Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

"Vi är inte fast i 50-talet"

Nätverkande och självförtroende var på agendan när IAMCP och nätverket Women in Technology anordnade ett event för it-kvinnor i Microsofts lokaler i Akalla utanför Stockholm.  
– Tro på er själva, förstärk era styrkor, säger Asal Hasselberg, Microsoft.

Text Fredrik Adolfsson Foto Atea 10 juni 2016 ledarskap

westerlund1.jpg

Helene Stafferöd Westerlund

I fredags anordade IAMCP (International Association of Microsoft Channel Partners) och Women in Technology-nätverket ett morgonevent för kvinnor inom it-branschen. På agendan var frukostmingel och två föreläsare: Helene Stafferöd Westerlund, plattformsutvecklare på Betsson, och Asal Hasselberg, engagement manager på Microsoft. Först ut var Helene Stafferöd Westerlund som pratade om Betssons verksamhet och hennes väg från studierna inom datasystemvetenskap och business administration för att sedan gå vidare till jobb inom finansindustrin och fortsättningsvis spelindustrin. Hon nämnde även skillnaderna mellan olika länders verksamheter och tänk. Vi i Sverige är väldigt bra på mycket men vi borde bli bättre på att bjuda in nytt folk till sociala sammanhang, inte fortsätta säga: “Nej jag ska träffa en kompis ikväll, vi kanske kan ses nästa vecka”, menar Westerlund. 

 Vi borde bli bättre på att engagera oss i nya bekantskaper, vara intresserade av våra kollegor och lära känna varandra när vi väl ses. På så sätt kan det bli enklare om man jobbar på ett globalt företag och exempelvis ska ha Skype-möten.

Intog scenen efter Westerlund gjorde Asal Hasselberg, Microsofts 153 centimeter långa basketspelare, till tonerna av “I wish I was a little bit taller”. Hon berättade om hur hon som ung iranier fick karriäralternativen läkare, jurist, ingenjör eller - om skolan skulle gå mindre bra - tandläkare av sina föräldrar. Istället hamnade hon i it-sfären via en tvåårsutbildning på Nackademien. Att allt är möjligt var lite Asals budord under föreläsningen, och ett exempel tog hon ifrån ett bröllop som hon var toastmaster på nyligen.

 En åttaåring ville hålla tal vilket var jättecoolt. Det enda han ville att jag skulle presentera honom som fotbollsproffs innan han gick upp. Självklart gick jag med på det. Och det är ju så det är, alla vi här är också proffs. Ta fram fotbollsproffsen i er. Det är inte 50-talet längre, vi kvinnor står inte i köket. Nu sitter vi i styrelserummen, allt är inte så mansdominerat längre. Tro på er själva. Förstärk era styrkor.

Läs mer om ämnet:

Rekommenderad läsning

smedjebacken.jpg

Vägvalet

17 maj 2016 digit

Smedjebackens kommun stod vid ett vägskäl. Att förnya och bygga ut sitt datacenter på egen hand var en möjlighet, om än kostsam. Valet blev att outsourca. Här är deras erfarenheter.

world-of-warcraft-cataclysm-22.jpg

Digitala hantverkare – de nya it-konsulterna?

16 maj 2016 ledarskap

Framtidens it-konsult kanske saknar formell utbildning och har skolats i World of warcraft snarare än traditionella läroinstitut. Istället är det mod, nytänkande, engagemang och konstnärlig talang som betyder mest. Möt de nya digitala hantverkarna!

Catrin D_Catrin Diatz_Uppsala_Atea__DSC8542_Kristofer Samuelsson PhotographyKristofer Samuelsson Photography.jpg

Förändringsledaren

23 maj 2016 digitalt ledarskap

Catrin Ditz skapade ordning ur kaos i Uppsala kommuns it-organisation och etablerade kommunen som en av landets mest drivande inom digitalisering. Hennes framgångsrecept stavas kommunikation och en stark tro på sina medarbetare.

strömme.JPG

Maria Strømme om nanoteknik

2 maj 2016 ledarskap

Professor i nanoteknologi, Maria Strømme, pratar om hur nanotekniken kommer att påverka framtidens samhälle.

gartner.jpg

Komplex omvärld kräver nya ledare

19 maj 2016 ledarskap

Digitaliseringen skapar en komplex värld som kräver ett nytt förhållningssätt till ledarskap och affärsutveckling. För att navigera i den nya världen har Gartner sammanställt fem paradoxer som hjälper oss att förstå vilka utmaningar som väntar.

mcnab.jpg

Kundens tillit numera CIO:s ansvar

20 maj 2016 ledarskap

Idag är det omöjligt att skydda verksamheten till hundra procent, därför krävs nya säkerhetsstrategier, säger James McNab, ansvarig för cybersäkerhet på Cisco.

Mona Ekesryd.jpg

Ledarglädje

19 maj 2016 ledarskap

De som söker sig till Stadsmissionens it-avdelning drivs av en vilja att göra skillnad för de mest utsatta. Här beskriver it-chefen Mona Ekesryd hur hon ser på ledarskap och kompetensutveckling i ett allt hårdare samhällsklimat.

lotta-ungerth.jpg

Allt fler har en plan för sin digitalisering

20 maj 2016 ledarskap

Det är fantastiskt att fler än hälften, 54 procent, av de it-proffs som besökte Atea IT-arena i höstas, har en plan för hur de ska digitalisera sin verksamhet. Det anser Charlotta Ungerth, CIO på Atea, när hon kommenterar undersökningen där 2 700 deltagare svarade.

bollwell.jpg

HP Labs Bolwell talade inför storpublik

25 maj 2016 ledarskap

Andrew Bolwell från HP Labs pratade inför fullt hus under onsdagseftermiddagens sommarvärme om hur ny teknik skapar nya förutsättningar för förändringar och framsteg.