Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Tuffa dataskyddslagar trots Brexit

Trots det eventuella brittiska uttåget ur EU kommer man inte undan den nya dataskyddslagen som ska införas senast 25 maj 2018. Anledningen är handeln över gränserna.

Text Miguel Guerrero 28 juni 2016 säkerhet

AdobeStock_112657547_Brexit_960x640.jpg

– Om Storbritannien går ur EU kommer de kommande EU-reformerna om dataskydd inte att ha direkt bärighet för oss. Men om Storbritannien vill fortsätta handla med den europeiska marknaden på likvärdiga villkor måste vi bevisa att vår hantering av dataskydd är på motsvarande nivå som GDPR, sade en talesperson för Information Commissioner’s Office, den brittiska motsvarigheten till Datainspektionen.

Ett av skälen som anförts av utträdesanhängarna har varit den centrala byråkratin inom EU och dess ibland komplexa uttryck. Nu står både brittiska och internationella företag och organisationer inför än ny utmaning att övervinna som kan vissa sig ännu mer komplex och kostsam. Tjänstesektorn står för 78 procent av Storbritanniens ekonomi och där är data, och dess hantering, en vital del.

Vi får se om Storbritannien bedöms som säkert att föra över personuppgifter till.

Sofie Löfman , dataskyddsombud på Atea

Om inte Storbritannien tar fram ett motsvarande lagförslag blir compliance-frågorna vid den internationella handeln ett problem för företagen som kommer att tvingas vänta in en egen lagstiftning samtidigt som man ska förhålla sig till GDPR, något som kan bli dyrt och i värsta fall, leda till lagbrott.

– De företag som behandlar EU-medborgares data måste följa GDPR. De företag som däremot inte behandlar någon data som rör EU-medborgare behöver inte följa GDPR. Sedan får vi se om Storbritannien bedöms vara ett säkert tredjeland att föra över personuppgifter till eller om vi kommer behöva använda standardavtalsklausuler eller binding corporate rules för att få en laglig överföring av personuppgifter till Storbritannien, säger Sofie Löfman, dataskyddsombud på Atea.

Stora förluster för it-branschen

Dataskyddsfrågorna är redan en het potatis efter att Safe harbour-fördraget föll i Europadomstolen och ersättaren Privacy Shield fortfarande inte är helt färdigt. När nu Storbritannien ska förhandla om utträdet förlorar man även möjligheten att påverka EU-lagstiftningen, något som experter menar får stora konsekvenser för inte minst it-branschen.

Gartner har redan omvärderat sin tidigare prognos om 1,7 procent tillväxt i den brittiska it-branschen till ett potentiellt fall på 0,3 procent vilket motsvarar en förlust på 4,6 miljarder dollar. Det är framför allt osäkerheten om vad som ska hända som gör att många återförsäljare skjuter upp inköpen och stora it-projekt blir frysta.

Binding corporate rules

Binding corporate rules är ett begrepp som beskriver hur personuppgifter ska regleras i  en företagskoncern med verksamhet i flera länder där uppgifterna kan föras från EU-länder till länder utanför. Bindande företagsinterna regler kan utgöra tillräckliga garantier för att dataskyddsmyndigheterna i berörda länder ska tillåta sådana överföringar.

Läs mer om ämnet:

Rekommenderad läsning

KempMikkoLisa_960x640.jpg
podcast

HPE:s David Kemp tipsar om GDPR

6 dec 2016 säkerhet

Många ser problem och utmaningar när de tänker på GDPR, men David Kemp på HPE vill lyfta fram de affärsmässiga fördelarna som också kommer med införandet. 

folk .jpg
video
Voister förklarar

GDPR

19 apr 2017 Voister förklarar

GDPR berör oss alla. Bakom akronymen står nämligen en av de viktigaste förordningarna i Europa, inte bara för it-företag utan för alla företag som på något sätt hanterar personuppgifter.

skola gdpr.jpg

Tre skoltips inför GDPR

22 aug 2017 it i skolan

Hittills har det mest pratats om vad företag behöver göra för att anpassa sig till den nya dataförordningen GDPR, men det kommer även att innebära betydande uppoffringar för skolorna runt om i Sverige. Det anser i alla fall Pernilla Rönn, affärsområdeschef för informationssäkerhet på Combitech.

GDPR .jpg

Därför pratar alla om GDPR

29 aug 2016 Säkerhet

Den 25 maj i år klubbades den nya dataskyddsförordningen igenom och nu väntar två års förberedelser innan den börjar gälla som ny lag i Sverige. Vad betyder förordningen och vad behöver företag göra? 

blöjaWEBB.jpg
video

Så klarar du GDPR-krav i flera länder

11 okt 2017 säkerhet

Fitesa tillverkar fiberväv till bland annat blöjor och har verksamheter i flera länder i Europa. Idag är utmaningen att få med alla på GDPR-tåget. 

skargard foto.jpg
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Server som möter GDPR-krav

17 nov 2017 digit

Allt mer handlar om mjukvarudefinierade system. Lenovo vill göra det ännu enklare att möta framtidens krav och lanserar nu en helt ny serie servrar under namnet ThinkSystem.

branscher-samarbete-gdpr.jpg

Branscher i samarbete inför GDPR

19 dec 2017 säkerhet

Sveriges bemanningsföretag har gått samman för att reda ut frågetecknen inför GDPR. Ett av de deltagande företagen är Alpha CE, som rekommenderar fler branscher att göra på liknande sätt.

 

flygplan-i-luften.jpg
Voister förklarar

NIS-direktivet

15 jan 2018 Voister förklarar

Den 1 augusti träder det fortfarande relativt anonyma NIS-direktivet i kraft över hela EU. Voister reder ut varför, vad NIS är, vilka som berörs och hur man efterföljer det. 

kaos-trafik-960640.jpg

25 maj - aj aj eller raj raj?

1 mar 2018 säkerhet

Missnöjda kunder som ställer krav och företag som kanske inte är klara i sin GDPR-struktur. Det är vad som antagligen kommer att hända den 25 maj då GDPR träder i kraft. Samtidigt är organisationen på Datainspektionen långt ifrån redo att möta anstormningen.