Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Jeopardy-vinnaren och kocken Watson

kognitiva losningar.jpg

IBM:s kognitiva system Watson ska ge företag nya sätt att tänka, agera och verka i framtiden, och det tack vare teknik som utnyttjar det naturliga språket, genererering av hypoteser och evidensbaserad inlärning.  

Kognitiva system och lösningar är i stora penseldrag system som förstår människor, bilder och ljud väl. De kan också resonera sig fram till vad som är rätt, och de lär upp snarare än programmerar. IBM:s system Watson blev en snackis 2011 när det vann special-Jeopardy över två stormästare.

 Watson har en förståelse för mänskligt språk och kan resonera sig till vad som är rätt svar efter att ha gått igenom ett antal hypoteser. Innan tävlingen hade man också gett Watson tillgång till ett stort antal uppslagsverk och den hade fått träna på alla tidigare jeopardy-frågor. Då lärde sig Watson hur bra dess olika "hjärndelar" fungerade i olika frågesituationer, säger Mikael Haglund, CTO på IBM Sverige.

Nu har Watson vidareutvecklats åt många olika håll - bland annat finns numera Watson for oncology som hjälper till vid cancerbehandlingar. Det behövs för att det nuförtiden finns mycket mer information kring hur man kan behandla och diagnostisera cancer. Medicineringarna är många, mixarna likaså och man har olika genetiska förutsättningar för olika sorters tumörer. Där kan Watson hjälpa till.

–Viss cancerdiagnostik är som ett gigantiskt big data-problem. Allt ska vägas och matchas, och man ska även ta hänsyn till patientens önskemål. Watson for Oncology hjälper till med det och minskar beräkningstiden drastiskt. Utan systemet kunde det ta veckor - och den tiden kanske inte alla patienter har på sig, säger Mikael Haglund.

IBM_MikaelHaglund_beskuren_2281x2281.jpg

Den ökande "pushen" kring kognitiva lösningar beror på två andra stora trender, nämligen Internet of Things och digitaliseringen, menar Mikael Haglund, IBM.

Watson kan också hjälpa till inom matindustrin. Bland annat kan det bidra till ett mer hållbart samhälle genom att minska matsvinn men även genom att hjälpa kockar med sin kreativitet. Systemet har fått lära sig hur råvaror fungerar och hur de reagerar när man tillagar dem. Den har också fått klart för sig vad människor tycker är goda smaker, vilka som skär sig och hur vi ser smakbalanser. Nu finns “Chef Watson” med recept på internet där det kan hjälpa till att hålla dialog samt göra avvägningar om man har några val att göra. Sopköket och Watson tävlade också nyligen ihop på Restaurangfestivalen i Stockholm.

 De tävlade mot tre mästerkockar om vem som kunde få till bäst maträtter komponerat av råvaror som snart skulle slängas. Målet med det är att få till ett mer hållbart samhälle. Vi slänger för mycket mat nu, föder upp massa djur och odlar saker som inte bli sålda. Det är ett enormt resursslöseri. Mataffärerna har svårt att sälja varor som är nära förbrukningsdag, men Sopköket och Watson försöker bevisa att det går utmärkt att laga mat nära förbrukningsdag, säger Haglund.

Hur ser framtiden ut inom kognitiva lösningar?

 Skälet till att vi nu ser ett ökat drag kring Watson och liknande system är de andra stora trenderna - digitaliseringen och Internet of Things. De gör att vi genererar mycket mer data än tidigare, data som ofta är ostrukturerad. Kring till exempel wearables som fitbits och smarta klockor behöver man väga samman information som mat, rörelse och vikt via olika källor. De är var och en för sig strukturerade men ihop är de ostrukturerade. Där kan de kognitiva systemen komma in och se mönster, rapportera in olika saker och hjälpa till med analyser så att vi kan hålla oss friska.

– Inom hälsa och sjukvård är det också uppenbart att vi behöver system att kunna få hjälp av. Det börjar också dyka upp lite överallt, dels för att vi förväntar oss det men även för att datamängderna blivit så gigantiska att vi inte klarar oss utan hjälpen, avslutar Mikael Haglund.

4 juli 2016 Uppdaterad 6 december 2016 Reporter Fredrik Adolfsson ledarskap

Rekommenderad läsning

ladusvala-ibm-960640.jpg

IBM efterliknar naturen

10 okt 2018 digit

Vi är bara i början av vad vi kan åstadkomma med teknik och den största inspirationskällan är naturen. Därför ligger mycket fokus just nu på brain neuromorphic systems. Det menar Mikael Haglund, teknikchef på IBM, när han gör en trendspaning å sitt företags vägnar.

designervasa-fran-LV.jpg

Fyra strategier för blockkedjor

27 sep 2018 ledarskap

Nu börjar näringslivet på allvar upptäcka fördelarna med blockkedjor, som snabbhet, transparens och spårbarhet. Ändå bromsas den globala utvecklingen av en utbredd osäkerhet kring regelverk och ekosystem. Det visar en rapport från PwC.

ibm-mest-inkluderande-arbetsplats.jpg

IBM mest inkluderande

7 aug 2018 ledarskap

Teknikföretaget IBM Sverige får Unionens pris som Sveriges mest hbtq-vänliga arbetsplats år 2018. IBM prisas bland annat för sitt långsiktiga arbete med att stödja medarbetare som genomgått könsbekräftande vård, så kallat könsbyte.

unga-personer-mobil-AI-960640.jpg

Anställd av en AI

26 mar 2018 digit

Artificiell intelligens som rekryterare? Japp, allt fler arbetsgivare använder robotrekryterare till att bedöma CV:n och personliga brev för att få in rätt person på rätt plats så effektivt som möjligt.

haglund ibm snip.JPG
video

"Vad vi än gör i framtiden kan vi mötas av Watson"

3 nov 2016 digit

Mikael Haglund, CTO på IBM Sverige, pratar om det kognitiva systemet Watson. Det hjälper till inom behandlingen av cancersjuka, det gör filmtrailers och enormt mycket annat. Finns det något som Watson inte kan göra, vilka funktioner får det i framtiden, och finns det kanske något farligt med systemet? 

Robot2_960x640.jpg

Hallå där, roboten Pepper

5 okt 2016 digit

Roboten Pepper var en av deltagarna på IBM Business Connect i Stockholm. Voister tog tillfället i akt att ställa några frågor.

ISS exporterad 960x640.jpg

Watson fixar mat och potatis åt ISS

31 aug 2016 digit

ISS har börjat använda Watson på deras huvudkontor i Köpenhamn, vilket bland annat ska leda till minskat matslöseri och fräschare lokaler.
– Att sätta en mänsklig touch i byggnader bidrar till att öka de anställdas produktivitet, minska frånvaro och göra ett bättre intryck på besökare, säger Kenth Kaerhøg, ISS. 

AdobeStock_76801219_rekrytering_960x640.jpg

"Svårt att hitta seniora talanger"

29 aug 2016 ledarskap

Vad gör man när pensionslösningar och förmånspaket inte räcker som incitament? Det är en del av rekryteringsproblematiken IBM med nordiska rekryteringschefen Eva Wikmark Walin i spetsen försöker lösa.

It Kille 960640

För gammal för tech

17 mar 2021 digit

Åldersdiskriminering är vanligt inom it och tech. Äldre medarbetare antas vara mindre uppdaterade om ny teknik och ha svårare för att bearbeta och lära sig nya saker. Det visar en ny studie.