Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

"Snart hyr man ut kontor à la Uber"

Johan Falk är ansvarig för Intels IoT Ignition Lab i Sverige. Han ser sakernas internet som en självklar del i alla framtidens branscher. Där finns möjligheter att kombinera affärsnytta, hållbarhetsnytta och sänkta kostnader, och gör det även möjligt att driva transformationen mot fossilfritt, menar han.  

Text Fredrik Adolfsson 3 juni 2016 digit

AdobeStock_91512184.jpeg

"IoT-ifierade" fastigheter, snart verklighet?

Det svenska innovationscentret som Johan Falk ansvarar över introducerades 2014 och är beläget i Kista utanför Stockholm. Det är ett av företagets åtta globala IoT-innovationscenter i Europa och de diverse centrerna riktar in sig på olika saker. I Sverige fokuseras det mycket på smarta byggnader, städer och kommunikation medan det i exempelvis Storbritannien läggs mycket kraft på retail. På så sätt kan de smidigt sprida projekten och idéerna mellan innovationscentrerna.
Det ger möjlighet att dela våra resultat och lyfta ut på flera marknader vid rätt tidpunkt vilket ger mervärde för våra partners och kunder.

Intel ser Internet of Things som ett av deras viktigaste tillväxtområden. Det gör företaget då de anser att allt som kan kopplas till internet i princip kommer att göra det. De ser ett starkt behov av att både driva på innovation och att samarbeta med de ledande innovationsbolagen. Genom konkreta piloter med slutkunder, mindre och större företag samt forskningscenter går man från innovation till ”proof points”, det vill säga att man bevisar nyttan för att sedan kunna ta det till global skalning. Några av de större företagen som Intel arbetar med är Ericsson och TeliaSonera och några av nätverken på forskningssidan som de samarbetar med är SUST, SMSE och SICS. De är också med i IoT Sverige.

Det finns möjligheter till att både skapa hållbarhetsnytta och affärsnytta med IoT. Det går också hand i hand med att driva transformationen mot fossilfritt. Varje industri kan med hjälp av digitaliseringen möjliggöra en transformation och det finns förutsättningar för traditionella branscher att gå mycket snabbare.

Till exempel tror jag att det i framtiden blir vanligare med att interaktivt kunna hyra ut kontorsyta på samma sätt som Uber gör med taxitransport - vilket gör att man kan öka användningen radikalt. Man kan drifta fastigheter som blir ”IoT-ifierade” på ett mycket mer effektivt vis. Det kan både möjliggöra bättre arbetsplatser och minimera energislöseri. Underhåll kommer ske när saker behöver servas och strax innan, och inte enligt förbeställda rutter. Detta innebär en minskning av energi och kostnad – och samtidigt en bättre tjänst.

Johan_Falk_Intel_bild-731x1024.jpg

En utmaning för Sverige är att bli bättre på att skala ut sina lösningar, menar Johan Falk.

Hur ligger Sverige till inom IoT?

Vi har en fantastisk möjlighet då vi har mycket bra innovation i landet. Det finns många bra innovatörer och vi har en mogen mobilitets- och bredbandsinfrastruktur. Vi har också mogna användare kring it både när det gäller företag och förvaltning men även de privata användarna. Utöver det har vi en bra förmåga att samverka och dela information med varandra vilket kan gynna oss nu eftersom framtidens lösningar handlar om öppen innovation. Där finns en potentiell konkurrensfördel.

Finns det inga nackdelar i Sveriges fall?

Vi är innovativa men vi är inte så bra på att skala ut lösningar, där har vi en utmaning. Hur lyckas vi bättre med att göra bra innovationer till lösningar som vi kan skala ut globalt?  

Rekommenderad läsning

bergdahl bolwell.JPG

IoT är lösningen för trångbodda

2 jun 2016 digit

I nästa våg av Internet of things kommer vardagen för många av oss att underlättas. Andrew Bolwell från HP Labs och Stefan Bergdahl från HP Sverige ger konkreta exempel.

AMF-fastigheter-Kontor_960x640.jpg

IoT styr utvecklingen av framtidens kontor

15 aug 2016 digit

Inopererade chip som ger dig tillgång till kontoret, sensorer som reglerar syrehalten i konferensrummen och dataanalys – digitaliseringen ger fastighetsbranschen nya möjligheter och utmaningar.

sopbil_960x640.jpg

Uppkopplade sopbilar avslöjar vattenläckor

16 aug 2016 digit

Dyr fast infrastruktur för att läsa av vattenmätarna? Nej, tyckte Eskilstuna och Strängnäs kommuner och utrustade istället sopbilarna med särskild avläsningsutrustning. Resultatet: En mycket bättre lägesbild till en låg kostnad.

robot .jpg

Tekniken som förändrar världsekonomin

7 mar 2017 digit

Världen blir allt mer robotiserad, digitaliserad och uppkopplad och 2020 spås det finnas hela 20,4 miljarder uppkopplade enheter runtom i världen. Alla frid och fröjd med det? Nej, inte enligt Jan Nolin, professor i biblioteks- och informationsvetenskap.

TelenorConexion_960x640.jpg
video

Telenor skapar smarta städer

11 jul 2017 digit

Uppkopplade glasbehållare och parkeringsplatser är bara några av fördelarna i de nya smarta städerna. För att nå fram krävs dock standardisering och öppenhet i plattformarna menar Martin Whitlock, CTO för Telenors IoT-bolag Conexion. 

illustration jpg 960 640.jpg

IoT är Coors nya vapen

23 aug 2017 digit

Internet of things, prediktivt underhåll och drönarinspektioner. För Coor Service Management är digitaliseringen en naturlig del av utvecklingen.

Intel_IoT_skola_960x640.jpg

Intel inför IoT i skolorna

3 jul 2017 digit

IoT i horisontaler ger innovation. Ett exempel är att använda teknik för aktivitetsbaserade kontor i skolorna. Anders Huge, chef för publik sektor på Intel i Norden, förklarar hur det fungerar.

SvantesonNiclas_960x640.JPG
video

Delad data påskyndar digitalisering

9 dec 2016 it i vården

Behoven av digitalisering inom vård och omsorg är oändliga. Samtidigt går utvecklingen långsamt. Sofia Svanteson, strateg Ocean Observations, och Niklas Pettersson, ansvarig IoT Atea, vill se testbäddar av delad data.

IoTguiden_960x640.jpg

Så blir svenska företag IoT-proffs

15 feb 2017 digit

Forskare vid Umeå universitet har sedan en tid tillbaka arbetat med att ta fram en IoT-guide för företag. Nu är guiden klar och i den har man bland annat identifierat framgångsfaktorerna för en lyckad satsning.