Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Amazon Web Services satsar på Sverige

Hybrid it och molnlösningar är viktiga innovationskraften. Därför storsatsar Amazon Web Services, AWS, på att bygga upp sin nordiska verksamhet med Sverige i spetsen.

Text Miguel Guerrero Foto AWS 6 juli 2016 digit

AdobeStock_87878912_AWS_960x640.jpg

– För tio år sedan när vi började i molnet var vi nog rätt omogna och förstod inte skillnaden mellan hybrid it och det publika molnet, men tio år i molnet är som hundår och mognaden har kommit. Idag har vi nått till en punkt där både företag och den offentliga sektorn har krav på en hybrid it-miljö. Det handlar om att kunna svara upp mot kraven på prestanda och att ha kontroll på sin data. Vi kan lokalisera all data till geografiska zoner med multipla datacenter utan den läggs på servrar över hela världen så att kunden har total kontroll över sin data och var den läggs, säger Darren Mowry, Nordenchef på AWS.

Darren Mowry1_960x640.jpg

Darren Mowry, Nordenchef på AWS.

På AWS följer man hela tiden utvecklingen för att kunna möta nya krav från bland annat den nya dataskyddslagen. En åtgärd är att bygga upp en verksamhet kring den offentliga sektorn för att möta de specifika behoven.

– Att jobba mot King eller Ericsson är något helt annat än att jobba mot Skatteverket. Vi har regelbundet möten med olika tillsynsmyndigheter och jag tycker att de visar prov på en stor öppenhet. Vi försöker lära oss om deras vertikaler och behov för att kunna släppa nya mekanismer som hjälper dem att gå över till hybrida it-miljöer.

Sverige en unik marknad

Han menar att den nordiska marknaden, och Sverige i synnerhet, är en unik marknad som kräver en helt annan strategi.

– Sverige har inte den största populationen eller BNP, faktorer som traditionellt legat till grund för investeringar. Vad man däremot har en intressant samling av företag. Här finns stora företag som Volvo och Husqvarna som är allting annat än vad de en gång var, och små företag som King, Mojang och Izettle som är mindre men gjort mirakulösa resor. Det är ett bevis för de fantastiska möjligheterna som finns här.

Darren Mowry anser att den offentliga sektorn i Sverige liknar företagen på så sätt att det finns en vilja att vara progressiv inom it-utvecklingen.

– Det är roligt att se den experimentella naturen även hos myndigheterna.

Man vill inte bara veta vad som händer i realtid utan man vill kunna förutspå framtiden.

Darren Mowry , nordisk chef, AWS

Den nya tekniken med IoT, Big Data och cloud computing ger också helt nya möjligheter för verksamheterna, menar Darren Mowry.

– En stålcontainer är inte längre bara en stålcontainer utan med sensorer kan den användas för att spåra och effektivisera transportrutter. Machine learning är också verkligen frammarsch i Sverige. Man vill inte bara analysera gårdagens data eller se vad som händer i realtid utan man vill kunna förutse framtiden. Vi har institutionaliserat mycket av vår data från vår e-handel som kan användas för business intelligence för att göra prediktioner om framtiden.  

För AWS handlar det nu om att hitta rätt nyckelpersoner till kontoret, en utmaning i sig.

– Sverige har en hög teknisk nivå så nu handlar det bland annat om att hitta välutbildade personer som gillar att experimentera och bygga nytt. Det är inte så enkelt som man skulle kunna tro, men vi vet var vi ska leta och vad vi ska leta efter, säger Darren Mowry.

Rekommenderad läsning

Så blir 2017 enligt Voister

4 jan 2017 digit

Framtidsspan_960x640.jpg Framtidsspan_960x640.jpg Framtidsspan_960x640.jpg

Nu kommer containrarna, mikrotjänsterna, virtuella assistenter och givetvis kommer vi att se ännu mer av hyperkonvergerade datacenter. 2017 har precis börjat och Voister pekar ut de stora trenderna.

Amazon och VMware i nytt molnsamarbete

12 jun 2017 digit

anna-maria jonas emilsson.JPG anna-maria jonas emilsson.JPG anna-maria jonas emilsson.JPG video

VMware och Amazon har gått in i ett samarbete som innebär att Amazon framöver kommer bygga sina molntjänster på VMwares plattform. Enligt Anna-Maria Löweberg på VMware och Jonas Emilsson på Atea så kan det innebära stora möjligheter för kunder, branschen i stort och för VMware. 

Automatisering lyfter Umeå universitet

6 maj 2016 digit

umea_universitet.jpg umea_universitet.jpg umea_universitet.jpg

ITS vid Umeå universitet har tillsammans med Atea skapat nya flöden för självbetjäning och automatisering med hjälp av virtuella servrar.

Vägvalet

17 maj 2016 digit

smedjebacken.jpg smedjebacken.jpg smedjebacken.jpg

Smedjebackens kommun stod vid ett vägskäl. Att förnya och bygga ut sitt datacenter på egen hand var en möjlighet, om än kostsam. Valet blev att outsourca. Här är deras erfarenheter.

Så löste Flash flaskhalsen för Bilia

13 maj 2016 digit

Bilia04.jpg Bilia04.jpg Bilia04.jpg

Sensommaren 2015 blev Bilias it-system segt som sirap. Det kunde ta 30 minuter att logga in och frustrationen bland de 3 000 medarbetarna växte.

Bilias it-avdelning säljer tjänster

13 maj 2016 digit

Bilia11.jpg Bilia11.jpg Bilia11.jpg

Bilias it-verksamhet är så kompetent att den knoppats av i ett dotterbolag som ska sälja tjänster till andra bilåterförsäljare. Även om it-avdelningen utvecklar egna service- och bokningssystem, så är driftmiljön för medarbetarna viktigast.

Säkerhet som nummer ett

24 maj 2016 digit

Highres_Atea_Uppsala.Sjh.U_DSC9092_Kristofer-Samuelsson-Photography.jpg Highres_Atea_Uppsala.Sjh.U_DSC9092_Kristofer-Samuelsson-Photography.jpg Highres_Atea_Uppsala.Sjh.U_DSC9092_Kristofer-Samuelsson-Photography.jpg

Läkarna och sjuksköterskorna på Akademiska sjukhuset i Uppsala märker inte om en server går ned. Med en virtualiserad lösning kopplas automatiskt andra servrar in och tar över driften.

Därför valde riksförbundet trådlöst

24 maj 2016 digit

Riksidrottsförbundet.jpg Riksidrottsförbundet.jpg Riksidrottsförbundet.jpg

Bättre täckning, en ökad rörlighet samt att it-avdelningen slipper tänka på drift och support. Det är de främsta skälen till att Riksidrottsförbundet valde en trådlös och molnbaserad it-tjänst, säger Fredrik Larsson, it-chef på Riksidrottsförbundet.

Gå från molnlagring till komplett tjänstekatalog

19 maj 2016 digit

Gå-grån-molnlagring.jpg Gå-grån-molnlagring.jpg Gå-grån-molnlagring.jpg

Är ditt företag redo att ta språnget från sin hybrida it-miljö till att ha en fullfjädrad verksamhetsnära tjänstekatalog? Jonas Emilsson, affärsutvecklare på Atea förklarar hur du får en lyckad implementering.