Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Amazon Web Services satsar på Sverige

AdobeStock_87878912_AWS_960x640.jpg

Hybrid it och molnlösningar är viktiga innovationskraften. Därför storsatsar Amazon Web Services, AWS, på att bygga upp sin nordiska verksamhet med Sverige i spetsen.

– För tio år sedan när vi började i molnet var vi nog rätt omogna och förstod inte skillnaden mellan hybrid it och det publika molnet, men tio år i molnet är som hundår och mognaden har kommit. Idag har vi nått till en punkt där både företag och den offentliga sektorn har krav på en hybrid it-miljö. Det handlar om att kunna svara upp mot kraven på prestanda och att ha kontroll på sin data. Vi kan lokalisera all data till geografiska zoner med multipla datacenter utan den läggs på servrar över hela världen så att kunden har total kontroll över sin data och var den läggs, säger Darren Mowry, Nordenchef på AWS.

Darren Mowry1_960x640.jpg

Darren Mowry, Nordenchef på AWS.

På AWS följer man hela tiden utvecklingen för att kunna möta nya krav från bland annat den nya dataskyddslagen. En åtgärd är att bygga upp en verksamhet kring den offentliga sektorn för att möta de specifika behoven.

– Att jobba mot King eller Ericsson är något helt annat än att jobba mot Skatteverket. Vi har regelbundet möten med olika tillsynsmyndigheter och jag tycker att de visar prov på en stor öppenhet. Vi försöker lära oss om deras vertikaler och behov för att kunna släppa nya mekanismer som hjälper dem att gå över till hybrida it-miljöer.

Sverige en unik marknad

Han menar att den nordiska marknaden, och Sverige i synnerhet, är en unik marknad som kräver en helt annan strategi.

– Sverige har inte den största populationen eller BNP, faktorer som traditionellt legat till grund för investeringar. Vad man däremot har en intressant samling av företag. Här finns stora företag som Volvo och Husqvarna som är allting annat än vad de en gång var, och små företag som King, Mojang och Izettle som är mindre men gjort mirakulösa resor. Det är ett bevis för de fantastiska möjligheterna som finns här.

Darren Mowry anser att den offentliga sektorn i Sverige liknar företagen på så sätt att det finns en vilja att vara progressiv inom it-utvecklingen.

– Det är roligt att se den experimentella naturen även hos myndigheterna.

Man vill inte bara veta vad som händer i realtid utan man vill kunna förutspå framtiden.

Darren Mowry , nordisk chef, AWS

Den nya tekniken med IoT, Big Data och cloud computing ger också helt nya möjligheter för verksamheterna, menar Darren Mowry.

– En stålcontainer är inte längre bara en stålcontainer utan med sensorer kan den användas för att spåra och effektivisera transportrutter. Machine learning är också verkligen frammarsch i Sverige. Man vill inte bara analysera gårdagens data eller se vad som händer i realtid utan man vill kunna förutse framtiden. Vi har institutionaliserat mycket av vår data från vår e-handel som kan användas för business intelligence för att göra prediktioner om framtiden.  

För AWS handlar det nu om att hitta rätt nyckelpersoner till kontoret, en utmaning i sig.

– Sverige har en hög teknisk nivå så nu handlar det bland annat om att hitta välutbildade personer som gillar att experimentera och bygga nytt. Det är inte så enkelt som man skulle kunna tro, men vi vet var vi ska leta och vad vi ska leta efter, säger Darren Mowry.

6 juli 2016 Uppdaterad 13 oktober 2016 Reporter Miguel Guerrero digit Foto AWS

Rekommenderad läsning

Plattor 960640

Covid hjälper plattor

11 feb 2021 digit

Marknaden för plattor gick upp med 18 procent under 2020. Ökningen är en följd av coronapandemin då många letade efter billigare alternativ till bärbara datorer.

Skatteverket

Skatteverkets molnstrategi

11 feb 2021 digit

Myndigheters närvaro i molnet är ett hett diskussionsämne, speciellt efter Schrems II-domen i somras. Men för Skatteverket är molnet en självklarhet, inte minst när det kommer till de europeiska cloudtjänsterna. Dessutom har myndigheten en molngrupp som löpande granskar vilka molntjänster som kan användas.

Hjärtan Molnet

Rekord för molnet

8 feb 2021 digit

Globala investeringar i molninfrastruktur växte med 32 procent under det fjärde kvartalet 2020. Marknaden omsatte 39,9 miljarder dollar under perioden, vilket är 10 miljarder mer än samma period 2019 och därmed den största ökningen någonsin. 

Cevt Redigerad
video
Ett samarbete med Nutanix

Hypereffektiva Cevt

22 jan 2021 digit

För att kunna arbeta med VDI:er med höga grafikkrav har Cevt investerat i ett hyperkonvergerat datacenter från Nutanix. Flexibiliteten och snabbheten uppskattas, vilket även lett till att det tidigare ljumma intresset för VDI:er har ökat.

Aws Säkert Moln Clearstart
video
Ett samarbete mellan AWS och Voister

Moln för publik sektor

23 okt 2020 digit

AWS Clearstart gör att offentlig sektor kan gå in i molnet, utan frågetecken kring Cloud Act eller andra lagar. Med krypteringsnycklar och automatiserad installation ska flytten säkras och förenklas.

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

Paraplyer Hylte
video
ett samarbete med hpe

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet. 

Tårta 960640

IBM delas

9 okt 2020 digit

IBM delar upp verksamheten i företaget, där enheten för it-infrastrukturtjänster blir ett eget bolag i slutet av 2021. IBM kommer i sin tur öka fokuset på det öppna hybrida molnet och AI. 

Olivolja Hälls På En Sked Med Grön Bakgrund
video
Ett samarbete mellan Dell och Voister

Dells väloljade hybrid

11 sep 2020 digit

Dell Technologies Cloud Platform inkluderar allt från självbetjäning och automation till mjukvarudefinierad lagring och nätverk. För alla som vill testa hur det fungerar för just deras verksamhet finns det nu en demomiljö hos Atea.