Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

"Vi är inte fast i 50-talet"

westerlund1.jpg

Helene Stafferöd Westerlund

Nätverkande och självförtroende var på agendan när IAMCP och nätverket Women in Technology anordnade ett event för it-kvinnor i Microsofts lokaler i Akalla utanför Stockholm.  
– Tro på er själva, förstärk era styrkor, säger Asal Hasselberg, Microsoft.

I fredags anordade IAMCP (International Association of Microsoft Channel Partners) och Women in Technology-nätverket ett morgonevent för kvinnor inom it-branschen. På agendan var frukostmingel och två föreläsare: Helene Stafferöd Westerlund, plattformsutvecklare på Betsson, och Asal Hasselberg, engagement manager på Microsoft. Först ut var Helene Stafferöd Westerlund som pratade om Betssons verksamhet och hennes väg från studierna inom datasystemvetenskap och business administration för att sedan gå vidare till jobb inom finansindustrin och fortsättningsvis spelindustrin. Hon nämnde även skillnaderna mellan olika länders verksamheter och tänk. Vi i Sverige är väldigt bra på mycket men vi borde bli bättre på att bjuda in nytt folk till sociala sammanhang, inte fortsätta säga: “Nej jag ska träffa en kompis ikväll, vi kanske kan ses nästa vecka”, menar Westerlund. 

 Vi borde bli bättre på att engagera oss i nya bekantskaper, vara intresserade av våra kollegor och lära känna varandra när vi väl ses. På så sätt kan det bli enklare om man jobbar på ett globalt företag och exempelvis ska ha Skype-möten.

Intog scenen efter Westerlund gjorde Asal Hasselberg, Microsofts 153 centimeter långa basketspelare, till tonerna av “I wish I was a little bit taller”. Hon berättade om hur hon som ung iranier fick karriäralternativen läkare, jurist, ingenjör eller - om skolan skulle gå mindre bra - tandläkare av sina föräldrar. Istället hamnade hon i it-sfären via en tvåårsutbildning på Nackademien. Att allt är möjligt var lite Asals budord under föreläsningen, och ett exempel tog hon ifrån ett bröllop som hon var toastmaster på nyligen.

 En åttaåring ville hålla tal vilket var jättecoolt. Det enda han ville att jag skulle presentera honom som fotbollsproffs innan han gick upp. Självklart gick jag med på det. Och det är ju så det är, alla vi här är också proffs. Ta fram fotbollsproffsen i er. Det är inte 50-talet längre, vi kvinnor står inte i köket. Nu sitter vi i styrelserummen, allt är inte så mansdominerat längre. Tro på er själva. Förstärk era styrkor.

10 juni 2016 Uppdaterad 4 februari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson ledarskap Foto Atea

Rekommenderad läsning

It Kille 960640

För gammal för tech

17 mar 2021 digit

Åldersdiskriminering är vanligt inom it och tech. Äldre medarbetare antas vara mindre uppdaterade om ny teknik och ha svårare för att bearbeta och lära sig nya saker. Det visar en ny studie. 

Kvinna Orange Bakgrund 960640

Jämställd 2050

16 dec 2020 digit

It och telekom är fortsatt en mansdominerad bransch. Trots en viss ökning av antalet kvinnor i branschen sker förändringen långsamt och det kan ta upp till 30 år innan branschen är jämställd.

Barnekow Some
podcast

Så skapar MS förtroende

5 jun 2020 digit

Digitalisering är en lagsport som kräver samarbete och mindre konsensus. Det menar Hélène Barnekow Sverigechef Microsoft, som beskriver sig som en envis framtidsoptimist i Voisterpodden tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Lisa Nore, Voister. 

kalle, lisa och stefan.jpg
podcast

HP gör 20 procent nytt

8 apr 2020 digit

När Stefan Bergdahl, Sverigechef HP, började på bolaget för 30 år sedan var det närheten från busshållplatsen som avgjorde valet. Ett bra val i många avseenden med tanke på det Stefan har åstadkommit. Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Elisabeth Nore på Voister, pratar ledarskap, hållbarhet och jämställdhet med Stefan Bergdahl i Voisterpodden.

man-jamstalldhet-960640.jpg

Jämställd utan män

31 okt 2019 ledarskap

Digital inkludering oavsett ålder och kön, ett bättre språk och inga fler event speciellt anpassade för kvinnor. Det var några av synpunkterna som togs upp när jämställdhet inom it diskuterades under Microsoft Techdays.

designervasa-fran-LV.jpg

Fyra strategier för blockkedjor

27 sep 2018 ledarskap

Nu börjar näringslivet på allvar upptäcka fördelarna med blockkedjor, som snabbhet, transparens och spårbarhet. Ändå bromsas den globala utvecklingen av en utbredd osäkerhet kring regelverk och ekosystem. Det visar en rapport från PwC.

tva-ingenjorer-i-tekniklabb.jpg

Förebilder avgör framtiden

15 jun 2018 ledarskap

Tjejers intresse för tekniska ämnen ökar tydligt när de har en kvinnlig förebild inom området, visar en ny studie. Men det ska mer till för att de ska välja att arbeta i it-branschen.

folk går på gatan.jpg

Branschens viktigaste frågor 2018

19 jan 2018 ledarskap

Under Atea Partnermöte på torsdagen samlades 250 av de viktigaste it-leverantörerna i Sverige för en gemensam dragning om de största frågorna 2018. Självklart är hållbarhet prio men det finns fler områden.

KragicDanica_robot_2.jpg

Danica Kragic: Robotar gör oss mänskliga

30 okt 2017 ledarskap

För Danica Kragic på KTH är robotar och AI förutsättningen för bättre vård, bättre utbildning och ett bättre samhälle. Helt enkelt för att robotar ger oss mer tid med andra människor. Men för att komma dit behöver robotar både lära sig diska och läsa manualer.