Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så jobbar Hylte för skolans bästa

Joke Palmqvist, ansvarig för skola på Microsoft, och Malin Thydén Kärrman, it-samordnare på Hylte kommun, diskuterar svårigheterna att få skolor och it-verksamheter att komma överens och få med alla på digitaliseringståget.  

Joke Palmqvist menar att utmaningarna på landets skolor ser väldigt olika ut, men ett problem som ofta finns är att it-avdelningarna och skolorna har svårt att förstå varann.
It-avdelningarna väntar på en beställning och skolorna vet inte vad de ska beställa. Allt hamnar i en otydlighet där emellan.

Problematiken känner Thydén Kärrman igen, Hylte kommun har tidigare legat en aning efter på it-området.
Nu har man tagit ett ordentligt grepp där man samlat it-avdelningen och verksamheten med ett tydligt budskap från politiken kring vad som ska göras. Det underlättar, men vi är inte i hamn ännu.

Tydliga mål och ett ordentligt ledarskap är viktiga faktorer för att lyckas med sin digitalisering, menar Palmqvist.  Det håller Malin Thydén Kärrman med om.
Alla måste med. I Hylte har vi bildat en projektgrupp där det är tydligt vilka olika roller som finns. Där finns det en ledarskapsnivå, en verksamhetnivå och även ut till skolorna. Tre väldigt definierade nivåer och högst upp den politiska ledningen som hela tiden får avrapportering om hur det går, så fyra nivåer.

Hur viktig är egentligen digitaliseringen i skolan?
Den är oerhört viktig. I offentlig sektor går det lite långsamt och i skolan går det ännu långsammare. Vi har som nation ett behov av att ha digitalt kompetenta medarbetare vilket också är en jämlikhetsfråga, inte minst i år när vi får så hemskt många nyanlända till landet. Ska alla få en rimlig chans att lyckas måste de ha en bra digital kompetens, säger Joke Palmqvist. 

2 juni 2016 Uppdaterad 29 maj 2017 Reporter Fredrik Adolfsson digit

Rekommenderad läsning

Studentmössa Mot Himmel

AI bättre än en student

25 feb 2021 digit

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

Flicka Sitter Framför Dator Hemma Och Gör Skoluppgift

Brister i undervisningen

17 feb 2021 digit

Utmaningen med distansundervisning under pandemin har varit att ha en bra och spontan kommunikation mellan lärare och elev. Samtidigt är förhoppningen att undervisning på distans ska bereda vägen för ett bättre regelverk för fjärrundervisning. Det menar forskaren Anna Åkerfeldt.

Christian Landgren Mot Rosa Bakgrund

Förälder gör skolplattform

8 feb 2021 digit

Christian Landgren var missnöjd med Stockholms stads skolplattform och gjorde en egen variant. Kommunen tycker att tanken är god, men är kritiska till lösningen.

Magnus Wink Slöjd2

Digital slöjd

28 jan 2021 digit

Magnus Wink utbildar lärare i bland annat slöjd och sedan pandemin har han gjort det digitalt och helt på distans. Några av utmaningarna har handlat om att hålla nere maskinljudet och att faktiskt spara snarare än att förlora tid.

Apple 1

Apple och framtiden

24 nov 2020 digit

Steve Wozniak, medgrundare av Apple, misstror datorer som är för stora för att kasta ut genom ett fönster och menar att dagens stängda teknik förhindrar innovationer. Det och mycket annat hann Apple-legendaren säga i sitt keynotepass under Internetdagarna. 

Karolinska

Corona förändrade Karolinska

15 jun 2020 digit

När covid-19 kom till Sverige förändrades verkligheten för medarbetarna på Karolinska Universitetssjukhuset. Plötsligt krävdes ett stort antal virtuella mötesrum och it-avdelningen jobbade sju dagar i veckan för att hinna leverera. Pandemin har också gjort läkare och annan vårdpersonal mer mottaglig för ny teknik.

Krans Midsommar Sverige

Allt mer digg

2 jun 2020 digit

Svenska kommuner, regioner och myndigheter blir allt bättre på att ta vara på nyttan med digitalisering. Jämfört med förra årets mätning har den digitala mognaden i offentlig sektor ökat med 6 procent till 47 procent. Det visar årets Statusrapport från Göteborgs universitet och Swedish Center for Digital Innovation.

Pris Miljö Uppsala
video

Sverigebäst på miljö

15 maj 2020 digit

Världsnaturfonden WWF har utsett Uppsala till Sveriges bästa klimatstad 2020. I konkurrens med de andra finalisterna Växjö och Helsingborg vinner Uppsala bland annat för målen att bli fossilfria 2030 och klimatpositiva 2050.

kvinna öppnar kyl i mörkt kök och har en förvånad min.jpg
video

På e-handelns läppar

19 nov 2018 digit

Idag räcker det inte med ett snyggt gränssnitt på sajten. Inom kort är klockan, bilen och kylen enheter där alltmer handel kommer att äga rum. Därför måste vi vänja oss vid att erbjuda unified commerce.