Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Handbollsfestival satsar på eventnät

Ahus_beach_150718_191006_6688_960x640.jpg

Från en liten handbollsturnering med 75 lag för snart tjugo år sedan till ett jätteevent med 60 000 deltagare och besökare. Åhus beachhandbollsfestival har vuxit så det knakar och blivit allt mer digitaliserad.

När 1 300 handbollslag med över 15 000 deltagare och ytterligare dryga 45 000 besökare intar Åhus för Åhus Beachhandbollsfestival ställer det stora krav på infrastrukturen. Ett stabilt nätverk är nyckeln.

MatsJönsson_960x640.jpg

Mats G Jönsson, grundare av och vd för Åhus Beachhandbollsfestival

– Som ett av Sveriges största event finns det förväntningar på vad vi ska leverera och då är nätverket en viktig del av det. Vi använder dessutom nätverket för att hålla koll på hela turneringen från poängräkning till spelschemat, säger Mats G Jönsson, grundare av och vd för festivalen.

De åtta anställda blir till flera hundra under vecka 28-29 då festivalen äger rum. Alla dessa behöver tillgång till nät för att få eventet att flyta smidigt. Till eventnätet kommer även behovet hos medier, sponsorer och de butiker som finns på området.

– Det är en utmaning att få ihop allt, inte minst med tanke på att det är som en tältstad på en sandstrand på kommunalt område. Vi får bygga egna kablar och gräva ner temporärt. Det blir många specialanpassningar och man får verkligen använda sin uppfinningsrikedom. Det är det som gör planeringen så rolig, säger Henrik Borg, nätverksspecialist på Atea.

Viktigt prioritera rätt

Bland annat handlar det om att bygga antenner på så högt belägna platser som möjligt, till exempel speakertorn. I grunden ligger en fiberstruktur från stadsnätet som sedan säkras upp med 4G-mast för redundans. Nätverket delas sedan upp i flera subnät som inte har någon kontakt med varandra.

– Den första prioriteringen är självklart nätet för turneringen i sig så att man kan bokföra resultat och följa tävlingen. Sedan kommer butikerna och serveringarna där vi måste kunna säkerställa att de kan göra sina betalningar. Vi har också ett pressnät eftersom det bland annat sänds tv från tävlingarna och sedan finns det publika nätet. Nöjessurfandet är dock lägst prioriterat och på grund av den begränsade bandbredden tillåter vi inte ”nice to have”-tjänster som Youtube och Netflix. Vi trodde att det publika nätet skulle vara populärare men det har visat sig att de flesta ändå använder sina vanliga mobilabonnemang. Det var annorlunda för ett par år sedan, då var det fler som efterfrågade trådlöst nät, säger Henrik Borg.

Man måste reflektera över ändamålet när man bygger eventnät.

Henrik Borg , nätverksexpert på Atea

Av säkerhetsskäl är inget nät helt öppet utan alla kräver någon form av lösenord. En central brandvägg står för skyddet, men som Henrik Borg påpekar är det en avvägning mellan att satsa på tillgänglighet och säkerhet.

– Man måste reflektera över ändamålet när man bygger eventnät. Är det till för gästerna eller för eventet? I det här fallet är driftsäkerheten för eventet, sponsorer och matställen det viktigaste eftersom det inte finns någon direkt känslig information i nätet. Bygger man istället ett nät för allmänheten måste man tänka efter var folk samlas så att man dimensionerar accesspunkterna efter det. I slutändan handlar det om upplevelsen.

29 juni 2016 Uppdaterad 13 oktober 2016 Reporter Miguel Guerrero digit Foto Daniel Modig, Ikoncept AB

Rekommenderad läsning

Dator På Skrivbord Med Massa Postitlappar

Ny look i Outlook

4 mar 2021 digit

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

5G Folk Påstan

En miljard har 5G

10 dec 2020 digit

Vid årsskiftet kommer en miljard människor att ha tillgång till 5G-täckning, vilket är många fler än vad som tidigare har uppskattats. Det visar en ny rapport.

En Knut På Ett Klätterställningsrep

Säkert nät med Cisco

7 okt 2020 säkerhet

Organisationer som inte har koll på sitt nätverk löper större risk att drabbas av cyberattacker. Nu presenterar Cisco flera lösningar som underlättar för att strukturerar och lagra information. 

Ett Leksaksplan I En Uppochnedvänd Glasskål Mot Turkos Bakgrund

Resfritt med Cisconät

24 sep 2020 digit

Resfria möten kräver säkra nätverk. Cisco satsar nu 10 miljarder dollar för att synliggöra hur nätverksdatan beter sig, vilket är ett viktigt steg för att öka antalet resfria möten. Det är några av punkterna från Cisco Connect Sverige.

Kvinna Flexibel Poweredge 960640
video
Ett samarbete mellan Dell och Voister

Flexibel med Poweredge

6 jul 2020 digit

Den nya modulära servern Dell EMC Poweredge MX ska erbjuda stor skalbarhet och enkel administrering av server, nätverk och lagring. Den är lämpad för både traditionella it-miljöer och mjukvarudefinierade datacenters vilket gör att Dell Technologies ser lösningen som en form av framtidssäkring.

Barnekow Some
podcast

Så skapar MS förtroende

5 jun 2020 digit

Digitalisering är en lagsport som kräver samarbete och mindre konsensus. Det menar Hélène Barnekow Sverigechef Microsoft, som beskriver sig som en envis framtidsoptimist i Voisterpodden tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Lisa Nore, Voister. 

Chili Vit Bakgrund
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Stark som en ZBook

29 maj 2020 digit

Kreatörer och utvecklare behöver inte längre välja mellan storlek, mobilitet och prestanda. HP:s två nya workstations väger under två kilo och har maximal kraft.

coronavirus1.jpg

AI mot corona

10 feb 2020 digit

Aktörer i både USA och Kina använder sig av AI och maskininlärning för att stoppa spridningen av coronaviruset. Samtidigt utnyttjar hackare allmänhetens ökande oro genom phishing-mejl med farliga länkar. 

ansikten-personer-960640.jpg

Nya direktiv om igenkänning

3 feb 2020 digit

Europeiska dataskyddsstyrelsen, EDPB, har nu tagit fram nya direktiv som ska tydliggöra och vägleda användningen av kamerabevakning och ansiktsigenkänning.