Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

KTH ska ta fram framtidens gränssnitt

AdobeStock_105140574.jpeg

Kungliga Tekniska Högskolan erhåller 33 miljoner kronor för att under fem års tid försöka komma fram med en bra interaktionsmodell.

För att göra datorn populär för allmänheten krävdes skrivbordsmetaforen och för den smarta mobilen behövdes touchgränssnittet. Vad blir katalysatorn för Internet of Things? Jo, den smarta, implicita interaktionen, menar Kristina Höök, professor i interaktionsdesign på KTH.

Just nu jobbar Kristina Höök och ett antal andra på skolan med projektet “Smart Implicit Interaktion”. Anledningen är att sakernas internet ska hitta en fungerande och attraktiv interaktionsmodell för att slå igenom på konsumentmarknaden. För att komma fram till en lösning har de fått 33 miljoner kronor från Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF). Projektet startade 1 juli. 

 Vi ska komma på en ny gränssnittsparadigm. Den implicita interaktionen håller sig i bakgrunden och stör inte människan. Den anpassar sig till situationen baserat på dataanalys och våra rörelser. 

Forskar inte vi om det så kommer all information framöver att tas om hand av företag likt Google och Facebook.

Kristina Höök , professor i interaktionsdesign, KTH

Varför behövs den implicita interaktionen? 

 Alla funktioner vi använder nu är i stort sett dialogbaserade. Folk klagar redan nu på att det blir för mycket interaktion. I framtiden, när bilen, hemmet, staden, cykeln och så vidare är smarta och ska diskutera tillståndet med dig så kommer det att bli helt överväldigande.

 Vi har grubblat på det här och kommit fram till att IoT:s interaktion ska vara tyst, behaglig och smälta in med våra miljöer. Den ska använda sin intelligens till att skapa en interaktion som passar med vad man gör just då. Det är egentligen inte konstigare än att när man närmar sig en automatisk dörr så öppnas den. Saker ska hända när vi rör på oss - eller när vi vänder oss mot dem.

kristina höök.jpg

Om vi fortsätter endast med den dialogbaserade interaktionen så kommer det i framtiden att bli helt överväldigande, menar Kristina Höök.

Kristina Höök och hennes medforskare började inte från noll utan projektet bygger på forskning från det 10-åriga centret Mobile Life i Kista. Där har de arbetat med alla möjliga interaktioner, bland annat samarbetade de med Ikea kring en interaktiv matta och lampa. 

 Du ska lägga dig på mattan, ta på hörlurar och ovanför dig har du lampan. Den kommer dimra i samma tempo som du andas, och mattan kommer via trycksensorer att värma dig efter dina rörelser. Tillsammans byggs en harmonisk ljudbild upp som du förhoppningsvis ska njuta av, och inget i den interaktionen är en dialog utan du rör dig, andas och utifrån det skapas en interaktion. Den hittar mönster i din andning och dina rörelser och får dig att trivas. Den sortens interaktion kommer bli allt viktigare om vi inte ska gå under av all data och alla frågor.

Det stundande intåget av Internet of Things kommer även att göra den personliga integriteten till en ännu större fråga, tror Kristina Höök. Det blir hela tiden mer data och mer information om dig som person, vilket också är en av anledningarna till att Kristina Höök vill jobba med projektet. 

 Privacy-problemen är ju självklart stora. Det är därför vi måste forska om det, hur gör vi det här på ett bra sätt? Forskar inte vi om det så kommer ju all information tas om hand av Google, Facebook, Amazon och så vidare, och då har vi inget att säga till om sen. Vi måste bygga framtida system där vi kan ta tillvara på tekniken till max men utan att de blir läskigt övervakande.

12 juli 2016 Uppdaterad 14 mars 2017 Reporter Fredrik Adolfsson digit

Rekommenderad läsning

Ett Modernt Vardagsrum

Ny teknik hos Bostaden

23 nov 2020 digit

Först i Sverige med indraget internet till sina bostäder. Bostadsföretaget Bostaden i Umeå fortsätter sin resa att nyttja teknik som skapar nytta för boende och medarbetare. Nästa steg är bland annat en RPA-lösning, som ska ger mer tid till kvartersvärdar och till personalen som hanterar lägenhetshyror.

Buss Iot 960640

Sensorer mäter luft

22 okt 2020 digit

Nu mäts Stockholms luftkvalitet med en sensor sittandes på en buss i stadstrafiken. I projektet deltar bland annat Stockholms stad, KTH och MIT. 

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

Smarta Klockor

Rekord för wearables

29 sep 2020 digit

Globala marknaden för wearables kommer växa med 14 procent i år, en stigande utveckling som väntas fortsätta de kommande åren. Mest populära är hearables. Det menar analysföretaget IDC.

Två Barn Sitter På En Gräsmatta Rygg Mot Rygg Och Tittar I Var Sin Padda
video
ett samarbete med cisco

Halmstad säkrar med wifi 6

15 maj 2020 digit

När kärnverksamheter som vård och skola inte har den wifi-prestanda de behöver krävs nya lösningar. Med relativt små förändringar av teknik och planering är Halmstads kommun redo för wifi 6.

grönt landskap syns inifrån en bil genom bilrutan.jpg
video
ett samarbete mellan hpe och voister

Zenuitys självkörande framtid

27 mar 2020 digit

Zenuity väljer HPE Greenlake och plattformen high performance computing för att hantera all data kopplat till utvecklingen av självkörande bilar. Ett liknande behov finns i många andra branscher, som vård och finans.

klimat-demonstration-skylt.jpg

AI för klimatet

24 mar 2020 digit

Kan artificiell intelligens minska utsläppen av växthusgaser och hjälpa till med att anpassa samhället till kommande klimatförändringar? Det menar Vinnova och Formas, som i en ny satsning ska driva på AI-användningen för att möta världens klimatutmaningar.

kreditkort-på-rad-2.jpg

Betala med handen

24 jan 2020 digit

Amazon har planer på att låta kunder betala sina inköp genom att scanna handflatorna. Betalningssättet kan komma att användas både i deras egna butiker och på andra ställen.

vindkraft-960640.jpg

Spåra el per timme

20 jan 2020 digit

Nu kan elanvändare få en ökad transparens av sin energianvändning. Microsofts och Vattenfalls lösning spårar förnybar el timme för timme, istället för på årsbaserad data.