Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Amazon Web Services satsar på Sverige

Hybrid it och molnlösningar är viktiga innovationskraften. Därför storsatsar Amazon Web Services, AWS, på att bygga upp sin nordiska verksamhet med Sverige i spetsen.

Text Miguel Guerrero Foto AWS 6 juli 2016 digit

AdobeStock_87878912_AWS_960x640.jpg

– För tio år sedan när vi började i molnet var vi nog rätt omogna och förstod inte skillnaden mellan hybrid it och det publika molnet, men tio år i molnet är som hundår och mognaden har kommit. Idag har vi nått till en punkt där både företag och den offentliga sektorn har krav på en hybrid it-miljö. Det handlar om att kunna svara upp mot kraven på prestanda och att ha kontroll på sin data. Vi kan lokalisera all data till geografiska zoner med multipla datacenter utan den läggs på servrar över hela världen så att kunden har total kontroll över sin data och var den läggs, säger Darren Mowry, Nordenchef på AWS.

Darren Mowry1_960x640.jpg

Darren Mowry, Nordenchef på AWS.

På AWS följer man hela tiden utvecklingen för att kunna möta nya krav från bland annat den nya dataskyddslagen. En åtgärd är att bygga upp en verksamhet kring den offentliga sektorn för att möta de specifika behoven.

– Att jobba mot King eller Ericsson är något helt annat än att jobba mot Skatteverket. Vi har regelbundet möten med olika tillsynsmyndigheter och jag tycker att de visar prov på en stor öppenhet. Vi försöker lära oss om deras vertikaler och behov för att kunna släppa nya mekanismer som hjälper dem att gå över till hybrida it-miljöer.

Sverige en unik marknad

Han menar att den nordiska marknaden, och Sverige i synnerhet, är en unik marknad som kräver en helt annan strategi.

– Sverige har inte den största populationen eller BNP, faktorer som traditionellt legat till grund för investeringar. Vad man däremot har en intressant samling av företag. Här finns stora företag som Volvo och Husqvarna som är allting annat än vad de en gång var, och små företag som King, Mojang och Izettle som är mindre men gjort mirakulösa resor. Det är ett bevis för de fantastiska möjligheterna som finns här.

Darren Mowry anser att den offentliga sektorn i Sverige liknar företagen på så sätt att det finns en vilja att vara progressiv inom it-utvecklingen.

– Det är roligt att se den experimentella naturen även hos myndigheterna.

Man vill inte bara veta vad som händer i realtid utan man vill kunna förutspå framtiden.

Darren Mowry , nordisk chef, AWS

Den nya tekniken med IoT, Big Data och cloud computing ger också helt nya möjligheter för verksamheterna, menar Darren Mowry.

– En stålcontainer är inte längre bara en stålcontainer utan med sensorer kan den användas för att spåra och effektivisera transportrutter. Machine learning är också verkligen frammarsch i Sverige. Man vill inte bara analysera gårdagens data eller se vad som händer i realtid utan man vill kunna förutse framtiden. Vi har institutionaliserat mycket av vår data från vår e-handel som kan användas för business intelligence för att göra prediktioner om framtiden.  

För AWS handlar det nu om att hitta rätt nyckelpersoner till kontoret, en utmaning i sig.

– Sverige har en hög teknisk nivå så nu handlar det bland annat om att hitta välutbildade personer som gillar att experimentera och bygga nytt. Det är inte så enkelt som man skulle kunna tro, men vi vet var vi ska leta och vad vi ska leta efter, säger Darren Mowry.

Rekommenderad läsning

Framtidsspan_960x640.jpg

Så blir 2017 enligt Voister

4 jan 2017 digit

Nu kommer containrarna, mikrotjänsterna, virtuella assistenter och givetvis kommer vi att se ännu mer av hyperkonvergerade datacenter. 2017 har precis börjat och Voister pekar ut de stora trenderna.

mountain-native-app-960640.jpg
video
Ett samarbete mellan NetApp och Voister

Så gör du en säker molnflytt

30 maj 2018 digit

Många vill ut i molnet men är rädda för att tappa kontrollen över sin data på vägen. NetApp hjälper dig med att säkra och anpassa övergången, oavsett om du väljer Azure, AWS eller Googles moln.

tre kirurger opererar.jpg
Ett samarbete mellan IBM och Voister

Säker storagelösning för vården

20 jun 2018 digit

Inga driftstopp och stor frihet och trygghet. Det är några av fördelarna med IBM:s lagringslösning Spectrum Virtualize. Det menar Göran Lindmark, it-arkitekt infrastruktur på VLL som var bland de första att investera i en virtualiserad lagringslösning.

robotgräsklippare-husqvarna-960640.jpg

Klipp gräset med rösten

16 mar 2018 digit

Snart kan du klippa gräset med hjälp av Amazons röstassistent Alexa. Husqvarna lanserar nämligen i september röststyrning av sin Automower genom nya Just Ask Alexa.

cool-dansare-som-ar-flexibel.jpg
video

Snabb och flexibel med Cisco

20 sep 2018 digit

För Cisco är hybrid it-drift det som gäller, eftersom det tillämpar både en hög säkerhet och snabbhet. Men det finns också utmaningar, en av dem största är själva införandet, menar Greger Jerlehagen, datacenterchef på Cisco Sverige.

snygga-accessoarer-i-svart.jpg

Motvind för e-handeln

24 sep 2018 digit

Utländska webbutiker har vunnit mark i Sverige de senaste åren och trenden ser ut att fortsätta. Wish, Zalando och Ebay ligger på topp-10-listan och då har inte Amazon ens kommit igång med sin nyetablering, visar en ny rapport.

lantmateriet-mixedrealirt-960640.jpg

MR och containrar för Lantmäteriet

15 okt 2018 digit

När Lantmäteriet omvärldsbevakar så är det bland annat Windows Server 2019, mixed reality, containrar och automatisering som är i fokus. Gemensamt för lösningarna är att de ska kunna leda till en ökad effektivisering inom flera olika områden. 

 

skugga på av man i trappen till en kuslig källare.jpg
video

Så tömdes Gagnef på it

7 nov 2018 digit

För att minska stressen att ständigt ha koll på den senaste tekniken har Gagnef kommun flyttat all sin it-drift till ett externt datacenter i Umeå. Det innebär också mer tid för kommunens tekniker att löpande stötta verksamheten.

 

helsingfors.jpg

Drönare till dörren

10 dec 2018 digit

I vår lanseras Europas första hemleveranser med drönare. Bakom satsningen ligger Googleavknoppningen Wing som valt Helsingfors som centrum för att testa 5-10 drönare i ett tufft klimat.