"Vi är inte fast i 50-talet"

westerlund1.jpg

Helene Stafferöd Westerlund

Nätverkande och självförtroende var på agendan när IAMCP och nätverket Women in Technology anordnade ett event för it-kvinnor i Microsofts lokaler i Akalla utanför Stockholm.  
– Tro på er själva, förstärk era styrkor, säger Asal Hasselberg, Microsoft.

I fredags anordade IAMCP (International Association of Microsoft Channel Partners) och Women in Technology-nätverket ett morgonevent för kvinnor inom it-branschen. På agendan var frukostmingel och två föreläsare: Helene Stafferöd Westerlund, plattformsutvecklare på Betsson, och Asal Hasselberg, engagement manager på Microsoft. Först ut var Helene Stafferöd Westerlund som pratade om Betssons verksamhet och hennes väg från studierna inom datasystemvetenskap och business administration för att sedan gå vidare till jobb inom finansindustrin och fortsättningsvis spelindustrin. Hon nämnde även skillnaderna mellan olika länders verksamheter och tänk. Vi i Sverige är väldigt bra på mycket men vi borde bli bättre på att bjuda in nytt folk till sociala sammanhang, inte fortsätta säga: “Nej jag ska träffa en kompis ikväll, vi kanske kan ses nästa vecka”, menar Westerlund. 

 Vi borde bli bättre på att engagera oss i nya bekantskaper, vara intresserade av våra kollegor och lära känna varandra när vi väl ses. På så sätt kan det bli enklare om man jobbar på ett globalt företag och exempelvis ska ha Skype-möten.

Intog scenen efter Westerlund gjorde Asal Hasselberg, Microsofts 153 centimeter långa basketspelare, till tonerna av “I wish I was a little bit taller”. Hon berättade om hur hon som ung iranier fick karriäralternativen läkare, jurist, ingenjör eller - om skolan skulle gå mindre bra - tandläkare av sina föräldrar. Istället hamnade hon i it-sfären via en tvåårsutbildning på Nackademien. Att allt är möjligt var lite Asals budord under föreläsningen, och ett exempel tog hon ifrån ett bröllop som hon var toastmaster på nyligen.

 En åttaåring ville hålla tal vilket var jättecoolt. Det enda han ville att jag skulle presentera honom som fotbollsproffs innan han gick upp. Självklart gick jag med på det. Och det är ju så det är, alla vi här är också proffs. Ta fram fotbollsproffsen i er. Det är inte 50-talet längre, vi kvinnor står inte i köket. Nu sitter vi i styrelserummen, allt är inte så mansdominerat längre. Tro på er själva. Förstärk era styrkor.

10 juni 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonledarskapFoto Atea

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng