Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så jobbar Hylte för skolans bästa

Joke Palmqvist, ansvarig för skola på Microsoft, och Malin Thydén Kärrman, it-samordnare på Hylte kommun, diskuterar svårigheterna att få skolor och it-verksamheter att komma överens och få med alla på digitaliseringståget.  

Text Fredrik Adolfsson 2 juni 2016 digit

Joke Palmqvist menar att utmaningarna på landets skolor ser väldigt olika ut, men ett problem som ofta finns är att it-avdelningarna och skolorna har svårt att förstå varann.
It-avdelningarna väntar på en beställning och skolorna vet inte vad de ska beställa. Allt hamnar i en otydlighet där emellan.

Problematiken känner Thydén Kärrman igen, Hylte kommun har tidigare legat en aning efter på it-området.
Nu har man tagit ett ordentligt grepp där man samlat it-avdelningen och verksamheten med ett tydligt budskap från politiken kring vad som ska göras. Det underlättar, men vi är inte i hamn ännu.

Tydliga mål och ett ordentligt ledarskap är viktiga faktorer för att lyckas med sin digitalisering, menar Palmqvist.  Det håller Malin Thydén Kärrman med om.
Alla måste med. I Hylte har vi bildat en projektgrupp där det är tydligt vilka olika roller som finns. Där finns det en ledarskapsnivå, en verksamhetnivå och även ut till skolorna. Tre väldigt definierade nivåer och högst upp den politiska ledningen som hela tiden får avrapportering om hur det går, så fyra nivåer.

Hur viktig är egentligen digitaliseringen i skolan?
Den är oerhört viktig. I offentlig sektor går det lite långsamt och i skolan går det ännu långsammare. Vi har som nation ett behov av att ha digitalt kompetenta medarbetare vilket också är en jämlikhetsfråga, inte minst i år när vi får så hemskt många nyanlända till landet. Ska alla få en rimlig chans att lyckas måste de ha en bra digital kompetens, säger Joke Palmqvist. 

Rekommenderad läsning

Hur skapar man nytta av Digital Signage?

25 maj 2016 digit

digital signage sofia bjureblad digital signage sofia bjureblad digital signage sofia bjureblad

Sofia Larsson och Magnus Bjureblad från Atea föreläste på Atea Bootcamp om fördelarna med digital skyltning. 
– Digital Signage är världens bästa kommunikationsverktyg, säger Sofia Larsson. 

Microsoft tar hjälp av användarna

2 jun 2016 digit

bertman.JPG bertman.JPG bertman.JPG

Erik Bertman, vice vd på Microsoft Sverige, pratar om företagets utveckling och framtid. Han ser den nuvarande förändringsfasen som en av de mest spännande någonsin i och med bland annat digitaliseringen och Windows 10.  

IoT är lösningen för trångbodda

2 jun 2016 digit

bergdahl bolwell.JPG bergdahl bolwell.JPG bergdahl bolwell.JPG

I nästa våg av Internet of things kommer vardagen för många av oss att underlättas. Andrew Bolwell från HP Labs och Stefan Bergdahl från HP Sverige ger konkreta exempel.

Stena Metall molnförbereder

8 jun 2016 digit

snip stena metall.JPG snip stena metall.JPG snip stena metall.JPG

Annika Hansson från Stena Metall och Peter Falk, regionchef på Atea, diskuterar Stenas arbete, de bådas samverkan och vad som krävs för att digitaliseringen ska lyckas. 

Öppen källkod lyfter kommuner

20 okt 2016 it i skolan

skolbarnjpg.jpg skolbarnjpg.jpg skolbarnjpg.jpg

Öppna källkodslösningar blir en allt viktigare del i kommunernas utvecklingsarbete. Detta betonas också i den handlingsplan för EU-utveckling som Sveriges kommuner och landsting, SKL, håller på att ta fram.

Digitaliseringen kanonviktig för Boden

18 okt 2016 digit

4304965-kasern_Boden_960x640.jpg 4304965-kasern_Boden_960x640.jpg 4304965-kasern_Boden_960x640.jpg

För Boden är digitaliseringen mycket viktig för kommunens utveckling, och för Per Olsson, it-chef, är målet tydligt: Det ska bli enklare för invånarna att kommunicera med kommunen och vice versa.

Digitaliserad Gnosjöanda

1 nov 2016 it i vården

17399372-gnosjo-station_960x640.jpg 17399372-gnosjo-station_960x640.jpg 17399372-gnosjo-station_960x640.jpg

Allt fler kommuner satsar på Office 365 och Gnosjö är inget undantag. Nu har man rullat ut det i skolan och fler kommunala delar står på tur.

”De digitala ekosystemen måste mogna”

31 maj 2017 ledarskap

KalleH_960x640.jpg KalleH_960x640.jpg KalleH_960x640.jpg

Det räcker inte längre med att muta in sitt eget territorium i det nya it-landskapet. De digitala ekosystemen kräver en helt ny öppenhet, men också en större helhetsförståelse. Det menar Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige.

Handelsbankens bästa W10-tips

31 maj 2017 digit

RobertHandelsbanken.jpg RobertHandelsbanken.jpg RobertHandelsbanken.jpg video

Med krav på hög säkerhet och mobila möjligheter blev förstahandsvalet Windows 10 för Handelsbanken. Robert Bleiweiss, områdeschef IT-arbetsplatser ansvarar för migreringen som berör 16 000 enheter.