Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

"Snart hyr man ut kontor à la Uber"

AdobeStock_91512184.jpeg

"IoT-ifierade" fastigheter, snart verklighet?

Johan Falk är ansvarig för Intels IoT Ignition Lab i Sverige. Han ser sakernas internet som en självklar del i alla framtidens branscher. Där finns möjligheter att kombinera affärsnytta, hållbarhetsnytta och sänkta kostnader, och gör det även möjligt att driva transformationen mot fossilfritt, menar han.  

Det svenska innovationscentret som Johan Falk ansvarar över introducerades 2014 och är beläget i Kista utanför Stockholm. Det är ett av företagets åtta globala IoT-innovationscenter i Europa och de diverse centrerna riktar in sig på olika saker. I Sverige fokuseras det mycket på smarta byggnader, städer och kommunikation medan det i exempelvis Storbritannien läggs mycket kraft på retail. På så sätt kan de smidigt sprida projekten och idéerna mellan innovationscentrerna.
Det ger möjlighet att dela våra resultat och lyfta ut på flera marknader vid rätt tidpunkt vilket ger mervärde för våra partners och kunder.

Intel ser Internet of Things som ett av deras viktigaste tillväxtområden. Det gör företaget då de anser att allt som kan kopplas till internet i princip kommer att göra det. De ser ett starkt behov av att både driva på innovation och att samarbeta med de ledande innovationsbolagen. Genom konkreta piloter med slutkunder, mindre och större företag samt forskningscenter går man från innovation till ”proof points”, det vill säga att man bevisar nyttan för att sedan kunna ta det till global skalning. Några av de större företagen som Intel arbetar med är Ericsson och TeliaSonera och några av nätverken på forskningssidan som de samarbetar med är SUST, SMSE och SICS. De är också med i IoT Sverige.

Det finns möjligheter till att både skapa hållbarhetsnytta och affärsnytta med IoT. Det går också hand i hand med att driva transformationen mot fossilfritt. Varje industri kan med hjälp av digitaliseringen möjliggöra en transformation och det finns förutsättningar för traditionella branscher att gå mycket snabbare.

Till exempel tror jag att det i framtiden blir vanligare med att interaktivt kunna hyra ut kontorsyta på samma sätt som Uber gör med taxitransport - vilket gör att man kan öka användningen radikalt. Man kan drifta fastigheter som blir ”IoT-ifierade” på ett mycket mer effektivt vis. Det kan både möjliggöra bättre arbetsplatser och minimera energislöseri. Underhåll kommer ske när saker behöver servas och strax innan, och inte enligt förbeställda rutter. Detta innebär en minskning av energi och kostnad – och samtidigt en bättre tjänst.

Johan_Falk_Intel_bild-731x1024.jpg

En utmaning för Sverige är att bli bättre på att skala ut sina lösningar, menar Johan Falk.

Hur ligger Sverige till inom IoT?

Vi har en fantastisk möjlighet då vi har mycket bra innovation i landet. Det finns många bra innovatörer och vi har en mogen mobilitets- och bredbandsinfrastruktur. Vi har också mogna användare kring it både när det gäller företag och förvaltning men även de privata användarna. Utöver det har vi en bra förmåga att samverka och dela information med varandra vilket kan gynna oss nu eftersom framtidens lösningar handlar om öppen innovation. Där finns en potentiell konkurrensfördel.

Finns det inga nackdelar i Sveriges fall?

Vi är innovativa men vi är inte så bra på att skala ut lösningar, där har vi en utmaning. Hur lyckas vi bättre med att göra bra innovationer till lösningar som vi kan skala ut globalt?  

3 juni 2016 Uppdaterad 14 mars 2017 Reporter Fredrik Adolfsson digit

Rekommenderad läsning

Aruba Säkert Nätverk
Ett samarbete med HPE

Säkra näten med Aruba

26 mar 2021 digit

Aruba ESP ger ökad kontroll över alla uppkopplade enheter och användare. På så sätt kan transformationen med distansarbete, IoT och affärsnära analys förenklas för både företag och offentlig sektor. 

Ett Modernt Vardagsrum

Ny teknik hos Bostaden

23 nov 2020 digit

Först i Sverige med indraget internet till sina bostäder. Bostadsföretaget Bostaden i Umeå fortsätter sin resa att nyttja teknik som skapar nytta för boende och medarbetare. Nästa steg är bland annat en RPA-lösning, som ska ger mer tid till kvartersvärdar och till personalen som hanterar lägenhetshyror.

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

Smarta Klockor

Rekord för wearables

29 sep 2020 digit

Globala marknaden för wearables kommer växa med 14 procent i år, en stigande utveckling som väntas fortsätta de kommande åren. Mest populära är hearables. Det menar analysföretaget IDC.

Två Barn Sitter På En Gräsmatta Rygg Mot Rygg Och Tittar I Var Sin Padda
video
ett samarbete med cisco

Halmstad säkrar med wifi 6

15 maj 2020 digit

När kärnverksamheter som vård och skola inte har den wifi-prestanda de behöver krävs nya lösningar. Med relativt små förändringar av teknik och planering är Halmstads kommun redo för wifi 6.

grönt landskap syns inifrån en bil genom bilrutan.jpg
video
ett samarbete mellan hpe och voister

Zenuitys självkörande framtid

27 mar 2020 digit

Zenuity väljer HPE Greenlake och plattformen high performance computing för att hantera all data kopplat till utvecklingen av självkörande bilar. Ett liknande behov finns i många andra branscher, som vård och finans.

klimat-demonstration-skylt.jpg

AI för klimatet

24 mar 2020 digit

Kan artificiell intelligens minska utsläppen av växthusgaser och hjälpa till med att anpassa samhället till kommande klimatförändringar? Det menar Vinnova och Formas, som i en ny satsning ska driva på AI-användningen för att möta världens klimatutmaningar.

kreditkort-på-rad-2.jpg

Betala med handen

24 jan 2020 digit

Amazon har planer på att låta kunder betala sina inköp genom att scanna handflatorna. Betalningssättet kan komma att användas både i deras egna butiker och på andra ställen.

vindkraft-960640.jpg

Spåra el per timme

20 jan 2020 digit

Nu kan elanvändare få en ökad transparens av sin energianvändning. Microsofts och Vattenfalls lösning spårar förnybar el timme för timme, istället för på årsbaserad data.