Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

Ingen säkerhet utan branschstandard

Branschen måste gå ihop och jobba efter standarder, annars försvåras säkerhetsarbetet för kunderna. Det är budskapet från Christoffer Callender, SE manager för Norden och Baltikum på Intel Security.

Text Miguel Guerrero Foto Atea 3 juni 2016 säkerhet

664013-technology-human-with-earth-eye_960x640.jpg

– Tiden då man var tvungen att köra skrämselpropaganda är förbi för idag tänker alla på säkerhet, och alla är överens om att säkerhetsprodukterna idag inte fungerar särskilt bra mot riktade attacker och ransomware. Vi måste hitta nya sätt att jobba med säkerhet, men ingen vet riktigt hur. Inte ens vi i branschen är överens. Hittills har vi låst in allting i proprietära protokoll men vi måste våga samarbeta mera för kundernas skull, säger Christoffer Callender, säkerhetsexpert på Intel Security.

Vilken standard som används är egentligen oväsentligt, det viktiga är att lösningarna kan prata med varandra.

Christoffer Callender , SE Manager Norden och Baltikum

Hans vision är att lösningarna ska fungera oberoende av vilken eller vilka leverantörer kunden använder sig av. Därför vill Intel Security skapa en branschstandard som heter DXL, som är ett protokoll för dataöverföring.

– Ska kunden kunna bygga integrerade säkerhetsplattformar behöver vi gemensamma branschstandarder. Tanken är att det ska fungera precis som med blåtand, att alla lösningar ska se varandra och sedan paras ihop med certifikat. Om det sedan är DXL eller någon annan standard är egentligen oväsentligt, det viktiga är att lösningarna kan prata med varandra.

Christoffer Callender menar att den nya verkligheten där molnbaserad lagring, BYOD-lösningar och virtualisering i allt högre utsträckning gör det traditionella säkerhetstänket föråldrat.

– Software-defined infrastructure håller på att bli verklighet och inom två, tre år kommer vi att vara där. Istället för att skydda en server där vi vet var vi ska installera en säkerhetslösning måste vi i ett virtualiserat nätverk skydda applikationen eftersom den inte vet var den körs någonstans. Ransomware och zero day-sårbarheter förändras

Brandsläckning förhindrar proaktivitet

Att bara svara på incidenter fungerar inte längre men bristen på erfarna säkerhetspersoner gör det svårt att bemanna avdelningarna. Många säkerhetsexperter upplever att de bara släcker bränder istället för att jobba proaktivt. Idag är snittiden för att upptäcka ett intrång 98 dagar inom finansbranschen och 197 dagar inom retail. Samtidigt blir företagen allt sämre på att åtgärda problemen snabbt.

ChristofferCallender_960x640.jpg

Christoffer Callender, SE manager Norden och Baltikum, Intel Security

– Målbilden är att frigöra personal som kan jobba strategiskt medan de enklare uppgifterna är automatiserade. Traditionellt sätt har incidenter drivit investeringarna. Tappar man bort en dator köper man ett diskkrypteringssystem till exempel. Nya system ger mer info och vi drunknar redan i information. Har man inte kompetensen fyller den tekniska lösningen inte sin funktion. Dessutom kommer det mängder med zero day exploits som är svåra att skydda sig mot. Automatiserade, säger Christoffer Callender.

Ett av problemen är jakten på kravuppfyllnad (compliance). Många gör precis det som krävs för att klara en granskning (audit), en inställning som är direkt skadlig för säkerheten.

– Målet får aldrig vara att klara en audit utan det måste vara att ha en säker miljö. Idag kopplar man upp allting, även saker som aldrig var menade att vara uppkopplade och det gör att man inte vågar uppdatera gamla enheter eftersom man inte vet hur det påverkar systemet. Det medför stora sårbarheter, säger Christoffer Callender.

