Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så jobbar Hylte för skolans bästa

Joke Palmqvist, ansvarig för skola på Microsoft, och Malin Thydén Kärrman, it-samordnare på Hylte kommun, diskuterar svårigheterna att få skolor och it-verksamheter att komma överens och få med alla på digitaliseringståget.  

Text Fredrik Adolfsson 2 juni 2016 digit

Joke Palmqvist menar att utmaningarna på landets skolor ser väldigt olika ut, men ett problem som ofta finns är att it-avdelningarna och skolorna har svårt att förstå varann.
It-avdelningarna väntar på en beställning och skolorna vet inte vad de ska beställa. Allt hamnar i en otydlighet där emellan.

Problematiken känner Thydén Kärrman igen, Hylte kommun har tidigare legat en aning efter på it-området.
Nu har man tagit ett ordentligt grepp där man samlat it-avdelningen och verksamheten med ett tydligt budskap från politiken kring vad som ska göras. Det underlättar, men vi är inte i hamn ännu.

Tydliga mål och ett ordentligt ledarskap är viktiga faktorer för att lyckas med sin digitalisering, menar Palmqvist.  Det håller Malin Thydén Kärrman med om.
Alla måste med. I Hylte har vi bildat en projektgrupp där det är tydligt vilka olika roller som finns. Där finns det en ledarskapsnivå, en verksamhetnivå och även ut till skolorna. Tre väldigt definierade nivåer och högst upp den politiska ledningen som hela tiden får avrapportering om hur det går, så fyra nivåer.

Hur viktig är egentligen digitaliseringen i skolan?
Den är oerhört viktig. I offentlig sektor går det lite långsamt och i skolan går det ännu långsammare. Vi har som nation ett behov av att ha digitalt kompetenta medarbetare vilket också är en jämlikhetsfråga, inte minst i år när vi får så hemskt många nyanlända till landet. Ska alla få en rimlig chans att lyckas måste de ha en bra digital kompetens, säger Joke Palmqvist. 

Rekommenderad läsning

digital signage sofia bjureblad

Hur skapar man nytta av Digital Signage?

25 maj 2016 digit

Sofia Larsson och Magnus Bjureblad från Atea föreläste på Atea Bootcamp om fördelarna med digital skyltning. 
– Digital Signage är världens bästa kommunikationsverktyg, säger Sofia Larsson. 

bertman.JPG

Microsoft tar hjälp av användarna

2 jun 2016 digit

Erik Bertman, vice vd på Microsoft Sverige, pratar om företagets utveckling och framtid. Han ser den nuvarande förändringsfasen som en av de mest spännande någonsin i och med bland annat digitaliseringen och Windows 10.  

bergdahl bolwell.JPG

IoT är lösningen för trångbodda

2 jun 2016 digit

I nästa våg av Internet of things kommer vardagen för många av oss att underlättas. Andrew Bolwell från HP Labs och Stefan Bergdahl från HP Sverige ger konkreta exempel.

snip stena metall.JPG

Stena Metall molnförbereder

8 jun 2016 digit

Annika Hansson från Stena Metall och Peter Falk, regionchef på Atea, diskuterar Stenas arbete, de bådas samverkan och vad som krävs för att digitaliseringen ska lyckas. 

skolbarnjpg.jpg

Öppen källkod lyfter kommuner

20 okt 2016 it i skolan

Öppna källkodslösningar blir en allt viktigare del i kommunernas utvecklingsarbete. Detta betonas också i den handlingsplan för EU-utveckling som Sveriges kommuner och landsting, SKL, håller på att ta fram.

4304965-kasern_Boden_960x640.jpg

Digitaliseringen kanonviktig för Boden

18 okt 2016 digit

För Boden är digitaliseringen mycket viktig för kommunens utveckling, och för Per Olsson, it-chef, är målet tydligt: Det ska bli enklare för invånarna att kommunicera med kommunen och vice versa.

17399372-gnosjo-station_960x640.jpg

Digitaliserad Gnosjöanda

1 nov 2016 it i vården

Allt fler kommuner satsar på Office 365 och Gnosjö är inget undantag. Nu har man rullat ut det i skolan och fler kommunala delar står på tur.

Scania_960x640.jpg

Ny teknik gör Scanias möten effektiva

5 jun 2017 digit

Scanias lastbilar kanske rullar på, men på kontoret och i synnerhet konferensrummen finns otaliga fartgupp. Därför jobbar man nu på att effektivisera sina möten med hjälp av smartare konferensrum och aktivitetsbaserade kontor.

calle bootcamp snip.JPG
video

Kalle Hultenheim summerar Bootcamp

9 jun 2017 ledarskap

Deltagarna, Ebba Grön och användarna i fokus. Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige, summerar årets Bootcamp och lyfter höjdpunkter och det oväntade.