KTH ska ta fram framtidens gränssnitt

AdobeStock_105140574.jpeg

Kungliga Tekniska Högskolan erhåller 33 miljoner kronor för att under fem års tid försöka komma fram med en bra interaktionsmodell.

För att göra datorn populär för allmänheten krävdes skrivbordsmetaforen och för den smarta mobilen behövdes touchgränssnittet. Vad blir katalysatorn för Internet of Things? Jo, den smarta, implicita interaktionen, menar Kristina Höök, professor i interaktionsdesign på KTH.

Just nu jobbar Kristina Höök och ett antal andra på skolan med projektet “Smart Implicit Interaktion”. Anledningen är att sakernas internet ska hitta en fungerande och attraktiv interaktionsmodell för att slå igenom på konsumentmarknaden. För att komma fram till en lösning har de fått 33 miljoner kronor från Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF). Projektet startade 1 juli. 

 Vi ska komma på en ny gränssnittsparadigm. Den implicita interaktionen håller sig i bakgrunden och stör inte människan. Den anpassar sig till situationen baserat på dataanalys och våra rörelser. 

Forskar inte vi om det så kommer all information framöver att tas om hand av företag likt Google och Facebook.

Kristina Höök, professor i interaktionsdesign, KTH

Varför behövs den implicita interaktionen? 

 Alla funktioner vi använder nu är i stort sett dialogbaserade. Folk klagar redan nu på att det blir för mycket interaktion. I framtiden, när bilen, hemmet, staden, cykeln och så vidare är smarta och ska diskutera tillståndet med dig så kommer det att bli helt överväldigande.

 Vi har grubblat på det här och kommit fram till att IoT:s interaktion ska vara tyst, behaglig och smälta in med våra miljöer. Den ska använda sin intelligens till att skapa en interaktion som passar med vad man gör just då. Det är egentligen inte konstigare än att när man närmar sig en automatisk dörr så öppnas den. Saker ska hända när vi rör på oss - eller när vi vänder oss mot dem.

kristina höök.jpg

Om vi fortsätter endast med den dialogbaserade interaktionen så kommer det i framtiden att bli helt överväldigande, menar Kristina Höök.

Kristina Höök och hennes medforskare började inte från noll utan projektet bygger på forskning från det 10-åriga centret Mobile Life i Kista. Där har de arbetat med alla möjliga interaktioner, bland annat samarbetade de med Ikea kring en interaktiv matta och lampa. 

 Du ska lägga dig på mattan, ta på hörlurar och ovanför dig har du lampan. Den kommer dimra i samma tempo som du andas, och mattan kommer via trycksensorer att värma dig efter dina rörelser. Tillsammans byggs en harmonisk ljudbild upp som du förhoppningsvis ska njuta av, och inget i den interaktionen är en dialog utan du rör dig, andas och utifrån det skapas en interaktion. Den hittar mönster i din andning och dina rörelser och får dig att trivas. Den sortens interaktion kommer bli allt viktigare om vi inte ska gå under av all data och alla frågor.

Det stundande intåget av Internet of Things kommer även att göra den personliga integriteten till en ännu större fråga, tror Kristina Höök. Det blir hela tiden mer data och mer information om dig som person, vilket också är en av anledningarna till att Kristina Höök vill jobba med projektet. 

 Privacy-problemen är ju självklart stora. Det är därför vi måste forska om det, hur gör vi det här på ett bra sätt? Forskar inte vi om det så kommer ju all information tas om hand av Google, Facebook, Amazon och så vidare, och då har vi inget att säga till om sen. Vi måste bygga framtida system där vi kan ta tillvara på tekniken till max men utan att de blir läskigt övervakande.

12 juli 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng