Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

IoT lindrar lidande

Jonas Westerlund från Permobil pratar om företagets globala tillväxt, hur de just nu byter ut sitt affärssystem och hur IoT kan hjälpa deras kunder. 

Text Fredrik Adolfsson 10 juni 2016 digit

Permobil grundades för att de ansåg att människor med funktionshinder ska ha rätt till samma tekniska hjälpmedel som de utan funktionshinder. Nu finns företaget i 25 länder och befinner sig sedan tre år i ett skifte av affärssystem.
– Vi har haft Scala som är väldigt gammalt och ska byta till Microsoft Dynamics. Men det tar tid att byta då verksamheten hela tiden måste vara med. Det är ju deras processer som ska stödjas.

Ni jobbar även med Internet of Things?
 Våra användare är ofta svårt funktionshindrade och sitter hela dagarna i sin rullstol. Då får de ofta sittsår, en hemsk skada som tar kraft och energi och kostar mycket för samhället. Därför kan man koppla mobilen till rullstolen så de får elektriska ställdon och kan luta sig tillbaka, fälla ut benen och tryckavlasta sittytan. På så sätt kan vi minska folks lidande.

Permobil växer just nu så det knakar i USA. Där finns halva omsättningen sedan ett par år tillbaka.
 Det beror på att vi har en offensiv säljorganisation där, samt att Permobil är top of the line och att det är en gigantisk marknad.  

Rekommenderad läsning

bergdahl bolwell.JPG

IoT är lösningen för trångbodda

2 jun 2016 digit

I nästa våg av Internet of things kommer vardagen för många av oss att underlättas. Andrew Bolwell från HP Labs och Stefan Bergdahl från HP Sverige ger konkreta exempel.

pixlr grandma.jpg

“Patienterna ska få ett friare liv”

25 jul 2016 digit

Den svenska IoT-experten Cnet har kommit fram med den tekniska lösningen Linkwatch Homecare som ska underlätta den digitala vården och låta patienter i större utsträckning få hjälp hemifrån. 

oresundsbron.jpg
video

3D och sensorer på väg till Danmark

4 jun 2018 digit

3D-teknik, sensorer och liknande upplägg som Stockholms vägtullar skapar nya intjäningsmodeller för Öresundsbron. Och parallellt sker arbetet med att öka integriteten, inte minst med tanke på GDPR, när allt fler bilar blir uppkopplade.

stor röd båt i helsingborgs hamn.jpg

Vägen till smartare hamnar

13 aug 2018 digit

Runt 800 lastbilar lämnar dagligen gods i Helsingborgs hamn och för att öka effektiviteten är it-avdelningen numera integrerad med verksamheten. Efter införandet av automatiserad vägning och mobila lösningar är nu fokus på blockkedjor och IoT.

glada-barn-simmar-under-vatten.jpg
video

Kristianstad säkrar med IoT

1 jun 2018 digit

Livbojar och sophantering är några av de saker som kommer att bli uppkopplade via Lora. I Kristianstad jobbar verksamhet och it tätt tillsammans för att skapa nytta och kapa kostnader.

smart hem 960640.jpg
video

Modio har koll på IoT-säkerhet

13 okt 2017 säkerhet

Gartner spår att drygt 20 miljarder enheter kommer att vara uppkopplade 2020. Det ställer helt nya krav på säkerhet i smarta hem och arbetsplatser, vilket är företaget Modios kärnverksamhet.

 

liv-helsingborg-iot-960640.jpg

Sommarens uppkopplade livbojar

3 apr 2018 digit

Helsingborg testar sensorer som övervakar livbojar, båtshakar och stegar vid hamnar och badplatser. Sensorerna har koll och kan meddela om vattennivåer höjs och om utrustningen förflyttas eller förstörs.

zipline-drönare-960640.jpg

Drönaren räddar liv i 128 km/h

9 apr 2018 digit

Den amerikanska startupen Zipline ska ha utvecklat världens snabbaste kommersiella drönare. Enligt bolaget har drönaren en maxfart på 128 kilometer i timmen.

AdobeStock_105140574.jpeg

KTH ska ta fram framtidens gränssnitt

12 jul 2016 digit

För att göra datorn populär för allmänheten krävdes skrivbordsmetaforen och för den smarta mobilen behövdes touchgränssnittet. Vad blir katalysatorn för Internet of Things? Jo, den smarta, implicita interaktionen, menar Kristina Höök, professor i interaktionsdesign på KTH.