliga integriteten till en ännu större fråga, tror Kristina Höök. Det blir hela tiden mer data och mer information om dig som person, vilket också är en av anledningarna till att Kristina Höök vill jobba med projektet. 

 Privacy-problemen är ju självklart stora. Det är därför vi måste forska om det, hur gör vi det här på ett bra sätt? Forskar inte vi om det så kommer ju all information tas om hand av Google, Facebook, Amazon och så vidare, och då har vi inget att säga till om sen. Vi måste bygga framtida system där vi kan ta tillvara på tekniken till max men utan att de blir läskigt övervakande.

Rekommenderad läsning

bergdahl bolwell.JPG

IoT är lösningen för trångbodda

2 jun 2016 digit

I nästa våg av Internet of things kommer vardagen för många av oss att underlättas. Andrew Bolwell från HP Labs och Stefan Bergdahl från HP Sverige ger konkreta exempel.

AdobeStock_91512184.jpeg

"Snart hyr man ut kontor à la Uber"

3 jun 2016 digit

Johan Falk är ansvarig för Intels IoT Ignition Lab i Sverige. Han ser sakernas internet som en självklar del i alla framtidens branscher. Där finns möjligheter att kombinera affärsnytta, hållbarhetsnytta och sänkta kostnader, och gör det även möjligt att driva transformationen mot fossilfritt, menar han.  

permobil.JPG

Permobil digitaliserar

10 jun 2016 digit

Jonas Westerlund från Permobil pratar om företagets globala tillväxt, hur de just nu byter ut sitt affärssystem och hur IoT kan hjälpa deras kunder.

AdobeStock_4552339_Lars_IoT_krönika_960x640.jpg

IoT lägger grunden för lönsamma beslut

17 okt 2016 digit

Att koppla samman IoT och business intelligence är en trend som ger samhällets aktörer underlag för lönsamma beslut. Lars Cederholm, affärsutvecklare på Atea, berättar varför man ska satsa på Internet of Things. 

pixlr grandma.jpg

“Patienterna ska få ett friare liv”

25 jul 2016 digit

Den svenska IoT-experten Cnet har kommit fram med den tekniska lösningen Linkwatch Homecare som ska underlätta den digitala vården och låta patienter i större utsträckning få hjälp hemifrån. 

AdobeStock_77835007_960x640.jpg

Autonoma bilar skapar möjligheter och hot

12 aug 2016 säkerhet

I och med att bilar blir allt mer robotiserade så ökar också hotmöjligheterna. Hackar man en centraluppdatering hos exempelvis Tesla kan man nå höga antal bilar - men de positiva aspekterna är också många. 
– Automation kan innebära klimatbesparingar på 50 procent, säger Peter Georén från KTH. 

AMF-fastigheter-Kontor_960x640.jpg

IoT styr utvecklingen av framtidens kontor

15 aug 2016 digit

Inopererade chip som ger dig tillgång till kontoret, sensorer som reglerar syrehalten i konferensrummen och dataanalys – digitaliseringen ger fastighetsbranschen nya möjligheter och utmaningar.

sopbil_960x640.jpg

Uppkopplade sopbilar avslöjar vattenläckor

16 aug 2016 digit

Dyr fast infrastruktur för att läsa av vattenmätarna? Nej, tyckte Eskilstuna och Strängnäs kommuner och utrustade istället sopbilarna med särskild avläsningsutrustning. Resultatet: En mycket bättre lägesbild till en låg kostnad.