HPE utbildar nyanställda i Barcelona

Barcelona.jpg

Under två år får de nya HPE-anställda njuta av storstadsliv och sol samtidigt som de får en fullfjädrad utbildning.

HPE använder sig av ett traineeprogram i Barcelona där utexaminerade universitetsstudenter får utbilda sig och jobba inom företaget i cirka två år. Den första av dem har kommit hem, Carl Nordström, numera kundansvarig på HPE.
 Strukturen var perfekt, allt var bra. Jag har byggt upp ett kontaktnät som jag inte hade kunnat göra hemma, säger han.

Hewlett Packard Enterprises traineeprojekt startade 2014 med Carl Nordström, två belgare och fyra holländare. Att de valde att göra satsningen beror till viss del på den bristande återväxten inom it- branschen.

 Vi hade en utmaning i den svenska organisationen med att få in unga talanger. Det är lätt att söka talanger i den befintliga ankdammen, men det är väldigt svårt att få in unga utanför branschen. Många inom it har varit med sedan branschens start, vissa är 50, vissa 45, men räknar man personer under 30 år är de färre. Det finns också en enorm konkurrens med bolag som Spotify, Google och så vidare. Vi ville locka med något nytt, säger Toni Drk, Business Unit Manager, HPE.

På plats i Barcelona får personerna till en början fyra veckors produktträning och två veckors säljträning. Sedan följer löpande utbildningar och jobb som innesäljare. Carl Nordström kom som förste svensk hem i november 2015, och i september kommer ytterligare fyra svenskar hem till Sverige igen för att börja jobba hos HPE. Sammanlagt är de nu 300 deltagande européer varav 15 svenskar i Barcelona.

– Det har gått jättebra och de har verkligen funnits till hands hela tiden. De bearbetar kunder kontinuerligt och på en hög servicenivå. Både deras account manager och deras kunder upplever en högre tillgänglighet än tidigare.

Toni Drk 1 2016 Högupplöst.jpg

Toni Drk och HPE ville locka talanger med något annorlunda.

– Jag tror att det har att göra med att de får en anställning innan de åker iväg till Barcelona. Det är inget inhyrt callcenter utomlands utan gillar de tiden i Barcelona får de också jobb i Sverige vid avslutad utbildning. På så sätt bryr de sig om HPE och känner en förankring i företaget, säger Toni Drk.

Vilket Carl Nordström håller med om. Han hade precis tagit sin universitetsexamen i finans- och företagsekonomi och sökte utbildningen via LinkedIn.

– Jag kände att det var en bra grej de hade lyckats få ihop och jag tyckte att it-branschen kändes intressant. Jag kunde inget om den innan. Under mina 20 månader där lyckades jag bygga upp ett kontaktnät jag inte kunnat göra hemma och jag fick en väldigt genuin och genomgående utbildning, säger han.

När det börjar närma sig slutet av tiden får ISR:erna, som deltagarna kallas, göra en examenspresentationen och diskutera vilka tjänster de vill ha på företaget. Sedan tar det ett halvår från företagets sida att hitta deras roller och då börjar även jakten på nya ISR:er att ersätta med.

– De nya går parallellt med de gamla ett tag och får hjälp av dem med att skaffa boende och annat de första månaderna. Det kan vara bra att ha någon som guidar en i början, säger Toni Drk.

Hur ser det ut framöver? Ska projektet fortsätta?

 Absolut, vi ska fortsätta. Och om det någon gång blir så att vi inte skulle ha en tjänst som kandidaten önskar ledig just då så kan vi alltid erbjuda möjligheter hos våra partners, avslutar Toni Drk.

21 juli 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonledarskap

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng