Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Tuffa dataskyddslagar trots Brexit

AdobeStock_112657547_Brexit_960x640.jpg

Trots det eventuella brittiska uttåget ur EU kommer man inte undan den nya dataskyddslagen som ska införas senast 25 maj 2018. Anledningen är handeln över gränserna.

– Om Storbritannien går ur EU kommer de kommande EU-reformerna om dataskydd inte att ha direkt bärighet för oss. Men om Storbritannien vill fortsätta handla med den europeiska marknaden på likvärdiga villkor måste vi bevisa att vår hantering av dataskydd är på motsvarande nivå som GDPR, sade en talesperson för Information Commissioner’s Office, den brittiska motsvarigheten till Datainspektionen.

Ett av skälen som anförts av utträdesanhängarna har varit den centrala byråkratin inom EU och dess ibland komplexa uttryck. Nu står både brittiska och internationella företag och organisationer inför än ny utmaning att övervinna som kan vissa sig ännu mer komplex och kostsam. Tjänstesektorn står för 78 procent av Storbritanniens ekonomi och där är data, och dess hantering, en vital del.

Vi får se om Storbritannien bedöms som säkert att föra över personuppgifter till.

Sofie Löfman , dataskyddsombud på Atea

Om inte Storbritannien tar fram ett motsvarande lagförslag blir compliance-frågorna vid den internationella handeln ett problem för företagen som kommer att tvingas vänta in en egen lagstiftning samtidigt som man ska förhålla sig till GDPR, något som kan bli dyrt och i värsta fall, leda till lagbrott.

– De företag som behandlar EU-medborgares data måste följa GDPR. De företag som däremot inte behandlar någon data som rör EU-medborgare behöver inte följa GDPR. Sedan får vi se om Storbritannien bedöms vara ett säkert tredjeland att föra över personuppgifter till eller om vi kommer behöva använda standardavtalsklausuler eller binding corporate rules för att få en laglig överföring av personuppgifter till Storbritannien, säger Sofie Löfman, dataskyddsombud på Atea.

Stora förluster för it-branschen

Dataskyddsfrågorna är redan en het potatis efter att Safe harbour-fördraget föll i Europadomstolen och ersättaren Privacy Shield fortfarande inte är helt färdigt. När nu Storbritannien ska förhandla om utträdet förlorar man även möjligheten att påverka EU-lagstiftningen, något som experter menar får stora konsekvenser för inte minst it-branschen.

Gartner har redan omvärderat sin tidigare prognos om 1,7 procent tillväxt i den brittiska it-branschen till ett potentiellt fall på 0,3 procent vilket motsvarar en förlust på 4,6 miljarder dollar. Det är framför allt osäkerheten om vad som ska hända som gör att många återförsäljare skjuter upp inköpen och stora it-projekt blir frysta.

Binding corporate rules

Binding corporate rules är ett begrepp som beskriver hur personuppgifter ska regleras i  en företagskoncern med verksamhet i flera länder där uppgifterna kan föras från EU-länder till länder utanför. Bindande företagsinterna regler kan utgöra tillräckliga garantier för att dataskyddsmyndigheterna i berörda länder ska tillåta sådana överföringar.

28 juni 2016 Reporter Miguel Guerrero säkerhet

Läs mer om ämnet:

Rekommenderad läsning

Eu Ladyjustice Schrems
Voister förklarar

Schrems II-domen

22 feb 2021 säkerhet

Schrems II-domen från juli 2020 innebär att det är betydligt svårare att använda amerikanska molntjänster. Men vad betyder domen för dig, hur kom den till och varför heter den Schrems II? Voister förklarar det du behöver veta.

people-cloud-960640.jpg

Forskning för säkrare moln

21 nov 2018 säkerhet

Företag använder sig ofta av molntjänster för att analysera stora mängder data, vilket kan innebära att den personliga integriteten och kontrollen över datan minskar. Nu startar ett innovationsprojekt, med bland annat Karlstads universitet och Eurecom, som ska försöka lösa problemet.

slar-in-fina-julklappar.jpg

GDPR utmanar e-handeln

15 nov 2018 säkerhet

Nordiska konsumenter blir alltmer tveksamma till hur näthandelsföretag använder persondata. Två av tre konsumenter tror att företagen delar kunduppgifterna med en tredje part och är mycket, eller ganska oroliga över hur uppgifterna används.

domarklubba-och-amerikanska-flaggan.jpg

Så påverkar Cloud Act

24 okt 2018 säkerhet

Cloud Act innebär att amerikanska myndigheter kan begära ut data från amerikanska molnleverantörer, oavsett var i världen informationen och servrarna finns. Mathias Strand, chefsjurist på Microsoft, ger sin syn på vad lagen kan betyda för Sverige.

lakare-med-patient.jpg

Ris och ros i GDPR-granskning

24 okt 2018 säkerhet

För första gången sedan GDPR infördes den 25 maj i år har Datainspektionen sett över hur den viktiga artikel 37 efterlevs bland svenska företag och myndigheter. Resultaten visar att det finns en del att jobba på, inte minst bland teleoperatörerna.

people-gdpr-960640.jpg

Nu granskas GDPR

19 okt 2018 säkerhet

Datainspektionen startar flera större granskningar kring hur GDPR efterföljs. En av dem rör samtycke som rättslig grund för att samla in och använda personuppgifter.

björnunge står på en död tall på marken i solen.jpg
Ett samarbete mellan Veritas och Voister

Sveaskog rensar upp med Veritas

3 sep 2018 säkerhet

Ett effektivt GDPR-arbete och mindre backup- och lagringskostnader. Det blev resultatet när Sveaskog satsade på Veritas Data Insight och Enterprise Vault. Nu har Sveaskog tagit bort drygt en tredjedel av tidigare sparad data. 

lite hus i esklistuna.jpg
video

Kommunernas öppna hål

4 jul 2018 säkerhet

NIS, GDPR och den reviderade säkerhetsskyddslagen ökar kraven på kommunernas säkerhet. Men i glappet mellan tillgängliga medborgartjänster och sviktande skatteunderlag kan främmande aktörer utan större ansträngning ta sig in och sabotera samhällsviktig infrastruktur.

lastbil-pa-vag-fran-hamnen.jpg

Nollkoll på NIS

25 jun 2018 säkerhet

De nya GDPR-reglerna har fått stor uppmärksamhet. Men många företag behöver hantera ytterligare ett regelverk; NIS, Network and Information Security, där en ny lag förväntas börja gälla redan den 1 augusti i år. Om en majoritet av bolagen var väl förberedda för GDPR ser läget för NIS väldigt annorlunda ut, visar en ny undersökning.