Nya verktyg stoppar varianter

Baserat på DXL-standarden har Intel Security släppt en ny tjänst som gör det möjligt att skapa en lokal threatdatabas för en specifik miljö. Det gör det möjligt att fånga upp zero day exploits och versioner av ransomware innan leverantörerna hunnit få kännedom om dem och lagt till dem i sina globala databaser.

– Ingen vill släppa in kunderna i sina globala system, men på det här sättet kan vi snabbt fånga upp  och stoppa misstänkta filer och certifikat. Vi kan testa dem i en sandboxmiljö, men även se vilka system de har kommit kontakt med och rensa bort dem på distans. För forensiker är det här en guldgruva av information för att kunna spåra vad som hänt, säger Jonas Müller på Intel Security.  

Rekommenderad läsning

Gratis hjälp mot ransomware

23 mar 2017 säkerhet

happy people 960640.jpg happy people 960640.jpg happy people 960640.jpg

Finns det en framtid utan ransomware? Det hoppas Intel Security som tillsammans med samarbetspartners erbjuder gratis hjälp till drabbade i initiativet No more ransom.

Se upp för nytt ransomware

31 maj 2016 säkerhet

virus.jpg virus.jpg virus.jpg

Just nu huserar en våg av ransomware. Allt fler luras av ett falskt mail från Telia som i själva verket är ett virus. Så här skyddar du dig. 

Så gör du din IoT-satsning säker

2 aug 2016 säkerhet

IoT_960x640.jpg IoT_960x640.jpg IoT_960x640.jpg

IoT-trenderna innebär att allt mer av vår verklighet kopplas upp mot nätet, men säkerheten hänger inte alltid med, till exempel inom medicinsk utrustning. Så här undviker du fallgroparna i din IoT-satsning.

"SDI gör it-säkerheten enklare"

7 sep 2016 säkerhet

SDN-puff.jpg SDN-puff.jpg SDN-puff.jpg

Snabbare leverans av tjänster och en enklare säkerhetshantering – det är några av fördelarna för den mjukvarubaserade infrastrukturen (software defined infrastructure, SDI) menar Christoffer Callender, säkerhetsexpert på Intel Security.

Utbildning ger resultat mot ransomware

6 okt 2016 säkerhet

Boliden_960x640.jpg Boliden_960x640.jpg Boliden_960x640.jpg video

Ransomware och andra hot botas bäst med utbildning. Efter att Boliden införde korta lektioner agerar medarbetarna snabbt och rätt vid attacker.

Skydda dig mot digitala bedrägerier

12 dec 2016 Säkerhet

polis-sergels-torg_960x640.jpg polis-sergels-torg_960x640.jpg polis-sergels-torg_960x640.jpg

Id-kapningar ökar med cirka 15 procent i Sverige per år och alltifrån vd-bedrägerier, phishing och ransomware blir vanligare. Mest dramatiska utvecklingen finns dock kring köp med andra personers kreditkortsuppgifter - som ökar med 50-60 procent.
– Ha ditt kort spärrat mot internetköp och handla på sidor som erbjuder 3D-Secure, tipsar Jan Olsson, förundersökningsledare på Nationell bedrägericentrum på Polisen.

Nu sprids Spora och ransomworms

31 jan 2017 säkerhet

magnus skold 960640.jpg magnus skold 960640.jpg magnus skold 960640.jpg

Så skyddar du dig mot det nya ransomwaret Spora och ransomworms. 2017 års attacker mot it-säkerhet blir allt mer komplexa och allt svårare att försvara sig mot. 

Cisco: Se upp för spam och höga kostnader

1 feb 2017 säkerhet

folksamling 960640.jpg folksamling 960640.jpg folksamling 960640.jpg

Ciscos årliga säkerhetsrapport har kommit och i år innehåller den mycket nytt. Bland annat kom det fram att 20 procent av företagen som blivit utsatta för intrång tappat kunder på grund av detta och 30 procent har förlorat intäkter.